tarta - przepisów 21851

  1. Czekoladowa Piękność - czyli tarta czekoladowa na kokosowym spodzie
    Czekoladowa Piękność - czyli tarta czekoladowa na kokosowym spodzie

    małych okruchów. Dodaj żółtko i zagnieć, owiń folią i wstaw do lodówki na 30 minut. Następnie rozwałkuj ciasto i wyłóż nią natłuszczoną formę to tarty, dobrze dociśnij i przykryj papierem pergaminowym z np. grochem. Piecz w nagrzanym piekarniku na 200 C przez 10 minut, następnie wyciągnij obciążenie z papierem i piecz jeszcze przez(...)białą czekoladę z łyżką mleka i połącz ze śmietaną. Żelatynę rozpuść we wrzącej wodzie, delikatnie przestudź i połącz z musem czekoladowym. Jak mus zacznie gęstnieć wlej go do tarty i wstaw do lodówki na 2-3h. Po upływie ok 1h posyp tartę    Crispearls mleczne  . Smacznego! PATISERKA.PL wyposaża Niezły Młynek w wyroby cukiernicze

    Przepis pochodzi z bloga Niezły Młynek , prowadzonego przez Niezły Młynek.

  2. Tarta jabłkowa
    Tarta jabłkowa

    ciasto było dobrze wyrobione. Następnie owijamy je w folię aluminiową i chowamy do lodówki lub zamrażarki na 30 minut. Po tym czasie wałkujemy i wyklejamy ciastem formę do tarty. Ciasto nakłuwamy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy fasolą lub ciężarkami obciążającymi. Pieczemy w 180 stopniach ok.20 minut. Trzy jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozpuszczamy(...)cynamonem. Prażymy jeszcze ok. 5 minut. Takie uprażone jabłka kładziemy na upieczone ciasto. Pozostałe jabłka kroimy w cienkie plasterki i układamy wkoło. Pozostałą część masła roztapiamy i polewamy tartę i posypujemy cukrem. Wstawiamy ponownie do piekarnika, aż zmiękną jabłka

    Przepis pochodzi z bloga Aga w kuchni, prowadzonego przez Aga w kuchni.

  3. Szybka tarta z warzywami
    Szybka tarta z warzywami

    tego co się nam nawinie pod rękę jak otworzymy lodówkę ! Ja otworzyłam i ujrzałam resztę szpinaku, który został mi po tarcie i 2 samotne cukinie :-).   Szybka tarta z warzywami Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 2 małe okrągłe cukinie 2 ząbki czosnku 300 g świeżego szpinaku 2 jajka 200 ml śmietany 18 % sól świeżo zmielony pieprz(...)lekko przestudzony szpinak. Szklaną formę o wymiarach 30 x 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, układamy na nim ciasto. Na ciasto wylewamy masę śmietanowo-szpinakową i dokładnie ją rozprowadzamy. Tartę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25- 30 minut. Na 15 minut przed końcem pieczenia na wierzchu układamy pokrojoną w cienkie plastry cukinię i delikatnie skrapiamy

    Przepis pochodzi z bloga Kulinarne przygody Gatity, prowadzonego przez Kulinarne przygody Gatity.

  4. Tarta na słodko z cukinią
    Tarta na słodko z cukinią

    zbyt sypkie dodać 1 łyżkę śmietany 18%. Z ciasta uformować kule owinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinkę. Potem ciasto rozwałkować i przełożyć do formy na tartę. Ciasto podpiec ok 15 minut w rozgrzanym do 200 C piekarniku. Aby ciasto nie wyrosło nakłuć widelcem. Śmietanę lub jogurt wymieszać dokładnie z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, sokiem

    Przepis pochodzi z bloga Monia miesza i gotuje, prowadzonego przez migotka28.

  5. Tarta z zielonym groszkiem
    Tarta z zielonym groszkiem

    kosteczkę. Przełożyć na patelnię i podsmażyć przez około 5 minut. Następnie wlać oliwę i dodać groszek. Podsmażać, ciągle mieszając przez około 3 minuty. Teraz należy przełożyć nadzienie na spód tarty. Jajka, śmietanę, mleko, ser żółty oraz przyprawy dokładnie wymieszać i polać na tartę. Tak przygotowane ciasto wstawić do rozgrzanego do 190°C piekarnika i piec przez 30 minut(...)Następnie ustawić grzanie piekarnika „na dół”, i zwiększyć temperaturę do 200°C i piec jeszcze przez 10 minut. Po upieczeniu odstawić tartę do ostygnięcia. Jest smaczna zarówno na ciepło, jak i na zimno.   Źródło: alba.blox.pl linkwithin_text='Zobacz również inne przepisy:' var linkwithin_site

    Przepis pochodzi z bloga Świat Domowej Kuchni, prowadzonego przez mapik27.

  6. Tarta szpinakowa z czerwoną fasolą i granatem aromatyzowana truflą
    Tarta szpinakowa z czerwoną fasolą i granatem aromatyzowana truflą

    schłodzonego masła w kawałkach, szczypta soli, zimna woda, oliwa do posmarowania formy. Nadzienie: 200 g liści szpinaku, 1 puszka odsączonej czerwonej fasoli, 250 g kremowej gorgonzoli, 4 łyżki tartego parmezanu, 3 jaja, 2 ząbki czosnku, ½ łyżeczki ziół prowansalskich, Sól i pieprz do saku, Granat, Oliwa truflowa.     Przygotowanie: W malakserze zmiksować „na okruchy” mąkę, sól i masło(...)Dodać szpinak i odsączoną fasolę, wymieszać. Wyjąć ciasto z piekarnika, usunąć papier i fasolę, na ciasto wylać farsz. Piec w piekarniku nagrzanym do 195 stopni ok. 20 minut, aż tarta się przyrumieni. Przed podaniem posypać obficie pestkami granatu i skropić oliwą truflową

    Przepis pochodzi z bloga SzczyptaSmaQ, prowadzonego przez SzczyptaSmaQ.

  7. Tarta z kurczakiem, pomidorem, papryką i groszkiem
    Tarta z kurczakiem, pomidorem, papryką i groszkiem

    szczęście się nie skończyły :) Poniżej kolejny z nich. Składniki na formę do tarty o średnicy ok. 27cm (wymiar denka) : 1 porcja gotowego ciasta na tartę - przepis własny na idealne ciasto na tartę TU 350g piersi z kurczaka (1 cała mała) - lub więcej, zależy jak bardzo sycąca potrawę chcemy mieć 200g sera feta - pokrojony/pokruszony w grubą kostkę 125g sera(...)zarumienienia się serów.   Wyszedł mocno syty, zapychający i przepyszny obiad. Ale raczej dla tych niezbyt dokładnie liczących kalorie, bo serów ci w tarcie dostatek :) Inne moje wariacje w temacie tarty poniżej: Zielona tarta na Irlandzki Dzień Św.Patryka   Tarta z cebulą, boczkiem, pieczarkami i ananasem Tarta ze szparagami

    Przepis pochodzi z bloga Grunt to przepis!, prowadzonego przez aaasikkk.

  8. Tarta z jarmużem i pieczarkami
    Tarta z jarmużem i pieczarkami

    Tarta, która powstała trochę z przypadku, jarmuż i pieczarki były w lodówce, trzeba było je szybko zużyć.  I tak powstało to danie. Bardzo treściwe i sycące.  składniki na spód: 250 g mąki (pszennej tortowej) 150 g masła, schłodzonego (lub 120 g masła i 30 g smalcu lub margaryny) 1 płaska łyżeczka soli morskiej(...)masą jajeczną, przybrać pomidorkami koktajlowymi. Piec w temperaturze 180 st C przez ok 25 minut lub do czasu aż masa się zetnie. Smacznego! Uwagi : ponieważ moja tarta powstała w wyniku czyszczenia lodówki, trafiły do niej resztki pieczonej wieprzowiny, widać to na zdjęciach. Ale uważam

    Przepis pochodzi z bloga Stare Gary, prowadzonego przez Stare Gary.

  9. Tarta ze szpinakiem i mozzarellą
    Tarta ze szpinakiem i mozzarellą

    Bardzo sycąca i prosta do zrobienia tarta. Dla miłośników szpinaku na pewno idealna. Robiłam w foremce o średnicy 20 cm , ale i ciasta i farszu spokojnie wystarczy na większą(...)składniki  ciasto na tartę (  zużyłam 2/3) na spód: 250 g mąki (pszennej tortowej) 150 g masła, schłodzonego (lub 120 g masła i 30 g smalcu lub margaryny) 1 płaska łyżeczka soli morskiej 1 jajko (lub 3 - 4 łyżki zimnej wody) nadzienie 150 g szpinaku baby 200 - 250 g  mozzarelli 2 łyżki tartego sera typu parmezan

    Przepis pochodzi z bloga Stare Gary, prowadzonego przez Stare Gary.

  10. Tarta na orzechowym spodzie z karmelizowanymi jabłkami i czekoladą.
    Tarta na orzechowym spodzie z karmelizowanymi jabłkami i czekoladą.

    masła,  4 łyżki cukru brązowego,  łyżeczka mielonego cynamonu. Przygotowanie:  Mieszamy mąkę z mielonymi orzechami i cukrem, dodajemy masło i wyrabiamy ciasto Wykładamy nim formę do tarty o średnicy 24cm.  Odstawiamy w chłodne miejsce na 30 min. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni C. Pieczemy przez 10-12 minut. Upieczony spód posypujemy kawałkami czekolady, czekamy(...)kroimy w plasterki. Smażymy na maśle na małym ogniu. Dodajemy cukier i cynamon, dokładnie mieszamy a gdy cukier zacznie się karmelizować odstawiamy do przestygnięcia. Wykładamy nadzienie na upieczony spód tarty, posypujemy startą czekoladą

    Przepis pochodzi z bloga QuchniaKaroli, prowadzonego przez Mama daj jeść.

  11. Tarta z zakręconą cukinią
    Tarta z zakręconą cukinią

    sypię ciasto startym serem. Odchudzający się oczywiście nie muszą. Najdłuższa część roboty - z pokrojonej na cienkie plaserki obieraczką do warzyw cukinii ułożyłam ciasno różyczki na całej powierzchni tarty. Polałam zalewą: jajka, śmietana, ser lazur zielony, sól, pieprz czosnek. Oczywiście z lazura można zrezygnować, śmietanę dać chudą itd itd. Włożyłam do pieca ustawionego na 180-190 stopni

    Przepis pochodzi z bloga Z butelką mleczka w tle, prowadzonego przez mycha_1018.

  12. Tarta miętowo-czekoladowa
    Tarta miętowo-czekoladowa

    Tarta miętowo-czekoladowa Składniki 1 opakowanie ciasta francuskiego 100 g gorzkiej czekolady 180 g landrynek miętowych lub mocno miętowych 2 szklanki wody 1 opakowanie żelatyny na 1 litr wody 0,5 litra śmietanki 30 % Sposób przygotowania Landrynki przełożyć do garneczka, zalać wodą i podgrzewać cały(...)czas mieszając do momentu rozpuszczenia się landrynek. Doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia, wsypać żelatynę, dobrze wymieszać i odstawić do lekkiego ściągnięcia. Ciasto francuskie rozłożyć równo w formie od tarty. Odciąć wystające kawałki. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15 minut w 180 st C. Ostudzić. Śmietankę ubić. Dodać do niej lekko ściągniętą galaretkę landrynkową. Dokładnie razem wymieszać

    Przepis pochodzi z bloga slodkababeczkaks, prowadzonego przez Kasia Sycik.

  13. Tarta serowa z brokułem
    Tarta serowa z brokułem

    bardzo serowo! Okazało się, że powrocie z zakupów większość miejsca w lodówce zajmują sery hehe i trzeba coś z nimi zrobić. Długo zastanawiałam się co? Urodził się pomysł tarty serowej i wyszła obłędnie, jest bardzo sycąca mimo, że nie zawiera mięsa.  Składniki: ciasto 300 g mąki pszennej 125 g miękkiego masła 1 żółtko szczypta soli trochę letniej(...)sera gorgonzola 100 g parmezanu 1 jajko mała główka brokułu sól, pieprz Przygotowanie: Ciasto zagniatamy, zawijamy folią i wstawiamy do lodówki na 30 minut. Formę do tarty wykładamy papierem pergaminowym (wycinam trochę większy okrąg niż spód). Rozwałkowujemy ciasto na grubość 0,5 cm i wykładamy nim formę, dobrze dociskając. Spód nakłuwamy widelcem i pieczemy

    Przepis pochodzi z bloga Niezły Młynek , prowadzonego przez Niezły Młynek.

  14. Tarta z kajmakiem i płatkami migdałowymi
    Tarta z kajmakiem i płatkami migdałowymi

    Tarty to niewyczerpane źródło inspiracji, mogą być słodkie, pikantne, warzywne :), wszystko jest dozwolone!. U mnie w słodkiej kajmakowej wersji(...)płatkami migdałowymi, którymi obdarował mnie sklep Skworcu.pl .  Ciasto na tarte : 2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru pudru łyżka śmietany 10 dag margaryny Nadzienie: 1/2 puszki kajmaku 2-3 garści  migdałów w płatkach Zagniatamy ciasto, smarujemy tłuszczem foremkę, ciasto wałkujemy i wykładamy na blaszkę. Tartę pieczemy na złoty kolor w 170 stopniach ok 15 minut. Kiedy jest już

    Przepis pochodzi z bloga Apetyczna babeczka, prowadzonego przez Apetyczna babeczka.

  15. Tarta lotaryńska, czyli quiche lorraine
    Tarta lotaryńska, czyli quiche lorraine

    ciepło lub na zimno. Przepis wykorzystywany przeze mnie od lat, a zaczerpnięty z książki "Kuchnia francuska na co dzień i od święta" B. Buczma, B. Bonik, 1988 r. Tarta lotaryńska, czyli quiche lorraine Składniki na ciasto: 250-260 g maki 125 g masła 1 jajo 1/3 szklanki śmietany 18% szczypta soli Składniki na farsz: 1/3 szklanki mleka(...)posiadaczami robota, ciasto zagniatamy w miarę szybko  w misce. Zawijamy w folię i wkładamy do zamrażalnika na 30 minut. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Natłuszczamy formę do tarty (22-24 cm), wyklejamy ciastem, ciasto nakłuwamy widelcem i podpiekamy do lekkiegio zbrązowienia ciasta. W międzyczasie w misce mieszamy wszystkie składniki na farsz, oprócz boczku. Boczek układamy

    Przepis pochodzi z bloga Kulinarne przygody Gatity, prowadzonego przez Kulinarne przygody Gatity.

Wybierz stronę :