tarta - przepisów 22554

  1. Tarta czekoladowa
    Tarta czekoladowa

    też być traktowana jako antydepresant. Zawiera bowiem dużo serotoniny. Jakby tego było mało jest także skutecznym środkiem przeciw starzeniu. Odpowiadają za to polifenole, nadające pysznej przekąsce właściwości przeciwutleniających.” Tarta czekoladowa – składniki: Ciasto : 150 g mąki 100 g masła (schłodzonego i pokrojonego w kostkę) 50 g cukru 1 żółtko 1/2 łyżeczki esencji waniliowej Na masę(...)dodać 1-2 łyżki zimnej wody. Zawinąć ciasto w folię i wstawić na 1 godzinę do lodówki. 2. Wyjąć ciasto i rozwałkować na cienki placek. Przenieść na formę do tarty o średnicy ok.22cm. Najlepiej jak ciasto zwisa poza brzegi formy. Ponakłuwać ciasto widelcem a następnie przykryć papierem do pieczenia i wysypać np. grochem lub fasolą lub specjalnymi ceramicznymi

    Przepis pochodzi z bloga UgotujmyTo.pl, prowadzonego przez ugotujmyto.

  2. Tarta farmerska
    Tarta farmerska

    kapustę i całość jeszcze chwilę razem podsmażyć. Wystudzić. W mieseczce wymieszać jaja ze śmietaną. Przyprawić solą i pieprzem. Wyjęte z lodówki ciasto cienko rozwałkować i wyłożyć nim formę do tart. Ciasto dokładnie ponakłuwać widelcem. Na ciasto wyłożyć farsz kapuściano - kiełbasiany i zalać masą śmietanowo-jajeczną. Na wierzch ułożyć plasterki ziemniaków i posmarować je olejem. Tartę piec w piekarniku nagzranym(...)stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 35 minut. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z dodatku tymianku można zrezygnować. Ciasto dość ciężko się rozwłkowuje. Można oblepiać tartę do formy jego kawałkami, pamiętając o tym że ciasto powinno być cienkie. Źródło przepisu:   Przyślij przepis

    Przepis pochodzi z bloga Gospodyni Miejska, prowadzonego przez Gospodyni Miejska.

  3. Czerwono mi.. czyli tarta na wikwintnie na Andrzeja
    Czerwono mi.. czyli tarta na wikwintnie na Andrzeja

    przeróżne rzeczy. W dzień ten zajadamy przeróżne pyszności i dobrze się bawimy z przyjaciółmi. Warto czasem zaskoczyć domowników, przyjaciół wykwintną tartą tym razem będzie to tarta z pomidorami, papryką słodką i ostrą w towarzystwie mozzarelli oraz szpinaku. Dająca mnóstwo energii poprzez kolorystykę swoją i smak.   Pełen czarów andrzejkowy wieczór zdarza się tylko raz w roku(...)mówi stare polskie przysłowie "Na Świętego Andrzeja błyska pannom nadzieja". W ten andrzejkowy wieczór samych pomyślnych wróżb i spełnionych nadziei     SKŁADNIKI:  SPÓD (to jest porcja na tartę o średnicy ok. 23cm, ja robię podwójną porcję na średnicę 30cm) - 1,5 szklanki mąki (185g) - 100 g zimnego masła  - 1 jajko - 2 łyżki zimnej mąki  - pół łyżeczki

    Przepis pochodzi z bloga Basia w kuchni, prowadzonego przez Barbara w kuchni .

  4. Torty, tarty
    Torty, tarty

    Brzoskwiniowy tort Tort jagodowy z borówkami Tort owocowy a'la kopiec kreta Tort z jagodami Tort z truskawkami Truskawkowy tort z migdałami Tarty Tarta ananasowa Tarta jabłkowa Tarta serowa Tarta z truskawkami

    Przepis pochodzi z bloga Aga w kuchni, prowadzonego przez Aga w kuchni.

  5. Budyniowa tarta z figami i śliwkami
    Budyniowa tarta z figami i śliwkami

    dodać do niej te słodkie i niezwykle smaczne owoce. Bardzo aromatycznym dodatkiem jest też starta skórka z pomarańczy, którą dodałam zarówno do nadzienia, jaki i do kruchego ciasta. Budyniowa tarta z figami i śliwkami Składniki: Kruche ciasto 200 g mąki pszennej 3 łyżki soku z pomarańczy starta skórka z połowy pomarańczy 100 g zimnego masła szczypta soli(...)wylepiamy nim formę. Dno nakłuwamy dosyć gęsto widelcem i smarujemy białkiem, a następnie wkładamy do zamrażarki na 1 godzinę. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni i podpiekamy w nim tartę przez około 15 minut, aż do zrumienienia jej brzegów. Tartę wyjmujemy z piekarnika, nakładamy na nią budyń oraz pokrojone w plasterki śliwki i figi, po czym z powrotem umieszczamy

    Przepis pochodzi z bloga Kulinarne przygody Gatity, prowadzonego przez Kulinarne przygody Gatity.

  6. Tarta  z borówką amerykańską
    Tarta z borówką amerykańską

    wiśnie, morele..., czyli co tylko zapragniecie. Jak pisałam poprzednio moje krzaczki  z borówką amerykańską oszalały i uginają się od nadmiaru owoców, więc dziś w tarcie wylądowały właśnie one.  Do zrobienia masy wykorzystałam trzcinowy cukier Muscovado, który nadał jej apetycznego  złocistego koloru. Tarta  z borówką amerykańską Proporcje(...)czasie formę wyjmujemy z piekarnika, wylewamy na nią masę budyniową i układamy borówki. Temperaturę w piekarniku zmieszamy do 180 stopni i pieczemy tartę około 25 minut. Podajemy po całkowitym wystudzeniu posypane cukrem pudrem

    Przepis pochodzi z bloga Kulinarne przygody Gatity, prowadzonego przez Kulinarne przygody Gatity.

  7. Tarta ze szparagami, szpinakiem, serem pleśniowym i olejem rzepakowym
    Tarta ze szparagami, szpinakiem, serem pleśniowym i olejem rzepakowym

    który jest naturalnym źródłem kwasów omega–3 i dlatego używam go namiętnie, od kiedy dowiedziałam się o jego zdrowotnych właściwościach. Tarta ze szparagami wyszła pyszna… zapraszam Tarta ze szparagami, szpinakiem, serem pleśniowym i olejem rzepakowym Spód (forma o rozmiarze 20×30 cm): 400 g mąki pszennej 200 g masła, zimnego 2 żółtka + 1 całe(...)spód wyłożyć szpinak z cebulą. Szparagi opłukać i odłamać zdrewniałe końcówki. Układać szparagi naprzemiennie na szpinaku. Śmietanę zmieszać z jajkami i szczyptą soli i pieprzu i wylać na wierzch tarty. Na szparagi ułożyć rozdrobniony ser pleśniowy. Zapiekać w temperaturze 180 stopni około 30 minut aż wierzch będzie ścięty i lekko spieczony. Smacznego Post Tarta ze szparagami

    Przepis pochodzi z bloga UgotujmyTo.pl, prowadzonego przez ugotujmyto.

  8. Tarta serowo-dyniowa z gruszkami i orzechami
    Tarta serowo-dyniowa z gruszkami i orzechami

    tego jeszcze soczysta gruszka i chrupiące orzechy… czy trzeba coś jeszcze dodać? Chyba tylko tyle, że ta porcja jest stanowczo za mała ;)! Zapraszam więc – oto pyszna tarta serowo-dyniowa z gruszkami i orzechami Tarta serowo-dyniowa z gruszkami i orzechami Składniki: foremka 35×10 cm 200 g mąki (przesianej) 100 g masła (schłodzonego) szczypta(...)rozdrobnionymi orzechami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy aż wierzch nabierze złotego koloru (około 15-20 minut). Smacznego Przepis zgłoszony do akcji Festiwal Dyni 2014 Post Tarta serowo-dyniowa z gruszkami i orzechami pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl

    Przepis pochodzi z bloga UgotujmyTo.pl, prowadzonego przez ugotujmyto.

  9. Świętujemy: drugie urodziny Pożeraczki! I boska tarta czekoladowa
    Świętujemy: drugie urodziny Pożeraczki! I boska tarta czekoladowa

    być kolorowe i apetyczne. Nie zwraca też zbytniej uwagi na kalorie - ciasta mają być pyszne i sprawiać, że nie będziecie się mogli powstrzymać przed dokładką. Dokładnie taka jest ta tarta - genialna! Wygląda zabójczo, a smak powala i długo nie pozwala się podnieść. Idealna z dodatkiem lodów waniliowych bądź śmietankowych. Jedyne co, to w przepisie nie było podanych składników(...)ryzach. Jeśli chcecie być jeszcze bardziej eleganccy, należy przygotować tartaletki - gwarantuję, taki deser sprawdzi się po najbardziej wykwintnej kolacji i podbije niejedno podniebienie. Po prostu musicie spróbować! Czekoladowa tarta z chilli i kardamonem Składniki: (na formę do tarty o średnicy 20 cm) spód: 125 g mąki pszennej 50 g masła w temperaturze pokojowej 50 g cukru

    Przepis pochodzi z bloga Pożeraczka, czyli raz adobrze, prowadzonego przez gin.

  10. Tarta z burakami, cebulą i fetą
    Tarta z burakami, cebulą i fetą

    minut na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Po upływie 30 minut ciasto wyjąć z lodówki, rozwałować na oprószonej mąką stolnicy i wyłożyć nim wysmarowaną margaryną formę do tarty. Włożyć do lodówki na kolejne 30 minut. Po wyjęciu z lodówki ciasto ponakłuwać widelcem, przykryć papierem do pieczenia i wysypać na nie groch/fasolę jako obciążniki (ja kładę pustą(...)przez 20 minut. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Margarynę w cieście można zastąpić masłem lub kompozycją masła (80g) i smalcu (60g). Ciasto łatwo się rozwałkowuje i przekłada do formy na tartę. Ja zamiast wysypywać ciasto grochem/fasolą, na papier do pieczenia kładę pustą tortownicę. Woda do ciasto powinna być bardzo zimna. Dodatek sera feta można pominąć. Ocet balsamiczny można zastąpić jabłkowym

    Przepis pochodzi z bloga Gospodyni Miejska, prowadzonego przez Gospodyni Miejska.

  11. TARTA Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I MALINAMI
    TARTA Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I MALINAMI

    strzał w dziesiątkę!:) Powstała tak prosta w przygotowaniu tarta, że prościej się nie da:) Dwa składniki na krem, trzy na spód, świeże maliny i przepyszny deser gotowy! Tarta jest wyśmienita, krem z białej czekolady i mascarpone idealnie komponuje się z czekoladowym spodem i malinami. Dobrze schłodzona w lodówce smakuje rewelacyjnie, jest delikatna, kremowa i rozpływa się(...)zacznij powoli wlewać roztopioną czekoladę do mascarpone, cały czas miksując. Spód wyjmij z lodówki. Przelej na niego gotowy krem, ułóż na wierzchu maliny (otworkami w dół).  Tartę trzymaj w lodówce przez  około 12 h , najlepiej przez  całą noc . Przed podaniem oprósz maliny cukrem pudrem. Gotowe! Smacznego

    Przepis pochodzi z bloga Słodko-Słony Świat Ilony, prowadzonego przez Ilona11.

  12. Tarta z winogronami
    Tarta z winogronami

    Tarta z winogronami SKŁADNIKI: Ciasto mąka -2 szkl jajko -1 szt cukier -2 łyżki śmietana 18% -2 łyżki masło 200 g szczypta soli tłuszcz do formy bułka tarta. KREM: śmietana-18 %-1,5 szkl galaretka cytrynowa -1 opak woda gotowana -1 szkl winogrona białe-150 g winogrona czerwone-150 g winogrona ciemne-150 g PRZYGOTOWANIE(...)Galaretkę zalać szkl,gotowanej wody,dokładnie wymieszać,odstawić do lekkiego stężenia. Schłodzoną śmietanę ubić,dodając po łyżce galaretki,dalej ubijać. Krem wyłożyć na ostudzoną tartę. Winogrona oderwać od szypułek, opłukać,osączyć,ułożyć na kremie. Tarte odstawić do lodówki do całkowitego stężenia. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id

    Przepis pochodzi z bloga Kuchnia Danusi, prowadzonego przez danusia19671.

  13. Tarta z wędzonym łososiem
    Tarta z wędzonym łososiem

    kolei od swojej koleżanki. W trakcie wykonywania tarty mój Tato opisał mi jakie to cudne danie Mama przygotowuje i trochę nie wierzyłam. Muszę się przyznać, że tarta jest cudowna w smaku. To takie szybkie danie z prostych składników. Sprawdzone w porze obiadowej jak i na spotkaniach koleżeńskich. Spróbujcie – jestem przekonana, że Wam też będzie smakowało(...)odpowiednio tyle sam gramów fety lub ricotty – 2 pomidory pokrojone w kostkę – 2 jajka (rozbełtane) – 1 opakowanie ciasta francuskiego – sól, pieprz, zioła Formę do tarty wyłożyć ciastem, które nakłuwamy i pieczemy, w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku, przez 15 minut. W tym czasie przygotowujemy farsz. Pomidory i ser pokroić w kostkę, łososia też można

    Przepis pochodzi z bloga Szybko Tanio Smacznie, prowadzonego przez STS.

  14. Szybka tarta z borówkami
    Szybka tarta z borówkami

    Ponieważ bardzo długo w mojej lodówce zalegały borówki postanowiłam wykorzystać je do tej tarty. A, że nie chciało mi się wyrabiać ciasto na tartę postanowiłam pójść na łatwiznę i wykorzystać kruszone herbatniki :-P Składniki: 1 litr borówek amerykańskich 2 szklanki pokruszonych herbatników (pół na pół zwykłe z kakaowymi) kostka stopionego masła 2 łyżki(...)borówek na wierzch tarty. Piec 15 minut. Po upieczeniu czekamy aż wystygnie a następnie chowamy tartę do lodówki do stężenia. Można zajadać z bitą śmietaną ale to są dodatkowe kalorie :)  Tarta z borówkami na herbatnikach  "Sprawdzone miejsce z sadzonkami roślin owocowych  www.naszekrzewy.pl

    Przepis pochodzi z bloga Bon Appetit Małgorzaty, prowadzonego przez Małgorzata Kwiatkowska.

  15. Tarta grzybowa z cheddarem i pestkami dyni
    Tarta grzybowa z cheddarem i pestkami dyni

    posiekaną cebulą oraz czosnkiem. Zalewamy odrobiną wody i dusimy przez pół godziny aż do odparowania wody. Formę do tarty wylepiamy ciastem francuskim. Śmietankę mieszamy z jajkami oraz tartym(...)serem. Dodajemy tymianek, sól, pieprz, kurkumę i wylewamy na spód ciasta. następnie układamy podsmażone grzybki. Zapiekamy w 170 stopniach przez około 30 minut. Gotową tartę posypujemy  pestkami dyni i dekorujemy świeżym tymiankiem. tarta grzybowa

    Przepis pochodzi z bloga Bon Appetit Małgorzaty, prowadzonego przez Małgorzata Kwiatkowska.

  16. Tarta pomidorowa „do góry nogami”
    Tarta pomidorowa „do góry nogami”

    piekarnika i piec ciasto przez ok 20 minut, aż ciasto urośnie i się zezłoci. Usunąć patelnię z piekarnika, odstawić na bok na parę minut.  Następnie patelnię  z tartą przykryć talerzem o nieco większej średnicy i energicznym ruchem odwrócić aby tarta znalazła się na talerzu. Posypać czarnym pieprzem, polać oliwą, przekroić na 4 porcje(...)podawać. Smacznego! Uwagi: Miałam nieco kłopotu z odwróceniem tarty - pomidory trochę się poprzesuwały, trzeba je było umieścić na właściwym miejscu. Ale nie wpłynęło to w żaden sposób na smak i urodę

    Przepis pochodzi z bloga Stare Gary, prowadzonego przez Stare Gary.

  17. Tarta z cheddarem na cieście francuskim.
    Tarta z cheddarem na cieście francuskim.

    wykorzystaniem ciasta francuskiego. Kto z Was nie próbował tarty z ciastem francuskim - musi spróbować. Lubię wykorzystywać ciasto francuskie, gdy robię dania "na winie".  A do takiej tarty można dodać, swoje ulubione składniki. Ważne by zalać je  masa jajeczną. Spójrzcie sami jakie to pyszne w swojej prostocie :) Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego pół szklanki sera(...)cheddar ( u mnie wersja meksykańska ) kilka plasterków szynki 1 por pomidor pokrojony w plastry 100 ml śmietanki 30% 3 jajka sól, pieprz Przygotowanie: Formę do tarty smarujemy masłem i wykładamy na nią ciasto francuskie. Staramy się by cała tarta była pokryta ciastem. Widelcem nakłuwamy ciasto przy dnie formy. Wstawiamy je na  czas przygotowania reszty składników

    Przepis pochodzi z bloga QuchniaKaroli, prowadzonego przez Mama daj jeść.

  18. Tarta cebulowo serowa
    Tarta cebulowo serowa

    razie moja propozycja na dzisiaj to prosta i smaczna tarta cebulowo serowa. Można ją jeść na ciepło i na zimno, choć mi bardziej smakuje na ciepło… Tarta cebulowo serowa Składniki: Spód: 200 g mąki pszennej 100 g chłodnego masła 1 łyżeczka ziół prowansalskich szczypta soli około 30-50 ml zimnej wody Farsz: 3 cebule(...)ciasto zrobi się jednolite. Zawijamy w folię i wstawiamy na około pół godziny do lodówki. Po wyjęciu rozwałkujemy – najlepiej między dwoma kawałkami folii – i wylepiamy formę do tarty (u mnie o wymiarach 35×10 cm) Widelcem dziurkujemy ciasto. Na wierzch ciasta położyć kawałek papieru do pieczenia i wysypać kulkami do pieczenia lub suchym grochem. Wstawić

    Przepis pochodzi z bloga UgotujmyTo.pl, prowadzonego przez ugotujmyto.

  19. Tarta / Zapiekanka z Ciasta Francuskiego z Kurczakiem, Szpinakiem i Trzema Serami
    Tarta / Zapiekanka z Ciasta Francuskiego z Kurczakiem, Szpinakiem i Trzema Serami

    czosnkiem szpinaku połączona z charakterystycznym w woni serkiem brie oraz mozzarellą, całość złamana wyrazistym w smaku soczystym kurczakiem, a wszystko w chrupiącym, złocistym cieście francuskim - prawdziwa uczta dla podniebienia. Tarta z Ciasta Francuskiego z Kurczakiem, Szpinakiem i Trzema Serami - Składniki: 2 piersi z kurczaka przyprawa do kurczaka  czosnek w proszku opakowanie ciasta francuskiego 400 g mrożonego szpinaku(...)ząbki czosnku 200 g mozzarelli 3 rozbełtane jajka 100 g serka brie 100 g żółtego sera (np. Gouda, Edamski)  ok. 2 łyżki masła przyprawy: gałka muszkatołowa, pieprz, sól Tarta z Ciasta Francuskiego z Kurczakiem, Szpinakiem i Trzema Serami - Sposób przygotowania: Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażamy na maśle, dodajemy poszatkowany czosnek i gdy się zrumieni wrzucamy wcześniej rozmrożony

    Przepis pochodzi z bloga Słodka Strona, prowadzonego przez SłodkaStrona.

  20. Gruszka Moniki, czyli tarta z gruszką na miodzie cynamonowym
    Gruszka Moniki, czyli tarta z gruszką na miodzie cynamonowym

    Inspiracją do dzisiejszego deseru była  Tarta Tatin Magdy Gessler . Zmodyfikowałam ten przepis maksymalnie, zamieniając jednocześnie podstawowy składnik, czyli jabłko, na gruszkę. Smak mnie urzekł wręcz, aż żałowałam, że przygotowałam tylko jedną tarteletkę - wszak miała to być próba co wyjdzie z tego pomysłu :) Ten deser na stałe zagości na moim stole i na pewno(...)Foremkę wstawić do piecyka nagrzanego do temperatury 180-190 stopni na około 25 minut.  Po upieczeniu foremkę przykrywamy talerzykiem i jednym szybkim ruchem odwracamy do góry dnem. Tarta bez problemy odkleja się od formy. Podajemy na gorąco, łasuchy mogą obok tarty położyć kulkę lodów waniliowych ;) jednak nawet bez lodów tarta

    Przepis pochodzi z bloga Codzienna kuchnia niecodzienna, prowadzonego przez Małgorzata K.

  21. W klimacie nieświątecznym: tarta ze śliwkami
    W klimacie nieświątecznym: tarta ze śliwkami

    drożdżowym i serniku. Wybór ogromnie szeroki, człowiek sam już nie wie, czego chce... Aż w gazetce Pieczenie jest proste  nr 4/2009 w oczy wpadła mi taka sobie niepozorna tarta... Na zdjęciu wyglądała inaczej niż moja, owoce były niemal całkowicie zatopione w masie (i nie mam bladego pojęcia, jakim cudem otrzymano taki efekt, bo ja ilość masy zwiększyłam(...)kruchutki, orzechowy spód. Bardzo łatwe ciasto, zniknęło u nas błyskawicznie - jest stosunkowo lekkie i bez większego problemu można pochłonąć większy kawałek. Polecam - jeśli nie teraz, to za rok. Orzechowa tarta ze śliwkami Składniki: (na formę do tarty o średnicy 28 cm) spód: 180 g mąki pszennej 1/4 łyżeczki soli 20 g zmielonych orzechów laskowych

    Przepis pochodzi z bloga Pożeraczka, czyli raz adobrze, prowadzonego przez gin.

  22. Tarta z truskawkami
    Tarta z truskawkami

    Pyszna tarta z truskawkami z lekkim kremem z serca mascarpone. Tarta była robiona latem, gdy jest sezon na truskawki. Można zrobić z tymi truskawkami co się pojawiają teraz w sklepach, jednak to nie to samo.  Truskawka truskawce nie równa :) Składniki:  250 g margaryny,  0,6 szklanki cukru,  1 jajko(...)Przygotowanie:   Z  margaryny, jajka(1), cukru i mąki zagniatamy ciasto. Ciasto powinno być dobrze wyrobione. Następnie wkładamy je do zamrażarki na 30 min. Ciastem wylepiamy formę do tarty, nakłuwając ją widelcem. Formę musimy wcześniej wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ciasto ok. 15-20 minut w 180 stopniach

    Przepis pochodzi z bloga Aga w kuchni, prowadzonego przez Aga w kuchni.

Wybierz stronę :