włoska - 3159 przepisów (strona:10/211)

Oscypkowe miseczki wypełnione rukolą, suszonymi pomidorami i włoskimi orzechami 140

Składniki:  opakowanie rukoli  1 duży oscypek  4 kawałki pomidorów suszonych w oliwie  100 g orzechów włoskich łuskanych  100 g sera cheddar  2 łyżki soku z cytryny  4 łyżki oliwy z oliwek extra vergine  sól, pieprz  Przygotowanie:  Na tarce o drobnych oczkach ścieramy ser oscypek.  Na suchej patelni formujemy placuszki(...)gorące), najlepiej na- jak było w moim przypadku - butelkę od oliwy tak, aby uformować miseczki. Chwilę odczekać, aż ostygną.  Wypełnienie miseczek to sałatka z porwanej rukoli, pokrojonych orzechów włoskich i pomidorów suszonych w oliwie, kawałków sera cheddar, a wszystko to otulone delikatnym sosem na bazie oliwy z oliwek, soku z cytryny oraz soli i pieprzu. Smacznego

Moja smaczna kuchnia
Bruschetta z gruszką, gorgonzolą i orzechami włoskimi 144

śniadanie (obowiązkowo w porze obiadowej ;-) ). Dzisiaj chciałabym Wam zaprezentować klasyczne połączenie gruszki, gorgonzoli i orzechów. Już wcześniej gorgonzolę i gruszkę mogliście zobaczyć tutaj . A bruschetta? To klasyczna antipasti czyli włoska przekąska. Zazwyczaj przygotowuje się ją z pomidorami, ale my akurat mieliśmy ochotę na takie połączenie ;-). Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl

Pora coś zjeść
Sernik na zimno z orzechami włoskimi i brzoskwiniami 210

chrupiących orzechów i skórki pomarańczowej, która nadaje mu świeżości doskonale chłodzi i cudownie łaskocze podniebienie :) Sernik: 120 g biszkoptów 700 g zmielonego sera szklanka cukru galaretka brzoskwiniowa garść orzechów włoskich garść skórki pomarańczowej Wierzch: 4 brzoskwinie galaretka brzoskwiniowa      Galaretkę rozpuszczamy w połowie szklanki wrzącej wody, studzimy. Miksujemy z serem i cukrem, dodajemy skórkę pomarańczową i drobno pokrojone(...)orzechy włoskie. 3/4 biszkoptów zużywamy do wyłożenia dna blaszki, pozostałą część natomiast rozdrabniamy i dodajemy do masy serowej. Ciasto bardzo delikatnie i powoli przelewamy na biszkopty, wierzch wyrównujemy i wrzucamy do lodówki na co najmniej 2-3 godziny.      Drugą galaretkę rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu, zostawiamy do porządnego ostygnięcia. Umyte brzoskwinie kroimy w cienkie plasterki i układamy

sama złodycz
Grillowany łosoś z włoską gremolatą 116

Gremolata to włoski sos. Oryginalnie podawana z giczą cielęcą. Dla polskiego podniebienia idealnie komponuję się z rybami i z innymi mięsami. W jej skład wchodzi czosnek, skórka z cytryny i natka pietruszki .  Składnik na gremolatę na 2 porcje łososia: 1 cytryna - jedynie skórka oliwa z oliwek 2 ząbki czosnku pęczek natki pietruszki sól morska dodatkowo potrzebujemy: 2 filety

Bon Appetit Małgorzaty
Szaszłyki z włoską gremolatą 146

Gremolata jest to włoski sos. Oryginalnie podawana z giczą cielęcą. Dla polskiego podniebienia idealnie komponuję się z rybami i z innymi mięsami. W jej skład wchodzi czosnek, skórka z cytryny i natka pietruszki. Składniki gremolaty: 2 cytryny - jedynie skórka oliwa z oliwek 3 ząbki czosnku pęczek natki pietruszki sól morska Składniki na szaszłyki: 2 piersi z kurczaka 1 mała

Bon Appetit Małgorzaty
Włoskie ciasto drożdżowe Panettone 374

kawałek dobrego ciasta drożdżowego! Postanowiłam więc zrobić włoskie ciasto drożdżowe panettone, które kiedyś, gdzieś już próbowałam i bardzo mi wtedy smakowało. Jest ono tradycyjnie podawane we Włoszech w okresie bożonarodzeniowym, noworocznym i wielkanocnym. Proces wyrabiania tego tradycyjnego ciasta jest długi i skomplikowany – kiedyś nawet czytałam taki przepis, gdzie ciasto wyrastało 24 godziny – kiedy jednak znalazłam prostszy przepis(...)formy jak uderzymy w spód ciasta i jest głuchy odgłos tzn. że jest dobrze upieczone. Studzimy na kratce i po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego Źródło: C.Bretherton, Baking Post Włoskie ciasto drożdżowe Panettone pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl

UgotujmyTo.pl
Gołąbki z włoskiej kapusty z wieprzowiny i kurczaka z dodatkiem brązowego ryżu. Garnek Concept Plus WOLL. 166

Staram się za każdym razem urozmaicać, dodając inne niż standardowe przyprawy. Chrzan, musztarda, zioła...ciągle coś nowego, coś co nadaje odmiennego smaku. Dzisiaj przygotowałam gołąbki z włoskiej kapusty, a w środku była chuda wieprzowina z brązowym ryżem i kawałki kurczaka. Bo gołąbki nie mogą być nudne, prawda? ;) Przy okazji przepisu(...)kurczaka , 1 jajko , 3 spore garście brązowego ryżu , sól , świeżo mielony pieprz , majeranek ,  1 łyżka łagodnej musztardy , 1/3 szklanki zimnej wody , niezbyt duża główka włoskiej kapusty , odrobina oleju do obsmażenia gołąbków. Wieprzowinę opłukać w zimnej wodzie, osuszyć papierowym ręcznikiem i wykroić ewentualne zbędne ścięgna czy żyłki. Pokroić w mniejsze kawałki i zmielić w maszynce

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pizza z gruszką, orzechami włoskimi i kozim serem 187

Składniki na ciasto: 1/2 szklanki ciepłej wody 1/2 łyżki soli 2 szklanki mąki 1/2 łyżeczka cukru 15g drożdży 1 łyżka oliwy   Dodatki do pizzy: 1 gruszka orzechy włoskie ser kozi lub inny ser o intensywnym smaku, może być pleśniowy łyżka miodu pieprz kilka listków mięty  Przygotowanie: W misce mieszamy drożdże z wodą, cukrem, solą. Po kilku minutach(...)około pół godziny. Po tym czasie ciasto ponownie wyrabiamy i wałkujemy, następnie wykładamy na blaszkę (wyłożoną pergaminem lub wysmarowaną oliwą). Na cieście układamy gruszkę pokrojoną w plastry, orzechy włoskie, ser i delikatnie polewamy miodem i posypujemy grubo mielonym pieprzem. Pieczemy 15-20 minut w temperaturze 220 stopni, aż brzegi pizzy będą złociste. Podajemy z listkami świeżej mięty

Smakowity Blog Kulinarny
Włoskie ravioli z ricottą i szpinakiem z sosem z pancettą i mascarpone 175

Zaczynam moją makaronową podróż po Europie od Italii, w ramach konkursu "Makaron rządzi zdrowo- podróż przez Europę!" Wybrałam klasyczne danie makaronowe kuchni włoskiej, którym jest ravioli faszerowane serem ricotta i szpinakiem, ponieważ jest to jedna z moich ulubionych potraw włoskich. Gotowe ravioli można oczywiście kupić w sklepie, ale przygotowanie ich samodzielnie, to dla mnie niezwykła frajda. Ich smak jest wyborny

Smakowity Blog Kulinarny
We włoskich klimatach 141

tydzień w Gdańsku z C. i moją Rodzinką. Nie mogę się już doczekać... A czasu na czekanie mam sporo, bo wyjeżdżamy dopiero w drugiej połowie sierpnia.  Natchniona więc włoskimi klimatami, postanowiłam choć odrobinę Italii sprowadzić do nas już teraz, a najprościej to zrobić za pomocą włoskiego wypieku. Sięgnęłam więc po Italienskie brød: fra focaccia til grissini Maxine Clark

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Gołąbki z włoskiej kapusty z pieczarkami 147

wykorzystać, do gołąbków. Nic specjalnego ale dobrze zrobione potrafią zrobić wrażenie na gościach. W związku z tym, że na bazarze nie było zwykłej kapusty białej, kupiłam niezwykłą :-) żartuję, kupiłam włoską i z niej zrobię obiad. Do dzieła, bo jest trochę z tym roboty.  Składniki: główka włoskiej kapusty  1/2 kg pieczarek  1 szklanki ryżu  2 marchewki

pieprzny smaczek
KAPUŚNIAK Z WŁOSKIEJ KAPUSTY 144

Niektórzy dodają do niego fasolkę szparagową, inni pomidory lub czosnek ...  Dziś przedstawiam wersje kapuśniaka, jaki gotowało się w moim domu. Składniki: 1  główka kapusty (u mnie wyjątkowo włoska) 3 marchewki 1 pietruszka kawałek selera biała część pora 3 ziemniaki ziele angielskie liść laurowy sól 3 udka z kurczaka sól i pieprz do smaku Wykonanie: Umyte udka zalewamy

Walijskie Pichcenie
Sałatka z brokułem,fetą, grillowanym kurczakiem, makaronem kukurydzianym i orzechami włoskimi 240

Składniki: 250 gram piersi kurczaka 1 brokuł, około 500 gram 60-70 gram makaronu kukurydzianego lub innego bezglutenowego 100 gram sera feta garść orzechów włoskich sól pieprz chili w płatkach Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy na parze 8-10 minut. Pierś kurczaka doprawiamy solą, pieprzem, chili w płatkach i grillujemy po 5-6 minut z każdej strony. Makaron gotujemy(...)opakowaniu. W misce lub na talerzu układamy warstwami (lub nie, jak u mnie) brokuł, makaron, pokrojoną w paski lub kostkę pierś kurczaka, pokruszoną fetę. Całość posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi. Gotowe

Mango Papaja
Gdzie zjeść najlepszą pizzę włoską w Warszawie ? 160

Lubicie pizzę ? Na pewno ! Ale czy wiecie jak powinna wyglądać i smakować taka prawdziwa, włoska ? Przyznam, że ja długo nie miałam o tym pojęcia. Niestety, w wielu miejscach podaje się placki a'la pizza, które nie maja z nią wiele wspólnego poza nazwą. Żeby zjeść rzeczywiście dobre danie trzeba się nieźle naszukać. Ja mogę Wam już podpowiedzieć gdzie

Smaczna Pyza
Sałatka z kaszą gryczaną, fetą, pieczonym burakiem, awokado oraz orzechami włoskimi czyli nowy cykl- Lunch Box 482

dzieła. Składniki (na dwie porcje): 100 gram kaszy gryczanej, gotujemy według przepisu na opakowaniu, najlepiej bez soli 60 gram sera feta 1 burak, pieczony (1h, 180 stopni) garść orzechów włoskich 1/2 awokado sól pieprz cebula dymka Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu. W tym czasie buraka oraz awokado kroimy w kostkę a orzechy włoskie drobno siekamy. W misce mieszamy

Mango Papaja
Grillowany filet z łososia w włoskiej kapuście. 137

Italian cabbage. Składniki. 40 dag filet z łososia przyprawa do ryb 0,5 cytryna 4 ziemniaki 100 ml. śmietana 36% 1 żółtko 8 dag ser mozzarella 4 liście kapusta włoska 10 dag pieczarki pieprz olej do smażenia szczypiorek Wykonanie. Filet z łososia , odciąć skórę, usunąć ości, pokroić na dwie porcje, posypać przyprawą do ryb, skropić cytryną. Odstawić

Kulinarny karnet Christophera
Chleb z figą i orzechem włoskim 138

Chleb idealny na powrót do szkoły i dla osób pracujących umysłowo. Duża zawartość błonnika i orzechów włoskich to idealne zestawienie dla naszego organizmu. Moja siostra, która zawsze wpada na nowe chleby jako ,, testerka ,, była zachwycona smakiem chleba  i domagała się dokładki na wynos!. Tak więc ze spokojem przepis oddaje w Wasze ręce :).  Bakalie jak zawsze od sprawdzonego sprzedawcy(...)cukru 34 łyżki masła, roztopione 3-4 łyżki mleka w proszku 2-3 łyżeczki soku z cytryny  450 ml wody, 2 niepełne szklanki Dodatki: 3/4 szklanki pokrojonych orzechów włoskich  1/2 szklanki pokrojonych kandyzowanych fig 5-6 łyżek otrębów żytnich  1. Drożdże rozkruszyć i rozpuścić z cukrem i połową szklanką ciepłej wody, odstawić na 10 minut, aby drożdże

Apetyczna babeczka
Włoskie rustykalne ciasto z jabłkami i orzechami 181

akurat macie w domu: mąkę pszenną wymieszać ze zmielonymi migdałami lub orzechami, cukier kryształ zastapić brązowym, dodać rodzynki, czy pokruszone ciasteczka ameretto.  Opcji jest bez liku. Włoskie rustykalne ciasto z jabłkami i orzechami Składniki na tortownicę 24 cm: 200 g mąki pszennej 100 g zmielonych orzechów laskowych 170 g brązowego cukru 150 g stopionego masła 4 jajka 1 ½ łyżeczki

Mia Cucina Sofieta
Włoskie spaghetti z sosem a'la pesto 225

Dzisiaj dość pracowity dzień, w związku z czym nie miałem zbyt wiele czasu na przygotowanie czegoś do jedzenia. W takim wypadku niezawodnie sprawdza się przygotowanie włoskiej pasty, która jest zawsze prosta, szybka, a przy tym smaczna i sycąca. Postanowiłem przygotować spaghetti z sosem a'la pesto z glazurowanymi pomidorkami koktajlowymi. Zapewniam, że samodzielnie przygotowany sos pesto smakuje o niebo lepiej

Wyprawy kulinarne
Twarożek z orzechami włoskimi 118

Składniki na trzy kanapki: Składniki: 65 g twarogu chudego 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżeczki tartych orzechów włoskich BackMit Sól, pieprz - do smaku Przepis: Twaróg umieszczamy w misce i rozgniatamy widelcem. Następnie dodajemy do niego dwie łyżki jogurtu naturalnego, tartych orzechów włoskich i całość mieszamy. Twarożek doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Nadaje się idealnie do smarowania kanapek

Emcia Pichci
Tofu smażone w orzechach włoskich 133

Składniki: 180 g  tofu tradycyjnego (naturalne) Polsoja 1 jajko 4 łyżki tartych orzechów włoskich Sól, pieprz Olej do smażenia Przepis: Tofu odcedzamy z zalewy i osuszamy za pomocą ręcznika papierowego. Następnie kroimy tofu w paski o grubości ok. 2 cm (lub większe) i posypujemy solą, pieprzem i innymi ulubionymi przyprawami. Kawałki tofu obtaczamy w rozbełtanym jajku i następnie(...)bułce tartej wymieszanej z tartymi orzechami włoskimi. Tak przygotowane tofu smażymy na złoty kolor z każdej strony na rozgrzanym oleju.  Tofu jest po prostu genialne! W zestawie  z młodymi ziemniaczkami i sałatą z jogurtem naturalnym było idealne

Emcia Pichci
Sałatka z kurczakiem, pędami bambusa i orzechami włoskimi 286

Zapraszam Was do wypróbowania przepisu na przepyszną sałatkę, głównym składnikiem jest gotowana pierś z kurczaka i pędy bambusa, dodatkowo smak sałatki wzbogacają orzechy włoskie, czarne oliwki, czerwona papryka i kiełki lucerny.  Orzechy są bogate w kwasy omega- 3, dzięki czemu mówi się o nich, że są pokarmem dla mózgu, usprawniają naszą pamięć. Kiełki lucerny nie tylko pięknie wyglądają(...)bambusa, który bogaty jest w błonnik czy fitosterole.  Na zdrowie! składniki: pierś z kurczaka opakowanie kiełków lucerny papryka czerwona słoiczek pędów bambusa 1/2 słoiczka czarnych oliwek (dużych) orzechy włoskie 1/2 szklanki (zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10 minut) 2 łyżki majonezu i 2 łyżki jogurtu greckiego sól i pieprz do smaku. Pierś z kurczaka gotujemy w osolonej wodzie, kroimy

SMYKWKUCHNI
PESTO Z LIŚCI RZODKIEWEK I ORZECHÓW WŁOSKICH. 144

Viva la pasta! Słyszę śmiech włoskiej mamy, która grzecznie w kuchni robi makaron. Najlepszy, bo prosto z serca. Pełen miłości i dobra, które powoduje niezapomniany smak. A do niego? Obok leżących na stole i suszących się nitek spaghetti stoi szczelnie zakręcony słoiczek. Pesto. Inspiracja pochodzi z bloga Elf w kuchni .Podaję już z modyfikacjami. PESTO Z LIŚCI RZODKIEWEK /zainspirowany, zmodyfikowany(...)garście liści rzodkiewek 3 garście orzechów włoskich oliwa z oliwek sól, pieprz sok z 1 cytryny Liście rzodkiewek pozbawiam ogonków, płuczę i osuszam, umieszczam  w wysokim naczyniu. Dodaję orzechy w łupinach, oliwę z oliwek i miksuję za pomocą blendera. Dolewam tyle oliwy, aby pesto miało odpowiednią konsystencję. Doprawiam w międzyczasie do smaku solą, pieprzem  i sokiem z cytryny

W kuchni Karmel-itki
Arancini - włoskie kule ryżowe 267

wesel. Wcześniej nie znałam tej potrawy, ale od tamtej pory tylko czekałam na moment, gdy będę mogła je zrobić. Arancini to kule ryżowe z mięsem mielonym, potrawa pochodzi z włoskiej kuchni i wymaga trochę czasu. Ja robiłam ją dwa wieczory. Pierwszego przygotowałam masę ryżową i farsz, drugiego zrobiłam kule i je usmażyłam.  Inspiracja stąd .  Świetna sprawa :)  Składniki

Pasja Smaku
Erbette italiane, czyli włoskie zielsko 159

Pospolite trawki, chwasty czy zielsko (erbette/verdurine) od zawsze były związane z włoską kuchnią biedaków (cucina povera), a niejednokrotnie stanowiły jej podstawę. Kobiety, dzieciarnia i co zdrowsi staruszkowie chodzili wzdłuż brzegów rzek, po łąkach i pastwiskach w poszukiwaniu małych, dziko rosnących roślinek. Wypady na erbette rozpoczynały się wraz z pierwszymi ciepłymi dniami. Bo te pierwsze, wiosenne erbette są najlepsze, młode

Mia Cucina Sofieta
Biscotti - włoskie ciasteczka migdałowe 192

już dołączyłam do akcji Wypiekanie na śniadanie. Tym razem naszym zadaniem właściwie nie było przygotowanie potrawy na śniadanie, lecz na deser;) Pierwszy raz miałam okazję upiec i skosztować typowo włoskich ciasteczek Biscotti z całymi migdałami. Ciastka przypominają nieco sucharki, ponieważ są bardzo twarde, jednak po delikatnym umoczeniu w kawie ciasteczka błyskawicznie miękną i nabierają pysznego kawowego smaku. Ja od siebie

Z miłości do słodkości
Galaretka drobiowa na włoską nutę 112

różniasto" - Wsadzam do środka : mięso, jajka, groszek, zioła. Potem jeszcze tylko coś kwaśnego do polania ( ja sok z cytryny, Mama ocet) i kolacja gotowa. Dziś padło na udawany włoski smak - po prostu były w lodówce oliwki :) Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Bigos z włoskiej kapusty 94

bigos z młodej kapusty. Niestety cenowo bym chyba popłynęła, bo małe główki u mnie po siedem złotych, a z jednej bym bigosu nie zrobiła. Dlatego mój wybór padł na włoską. I to był strzał w dziesiątkę. Skoro nam smakował to i Wy go polubicie. Składniki : * duża główka kapusty włoskiej * 500 g żeberek wieprzowych * 3 kiełbasy - u mnie śląska * mały koncentrat

Magiczne Życie Marty
Cantucci. Biscotti. Włoskie ciasteczka podwójnie pieczone. 259

Cantucci, cantuccini albo biscotti di Prado, to taki włoski wypiek przypominające bardziej nasze suchary niż kruche ciasteczka . Piecze się je 2 razy żeby były odpowiednio wysuszone i chrupiące. Zjada się je na deser maczając w kawie albo słodkim winie. Kiedy byłam w Toskanii miałam okazję jeść cantucci w Casa al Vento. Upieczone przez szefa Antonio, prosto z blachy, były

Smaczna Pyza
Surówka z białej kapusty, kukurydzy, rzodkiewki, papryki (z sosem włoskim) 210

Post Surówka z białej kapusty, kukurydzy, rzodkiewki, papryki (z sosem włoskim) pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Grillowany łosoś z purée z jabłek i kopru włoskiego wg Pascala 133

Post Grillowany łosoś z purée z jabłek i kopru włoskiego wg Pascala pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
SPAGHETTI Z SOSEM Z CHLEBA I ORZECHÓW WŁOSKICH. 164

czegoś na wegetariański obiad, trafiłam do niej. Poza pysznym daniem, wróciły przemiłe wspomnienia. Ach, uwielbiam jeść coś, co ma historię w tle. SPAGHETTI Z SOSEM Z CHLEBA I ORZECHÓW WŁOSKICH. /źródło: W Krainie Smaku ./ dla 4-6 osób 2,5 szklanki bulionu warzywnego 200 g chleba pszenno-żytniego 3 ząbki czosnku 250g orzechów włoskich sok z 1 cytryny sól, pieprz

W kuchni Karmel-itki