tarta - przepisów 22554

  1. Kukurydziana tarta ze śliwkami
    Kukurydziana tarta ze śliwkami

    byliśmy z Miśkiem w odwiedzinach u Wujostwa i zjedliśmy na prawdę dobre ciacho. Śliwkowe, bezglutenowe – taki mały jesienny akcent w kalendarzu. Zapraszam Was do spróbowania! Do przygotowania tarty potrzebujemy: ok 1/2 kostki masła 300 g mąki kukurydzianej 1/2 kubka cukru ok 6 śliwek 1 jajko Przygotowanie(...)zaczynamy od przygotowania kruszonki – masło, mąkę oraz cukier. Wyrabiamy i dzielimy na 2 części (większą i mniejszą). Do większej dodajemy jajko i mieszamy po czym wyklejamy formę do tarty i pieczemy ok 15 minut w 170 stopniach aż spód będzie rumiany. Na przestudzone ciasto wykładamy cząstki owoców i posypujemy pozostałą kruszonką. Wstawiamy jeszcze

    Przepis pochodzi z bloga Szybko Tanio Smacznie, prowadzonego przez STS.

  2. Tarta z owocami bez pieczenia
    Tarta z owocami bez pieczenia

    nastała wiosna, a jak wiosna to i więcej osób stara się zadbać o swoją figurę. Owocowa tarta jest idealnym wyborem! Nie zawiera ani grama cukru jak również tłuszczu. A co najważniejsze, można ją przygotować w kilka minut i to bez pieczenia. Prawdę mówiąc to nawet forma nie jest niezbędna. Inspiracja: sallysbakingaddiction.com

    Przepis pochodzi z bloga ciastkowylab, prowadzonego przez ciastkowylab.

  3. Tarta z botwinką i serem camembert czyli drugie danie po zupie :)
    Tarta z botwinką i serem camembert czyli drugie danie po zupie :)

    Dzisiaj miałam obiad z dwóch dań. Rzadko to się zdarza. Dzisiaj jednak oprócz zupy miałam kawał i to konkretny tarty jaką piekłam wczoraj dla siebie i Syncia. Delikatna(...)smaku, dość sycąca ale i pyszna. Bardzo spodobało mi sie połączenie smaku botwinki i sera pleśniowego. Przepis zaczerpnięty z "Moich smaków życia". U mnie z połowy poniższej porcji. Tarta z botwinką i serem camembert

    Przepis pochodzi z bloga Dzieje kuchennej Wiewióry, prowadzonego przez Wiewióra.

  4. Tarta z pomidorkami, serem ricotta i cukinią
    Tarta z pomidorkami, serem ricotta i cukinią

    Kolejny dzień targowy, kolejne cukinie, kolejne pomidory. Tym razem pomidory nietypowe. Uznałam, że małe pomidorki najlepiej będą pasowały do tarty. Zrobiłam więc kruche ciasto: 1 szklanka mąki 1/2 kostki zimnego masła (125g) 1 jajko sól Siekam nożem aż będą maleńkie kawałeczki masła, potem szybko zagniatam. Do zamrażarki ciasta nie wkladam, ale jak ktoś chce to proszę bardzo, niech

    Przepis pochodzi z bloga Z butelką mleczka w tle, prowadzonego przez mycha_1018.

  5. Tarta Oreo z malinami
    Tarta Oreo z malinami

    popsuć" nawet zmiksowane owoce, nie trzeba go zagęszczać i perfekcyjnie prezentuje się w formie różyczek i ozdób wyciśniętych szprycą. Jest też świetną bazą do wypełnienia tarty. Dzisiejszą tartę musiałam zrobić dwa razy. Pierwsza wersja (z dwiema tabliczkami czekolady) wyszła ekstremalnie słodko i nawet najtrwalsi zawodnicy nie dali rady zjeść więcej niż jeden kawałek. Przepis trzeba było nieco zmodyfikować(...)serka mascarpone 1 tabliczka białej czekolady maliny do dekoracji Ciasteczka Oreo i/lub herbatniki kruszymy w blenderze. Dodajemy masło i miksujemy lub wyrabiamy rękami. Przekładamy do formy na tartę i ugniatamy tak, żeby powstał spód i mały rancik. Wkładamy do lodówki na 30 minut lub na około 10 minut do zamrażarki. Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej

    Przepis pochodzi z bloga Ciastkozercy, prowadzonego przez Róża Mucha Myśliwiec.

  6. Kawa ananasowa w sam raz do tarty
    Kawa ananasowa w sam raz do tarty

    mojej wyśmienitej czekoladowej i energetycznej tarty TARTA klik  musiałam zrobić gościom coś wyjątkowego... Najpierw zaparzyłam espresso w kafetierze, a następnie dodałam łyżkę rozpuszczalnej kawy ANANASOWEJ Skworcu …którą znajdziecie TUTAJ ANANASOWA Akurat padało na dworze... Kawę tę, przyznam się szczerze ,dodaję również do gorącego mleka ...I mam mleko kawowo-ananasowe! Niepowtarzalny aromat na niepowtarzalne chwile

    Przepis pochodzi z bloga Z Kuchni Do Kuchni, prowadzonego przez primavera77.

  7. Tarta z czarną porzeczką.
    Tarta z czarną porzeczką.

    łyżeczka cukru wanilinowego 2 jaja łyżeczka mąki ziemniaczanej 125 g masła 200 g czarnej porzeczki Przygotowanie:  Herbatniki mielimy w malakserze, dodajemy masło, zagniatamy. Powstałą kruszonką wylepiamy formę na tartę (ja nie mam takiej formy, więc użyłem z tortownicy). Odstawiamy do lodówki na 30 min.  Mleko doprowadzamy do wrzenia, dodajemy cukier i cukier wanilinowy. W osobnej miseczce ubijamy jaja(...)ugotowanego kremu dodajemy masło i energicznie mieszamy do roztopienia się masła.  Ostudzamy.  Do koszyczka z herbatników wlewamy krem i odstawiamy do lodówki na 60 min. Po tym tartę posypujemy czarną porzeczką.  Smacznego

    Przepis pochodzi z bloga Kuchnia Łukasza, prowadzonego przez Lukash_p.

  8. Chrzan tarty domowy ze skórką z cytryny
    Chrzan tarty domowy ze skórką z cytryny

      Dziś na blogu czysto męska sprawa, bo chrzan jest uwielbiany głównie przez mojego męża i głównie on się nim delektuje. Powiedzieć, że jest miłośnikiem chrzanu

    Przepis pochodzi z bloga Delicious Titbits, prowadzonego przez Delicious Titbits.

  9. Tarta z cukinią i sosem czosnkowym
    Tarta z cukinią i sosem czosnkowym

    takich sytuacjach przygotowuję tartę z cukinii i sosu czosnkowego. To szybkościowy i tani obiad, który każdemu przypadnie do gustu. Jeżeli jesteście ciekawi, zapraszam do lektury! Do przygotowania tarty potrzebujemy: – 1 opakowanie ciasta francuskiego – 2 cukinie – 1 opakowanie jogurtu greckiego – łyżkę majonezu – 2 ząbki czosnku – sól, pieprz, curry opcjonalnie: ser feta, roquefort Przygotowania

    Przepis pochodzi z bloga Szybko Tanio Smacznie, prowadzonego przez STS.

  10. PRZEPIS - Tarta z ciasta francuskiego z brokułem, parówką, czerwoną fasolą i oliwkami
    PRZEPIS - Tarta z ciasta francuskiego z brokułem, parówką, czerwoną fasolą i oliwkami

    Tarta jest krucha i bardzo soczysta a warzywne dodatki idealnie się komponują. SKŁADNIKI: 1 ciasto francuskie 1 mały brokuł lub paczka mrożonego 2 parówki 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki czerwonej fasoli 1/2 słoiczka oliwek zielonych 100 ml śmietany 18% 2 łyżeczki mąki 2 jajka ser żółty Ciasto francuskie rozwałkować i nanieść na formę. Oberwać rogi(...)zmieszać z mąką i dodać do jajek. Dokładnie wymieszać i zalać nim  warzywa. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni przez 20 minut. 5 minut przed końcem posypać tartę serem

    Przepis pochodzi z bloga Anita Inspiruje, prowadzonego przez Anita Inspiruje.

  11. (Przed)świąteczna tarta z malinami
    (Przed)świąteczna tarta z malinami

    jest z nimi ściśle związane (polecamy je na cały rok), ale przedstawiamy je w typowo świątecznym wydaniu, które pozwoli mu idealnie wkomponować się w pięknie udekorowany stół. Tarta z malinami, bo o niej mowa, może być jednym z najsmaczniejszych odskoczni smakowych, gdy wokół panuje karp.   Składniki: 150 g mąki + 3 łyżki 20 g kakao 25 g cukru(...)wyciągnięciu ciasta z piekarnika, układamy na nim maliny (my miałyśmy mrożone), zalewamy masą czekoladową i ponownie wkładamy do ciągle włączonego piekarnika na około 30 minut w tej samej temperaturze. Tartę można dekorować w dowolny sposób. My postanowiłyśmy użyć tym razem cukru pudru, by podkreślić Świąteczny klimat :) Życzymy smacznego! P.S.WeAreCrazy

    Przepis pochodzi z bloga WeAreCrazy, prowadzonego przez P.S.WeAreCrazy.

  12. Tarta z porem i oscypkiem.
    Tarta z porem i oscypkiem.

    ciasta francuskiego 1 duży por 30 dkg wędzonej szynki olej do smażenia sól pieprz 2 jajka 1/2 kubka jogurtu naturalnego 10 dkg oscypka Przygotowanie: Ciastem wykładamy formę do tarty. Szynkę kroimy w niezbyt drobną kostkę i lekko podsmażamy na patelni..Część białą i jasnozielona z pora kroimy w cienkie krążki i dorzucamy do szynki, dodajemy sól i pieprz

    Przepis pochodzi z bloga QuchniaKaroli, prowadzonego przez Mama daj jeść.

  13. Tarta cytyrnowa.
    Tarta cytyrnowa.

    Coś pysznego, coś kwaśnego coś cytrynowego - jeżeli lubicie takie smaki to serdecznie zapraszam. Moja ostatnia odsłona przed V Festiwalem Opolskich Smaków - tym razem tarta cytrynowa. Składniki: na ciasto: 115g masła 200g mąki żółtko 2 łyżki cukru pudru łyżka soku z cytryny na krem: sok z 2 cytryn skórka otarta z 1 cytryny 40g cukru pudru 200 ml śmietanki(...)szybko zagnieść ręcznie lub zmiksować w malakserze. Uformować kulę, zawinąć w folię, schłodzić w lodówce przez minimum godzinę. Po wyjęciu ciasta z lodówki wcisnąć je w dno formy na tartę z wyjmowanym dnem o średnicy 24 cm, wysmarowanej wcześniej masłem i oprószonej mąką pszenną. Ciasto po nakłuwać widelcem. Wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie na papier wysypać fasolę - aby docisnąć

    Przepis pochodzi z bloga QuchniaKaroli, prowadzonego przez Mama daj jeść.

  14. Tarta ananasowa
    Tarta ananasowa

    Cukier rozpuścić w ciepłym maśle. Dodać pokruszone ciasteczka, cynamon i orzechy. Wymieszać do momentu połączenia się wszystkich składników, kiedy ciasto osiągnie konsystencję mokrego piasku. Przygotować formę do tarty. Wysmarować ją tłuszczem, a następnie wyłożyć jej dno ciastem (fot.1) , tworząc rant o wysokości około 1 cm. Podpiec w temperaturze 180ºC przez około 15 minut. Krążki ananasa odcedzić (zachowując

    Przepis pochodzi z bloga Świat Ciasta, prowadzonego przez mapik27.

  15. Tarta z malinami i borówkami
    Tarta z malinami i borówkami

    delikatnie wymieszać z budyniem.. Ciasto posmarować dżemem, wyłożyć na niego krem i schłodzić w lodówce. Na schłodzony krem wysypać owoce. Moja tarta nie wyszła taka jak wyjść powinna według mnie. Myślę, że popełniłam błąd robiąc masę budyniową. Najpierw powinnam dokładnie roztrzepać budyń, a dopiero potem dodać ubitą kremówkę. Uwierzcie

    Przepis pochodzi z bloga Codzienna kuchnia niecodzienna, prowadzonego przez Małgorzata K.

  16. Tarta z kremem z białej czekolady, konfiturą gruszkowo-borówkową i świeżymi borówkami
    Tarta z kremem z białej czekolady, konfiturą gruszkowo-borówkową i świeżymi borówkami

    spożywczą i pozostawić w lodówce na przynajmniej pół godziny. Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim wysmarowaną masłem i obsypaną mąką formę do tarty. Można również zwykłą blaszkę wyłożyć papierem. Ciasto równomiernie ponakłuwać widelcem na całej powierzchni. Odstawić do lodówki na kolejne pół godziny. Piekarnik nagrzać do temperatury 190 stopni. Ciasto

    Przepis pochodzi z bloga Codzienna kuchnia niecodzienna, prowadzonego przez Małgorzata K.

  17. Tarta z kaszy jaglanej z wegańską nutellą
    Tarta z kaszy jaglanej z wegańską nutellą

    zadowolony. Ciasto wyszło kruche i smaczne, a czekoladowo-orzechowy krem z daktyli i awokado świetnie się z nim komponuje, do tego ulubione suszone owoce lub orzechy i voila , tarta gotowa :). Składniki: 250 g mąki z kaszy jaglanej* 2-3 łyżki melasy z karobu 50 g oleju kokosowego tłoczonego na zimno skórka otarta z 1 pomarańczy 4 łyżki soku(...)laskowe i suszony kokos do posypania Z mąki z kaszy jaglanej, melasy, oleju kokosowego, pomarańczy (skórka+sok) i soli zagnieść ciasto. Wstawić na 30 minut do lodówki. Formę na tartę wysmarować olejem kokosowym. Wyłożyć nań ciasto (jest dość sypkie i nie daje się rozwałkować, należy formować je ręcznie). Piec w 180 o C przez 30-40 minut. W czasie pieczenia

    Przepis pochodzi z bloga Food Square, prowadzonego przez foodsquare.

  18. Tarta z panna cottą, truskawkami i malinami
    Tarta z panna cottą, truskawkami i malinami

    Pyszna tarta na maślanym kruchym spodzie (według przepisu samego Pierra Hermé), przykrytym pachnącą wanilią pana cottą oraz truskawkami i malinami w galaretce z białego wina, która nadaje odrobiny wykwintności. Prostota w najpyszniejszym wydaniu. Kruche ciasto: 130 g zimnego masła 175 g mąki 35 ml mleka 1 żółtko 1/2 łyżeczki soli morskiej 1 łyżka cukru pudru Do misy wrzucić(...)wymieszać. Następnie wrzucić pokrojone na mniejsze kawałki masło, żółtko i mleko. Zagnieść ciasto. Uformować kulę i wstawić na 30 minut do lodówki. Schłodzone rozwałkować i umieścić w formie na tartę, uprzednio posmarowanej masłem i obsypanej mąką. Ponakłuwać widelcem. Ciasto piec pod obciążeniem (np. groch, fasola) przez 15 minut w 180 º C, a następnie bez obciążenia przez kolejne 15 minut

    Przepis pochodzi z bloga Food Square, prowadzonego przez foodsquare.

  19. Tarta z gotowego ciasta francuskiego z cukinią i oliwkami
    Tarta z gotowego ciasta francuskiego z cukinią i oliwkami

    więc była to już kwestia skomponowania dodatków. Efektem tego jest pyszna, delikatna tarta z dodatkiem świeżej bazylii, cukinii i oliwek. Zapraszam do pieczenia! :) Składniki na jedną wytrawną tartę z cukinią i oliwkami: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 kulka mozzarelli 100 ml kwaśnej śmietany garść świeżych liści bazylii kilka czarnych oliwek 1/3 cukinii 2 jajka sól, pieprz CZAS PRZYGOTOWANIA

    Przepis pochodzi z bloga My Culinary Art, prowadzonego przez dagooshya.

  20. Tarta zapiekana z kurczakiem i pieczarkami
    Tarta zapiekana z kurczakiem i pieczarkami

    kurczakiem i pieczarkami, z dużą ilością majeranku. Może być danem głównym lub przystawką, smaczne zarówno na ciepło jak również na zimno. Można ją  zapiekać w formie tarty, lub z zwykłej blaszce do pieczenia ciasta. Składniki na ciasto: 25 dag mąki pszennej lub krupczatki 12 dag masła 1 żółtko 1 łyżeczka soli 50 ml wody Posiekać nożem masło(...)minut, zdjąć folie i piec jeszcze 5 minut. Wyjąć z piekarnika i lekko przestudzić. Posiekać szczypiorek. Wymieszać go z roztrzepanymi jajkami , śmietaną, solą i pieprzem. Farsz wyłożyć na podpieczoną tartę, zalać masą śmietanową. Piec jeszcze ok. 30 minut

    Przepis pochodzi z bloga Apetyczna babeczka, prowadzonego przez Apetyczna babeczka.

  21. Tarta ze śliwek i jeżyn na koniec lata
    Tarta ze śliwek i jeżyn na koniec lata

    łyżki miodu spadziowego od www.Skworcu.com.pl 1. Zagniatamy ciasto na tartę, foremkę smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartką lub mąką krupczatką.  2.Piekarnik rozgrzewamy do 175 C. Gdy tarta ma lekko złoty kolor, wyciągamy ją z piekarnika, układamy śliwki i jeżyny. Śliwki przekrojone na ćwiartki, polewamy 4 łyżkami miodu. Wkładamy do piekarnika i zapiekamy razem jeszcze 10-12 minut

    Przepis pochodzi z bloga Apetyczna babeczka, prowadzonego przez Apetyczna babeczka.