tarta - przepisów 22554

  1. Tarta Snickers
    Tarta Snickers

    Tarta Snickers... Kruche, maślane ciasto. Słodki krem kajmakowy ze słonymi orzeszkami. A całość oblana gorzką czekoladą. Proste, szybkie i pyszne. Komu kawałek? Zapraszam!   Składniki: Ciasto: 300 g mąki pszennej; 200 g zimnego masła; 50 g cukru pudru; 2 żółtka jaj. Krem: Puszka gotowej masy krówkowej (400 g); 400 g solonych orzeszków ziemnych; 100 g miękkiego masła. Dodatkowo(...)masłem mikserem na puszystą masę. Dodać solone orzeszki i wymieszać. Po upływie 30 minut ciasto wyjąć z zamrażalnika, rozwałować na oprószonej mąką stolnicy i wyłożyć nim formę do tarty.  Ciasto ponakłuwać widelcem, przykryć papierem do pieczenia i wysypać na nie groch/fasolę jako obciążniki (ja kładę pustą tortownicę), aby ciasto podczas pieczenia przybrało prawidłowy kształt. Ciasto

    Przepis pochodzi z bloga Gospodyni Miejska, prowadzonego przez Gospodyni Miejska.

  2. Mini tarty z kurczakiem
    Mini tarty z kurczakiem

    nachodził na zawinięte ciasto, następnie na ser  kilka plastrów  pomidora bez skórki.  Kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy i smażymy, kiedy ostygnie wykładamy go na nasze tarty. Na kurczaka kładziemy kawałki sera, posypujemy oregano, bazylią , delikatnie solą i pieprzem. Całość wkładamy do piekarnika i pieczemy do momentu ładnego zarumienienia się ciasta . Można podać z sosem czosnkowym(...)Tarty piekły się około 30 minut

    Przepis pochodzi z bloga Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia, prowadzonego przez Jola8000.

  3. Tarta na mące ryżowej z cukinią i buraczkami
    Tarta na mące ryżowej z cukinią i buraczkami

    Dzisiaj będzie dietetycznie, bez białej mąki i cukru. Spód tarty upieczony z mąki ryżowej, którą znajdziecie w Sklep.naSushi.pl , a nadziejemy ją  pieczonymi buraczkami i cukinią marynowaną w oliwie z oliwek. Świetne danie dla osób, które są na diecie. Składniki na ciasto: 20 dag mąki ryżowej 1/2 łyżeczki soli 2 płaskie łyżeczki suchych drożdży 1 jajko 2 łyżki(...)przygotowanej tarcie układamy na przemian pieczonego buraka i cukinie w marynacie, wierzch posypujemy solą morską.  Wkładamy do rozgrzanego do 190 C piekarnika, pieczemy 35-40 minut, aż tarta się przyrumieni

    Przepis pochodzi z bloga Apetyczna babeczka, prowadzonego przez Apetyczna babeczka.

  4. Tarta  dyniowa z szynką i ryżem
    Tarta dyniowa z szynką i ryżem

    Bardzo pozytywnie mnie zaskoczył swoim smakiem, tylko zamiast skwarek dałam nieco chudszą szynkę. Myślę, że z boczkiem też byłaby pyszna ! Doskonała zarówno na ciepło, jak i później na zimno. Tarta  dyniowa z szynką i ryżem Składniki: Kruche ciasto 125 g zimnego masła 250 g mąki pszennej 1 łyżka śmietany 18% szczypta soli Farsz 500 g   pieczonej(...)też go lekko podsmażamy. Następnie wszystko zalewamy 200 ml wody z  dodatkiem past bulionowej i gotujemy na małym ogniu do momentu, kiedy ryż będzie miękki. Formę na tartę o średnicy 24 cm natłuszczamy i wyklejamy schłodzonym ciastem, nakłuwamy widelcem i z powrotem chowamy do lodówki. Do miski wbijamy jajka, dodajemy rozgniecioną widelcem pieczoną dynię i przestudzoną szynkę z ryżem

    Przepis pochodzi z bloga Kulinarne przygody Gatity, prowadzonego przez Kulinarne przygody Gatity.

  5. Tarta z zielonymi szparagami
    Tarta z zielonymi szparagami

    Była krótka przerwa od szparagów na blogu, więc dziś z czystym sumieniem mogę wrzucić kolejny szparagowy przepis :-). Oto przepyszna tarta z zielonymi szparagami(...)zapiekanymi w masie jajecznej z dodatkiem  fety. Jest rewelacyjna, doskonale smakuje zarówno na ciepło, jaki i na zimno ! Inspiracja  Sto kolorów w kuchni .  Tarta z zielonymi szparagami Składniki: Ciasto 250 g mąki pszennej 150 g zimnego masła  1 łyżeczka soli szczypta cukru 1 jajko 1 łyżka mleka Na farsz: 3 jajka

    Przepis pochodzi z bloga Kulinarne przygody Gatity, prowadzonego przez Kulinarne przygody Gatity.

  6. Tarta z kremem z białej czekolady i granatem
    Tarta z kremem z białej czekolady i granatem

    białej czekolady; Owoc granatu. Sposób przygotowania: Z mąki, cukru pudru, zimnego masła, żółtek jaj i szczypty soli zagnieść ciasto. Powstałym ciastem oblepić formę do pieczenia tart. Wstawić do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto wyjąć z lodówki, ponakłuwać widelcem, przykryć papierem do pieczenia i wysypać na nie groch/fasolę jako obciążniki (ja kładę pustą tortownicę), aby ciasto(...)krem śmietanowo-czekoladowy i posypać ziarnami owocu granatu. Wierzch ciasta polać cienkim paseczkami z odłożonej 1 łyżki rozpuszczonej, białej czekolady. Uwagi do przepisu: Masło w cieście można zastąpić margaryną. Tartę przechowywać w chłodnym miejscu, najlepiej w lodówce. Składniki na formę do tart o średnicy 31 cm. Ja zamiast wysypywać ciasto grochem/fasolą, na papier do pieczenia kładę pustą tortownicę. Ciasto

    Przepis pochodzi z bloga Gospodyni Miejska, prowadzonego przez Gospodyni Miejska.

  7. Mini tarty z gruszką owiniętą w szynkę z gorgonzolą
    Mini tarty z gruszką owiniętą w szynkę z gorgonzolą

    plastry szynki parmeńskiej Kruche ciasto: Z  podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Formujemy kulę i wstawiamy do lodówki na min pół godziny. Następnie wylepiamy nim formy na małe tarty (średnica 10 cm) wywijając brzegi na wierzch i nakłuwamy dno widelcem. Podpiekamy w nagrzanym piekarniku w 190 stopniach ok 10 minut. Na złoty kolor. Do podpieczonych(...)mini tart wkładamy obraną gruszkę z wydrążonym gniazdem nasiennym. Pozostawiamy ogonki. Ogonki owijamy w folię aluminiową, żeby się nie spaliły. Gruszkę owijamy w plaster szynki. Gruszkę wkładamy do tart. Na około gruszki dodajemy pokruszoną gorgonzolę i wszystko zalewamy odrobiną śmietanki kremówki. Pieczemy w 190 stopniach C około 25-30 minut.  owijamy gruszki w szynkę przed pieczeniem mini tarty

    Przepis pochodzi z bloga Bon Appetit Małgorzaty, prowadzonego przez Małgorzata Kwiatkowska.

  8. Tarta z kurkami i kozim serem
    Tarta z kurkami i kozim serem

    odcedzić. Ciasto, po wyjęciu z lodówki, rozwałkować cienko na placek większy niż średnica formy na tartę, wyłożyć nim formę.  Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Surowe ciasto przykryć folią aluminiową lub wyciętym z papieru do pieczenia kołem (sporo większym niż tarta). Ciasto obciążyć fasolą lub grochem i  wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok 10 minut, następnie(...)piekarnika nagrzanego do 190 st na 20 - 30 minut. Podawać letnie lub w temperaturze pokojowej. Smacznego! Uwagi: Z tej porcji ciasta można zrobić nieco większą tartę. Zużyłam mniej więcej 2/3, z reszty możemy upiec ciasteczka

    Przepis pochodzi z bloga Stare Gary, prowadzonego przez Stare Gary.

  9. Mini tarty z konfiturą z buraka i czerwonej cebuli zapiekane pod kołderką z koziego sera
    Mini tarty z konfiturą z buraka i czerwonej cebuli zapiekane pod kołderką z koziego sera

    tarty to doskonała przekąska do lampki czerwonego wina lub wstęp do wykwintnej kolacji. Polecam gorąco! Przepis bierze udział w konkursie Merci Chef! AWARDS. Składniki (na 4 mini tarty): Ciasto: 100 g mielonych orzechów laskowych 1/2 szklanki mąki orkiszowej 60 g zimnego masła szczypta soli Konfitura z buraków i czerwonej cebuli: 1 burak 2 czerwone cebule(...)octu balsamicznego sól i świeżo mielony pieprz Masa z koziego sera: 110 g koziego serka twarogowego (wykorzystałam kozią roladkę Merci Chef) 1 jajko 2 łyżki gęstej śmietany 18% szczypta tartej gałki muszkatołowej listki świeżego tymianku Przygotowanie: Buraka myjemy dokładnie, owijamy folią aluminiową i pieczemy 50 minut w piekarniku w temperaturze 200 stopni C. Upieczonego buraka obieramy i kroimy

    Przepis pochodzi z bloga Smakowity Blog Kulinarny, prowadzonego przez Iwona.

  10. Tarta bananowo wiśniowa
    Tarta bananowo wiśniowa

    uzyskania jednolitego ciasta, które uformowałem w kulkę i umieściłem na pół godziny w lodówce. Następnie ciasto to rozwałkowałem na niezbyt cienki placek, niewiele większy od średnicy naczynia do tarty i wykleiłem nim wysmarowane wcześniej lekko masłem naczynie, uważając, aby nie powstały dziury. Ciasto ponakłuwałem na całej powierzchni za pomocą widelca. Piekarnik rozgrzałem do 180 stopni z ogrzewaniem(...)śmietany 36%. Powstałą masą zalałem ułożone na cieście banany. Wiśnie posypałem 3 łyżeczkami cukru trzcinowego, a kiedy puściły soki ułożyłem je równomiernie na powierzchni ciasta. Tak przygotowaną tartę ponownie umieściłem w piekarniku, którego temperaturę obniżyłem do 160 stopni i piekłem przez 30 minut. Podałem po wystudzeniu, najlepiej smakuje na zimno

    Przepis pochodzi z bloga Wyprawy kulinarne, prowadzonego przez wyprawy kulinarne.

  11. Najprostsza tarta grzybowa
    Najprostsza tarta grzybowa

    zrobić najłatwiejszą tartę,  czyli tartę na bazie gotowego ciasta francuskiego. Robi się ją łatwo, szybko i przyjemnie. Najlepsza na gorąco, ale na zimno też mi smakowała. Najprostsza tarta grzybowa Proporcje na formę o wymiarach 36 x 13 cm Czas przygotowania: 50 minut Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 2 szklanki   sosu grzybowego 2 jajka kilka koktajlowych pomidorków(...)dodajemy 2 rozkłócone jajka i masę grzybową wylewamy na podpieczone ciasto. Dekorujemy polówkami pomidorków i pieczemy przez około 20 minut, aż masa grzybowa się zetnie. Podajemy od razu, ale tarta też jest doskonała na zimno

    Przepis pochodzi z bloga Kulinarne przygody Gatity, prowadzonego przez Kulinarne przygody Gatity.

  12. Tarta z borówkami amerykańskimi
    Tarta z borówkami amerykańskimi

    ukręcone, więc teraz pora na jakieś ciacho. Bardzo apetyczną fotkę znalazłam na blogu Najsmaczniejsze.pl   i postanowiłam upiec tartę na kruchym spodzie z masą budyniowa. Rewelacja :-) Będę powtarzać ! Tarta z borówkami amerykańskimi Składniki na ciasto: 260 g mąki pszennej (1 1/2 szklanki) 150 g zimnego posiekanego masła  (3/4 kostki) 30 g cukru pudru (3 łyżki) 1 jajko(...)borówek amerykańskich Wykonanie ciasta: Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy resztę składników i szybko zagniatamy. Wkładamy do lodówki na 30 minut. Formę na tartę o średnicy 31 cm natłuszczamy i posypujemy tartą bułką, wykładamy ciastem, które dosyć dokładnie nakłuwamy widelcem. Wkładamy ponownie do lodówki na czas nagrzania się piekarnika. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni i pieczemy

    Przepis pochodzi z bloga Kulinarne przygody Gatity, prowadzonego przez Kulinarne przygody Gatity.

  13. Tarta rustykalna z owocami lata
    Tarta rustykalna z owocami lata

    jest po upieczeniu idealnie kruche. Do mojej tarty wykorzystałam truskawki, czereśnie, nektarynkę oraz czerwone porzeczki, ale możecie wybrać dowolne, ulubione przez siebie owoce.  Placek przed złożeniem tarty powinien mieć średnicę około 30cm. Sprawdźcie też przepisy na inne tarty z owocami: śliwkową z orzechami i czekoladą lub kokosową z czereśniami . Tarta rustykalna(...)tarty, nie przejmujcie się tym; wystarczy je skleić palcami, a cały brzeg od góry i z boku posmarować białkiem, dzięki temu podczas pieczenia nic nie wycieknie z tarty - brzeg tarty posypać cukrem - tartę piec w 190 stopniach przez 35-45 minut do zrumienienia ciasta - upieczoną tartę wyjąć razem z blachą z piekarnika, pozostawić

    Przepis pochodzi z bloga Smakołyki Bereniki, prowadzonego przez SmakolykiBereniki.

  14. Rustykalna tarta brzoskwiniowa-pyszna
    Rustykalna tarta brzoskwiniowa-pyszna

    Tarta brzoskwiniowa w stylu rustykalnym.Tu perfekcjonizm nie jest wymagany,bo im bardziej nieforemnie rozwalkujemy ciasto ,tym tarta bedzie bardziej szykowna.Musicie sprobowac,bo tarta jest przepyszna.Niesamowicie chrupiace kruche ciasto i pachnace karmerlizowane brzoskwinie,to zachwyci kazdego.Ponadto to male co nieco do kawy jest niskokaloryczne,gdyz owoce leza na ciescie bez dodatkow typu smietanka czy mascarpone.Bardzo

    Przepis pochodzi z bloga Gotuj zdrowo!Guten Appetit!, prowadzonego przez Weronika Swientek.

  15. Tarta śródziemnomorska - quiche.
    Tarta śródziemnomorska - quiche.

    Tarty są szybkie, proste i smaczne. Sama nie wiem(...)czemu nie robię ich częściej. Są dobrą alternatywą, gdy mamy ochotę na pizze a w pobliżu nie ma pizzerii, lub nie chce się nam bawić z ciastem drożdżowym. Ta tarta jest bardzo pizzowa. Spód zrobiłam jak zwykle: 1 szklanka mąki 1/2 kostki zimnego masła (125g) 1 jajko sól Siekam wszystko nożem aż pozostaną maleńkie kawałeczki masła, potem szybko

    Przepis pochodzi z bloga Z butelką mleczka w tle, prowadzonego przez mycha_1018.

Wybierz stronę :