Zachciało mi się ostatnio pulpetów, a takich w sosie koperkowym nie jadłam wieki. Sos gotuje się bardzo szybko i uważam go za jedno ze smaczniejszych obiadów na wiosnę. Koperkiem pachnie w całym moim domu :). Przepis ze zdjęciami krok po kroku :). Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy
Przepisy AleksandryDzisiejsza propozycja to lekkie pulpeciki przygotowywane na parze, podane wraz z przepysznym sosem koperkowym. Danie niezwykle aromatyczne choć delikatne w smaku. Składniki: Na pulpety 500g mięsa mielonego z indyka Jajko Około 70g bułki tartej Soł i pieprz Na sos Pęczek koperku Łyżka masła Łyżka mąki 150g śmietany 12% Sól i pieprz Przygotowanie potrawy zaczynamy od uformowania pulpetów: wszystkie
Kolizje Smakówobiadów. Jedna z najprostszych i najbardziej chyba znanych potraw rybnych. Zresztą, nic dziwnego - biały, śmietanowy sos z dużą ilością świeżego koperku idealnie pasuje do delikatnej ryby. RYBA W SOSIE KOPERKOWYM. /znany i lubiany;/ 3-4 porcje 350g filetów z białej ryby (dorsz, mintaj, itd.) 1 cebula 2 pęczki świeżego koperku 150 ml białego wytrawnego wina 450 ml śmietanki(...)śmietankę i posiekany koper. Zagotowuję. W mleku rozprowadzam mąkę i dodaję do rondla ze śmietanką, najlepiej przez sitko lub gazę, aby pozbyć się ewentualnych grudek mąki (dodać mleko, jeśli sos wyjdzie zbyt gęsty lub mąki, gdy będzie zbyt rzadki). Mieszam wszystko, podgrzewam, a gdy zawrze, wkładam ostrożnie rybę. Delikatnie mieszając, aby sos nie przywarł do dna, uważając też, by ryba
W kuchni Karmel-itkismaku solą i pieprzem. 4. Uformować klopsiki, obtoczyć w mące i obsmażyć na patelni. 5. Przygotować wywar, przełożyć do niego klopsiki, zagotować, dusić pod przykryciem przez kilkanaście minut. Sos koperkowy Składniki: 30 g masła 30 g mąki 375 ml rosołu 100 g śmietany mały pęczek koperku/3 łyżki suszonego koperku sól Wykonanie: 1. Z masła i mąki zrobić zasmażkę i stopniowo
Pasja Smakuulubione danie z przedszkola) i z przyjemnoscia powtarzam to danie .Mozemy uzyc jajek gotowanych na twardo,jajko mollet (polmiekkie zoltko,sciete bialko) lub jajko ugotowane w koszulce.Skladniki na sos koperkowy:250 ml bulion warzywnego3-4 lyzki koperku(u mnie mrozony)1 lyzka maki krupczatki(instant)szczypta cukru,sol,pieprz do smaku2-3 lyzki jogurtu greckiego lub kwasnej smietanyszczypta cukruWykonanie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!już się uporamy z czyszczeniem i przyrządzimy go z brzydkiego kaczątka zmienia się w łabędzia. Najpyszniejszy jest moim zdaniem taki klasyczny- smażony na maśle aromatyzowanym koprem lub z sosem koperkowym. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniwywaru, zagotować. Dorzucić posiekany koperek, doprawić solą i pieprzem. Ponownie włożyć pulpety do sosu i całość chwilkę dusić.Smacznego!!!Zapraszam Was także na pulpety z piekarnika zapiekane w sosie koperkowym: KLIK
Kuchnia domowa AniNotorycznie podaję mięsa, ryby, jaja, kluski w sosie koperkowym. I przepis na ten sos jest częścią kilkudziesięciu innych przepisów , ale osobno spisanego przepisu na ten super smaczny i jednocześnie super prosty sos nie mam. No to w ramach ,, wiosennych ,,porządków - proszę bardzo jest. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniPyszne śledziki w lekkim koperkowym sosie. Pyszności :)składniki:6-7 solonych płatów śledziowych400 g jogutru naturalnego gęstego lub śmietany 18 %2 łyżki posiekanego koperku1/2 łyżeczki kurkumy Kamis1 łyżeczka octu 10 %sól ziołowa ok 1/2 łyżeczki KamisŚledzie wymoczyć we wodzie aby pozbyć się słonego smaku a następnie pokroić na małe kawałki, wiekości na jeden kęs. Jogurt dokładnie wymieszać z koperkiem
Monia miesza i gotujeSzczupak w sosie koperkowym to klasyka. Przepisy różnią się między sobą niewiele, w jednych szczupak jest z sosem, w drugich w sosie . Ponieważ taki ,, z sosem" już przedstawiałam - teraz proponuję ten drugi. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnitrochę zgęstnieje. Wmieszać sok z cytryny i posiekany koperek, doprawić do smaku solą i pieprzem. Pstrągi grillować po 4-5 minut z każdej strony. Podać z sosem koperkowym
Kulinarny karnet ChristopheraDelikatny , o białym mięsie okoń nilowy podany z puree ziemniaczanym i prostym sosem koperkowym. Robię takiego okonia w dwóch wersjach albo gotowanego na parze , albo smażonego oprószonego mąką. Minimum przypraw - a smak wspaniały. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnituńczyk, ale czas na przepis.Polędwica to jeden z delikatniejszych kawałków ryby. Świetnie się nadaje na rybne steki, do grillowania, pieczenia i smażenia. POLĘDWICA Z TUŃCZYKA W SOSIE KOPERKOWYM 4 polędwice z tuńczyka 250 ml słodkiej śmietanki 12% pęczek posiekanego koperku 1 /2 szklanki mleka sok z 1/2 cytryny 3 łyżki masła 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej sól(...)solą i pieprzem. Masło rozpuszczam w rondelku, dodaję mąkę i robię zasmażkę. Dolewam śmietankę, dokładnie mieszam, dolewam połowę szklanki mleka i zagotowuję, dodając posiekany koperek, sok z cytryny. Jeśli sos będzie zbyt gęsty, dolewam mleka. Na samym końcu doprawiam solą i pieprzem. Do gotującego się sosu dodaję na moment rybę, duszę razem jakieś 5 minut. Podaję z ugotowanym ryżem. SMACZNEGO
W kuchni Karmel-itkiMuszę przyznać, że zestawienie delikatnych rybnych kotlecików z równie delikatnym sosem koperkowym jest super. Zresztą równie dobre są w sosie grzybowym czy innym. Ważne , że jest to potrawa ,,oszczędnościowa". Mały kawałek ryby , trochę ziemniaków , które zostały z obiadu i już mamy następny obiad. O jednym trzeba tylko pamiętać , że ryba z reguły jest chudym mięsem( pomijając np. halibuta
Buniabaje w kuchniwiększości kuchni przez inne, bardziej "modne" potrawy. Pozwalają mi one na powrót do przeszłości, do domu rodzinnego, do czasów szkolnych ... Takim właśnie przepisem są jajka w sosie koperkowym (chrzanowym lub musztardowym) - bardzo lubiany przeze mnie obiadek a nie gotowany uuuu... :( pewnie z lat kilkanaście! Ogłaszam więc wielkie comeback tej prostej ale jakże pysznej potrawy! Składniki(...)sos: bulion (ew. kostka rosołowa) 2 łyżeczki masła łyżeczka mąki śmietana 18% sól pieprz koperek 4 jajka (na 2 osoby)Wykonanie: Jajka gotujemy na twardo. W garnuszku zagotowujemy bulion, dodajemy masło i posiekany drobno koperek. Mąkę mieszamy ze śmietaną, odrobiną zimnej wody i kilkoma łyżkami ciepłego wywaru.Wlewamy na gotujący się bulion ciągle mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem
Walijskie Pichcenie