Bób z twarożkiem i skwarkami

Bób z twarożkiem i skwarkami

Bób z twarożkiem i skwarkami

Składniki: 500 g bobu 150 g twarogu 3-4 łyżki śmietany kawałek słoniny sól, pieprz płaska łyżeczka cukru Słoninę pokroić w drobną kosteczkę, stopić i lekko zrumienić bez tłuszczu. Bób opłukać w zimnej wodzie. Zalać wodą o dwukrotnie większej objętości. Dodać cukier (1 łyżka)i zagotować. Gotować od 10 do 15 minut, w zależności czy bób jest młody czy stary. Pod koniec gotowania posolić (ok. 1/2 płaskiej łyżeczki soli). Odcedzić. Wymieszać ze skwarkami (z łyżką wytopionego tłuszczu). Twaróg rozgnieść wid... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Czerwień i błękit

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.