aromatyczne. Z delikatnie cytrusową nutą dzięki dodatkowi imbiru i lekką pikanterią sera grana padano. Zdecydowanie wejdą na stałe do naszego obiadowego repertuaru. Bardzo polecam! Pulpeciki z łososia z sosem koperkowym Składniki na 4 porcje:400 g świeżego łososia1 jajko3-4 łyżki bułki tartej3 łyżki startego sera grana padano (ok. 40 g)1 ząbek czosnku1 cm świeżego imbirupęczek koperku200(...)delikatnie, aby się nie rozpadły) aż uzyskają apetyczny, złocisty kolor. Dodać śmietanę, pół szklanki wody i posiekany koperek. Mieszając od czasu do czasu, doprowadzić do wrzenia i gotować aż sos uzyska odpowiednią gęstość. Doprawić do smaku solą i pieprzem.Podawać na gorąco, z kaszą jęczmienną.Smacznego!Wyliczenia:łosoś 13,20 złjajko 0,70 złser 2,80 złimbir
Obiad za dychęniektórych zmora dzieciństwa, jeszcze inni nazywają je "szpitalnym " jedzeniem, a ja bardzo lubię pulpety w aromatycznym koperkowym sosie, szczególnie z mięsa drobiowego. Podane z buraczkami lub surówką z marchewki są prawdziwą ucztą dla podniebienia - przynajmniej mojego :) Składniki: ok. 600g drobiowego mięsa mielonego 1 całe jajko 1 namoczona w zimnej wodzie kajzerka 1 łyżka kaszy manny
Walijskie PichcenieSmak dzieciństwa, domowy obiad jak u mamy :) Zastanawiam się czemu tak rzadko je robię? Przecież ja uwielbiam sos koperkowy! Do mięsa dodałam dziki czosnek, który urozmaicił smak całej potrawy. Składniki:500 g mielonego mięsa, wołowego, wieprzowego albo mieszanego (najlepiej zmielić samemu albo poprosić sprzedawcę)1 jajko1 cebula drobno posiekane i podsmażonetarta bułka sól, pieprz wiązanka świeżego czosnku
Bon Appetit Małgorzatypotrzeby ich spisywać . Po prostu się robi i już. Otóż nic bardziej błędnego. Ostatnio Syn kazał sobie dyktować przez telefon właśnie to jak się robi pulpety w sosie koperkowym . Zgłupiałam zupełnie bo jakoś zawsze robię odruchowo. Żeby nie było , że znowu któraś z pociech ( dzieci lub wnuków) będzie mnie przepytywać telefonicznie lub przez Skype'a. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniPierś z kurczaka w sosie koperkowym z dodatkiem grzybów, podana z kaszą pęczak. Danie, które powstało przypadkowo i spontanicznie - miałam zrobić dokładnie to samo, ale bez grzybów. Jak zwykle w weekend wsiadłam jednak na rower i przypadkiem koło mnie wyrósł podgrzybek, a za nim następny i kolejny. Trochę przykro było je wrzucać luzem do plecaka, ale tak zostawić chyba
Kraina Tysiąca Smakówtaką warzywną wersję mieleńców albo sznycel grzybowy.Kapusta sama jest mało wyraźna w smaku więc swoje kotlety mocno doprawiłam - kminek i lubczyk bardzo jej pasują. A do tego kremowy sos koperkowy - mówię Wam pyszny obiad !ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaWyciągnięte z przepisów mojej babci:) Składniki: Makaron (moim zdaniem najlepszy jest makaron penne do sosów), 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego, szklanka mleka, pół dużej śmietany, serek
Kuchnia Pełna PasjiSalatka krabowa z sosem koperkowym- moja rodzinka uwielbia salatke krabowa. By nam sie szybko nie znudzila, zawsze probuje cos w niej zmienic.Skladniki:Salate pekinskapaluszki krabowe- 16 szt6 jaj ugotowanych na twardoogorek zielony szczypiorkoperek swiezy lub suszonysolmajonez/ jogurt naturalnyKroimy salate , paluszki krabowe, jajko. Dodajemy ogorek pokrojony w pol talarki, szczypior, sol I koper. Majonez lub jogurt mieszamy
Smaki EdytyW zimie pulpeciki pojawiają się zazwyczaj w towarzystwie sosu pomidorowego. Ponieważ świeży koperek już się pojawił, koniecznie trzeba było to danie w wersji bardziej wiosennej. Składniki
Sto kolorów kuchnitrwa długo (np. kaszę można ugotować dzień wcześniej). Gdy pulpeciki będą prażyły się w piekarniku możecie poświecić czas gościom lub dziecku. Do przygotowania pulpetów z łososia w sosie koperkowym potrzebujemy (9 sztuk): 350 g filetu z ryby (ja wykorzystałam łososia, ale może to być każda inna ryba) 1 marchewka, drobno starta 1 filiżanka kaszy gryczanej (ilość przed ugotowaniem) koperek(...)gryczaną (użyłam niepalonej). Formujemy równej wielkości kulki i układamy na blasze do pieczenia. Umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni i pieczemy ok 40 minut. W tym czasie przygotowujemy sos – w rondlu umieszczamy bulion wraz ze śmietanką, koperkiem i resztą przypraw (sól, pieprz). Gotowe, gorące pulpety wykładamy na półmisek i polewamy sosem. Świetnie pasuje do nich duża ilość świeżej
Szybko Tanio SmaczniePo świętach mam dla Was propozycję szybkiego obiadu, z dedykacją dla wszystkich, którzy zmęczyli się długim staniem w kuchni i przygotowywaniem pracochłonnych potraw ;) Pyszne, delikatne
Kraina Tysiąca SmakówSkładniki : makaron pół pęczka koperku sól, pieprz masło 3 łyżki jedno żółtko ewentualnie śmietana kilka kropel soku z cytryny marchew Przygotowanie : Masło rozpuścić w rondelku, dodać
Proste PotrawyTo już chyba 6-ta czy 7-ma wersja faszerowanych ziemniaków. Robiłam z grzybami, białą kiełbasą, mięsem z kurkami, kurczakiem. W sosie grzybowym, pieczarkowym , śmietanowo-tymiankowym
Buniabaje w kuchniSkładniki: 1 kawałek karkówki - co najmniej 1/2 kg (jeśli nie macie maszynki do mielenia to użyjcie gotowego mięsa mielonego) 1 mała cebula 1 twarda
UgotowaćAromatyczny i sycący łosoś wędzony na gorąco polany lekko cytrynowym sosem z koperkiem to pokusa nie do odparcia. Odżywczy łosoś zapewni nam dużą porcję witamin B6
Kuchnia PROzdrowotna