tarta - przepisów 20956

  1. Tarta z pomidorkami, serem ricotta i cukinią
    Tarta z pomidorkami, serem ricotta i cukinią

    Kolejny dzień targowy, kolejne cukinie, kolejne pomidory. Tym razem pomidory nietypowe. Uznałam, że małe pomidorki najlepiej będą pasowały do tarty. Zrobiłam więc kruche ciasto: 1 szklanka mąki 1/2 kostki zimnego masła (125g) 1 jajko sól Siekam nożem aż będą maleńkie kawałeczki masła, potem szybko zagniatam. Do zamrażarki ciasta nie wkladam, ale jak ktoś chce to proszę bardzo, niech

    Przepis pochodzi z bloga Z butelką mleczka w tle, prowadzonego przez mycha_1018.

  2. Tarta Oreo z malinami
    Tarta Oreo z malinami

    popsuć" nawet zmiksowane owoce, nie trzeba go zagęszczać i perfekcyjnie prezentuje się w formie różyczek i ozdób wyciśniętych szprycą. Jest też świetną bazą do wypełnienia tarty. Dzisiejszą tartę musiałam zrobić dwa razy. Pierwsza wersja (z dwiema tabliczkami czekolady) wyszła ekstremalnie słodko i nawet najtrwalsi zawodnicy nie dali rady zjeść więcej niż jeden kawałek. Przepis trzeba było nieco zmodyfikować(...)serka mascarpone 1 tabliczka białej czekolady maliny do dekoracji Ciasteczka Oreo i/lub herbatniki kruszymy w blenderze. Dodajemy masło i miksujemy lub wyrabiamy rękami. Przekładamy do formy na tartę i ugniatamy tak, żeby powstał spód i mały rancik. Wkładamy do lodówki na 30 minut lub na około 10 minut do zamrażarki. Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej

    Przepis pochodzi z bloga Ciastkozercy, prowadzonego przez Róża Mucha Myśliwiec.

  3. Kawa ananasowa w sam raz do tarty
    Kawa ananasowa w sam raz do tarty

    mojej wyśmienitej czekoladowej i energetycznej tarty TARTA klik  musiałam zrobić gościom coś wyjątkowego... Najpierw zaparzyłam espresso w kafetierze, a następnie dodałam łyżkę rozpuszczalnej kawy ANANASOWEJ Skworcu …którą znajdziecie TUTAJ ANANASOWA Akurat padało na dworze... Kawę tę, przyznam się szczerze ,dodaję również do gorącego mleka ...I mam mleko kawowo-ananasowe! Niepowtarzalny aromat na niepowtarzalne chwile

    Przepis pochodzi z bloga Z Kuchni Do Kuchni, prowadzonego przez primavera77.

  4. Tarta z czarną porzeczką.
    Tarta z czarną porzeczką.

    łyżeczka cukru wanilinowego 2 jaja łyżeczka mąki ziemniaczanej 125 g masła 200 g czarnej porzeczki Przygotowanie:  Herbatniki mielimy w malakserze, dodajemy masło, zagniatamy. Powstałą kruszonką wylepiamy formę na tartę (ja nie mam takiej formy, więc użyłem z tortownicy). Odstawiamy do lodówki na 30 min.  Mleko doprowadzamy do wrzenia, dodajemy cukier i cukier wanilinowy. W osobnej miseczce ubijamy jaja(...)ugotowanego kremu dodajemy masło i energicznie mieszamy do roztopienia się masła.  Ostudzamy.  Do koszyczka z herbatników wlewamy krem i odstawiamy do lodówki na 60 min. Po tym tartę posypujemy czarną porzeczką.  Smacznego

    Przepis pochodzi z bloga Kuchnia Łukasza, prowadzonego przez Lukash_p.

  5. Chrzan tarty domowy ze skórką z cytryny
    Chrzan tarty domowy ze skórką z cytryny

      Dziś na blogu czysto męska sprawa, bo chrzan jest uwielbiany głównie przez mojego męża i głównie on się nim delektuje. Powiedzieć, że jest miłośnikiem chrzanu

    Przepis pochodzi z bloga Delicious Titbits, prowadzonego przez Delicious Titbits.

  6. Tarta z cukinią i sosem czosnkowym
    Tarta z cukinią i sosem czosnkowym

    takich sytuacjach przygotowuję tartę z cukinii i sosu czosnkowego. To szybkościowy i tani obiad, który każdemu przypadnie do gustu. Jeżeli jesteście ciekawi, zapraszam do lektury! Do przygotowania tarty potrzebujemy: – 1 opakowanie ciasta francuskiego – 2 cukinie – 1 opakowanie jogurtu greckiego – łyżkę majonezu – 2 ząbki czosnku – sól, pieprz, curry opcjonalnie: ser feta, roquefort Przygotowania

    Przepis pochodzi z bloga Szybko Tanio Smacznie, prowadzonego przez STS.

  7. PRZEPIS - Tarta z ciasta francuskiego z brokułem, parówką, czerwoną fasolą i oliwkami
    PRZEPIS - Tarta z ciasta francuskiego z brokułem, parówką, czerwoną fasolą i oliwkami

    Tarta jest krucha i bardzo soczysta a warzywne dodatki idealnie się komponują. SKŁADNIKI: 1 ciasto francuskie 1 mały brokuł lub paczka mrożonego 2 parówki 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki czerwonej fasoli 1/2 słoiczka oliwek zielonych 100 ml śmietany 18% 2 łyżeczki mąki 2 jajka ser żółty Ciasto francuskie rozwałkować i nanieść na formę. Oberwać rogi(...)zmieszać z mąką i dodać do jajek. Dokładnie wymieszać i zalać nim  warzywa. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni przez 20 minut. 5 minut przed końcem posypać tartę serem

    Przepis pochodzi z bloga Anita Inspiruje, prowadzonego przez Anita Inspiruje.

  8. (Przed)świąteczna tarta z malinami
    (Przed)świąteczna tarta z malinami

    jest z nimi ściśle związane (polecamy je na cały rok), ale przedstawiamy je w typowo świątecznym wydaniu, które pozwoli mu idealnie wkomponować się w pięknie udekorowany stół. Tarta z malinami, bo o niej mowa, może być jednym z najsmaczniejszych odskoczni smakowych, gdy wokół panuje karp.   Składniki: 150 g mąki + 3 łyżki 20 g kakao 25 g cukru(...)wyciągnięciu ciasta z piekarnika, układamy na nim maliny (my miałyśmy mrożone), zalewamy masą czekoladową i ponownie wkładamy do ciągle włączonego piekarnika na około 30 minut w tej samej temperaturze. Tartę można dekorować w dowolny sposób. My postanowiłyśmy użyć tym razem cukru pudru, by podkreślić Świąteczny klimat :) Życzymy smacznego! P.S.WeAreCrazy

    Przepis pochodzi z bloga WeAreCrazy, prowadzonego przez P.S.WeAreCrazy.

  9. Tarta z porem i oscypkiem.
    Tarta z porem i oscypkiem.

    ciasta francuskiego 1 duży por 30 dkg wędzonej szynki olej do smażenia sól pieprz 2 jajka 1/2 kubka jogurtu naturalnego 10 dkg oscypka Przygotowanie: Ciastem wykładamy formę do tarty. Szynkę kroimy w niezbyt drobną kostkę i lekko podsmażamy na patelni..Część białą i jasnozielona z pora kroimy w cienkie krążki i dorzucamy do szynki, dodajemy sól i pieprz

    Przepis pochodzi z bloga QuchniaKaroli, prowadzonego przez Mama daj jeść.

  10. Tarta cytyrnowa.
    Tarta cytyrnowa.

    Coś pysznego, coś kwaśnego coś cytrynowego - jeżeli lubicie takie smaki to serdecznie zapraszam. Moja ostatnia odsłona przed V Festiwalem Opolskich Smaków - tym razem tarta cytrynowa. Składniki: na ciasto: 115g masła 200g mąki żółtko 2 łyżki cukru pudru łyżka soku z cytryny na krem: sok z 2 cytryn skórka otarta z 1 cytryny 40g cukru pudru 200 ml śmietanki(...)szybko zagnieść ręcznie lub zmiksować w malakserze. Uformować kulę, zawinąć w folię, schłodzić w lodówce przez minimum godzinę. Po wyjęciu ciasta z lodówki wcisnąć je w dno formy na tartę z wyjmowanym dnem o średnicy 24 cm, wysmarowanej wcześniej masłem i oprószonej mąką pszenną. Ciasto po nakłuwać widelcem. Wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie na papier wysypać fasolę - aby docisnąć

    Przepis pochodzi z bloga QuchniaKaroli, prowadzonego przez Mama daj jeść.

  11. Tarta ananasowa
    Tarta ananasowa

    Cukier rozpuścić w ciepłym maśle. Dodać pokruszone ciasteczka, cynamon i orzechy. Wymieszać do momentu połączenia się wszystkich składników, kiedy ciasto osiągnie konsystencję mokrego piasku. Przygotować formę do tarty. Wysmarować ją tłuszczem, a następnie wyłożyć jej dno ciastem (fot.1) , tworząc rant o wysokości około 1 cm. Podpiec w temperaturze 180ºC przez około 15 minut. Krążki ananasa odcedzić (zachowując

    Przepis pochodzi z bloga Świat Ciasta, prowadzonego przez mapik27.

  12. Tarta z malinami i borówkami
    Tarta z malinami i borówkami

    delikatnie wymieszać z budyniem.. Ciasto posmarować dżemem, wyłożyć na niego krem i schłodzić w lodówce. Na schłodzony krem wysypać owoce. Moja tarta nie wyszła taka jak wyjść powinna według mnie. Myślę, że popełniłam błąd robiąc masę budyniową. Najpierw powinnam dokładnie roztrzepać budyń, a dopiero potem dodać ubitą kremówkę. Uwierzcie

    Przepis pochodzi z bloga Codzienna kuchnia niecodzienna, prowadzonego przez Małgorzata K.

  13. Tarta z kremem z białej czekolady, konfiturą gruszkowo-borówkową i świeżymi borówkami
    Tarta z kremem z białej czekolady, konfiturą gruszkowo-borówkową i świeżymi borówkami

    spożywczą i pozostawić w lodówce na przynajmniej pół godziny. Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim wysmarowaną masłem i obsypaną mąką formę do tarty. Można również zwykłą blaszkę wyłożyć papierem. Ciasto równomiernie ponakłuwać widelcem na całej powierzchni. Odstawić do lodówki na kolejne pół godziny. Piekarnik nagrzać do temperatury 190 stopni. Ciasto

    Przepis pochodzi z bloga Codzienna kuchnia niecodzienna, prowadzonego przez Małgorzata K.

  14. Tarta z kaszy jaglanej z wegańską nutellą
    Tarta z kaszy jaglanej z wegańską nutellą

    zadowolony. Ciasto wyszło kruche i smaczne, a czekoladowo-orzechowy krem z daktyli i awokado świetnie się z nim komponuje, do tego ulubione suszone owoce lub orzechy i voila , tarta gotowa :). Składniki: 250 g mąki z kaszy jaglanej* 2-3 łyżki melasy z karobu 50 g oleju kokosowego tłoczonego na zimno skórka otarta z 1 pomarańczy 4 łyżki soku(...)laskowe i suszony kokos do posypania Z mąki z kaszy jaglanej, melasy, oleju kokosowego, pomarańczy (skórka+sok) i soli zagnieść ciasto. Wstawić na 30 minut do lodówki. Formę na tartę wysmarować olejem kokosowym. Wyłożyć nań ciasto (jest dość sypkie i nie daje się rozwałkować, należy formować je ręcznie). Piec w 180 o C przez 30-40 minut. W czasie pieczenia

    Przepis pochodzi z bloga Food Square, prowadzonego przez foodsquare.

  15. Tarta z panna cottą, truskawkami i malinami
    Tarta z panna cottą, truskawkami i malinami

    Pyszna tarta na maślanym kruchym spodzie (według przepisu samego Pierra Hermé), przykrytym pachnącą wanilią pana cottą oraz truskawkami i malinami w galaretce z białego wina, która nadaje odrobiny wykwintności. Prostota w najpyszniejszym wydaniu. Kruche ciasto: 130 g zimnego masła 175 g mąki 35 ml mleka 1 żółtko 1/2 łyżeczki soli morskiej 1 łyżka cukru pudru Do misy wrzucić(...)wymieszać. Następnie wrzucić pokrojone na mniejsze kawałki masło, żółtko i mleko. Zagnieść ciasto. Uformować kulę i wstawić na 30 minut do lodówki. Schłodzone rozwałkować i umieścić w formie na tartę, uprzednio posmarowanej masłem i obsypanej mąką. Ponakłuwać widelcem. Ciasto piec pod obciążeniem (np. groch, fasola) przez 15 minut w 180 º C, a następnie bez obciążenia przez kolejne 15 minut

    Przepis pochodzi z bloga Food Square, prowadzonego przez foodsquare.