Cielęcina w sosie tuńczykowym - vitello tonnato

Cielęcina w sosie tuńczykowym - vitello tonnato

Cielęcina w sosie tuńczykowym - vitello tonnato

Cielęcina w sosie tuńczykowym czyli vitello tonnato . Gotowana cielęcina w sosie z tuńczyka z puszki z kaparami, sardelami i oliwą. Obecnie bazę do sosu stanowi majonez, jednak pierwotnie sos pozbawiony był żółtek, a co za tym idzie nie był przyrządzany na bazie majonezu. Proponuję przepis na vitello tonnato z książki Pellegrina Artusiego „ Włoska sztuka dobrego gotowania ”, której pierwsze wydanie miało miejsce w 1891 roku. „ Włoska sztuka dobrego gotowania” jest uznawana za pomnik kultury włoskiej drugiej p... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu królestwo garów

Warto przeczytać

Jak najlepiej dobrać przyprawy do mięsa?

Jest bardzo wiele rodzajów mięsa, począwszy od najbardziej popularnej w Polsce wieprzowiny czy drobiu, kończąc na mniej popularnej wołowinie, jagnięcinie lub cielęcinie.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.