włoska - 3159 przepisów (strona:8/211)

Zupa krem z dyni z gorgonzolą i orzechami włoskimi 192

piekarnika to najprostszy sposób na jesienne delicje dyniowe.Zmiksowana dynia ma wspaniałą jedwabistą konsystencje,a dodatek gorgonzoli nadaje kremowi bardzo wyrazistego ,lekko ostrego smaku.Przyjemną chrupką strukturę stanowi dodatek orzechów włoskich. Dzisiejsza zupa krem powstała z dyni Butternut.Ta śmieszna dynia w kształcie gruszki to druga moja ulubiona obok Hokkaido.Ma smaczny,słodko-orzechowy miąższ i bardzo małe gniazdo nasienne,także niewiele(...)Butternut 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 cm świeżego imbiru sól,pieprz gałka muszkatałowa-opcjonalnie 1 łyżka masła ghee 700-800 ml  bulionu warzywnego ser gorgonzola garstka orzechów włoskich Wykonanie: dynię,obrać,pozbawić gniazda nasiennego ,pokroić w kostkę obrać cebulę ,czosnek i imbir w garnku,w którym gotujesz zupę rozpuścić łyżkę masła ghee i zeszklić cebulę.Dołożyć posiekany czosnek

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Włoskie zeppole - obwarzanki z miodem na Wigilię 175

okazji Wigilii,  ale także jako podwieczorek w zimowe popoludnia. Paluszki lizać :) i mówię poważnie ... . SKŁADNIKI   1/2 litrowy kubek mleka taki sam kubek mąki szczypta soli kieliszek limonki ( włoska wódka cytrynowa ) lub aromat cytrynowy olej do smażenia  ( najlepiej arachidowy ) 3 łyżki miodu naturalnego drewniana łyżka do mieszania SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Zagotować mleko ze szczyptą soli.  Wyłączyć

zielonacukinka
Mini muffiny z dyniowym curdem i bezą włoską 148

jajko 125 g creme fraiche (18%) skórka otarta z 1 pomarańczy 2 łyżki soku z pomarańczy 70 ml oleju 125 ml mleka dodatkowo: 135 g curdu dyniowo-pomarańczowego beza włoska: 2 białka 80 ml wody 220 g cukru Mąkę przesiać do miski, wymieszać z cukrem, proszkiem, solą i goździkami. Jajko lekko ubić, wymieszać z creme fraiche, skórką i sokiem

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sałatka z kopru włoskiego z kaszą jaglaną 168

pietruszki, bazylia), 6 suszonych pomidorów z oleju, łyżka kaparów, 2 łyżki oliwek, sok i skórka otarta z cytryny, 250 g pomidorków koktajlowych, sól i pieprz do smaku. Przygotowanie: Koper włoski podzielić na cząstki, włożyć do wrzącej wody, gotować 5 minut, przełożyć łyżką cedzakową do zimnej wody z lodem, schłodzić, odsączyć na sicie. Szpinak i zieleninę umyć, odsączyć na sicie

SzczyptaSmaQ
Sałatka z łososia i kopru włoskiego. 191

Łososia pokroić w paseczki  i ułożyć w salaterce. Koper włoski pokroić w cienkie paseczki  i dołożyć do łososia. Szczypiorek posiekać i wsypać do salaterki. Gałązki kopru włoskiego lub świeży koperek posiekać i do salaterki. Przyprawić pieprzem. Polać sosem i delikatnie wymieszać. Podawać z ósemkami cytryny.  Sałatka dobrze smakuje z listkami rukoli  i ewentualnie tostami

Kulinarny karnet Christophera
Makaron ze szpinakiem, szynką włoską, fetą i pomidorami 190

wiadomo na co się zdecydować :) Nawiązując do mojej nowej miłości-szpinaku, postanowiłam podać go właśnie z makaronem. Połączenie szpinaku z fetą jest klasyczne, ale postanowiłam urozmaicić je dodając szynkę włoską, ostrą papryczkę i pomidory suszone. Wyszło pysznie. Radzę uważać jednak z papryczką, gdyż danie nie może być za ostre, zabije do całkowicie smak szpinaku.   Makaron ze szpinakiem, szynką włoską(...)sera feta 2 ząbki czosnku łyżka oliwy 8 pomidorków koktajlowych 6-7 pomidorów suszonych 300 g kolorowych świderek 2 łyżki starego parmezanu ½ papryczki chili 6 plastrów szynki włoskiej lub innej dojrzewającej sól, pieprz, zioła prowansalskie Przygotowanie: Szynkę i pomidory suszone kroimy w paski. Pomidorki przekrajamy na pół. Ser feta   kroimy w kosteczkę. Papryczkę chili i czosnek siekamy bardzo drobno

Mania Gotowania
KREM Z DYNI Z WŁOSKIM SEREM I GRZANKĄ Z OLIWĄ Z OLIWEK! 128

maku, polanego włoską oliwą z oliwek... Mniamiii ;-) ZAPRASZAM! SKŁADNIKI: - 1/2 dyni (około 1 -1,3kg) - świeży imbir - 2 ząbki czosnku - 3 łyżki masła - 2 żółtka - 1/2 szklanki wody - włoski ser dojrzewający - tabasco - sok z 1/2 cytryny - oliwa z oliwek - chleb na zakwasie (przepsi na blogu zakładka CHLEBY NA ZAKWASIE) - świeże oregano i bazylia WYKONANIE: - w rondlu rozpuść masło - podsmaż

SMYKWKUCHNI
SAŁATA DO OBIADU Z SOSEM WŁOSKIM Z SUSZONYCH POMIDORÓW I BAZYLII- MEGA!!! 211

twarzy ;-) Cudowna, będziecie często powracać do tego nieziemskiego sosu na bazie włoskiej oliwy z oliwek, świeżej, bazylii i suszonych włoskich pomidorów.  Zapraszam... SKŁADNIKI: -główka sałaty masłowej SOS WŁOSKI: - 1/2 słoiczka suszonych pomidorów w oliwie  - garść świeżej bazylii - łyżka miodu lub syropu z agawy - sól morska - oliwa z oliwek - 10 kropli soku z cytryny w/w miksujemy w blenderze

SMYKWKUCHNI
MLEKO Z ORZECHÓW WŁOSKICH. 179

sięga zenitu i czasem zastanawiam się, jakby to było przejść całkowicie. Z tego tytułu dwa razy w tygodniu stosuję dietę wegańską. Dziś zapraszam Was na wegańskie mleko z orzechów włoskich. Już kiedyś przyrządzałam mleko z migdałów , które naprawdę mi posmakowało. Również i to orzechowe jest świetne, a kawa z takim mlekiem nabiera zupełnie innego wymiaru. MLEKO Z ORZECHÓW WŁOSKICH /źródło(...)Wegan Nerd ;/ na 1l mleka 3 szklanki orzechów włoskich (ze skórką) 6 szklanek wody mineralnej + woda do namoczenia orzechów Orzechy włoskie zalewam zimną wodą i zostawiam na dobę, aby namiękły. Następnie orzechy miksuję blenderem, dolewając wody. Musi powstać dość  rzadka orzechowa pulpa. Na sicie układam gazę, przelewam porcjami masę orzechową i dokładnie wyciskam, by uzyskać jak najwięcej mleka. Przelewam

W kuchni Karmel-itki
Chleb z orzechami włoskimi 124

temu można dodać mniej drożdży. Skorzystam z tej metody pewnie jeszcze nie raz. W przepisie wykorzystałam 3 różne mąki, ale spokojnie można użyć jedynie mąki chlebowej. Chleb z orzechami włoskimi PRZEPIS /na 1 bochenek/  Temperatura: 220 o C (10 min), 190 o C (25-35 min) Czas pieczenia: 35-45 min.   Składniki 400 g mąki pszennej chlebowej(...)mąki orkiszowej jasnej 35 g mąki owsianej 350 ml letniej wody 120 g orzechów włoskich, posiekanych 1 łyżka oleju z orzechów włoskich 1 łyżka syropu z agawy 1 łyżeczka drożdży instant 1,5 łyżeczki soli Przygotowanie 1. Wszystkie składniki wymieszać w misce. Przykryć ściereczką i odstawić do lodówki do powolnego wyrastania (minimum 12h, u mnie 20h). 2. Ponownie ciasto wyrobić

coolinarnastrefa.blogspot.com
Chutney figowo-śliwkowy podany z ciepłym camembertem i świeżymi orzechami włoskimi 120

takiej wersji (czyli na ciepło ze słodkimi dodatkami) camembert najlepiej mi smakuje. Postanowiłam wykorzystać najlepsze dobra jesieni i zastosowałam śliwki-węgierki, figi i uwaga.....świeże włoskie orzechy :D  Składniki na chutney: ok. 10 śliwek - węgierek 3 świeże figi 1 plasterek  świeżego imbiru 1 ząbek czosnku 1 mała cebula 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki porto 1 łyżeczka brązowego(...)cukru 1/2 łyżeczki płatków chili albo chili w proszku szczypta soli pół łyżeczki suszonego tymianku Ponadto: 1 camembert ( u mnie ziołowy) 1 świeża figa 2 orzechy włoskie (świeże) parę gałązek świeżego tymianku Śliwki myjemy i drylujemy z pestek i kroimy na małe kawałki. Kroimy także figi. Imbir ścieramy na tarce. Siekamy cebulę i czosnek.  Wszystko rzucamy do rondla następnie

Bon Appetit Małgorzaty
Gołąbki z kapusty włoskiej 205

Kapusta włoska idealnie nadaje się na gołąbki - po zapieczeni u jest mięciutka i bardzo smaczna. Do gołąbków zrobiłam dwa sosy - pieczarkowy dla mnie i pomidorowy dla męża. Sama też pierwszy(...)jadłam gołąbki z sosem pieczarkowym - moim zdaniem są o niebo lepsze od tych z sosem pomidorowym. Ale to już k west i a smaku. Skł adniki: 1 główka kapusty włoskiej Farsz: 2 szklanki ryżu 50 dag mięsa mielonego 2 cebule 20 dag pieczarek   sól, pieprz majerane k przyprawa do gołąbków Sposób przygotowania: 1. R obimy farsz: ryż gotujemy

Kuchnia domowa Ani
Przepis na gołąbki z kapusty włoskiej 130

ulubione przepisy, które są w naszych rodzinach od lat. Przepisy różnią się w mniejszym lub większym stopniu, ale smak każdy zna. Dzisiaj proponuję przepis na gołąbki z kapusty włoskiej bo zatęskniłam do niedzielnych obiadów w rodzinnym domu… Gołąbki – składniki: duża główka kapusty włoskiej ok. 750g mięsa mielonego 2 jajka pół szklanki ryżu ugotowanego al dente (czyli musi być(...)ogniu ok 1-1,5 godziny delikatnie od czasu do czasu mieszając. Pod koniec dodaję bazylię. Normalnie dodaję koperek i odrobinę śmietany. Smacznego Post Przepis na gołąbki z kapusty włoskiej pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl

UgotujmyTo.pl
Arancini – włoskie kulki ryżowe 279

przepis na fantastyczne kule ryżowe i od razu pomyślałam, że nie mogę ich nie zrobić…:)! Prezentowały się zachwycająco – jak wszystko u Natalii:)- a poza tym uwielbiam kuchnię włoską. Dlatego kulki ryżowe szybko wyszły na prowadzenie na mojej liście przepisów do zrobienia. Muszę powiedzieć, że od razu chciałam je wypróbować w troszkę innej wersji farszu i jestem zachwycona(...)dwóch propozycji Natalii, z mojej a także można stworzyć swoje własne nadzienie. To fantastyczna propozycja bo może być zarówno samodzielnym daniem a także dodatkiem do dania głównego. Polecam:)! Arancini – włoskie kulki ryżowe – składniki: 1,5 szklanki ryżu arborio (musi być odmiana ryżu risotto, żeby się kleił) 3 szklanki bulionu 1 cebula 2-3 łyżki oliwy 3 łyżki startego parmezanu

UgotujmyTo.pl
Czekoladowe muffinki z bezą włoską 140

kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/8 łyżeczki soli 60 g ciemnego brązowego cukru 1 jajko 150 ml jogurtu naturalnego 45 ml oleju 100 g czekolady mlecznej beza włoska: 2 białka 80 ml wody 220 g cukru 1 łyżeczka cynamonu Mąkę przesiać z kakao, wymieszać z proszkiem, solą i cukrem. Jajko lekko ubić, wymieszać z jogurtem i olejem. Wlać

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Śledź marynowany z koprem włoskim na galaretce cydrowej 169

szalotki ·          ½ czerwonej peperoni ·          2 bulwy kopru włoskiego ·          2 winne jabłka ·          350 ml cydru  ·          150 ml soku jabłkowego(...)Olej Kujawski z Bazylią Przygotowanie: Śledzie namoczyć w zimnej wodzie na 2 godziny, kilka razy zmieniając wodę, osuszyć, ułożyć w szklanym naczyniu. Posypać poszatkowanym koprem włoskim, szalotkami i  pepperoni. W ymieszać ocet, wodę, cukier, cynamon i pieprz, zalać śledzie, szczelnie zamknąć, odstawić na kilka godzin do lodówki. W tym czasie przygotować galaretkę cydrową : jabłka obrać (lub zostawić skórkę), pokroić

SzczyptaSmaQ
Makaron bezglutenowy z bakłażanem, orzechami włoskimi i parmezanem 122

mąki kukurydzianej 1/2 bakłażana  1 puszka pomidorów w całości  1 cebulka 2 ząbki czosnku oregano bazylia 30 gram parmezanu  50 ml białego, wytrawnego wina garść orzechów włoskich  kilka liści świeżej bazylii  łyżka oliwy z oliwek sól pieprz Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. W tym czasie smażymy posiekaną drobno cebulkę i czosnek na łyżce oliwy(...)pomidorami i dusimy całość na dużym ogniu, aż płyn wyparuje a bakłażan zmięknie. Doprawiamy całość solą, pieprzem, oregano i bazylią. Tuż przed końcem duszenia dodajemy posiekane drobno orzechy włoskie. Na patelnię dodajemy również ugotowany al dente makaron, całość dokładnie mieszamy. Przed podaniem makaron posypujemy drobno startym parmezanem oraz listami bazylii. Gotowe

Mango Papaja
"włoskie" gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami... 170

Składniki: 1 sztuka kapusta włoska większa, 2 sztuki saszetka kasza gryczana, 1/2 kg mielone wieprzowo-wołowe, 2 łyżeczki kucharek, 1 sztuka jajka, 1 łyżeczka papryka(...)ostra, 30 dag pieczarki + 1 cebula zmiksowane + 1 łyżka masła, 1 puszka mała koncentrat pomidorowy, 2 łyżki śmietana słodka 18%, 2 łyżki mąka pszenna, - do smaku maggi z kapusty włoskiej wyciąć głąb i włożyć do dużego garnka z gotującą wodą - ściągać sparzone liście, gdy przestygną ścinać grubą żyłę głąbową, aby się lepiej liście zawijały torebki kaszy gryczanej ugotować w niesolonej

W Mojej Kuchni Lubię
Carpaccio z buraka z kozim serem i orzechami włoskimi 302

Składniki (na dwie porcje): 1 średni burak, pieczony przez godzinę w piekarniku w 180 stopniach, ostudzony i obrany 60 gram sera koziego w kawałku, pokrojonego w kostkę garść orzechów włoskich, posiekanych drobno natka pietruszki- kilka listków łyżka syropu klonowego łyżka octu balsamicznego łyżka oliwy z oliwek/ oleju z pestek winogron Buraka kroimy w cienkie plastry i układamy na talerzu(...)takiej formie jakiej lubimy. Ser kozi, pokrojony w kostkę (bądź starty), układamy na burakach, całość posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi. W miseczce mieszamy syrop klonowy z oliwą z oliwek i octem balsamicznym. Powstałym dressingiem polewamy nasze carpaccio i dekorujemy natką pietruszki. Gotowe

Mango Papaja
Dietetyczny Quiche z dynią, gruszką i orzechami włoskimi 172

farszu sól pieprz łyżka oliwy z oliwek 500 gram dyni, obranej i pokrojonej w kostkę 1x1 cm 2 gruszki, dość słodkie, pokrojone w kostkę 1x1 cm 100 gram orzechów włoskich 80 gram twardego, żółtego sera- u mnie francuski Comte szczypta gałki muszkatołowej nać pietruszki/świeża zielenina do podania kilka orzechów włoskich do posypania tuż przed podaniem sos czosnkowy lub inny(...)serem. Teraz tartę wstawiamy ponownie do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 35 minut. Po tym czasie tarta jest gotowa, przed podaniem dekorujemy świeżą natką pietruszki i orzechami włoskimi. Podajemy z sosem lub bez, w zależności od naszych upodobań

Mango Papaja
Bucatini z pesto z awokado, rukoli i orzechów włoskich 132

tyle że z dziurką biegnącą wzdłuż nitek. Kupiłam wspaniałe awokado, miałam nieco rukoli i niewiele czasu na skomplikowany obiad. Pomyślałam w pierwszym momencie o makaronie i pesto... Doprawiłam orzechami włoskimi i aromatycznym olejem z tychże. Myślę, że wielu z Was przypadnie moje danie do gustu... Składniki: 2 dojrzałe awokado 50 g rukoli 3 łyżki soku z cytryny 60 g orzechów(...)włoskich 3 ząbki czosnku pół szklanki oleju z orzechów włoskich lub oliwy łyżka ziół do pizzy sól do smaku 4 łyżki tartego sera Bursztyn lub parmezanu oraz opakowanie makaronu spaghetti Makaron ugotować w osolonym wrzątku al dente. Awokado obrać ze skóry, usunąć pestkę, podzielić na mniejsze części. Wszystkie składniki umieścić w malakserze. Zmiksować na gładką masę. Wymieszać z gorącym makaronem

Czerwień i błękit
Gołąbki z kaszą w kapuście włoskiej 121

kilka, więc mamy obiad przynajmniej na 2 dni :) Ja podałam je tylko z czerwonymi buraczkami. Nie jest to może to super danie, ale przepis jest dość prosty, a kapusta włoska gotuje się szybciej niż biała. O tej porze jest już młoda kapusta biała- ona tez ugotuje się szybciej niż ta jesienna. Danie nie jest pracochłonne, a sos do gołąbków

Proste Potrawy
GOŁĄBKI Z MŁODEJ / WŁOSKIEJ KAPUSTY 137

Pierwsze w tym roku gołąbki były z młodej kapusty, następne już z włoskiej- i zawsze tak samo pyszne!:) Przepis na gołąbki w wersji z ryżem. Kiedyś gdy nie byłam jeszcze właścicielką cudownego wynalazku , jakim jest szybkowar, przygotowywałam gołąbki partiami w mikrofali. Czas gotowania taki sam- 45 minut. Odkąd otrzymałam to cudo ( od mojej mamy- ma już coś koło(...)Składniki: - 1,5 kg mielonego mięsa ( np.karkówka, łopatka, szynka) - 2 paczki ryżu ( u mnie Basmati) - 2 duże cebule - 0,5-1 l soku pomidorowego - główka młodej lub włoskiej kapusty ( najlepiej duże, niezbyt zwarte) - 1-2 łyżki masła - 1-2 łyżki smalcu lub oleju kokosowego bezwonnego - 1 szkl. bulionu - skrobia kukurydziana ( maizena) - sól, pieprz, ketchup  Ugotować 2 paczki ryżu

Smaczne Zdrowe
Ciasteczka owsiane z czekoladą i orzechami włoskimi 145

Dzisiaj przepis na bardzo proste, pyszne i zdrowe ciasteczka owsiane z mąki razowej  z czekoladą  i orzechami włoskimi. SKŁADNIKI(...)miękkiego masła 1/3 szklanki brązowego cukru 1 jajko 1 szklanka mąki razowej pół łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka płatków owsianych 2 garście orzechów włoskich pół tabliczki czekolady mlecznej pół tabliczki czekolady gorzkiej PRZYGOTOWANIE W mikserze ucieramy masło z cukrem. Dodajemy jajko, mąkę  i proszek do pieczenia.  Chwilę miksujemy.    Na koniec wrzucamy płatki owsiane, drobno pokrojoną

Moje Kuchenne Rewelacje
Jajka faszerowane serem pleśniowym z orzechami włoskimi 117

Wielkanoc zbliża się dużymi krokami, pora więc zastanowić się jak podać jajka. Polecam przepis na jajka faszerowane serem pleśniowym z orzechami włoskimi. SKŁADNIKI(...)jajka 100 g sera pleśniowego typu lazur 2 łyżki majonezu 2 łyżki masła sól, pieprz kiełki rzodkiewki 8 połówek orzechów  włoskich PRZYGOTOWANIE Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy wzdłuż na połówki. Wyjmujemy żółtka - mieszamy je z serem pleśniowym, majonezem i masłem. Przyprawiamy solą i pieprzem. Napełniamy farszem połówki jajek. Posypujemy kiełkami rzodkiewki i kładziemy na każdym jajku połówkę

Moje Kuchenne Rewelacje
Leśna tarta z kurkami i orzechami włoskimi 174

Pierwszy raz od kilku lat mam kurki ! Sezon grzybowy w tym roku obfity :) Kurki zawędrowały do tarty. A wraz z grzybami powędrowały jeszcze orzechy włoskie. Miękkie grzyby i chrupiące orzechy - cudowne. Składniki: ( na blachę do tarty średnicy około 25 m ) Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle(...)font:minor-latin;} 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 120 g masła 4 jajka 3 łyżki tartego sera żółtego dojrzewającego 150 g kurek 1 cebula 70 g orzechów włoskich 150 g serka jogurtowego lub śmietankowego, typu Almette 100 g śmietany 18% 2 łyżki mąki pszennej sól, pieprz olej rzepakowy do smażenia Wykonanie: Normal 0 21 false false false

kolorowotorcikowo
"Wypiekanie na śniadanie" ... chleb z rodzynkami i orzechami włoskimi 147

Wczoraj po raz pierwszy wzięłam udział w akcji ”Wypiekanie na śniadanie” . Tym razem autorki zaproponowały chleb z rodzynkami i orzechami włoskimi według Hamelmana. Chlebek okazał się pyszną mieszanką wytrawno- słodkiego pieczywa. Jeszcze chrupiącym zajadałam się z wędliną i aromatycznym serem, mój M zjadł jedną kromkę na próbę i od razu siegnął po następną, dzieci spałaszowały go z nutellą na śniadanie(...)zbyt dużo wilgoci ciastu oddały, bo troszkę wilgotny wyszedł.   Nic to! Na pewno za jakiś czas znowu go upiekę, bo domownikom bardzo zasmakował. Chleb z rodzynkami i orzechami włoskimi według Hamelmana z książki "Chleb " Wieczorem na dzień przed pieczeniem zrobić bigę: 110g mąki chlebowej 110g mąki pszennej razowej 140g wody 1/8 łyżeczki drożdży instant Wszystko razem wymieszać, jeśli masa

Mia Cucina Sofieta
"Barilla - prawdziwe włoskie gotowanie" 150

Barilla - prawdziwe włoskie gotowanie" z mistrzem Marco Ghia. Prawdziwa włoska uczta

Moja smaczna kuchnia
Paella z kurczakiem i włoskim salami 236

wspólnym mianownikiem jest ryż przyprawiony szafranem. Oryginalnie ryż przyrządzany jest w taki sam sposób jak ten do risotto, jednak ja z braku czasu ugotowałam go normalnie. Do dania dodałam włoską salami, która spasowała idealnie. Jeśli chcecie pozostać przy hiszpańskich smakach można ją zastąpić chorizo. Danie jest dość ostre, więc jeśli wolicie łagodniejsze smaki, możecie zrezygnować z papryczki lub zminimalizować(...)ilość. Polecam!! Paella z kurczakiem i włoskim salami       Składniki: 2 torebki ryżu do paelli lub ryżu basmanti 1 pierś z kurczaka 150 g salami włoskiego (użyłam Salame Milano) 1 ostra papryczka 1/3 papryki 2 garści rukoli 2 ząbki czosnku ½   pęczka cebuli dymki sok z 1 limonki oliwa z oliwek około 10-12 oliwek 1 łyżeczka kurkumy

Mania Gotowania
Włoskie Pierożki Agnolotti 198

Bastianicha. Jest to wspaniała alternatywa dla naszych tradycyjnych pierogów. Danie jest czasochłonne i wymaga sporo pracy ale naprawdę warto. Moim zdaniem przebiły nawet pierogi z kapustą i grzybami. Włoskie  Pierożki Agnolotti   Składniki: Ciasto: 300 g mąki 4 żółtka 1 jajko 4-5 łyżki wody (opcjonalnie) sól Farsz: 200 g wieprzowiny lub wołowiny (użyłam karczku) 3 ząbki czosnku około(...)suszonych pomidorów 1 liść laurowy 1 pierś z kurczaka 80 g szpinaku 50 g szynki dojrzewającej 1 jajko sól, pieprz, gałka muszkatołowa, oregano, bazylia, przyprawa d kuchni włoskiej Sos: 400 ml pomidorów z puszki 2 łyżki koncentratu pomidorowego ½ cebuli 1 ząbek czosnku sól, pieprz, oregano, bazylia 1 łyżka sosu Worhestershire   Dodatkowo: 50 g tartego parmezanu Przygotowanie: Mięso wkładamy

Mania Gotowania
SZPARAGI NA SOSIE WŁOSKIM Z JAJKIEM POSZETOWYM! 133

się żółtkiem jajka, do tego pięknie pachnący chleb wiejski.  ;-) SKŁADNIKI DLA 2 OSÓB: - 1/2 dużego pęczka szparagów zielonych - 4 jajka - 3 łyżki masła do smażenie szparagów NA SOS WŁOSKI: - 1łyżka jogurtu greckiego - 1 łyżka Śmietany 18% - 3 łyżki jogurtu naturalnego - posiekany koperek - 20 zielonych oliwek nadziewanych papryczkami - sól morska - 1/2 łyżeczki soku z cytryny Składniki miksujemy w blenderze

SMYKWKUCHNI
Włoskie Frittelle di Carnevale 2661

karnawał to trzeba koniecznie coś usmażyć… Wybór padł na włoskie smażone pączki z ciasta parzonego, zwane frittelle bądź tortelli di carnevale. W trakcie smażenia nazwałam je “ frittelle  samo się” , ponieważ podczas smażenia  same rosną, a gdy osiągną odpowiednią wielkość same się przekręcają i to po kilka razy.  Nawet mój mąż widząc fikołkujące  frittelle nimi się zachwycał(...)klasyczny, czekoladowy lub cytrynowy), zabaione( z winem marsala), chanillty(crema pasticcera z bitą śmietaną). Żeby się nie oddzielać od razu zrobiłam z podwójnej porcji… przepis zamieszczam na jedną porcję) Włoskie Frittelle di Carnevale Składniki: na około dwa duże talerze  pączków: 250 ml wody 50 g masła 50g cukru ¾ łyżeczki proszku do pieczenia 200 g mąki pszennej olejek cytrynowy

Mia Cucina Sofieta
Włoskie trufle czekoladowe 190

Chyba wszyscy lubią czekoladki? Ja na pewno! Ale zdecydowanie bardziej smakują mi te przyrządzone samodzielnie. Mogę wtedy stworzyć własny, oryginalny smak... Tym razem inspirowałam się kuchnią włoską, w związku z czym powstały migdałowe trufle z dużą ilością czekolady i odrobiną likieru Amaretto. Dodatkowo obtoczone w zmielonej czekoladzie z orzeszkami... Składniki:  50g mielonych migdałów (użyłam BackMit), 100g mlecznej czekolady(...)Dodać masło, mieszać aż składniki się całkowicie rozpuszczą. Następnie wsypać mielone migdały i cukier puder. Dokładnie wymieszać i odstawić, aby masa ostygła i nieco stężała. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego, obtaczać w zmielonej w blenderze na pył czekoladzie. Przełożyć do papierowych papilotek i schłodzić

Z miłości do słodkości