tarta - przepisów 22554

  1. Tarta z kurczakiem, pomidorem, papryką i groszkiem
    Tarta z kurczakiem, pomidorem, papryką i groszkiem

    szczęście się nie skończyły :) Poniżej kolejny z nich. Składniki na formę do tarty o średnicy ok. 27cm (wymiar denka) : 1 porcja gotowego ciasta na tartę - przepis własny na idealne ciasto na tartę TU 350g piersi z kurczaka (1 cała mała) - lub więcej, zależy jak bardzo sycąca potrawę chcemy mieć 200g sera feta - pokrojony/pokruszony w grubą kostkę 125g sera(...)zarumienienia się serów.   Wyszedł mocno syty, zapychający i przepyszny obiad. Ale raczej dla tych niezbyt dokładnie liczących kalorie, bo serów ci w tarcie dostatek :) Inne moje wariacje w temacie tarty poniżej: Zielona tarta na Irlandzki Dzień Św.Patryka   Tarta z cebulą, boczkiem, pieczarkami i ananasem Tarta ze szparagami

    Przepis pochodzi z bloga Grunt to przepis!, prowadzonego przez aaasikkk.

  2. Tarta z jarmużem i pieczarkami
    Tarta z jarmużem i pieczarkami

    Tarta, która powstała trochę z przypadku, jarmuż i pieczarki były w lodówce, trzeba było je szybko zużyć.  I tak powstało to danie. Bardzo treściwe i sycące.  składniki na spód: 250 g mąki (pszennej tortowej) 150 g masła, schłodzonego (lub 120 g masła i 30 g smalcu lub margaryny) 1 płaska łyżeczka soli morskiej(...)masą jajeczną, przybrać pomidorkami koktajlowymi. Piec w temperaturze 180 st C przez ok 25 minut lub do czasu aż masa się zetnie. Smacznego! Uwagi : ponieważ moja tarta powstała w wyniku czyszczenia lodówki, trafiły do niej resztki pieczonej wieprzowiny, widać to na zdjęciach. Ale uważam

    Przepis pochodzi z bloga Stare Gary, prowadzonego przez Stare Gary.

  3. Tarta ze szpinakiem i mozzarellą
    Tarta ze szpinakiem i mozzarellą

    Bardzo sycąca i prosta do zrobienia tarta. Dla miłośników szpinaku na pewno idealna. Robiłam w foremce o średnicy 20 cm , ale i ciasta i farszu spokojnie wystarczy na większą(...)składniki  ciasto na tartę (  zużyłam 2/3) na spód: 250 g mąki (pszennej tortowej) 150 g masła, schłodzonego (lub 120 g masła i 30 g smalcu lub margaryny) 1 płaska łyżeczka soli morskiej 1 jajko (lub 3 - 4 łyżki zimnej wody) nadzienie 150 g szpinaku baby 200 - 250 g  mozzarelli 2 łyżki tartego sera typu parmezan

    Przepis pochodzi z bloga Stare Gary, prowadzonego przez Stare Gary.

  4. Tarta na orzechowym spodzie z karmelizowanymi jabłkami i czekoladą.
    Tarta na orzechowym spodzie z karmelizowanymi jabłkami i czekoladą.

    masła,  4 łyżki cukru brązowego,  łyżeczka mielonego cynamonu. Przygotowanie:  Mieszamy mąkę z mielonymi orzechami i cukrem, dodajemy masło i wyrabiamy ciasto Wykładamy nim formę do tarty o średnicy 24cm.  Odstawiamy w chłodne miejsce na 30 min. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni C. Pieczemy przez 10-12 minut. Upieczony spód posypujemy kawałkami czekolady, czekamy(...)kroimy w plasterki. Smażymy na maśle na małym ogniu. Dodajemy cukier i cynamon, dokładnie mieszamy a gdy cukier zacznie się karmelizować odstawiamy do przestygnięcia. Wykładamy nadzienie na upieczony spód tarty, posypujemy startą czekoladą

    Przepis pochodzi z bloga QuchniaKaroli, prowadzonego przez Mama daj jeść.

  5. Tarta z zakręconą cukinią
    Tarta z zakręconą cukinią

    sypię ciasto startym serem. Odchudzający się oczywiście nie muszą. Najdłuższa część roboty - z pokrojonej na cienkie plaserki obieraczką do warzyw cukinii ułożyłam ciasno różyczki na całej powierzchni tarty. Polałam zalewą: jajka, śmietana, ser lazur zielony, sól, pieprz czosnek. Oczywiście z lazura można zrezygnować, śmietanę dać chudą itd itd. Włożyłam do pieca ustawionego na 180-190 stopni

    Przepis pochodzi z bloga Z butelką mleczka w tle, prowadzonego przez mycha_1018.

  6. Tarta miętowo-czekoladowa
    Tarta miętowo-czekoladowa

    Tarta miętowo-czekoladowa Składniki 1 opakowanie ciasta francuskiego 100 g gorzkiej czekolady 180 g landrynek miętowych lub mocno miętowych 2 szklanki wody 1 opakowanie żelatyny na 1 litr wody 0,5 litra śmietanki 30 % Sposób przygotowania Landrynki przełożyć do garneczka, zalać wodą i podgrzewać cały(...)czas mieszając do momentu rozpuszczenia się landrynek. Doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia, wsypać żelatynę, dobrze wymieszać i odstawić do lekkiego ściągnięcia. Ciasto francuskie rozłożyć równo w formie od tarty. Odciąć wystające kawałki. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15 minut w 180 st C. Ostudzić. Śmietankę ubić. Dodać do niej lekko ściągniętą galaretkę landrynkową. Dokładnie razem wymieszać

    Przepis pochodzi z bloga slodkababeczkaks, prowadzonego przez Kasia Sycik.

  7. Tarta serowa z brokułem
    Tarta serowa z brokułem

    bardzo serowo! Okazało się, że powrocie z zakupów większość miejsca w lodówce zajmują sery hehe i trzeba coś z nimi zrobić. Długo zastanawiałam się co? Urodził się pomysł tarty serowej i wyszła obłędnie, jest bardzo sycąca mimo, że nie zawiera mięsa.  Składniki: ciasto 300 g mąki pszennej 125 g miękkiego masła 1 żółtko szczypta soli trochę letniej(...)sera gorgonzola 100 g parmezanu 1 jajko mała główka brokułu sól, pieprz Przygotowanie: Ciasto zagniatamy, zawijamy folią i wstawiamy do lodówki na 30 minut. Formę do tarty wykładamy papierem pergaminowym (wycinam trochę większy okrąg niż spód). Rozwałkowujemy ciasto na grubość 0,5 cm i wykładamy nim formę, dobrze dociskając. Spód nakłuwamy widelcem i pieczemy

    Przepis pochodzi z bloga Niezły Młynek , prowadzonego przez Niezły Młynek.

  8. Tarta z kajmakiem i płatkami migdałowymi
    Tarta z kajmakiem i płatkami migdałowymi

    Tarty to niewyczerpane źródło inspiracji, mogą być słodkie, pikantne, warzywne :), wszystko jest dozwolone!. U mnie w słodkiej kajmakowej wersji(...)płatkami migdałowymi, którymi obdarował mnie sklep Skworcu.pl .  Ciasto na tarte : 2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru pudru łyżka śmietany 10 dag margaryny Nadzienie: 1/2 puszki kajmaku 2-3 garści  migdałów w płatkach Zagniatamy ciasto, smarujemy tłuszczem foremkę, ciasto wałkujemy i wykładamy na blaszkę. Tartę pieczemy na złoty kolor w 170 stopniach ok 15 minut. Kiedy jest już

    Przepis pochodzi z bloga Apetyczna babeczka, prowadzonego przez Apetyczna babeczka.

  9. Tarta lotaryńska, czyli quiche lorraine
    Tarta lotaryńska, czyli quiche lorraine

    ciepło lub na zimno. Przepis wykorzystywany przeze mnie od lat, a zaczerpnięty z książki "Kuchnia francuska na co dzień i od święta" B. Buczma, B. Bonik, 1988 r. Tarta lotaryńska, czyli quiche lorraine Składniki na ciasto: 250-260 g maki 125 g masła 1 jajo 1/3 szklanki śmietany 18% szczypta soli Składniki na farsz: 1/3 szklanki mleka(...)posiadaczami robota, ciasto zagniatamy w miarę szybko  w misce. Zawijamy w folię i wkładamy do zamrażalnika na 30 minut. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Natłuszczamy formę do tarty (22-24 cm), wyklejamy ciastem, ciasto nakłuwamy widelcem i podpiekamy do lekkiegio zbrązowienia ciasta. W międzyczasie w misce mieszamy wszystkie składniki na farsz, oprócz boczku. Boczek układamy

    Przepis pochodzi z bloga Kulinarne przygody Gatity, prowadzonego przez Kulinarne przygody Gatity.

  10. Tarta Rafaello
    Tarta Rafaello

    czekolady. Wafle miksujemy w blenderze, dodajemy do nich roztopione masło i wiórki kokosowe, miksujemy do połączenia wszystkich składników. Przygotowaną masą wyklejamy formę na tartę o średnicy 24 cm i wkładamy do lodówki na 30-40 minut. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, zaczynając od niskiej temperatury. Pamiętajmy, że biała czekolada rozpuszcza się w niższej(...)się składników, na koniec dodajemy wiórki. Przekładamy do formy wyłożonej wafelkami. Posypujemy wiórkami i kakao. Wstawiamy do lodówki na 3-4 godziny lub na całą noc. Przed jedzeniem tartę należy wyjąć z lodówki i pozwolić się jej ocieplić przez 15 minut. Najlepiej kroić ją nożem maczanym w gorącej wodzie. insertCookd("40cadb53a90013bbb8f6c51c51fe62c3

    Przepis pochodzi z bloga Kulinarne przygody Gatity, prowadzonego przez Kulinarne przygody Gatity.

  11. Szybka tarta z figami
    Szybka tarta z figami

    Dzisiejszy przepis powstał pod wpływem impulsu. Zobaczyłam w sklepie piękne figi i nie mogłam im się oprzeć. Oczywiście chodzi mi owoce :-). Chwyciłam jeszcze z

    Przepis pochodzi z bloga Kulinarne przygody Gatity, prowadzonego przez Kulinarne przygody Gatity.

  12. Tarta twarogowo-rzodkiewkowa ze szczypiorkiem i rzeżuchą
    Tarta twarogowo-rzodkiewkowa ze szczypiorkiem i rzeżuchą

    starta rzodkiewka i czescia posiekanego szczypiorku male foremki do tarty wyscielic folia spozywcza i wypelnic ,masa twarozkowa.Wstawic na 1-2 godziny do lodowki,by masa stezala tarte wylozyc na talerzyk,uwolnic z foli, przybrac rzodkiewkami pokrojonymi w talarki,rzezucha i czerwonym pieprzem.Mozna polac odrobina oliwy

    Przepis pochodzi z bloga Gotuj zdrowo!Guten Appetit!, prowadzonego przez Weronika Swientek.

  13. TARTA ZE SZPINAKIEM
    TARTA ZE SZPINAKIEM

    Kamis Wykonanie: Masło posiekać z mąką, dodać, szczyptę soli,jajko,zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię. Odłożyć na 30 min dolodówki. Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim formę do tarty, ponakłuwać widelcem. Następnie przykryć papierem do pieczenia, wyłożyć groch lub fasolę, zapiekać 20 min w 180 st. Wystudzić. Szpiank wrzucamy na rozgrzaną patelnię, dodajemy przeciśnięty pzez praskę czosnek(...)doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy az do wyparowania płynu. Jajka rozkłócamy dodajemy do nich śmietanę, mieszamy doprawiamy solą i pieprzem,dodajemy uduszony szpinak, dobrze mieszamy, wylewamy na spód do tarty, pieczemy ok 35 minut

    Przepis pochodzi z bloga Z Majeczką w kuchni, prowadzonego przez Marta Sztabińska.

  14. Tarta z burakami, serem feta i miętą
    Tarta z burakami, serem feta i miętą

    Uwielbiam buraki. Tak przygotowaną tartę widziałam wielokrotnie. Dopiero jesienny, ciepły i słoneczny dzień zmotywował mnie do wysmyczenia tego cuda! Tarta z burakami, serem feta i miętą potrzebujemy: - opakowanie ciasta francuskiego - ugotowane buraki - ser feta - liście mięty - sól, pieprz - oliwa z oliwek Ciasto francuskie wyjąć z lodówki lub zamrażarki ok 1h przed przygotowaniem dania(...)Musi być miękkie w przeciwnym razie połamie się albo czekają nas inne katastrofy! Buraki ugotować, można dzień wcześniej do prawie miękkości. Pokroić na cienkie plastry, którymi należy przykryć spód tarty. Na wierzch pokruszyć ser i posypać listkami mięty. Całość skroić oliwą z oliwek i doprawić do smaku. Piec ok 20 minut w 200 stopniach celcjusza. ps. o mięcie

    Przepis pochodzi z bloga Szybko Tanio Smacznie, prowadzonego przez STS.

  15. Tarta z malinami
    Tarta z malinami

    minut. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać serek, miksować, na koniec dodać mąkę ziemniaczaną. Ciasto rozwałkować i wyłożyć na posmarowaną masłem i posypaną bułką tartą formę. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, przed około 15 minut. Wyjąć ciasto z piekarnika, wylać na nie nadzienie i piec jeszcze przez około 40 minut (aż masa będzie zwarta

    Przepis pochodzi z bloga Pie in the Sky, prowadzonego przez PieintheSky.

  16. Tarta z jabłkami.
    Tarta z jabłkami.

    Przepis na tą pyszną tartę dostałem od cioci jakich 3 lata temu. Nigdy nie miałem go zapisanego do zeszytu, a jako, że nie robiłam tej tarty(...)dość długi czas, to musiałem wszystko wspominać i układać na nowo. Ale fajnie, że wszystko się udało, ciasto smakowało jak tamte co jadłem raniej. Także chcę dodać że ta tarta jest bardzo łatwa w przygotowaniu i jej przygotowanie (bez pieczenia) zajmuje ok. 20 min, co jest bardzo przydatne w dni kiedy chcemy czegoś słodkiego, a nie mamy dużo

    Przepis pochodzi z bloga Kuchnia Łukasza, prowadzonego przez Lukash_p.

  17. Tarta dyniowa z serem pleśniowym
    Tarta dyniowa z serem pleśniowym

    zrobić pyszną przekąskę. Ja wykorzystałam upieczoną wcześniej dynię i dla kontrastu smakowego połączyłam ją z serem pleśniowym, dodałam trochę trochę pokruszonych płatków chili i, moim zdaniem wyszło pysznie ! Tarta dyniowa z serem pleśniowym Składniki: 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego 300 g  pieczonej dyni , u mnie piżmowa Butternut 100 g sera feta 80 g sera pleśniowego oliwa(...)Ciasto nakłuwamy widelcem. Na cieście układamy pokruszoną fetę i ser pleśniowy, następnie pokrojoną w plastry dynię, którą delikatnie smarujemy oliwą. Na koniec układamy listki szałwii i wszystko posypujemy przyprawami. Tartę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25- 30 minut.  insertCookd("b447f023872355f519c621b840e7e19c

    Przepis pochodzi z bloga Kulinarne przygody Gatity, prowadzonego przez Kulinarne przygody Gatity.

  18. Tarta z pieczonymi pomidorami
    Tarta z pieczonymi pomidorami

    zrobić... Wpadło mi w oko ciasto i postanowiłam upiec szybką i pyszną przekąskę. Oto smakowita tarta, bardzo łatwa do zrobienia, nawet dla niewprawnego kucharza !  Tarta z pieczonymi pomidorami Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego kilkanaście połówek   pieczonych pomidorów 15 dag startego żółtego sera suszone oregano suszona bazylia suszone płatki chili sól oliwa(...)pieczenia lub natłuszczamy, układamy na niej ciasto. Ciasto nakłuwamy widelcem. Na cieście układamy straty żółty ser a na nim upieczone pomidory. Wszystko posypujemy przyprawami i delikatnie skrapiamy oliwą. Tartę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25- 30 minut.  insertCookd("ae554cb3ae11abbf697b306bc2a5c69d

    Przepis pochodzi z bloga Kulinarne przygody Gatity, prowadzonego przez Kulinarne przygody Gatity.

  19. Najprostsza tarta z zielonymi szparagami
    Najprostsza tarta z zielonymi szparagami

    szybko... ? W lodówce miałam ciasto francuskie, więc powstał pomysł na prostą, ekspresowa tartę.W prostocie siła ! Jest doskonała  zarówno na ciepło jak i na zimno. Najprostsza tarta z zielonymi szparagami Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 pęczek zielonych szparagów kilka koktajlowych pomidorków 3 jajka 2 łyżki serka śmietankowego Almette 200 ml śmietany

    Przepis pochodzi z bloga Kulinarne przygody Gatity, prowadzonego przez Kulinarne przygody Gatity.

  20. Tarta ze szparagami i pomidorami
    Tarta ze szparagami i pomidorami

    więc czas je wykorzystać zanim znikną ze straganów !  Dzisiejsza tartę zrobiłam na cieście francuskim, ale możemy do jej przygotowania użyć też ciasta kruchego. Tarta ze szparagami i pomidorami Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 pęczek zielonych szparagów kilka koktajlowych pomidorków 3 jajka 2 łyżki serka śmietankowego Almette

    Przepis pochodzi z bloga Kulinarne przygody Gatity, prowadzonego przez Kulinarne przygody Gatity.

  21. Tarta z ricottą i warzywami
    Tarta z ricottą i warzywami

    zbyt sypkie dodać 1 łyżkę śmietany 18%. Z ciasta uformować kulę owinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinkę. Potem ciasto rozwałkować i przełożyć do formy na tartę. Ciasto podpiec ok 15 minut w rozgrzanym do 200 C piekarniku. Aby ciasto nie wyrosło nakłuć widelcem. Paprykę pokroić w kostkę, cebulę w piórka a dwie małe cukinie w plasterki

    Przepis pochodzi z bloga Monia miesza i gotuje, prowadzonego przez migotka28.

  22. Kukurydziana tarta ze śliwkami
    Kukurydziana tarta ze śliwkami

    byliśmy z Miśkiem w odwiedzinach u Wujostwa i zjedliśmy na prawdę dobre ciacho. Śliwkowe, bezglutenowe – taki mały jesienny akcent w kalendarzu. Zapraszam Was do spróbowania! Do przygotowania tarty potrzebujemy: ok 1/2 kostki masła 300 g mąki kukurydzianej 1/2 kubka cukru ok 6 śliwek 1 jajko Przygotowanie(...)zaczynamy od przygotowania kruszonki – masło, mąkę oraz cukier. Wyrabiamy i dzielimy na 2 części (większą i mniejszą). Do większej dodajemy jajko i mieszamy po czym wyklejamy formę do tarty i pieczemy ok 15 minut w 170 stopniach aż spód będzie rumiany. Na przestudzone ciasto wykładamy cząstki owoców i posypujemy pozostałą kruszonką. Wstawiamy jeszcze

    Przepis pochodzi z bloga Szybko Tanio Smacznie, prowadzonego przez STS.

  23. Tarta z owocami bez pieczenia
    Tarta z owocami bez pieczenia

    nastała wiosna, a jak wiosna to i więcej osób stara się zadbać o swoją figurę. Owocowa tarta jest idealnym wyborem! Nie zawiera ani grama cukru jak również tłuszczu. A co najważniejsze, można ją przygotować w kilka minut i to bez pieczenia. Prawdę mówiąc to nawet forma nie jest niezbędna. Inspiracja: sallysbakingaddiction.com

    Przepis pochodzi z bloga ciastkowylab, prowadzonego przez ciastkowylab.

  24. Tarta z botwinką i serem camembert czyli drugie danie po zupie :)
    Tarta z botwinką i serem camembert czyli drugie danie po zupie :)

    Dzisiaj miałam obiad z dwóch dań. Rzadko to się zdarza. Dzisiaj jednak oprócz zupy miałam kawał i to konkretny tarty jaką piekłam wczoraj dla siebie i Syncia. Delikatna(...)smaku, dość sycąca ale i pyszna. Bardzo spodobało mi sie połączenie smaku botwinki i sera pleśniowego. Przepis zaczerpnięty z "Moich smaków życia". U mnie z połowy poniższej porcji. Tarta z botwinką i serem camembert

    Przepis pochodzi z bloga Dzieje kuchennej Wiewióry, prowadzonego przez Wiewióra.

  25. Tarta z pomidorkami, serem ricotta i cukinią
    Tarta z pomidorkami, serem ricotta i cukinią

    Kolejny dzień targowy, kolejne cukinie, kolejne pomidory. Tym razem pomidory nietypowe. Uznałam, że małe pomidorki najlepiej będą pasowały do tarty. Zrobiłam więc kruche ciasto: 1 szklanka mąki 1/2 kostki zimnego masła (125g) 1 jajko sól Siekam nożem aż będą maleńkie kawałeczki masła, potem szybko zagniatam. Do zamrażarki ciasta nie wkladam, ale jak ktoś chce to proszę bardzo, niech

    Przepis pochodzi z bloga Z butelką mleczka w tle, prowadzonego przez mycha_1018.

  26. Tarta Oreo z malinami
    Tarta Oreo z malinami

    popsuć" nawet zmiksowane owoce, nie trzeba go zagęszczać i perfekcyjnie prezentuje się w formie różyczek i ozdób wyciśniętych szprycą. Jest też świetną bazą do wypełnienia tarty. Dzisiejszą tartę musiałam zrobić dwa razy. Pierwsza wersja (z dwiema tabliczkami czekolady) wyszła ekstremalnie słodko i nawet najtrwalsi zawodnicy nie dali rady zjeść więcej niż jeden kawałek. Przepis trzeba było nieco zmodyfikować(...)serka mascarpone 1 tabliczka białej czekolady maliny do dekoracji Ciasteczka Oreo i/lub herbatniki kruszymy w blenderze. Dodajemy masło i miksujemy lub wyrabiamy rękami. Przekładamy do formy na tartę i ugniatamy tak, żeby powstał spód i mały rancik. Wkładamy do lodówki na 30 minut lub na około 10 minut do zamrażarki. Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej

    Przepis pochodzi z bloga Ciastkozercy, prowadzonego przez Róża Mucha Myśliwiec.

  27. Kawa ananasowa w sam raz do tarty
    Kawa ananasowa w sam raz do tarty

    mojej wyśmienitej czekoladowej i energetycznej tarty TARTA klik  musiałam zrobić gościom coś wyjątkowego... Najpierw zaparzyłam espresso w kafetierze, a następnie dodałam łyżkę rozpuszczalnej kawy ANANASOWEJ Skworcu …którą znajdziecie TUTAJ ANANASOWA Akurat padało na dworze... Kawę tę, przyznam się szczerze ,dodaję również do gorącego mleka ...I mam mleko kawowo-ananasowe! Niepowtarzalny aromat na niepowtarzalne chwile

    Przepis pochodzi z bloga Z Kuchni Do Kuchni, prowadzonego przez primavera77.

  28. Tarta z czarną porzeczką.
    Tarta z czarną porzeczką.

    łyżeczka cukru wanilinowego 2 jaja łyżeczka mąki ziemniaczanej 125 g masła 200 g czarnej porzeczki Przygotowanie:  Herbatniki mielimy w malakserze, dodajemy masło, zagniatamy. Powstałą kruszonką wylepiamy formę na tartę (ja nie mam takiej formy, więc użyłem z tortownicy). Odstawiamy do lodówki na 30 min.  Mleko doprowadzamy do wrzenia, dodajemy cukier i cukier wanilinowy. W osobnej miseczce ubijamy jaja(...)ugotowanego kremu dodajemy masło i energicznie mieszamy do roztopienia się masła.  Ostudzamy.  Do koszyczka z herbatników wlewamy krem i odstawiamy do lodówki na 60 min. Po tym tartę posypujemy czarną porzeczką.  Smacznego

    Przepis pochodzi z bloga Kuchnia Łukasza, prowadzonego przez Lukash_p.

Wybierz stronę :