tarta jablkowa - 851 przepisów (strona:5/57)

Sałatka z buraków 80

prawdziwy smak tradycji. Uniwersalna, pyszna i super zdrowa. Przepis godny zapisania i zapamiętania. Zapraszam! Do sałatki możesz też dodać na końcu:  - sok z cytryny lub ocet jabłkowy - majonez - tarty chrzan - więcej oleju oraz soli Polecam podzielić sałatkę na kilka porcji i każdą z porcji wzbogacić smakowo o inny dodatek. Możesz w ten sposób sprawdzić, która wersja sałatki

AniaGotuje.pl
Polskie Jabłka - Urodzinowy konkurs - Wyniki 114

upę krem z kopru włoskiego z jabłkiem Pani Jolanta S. za przepis na surówkę z czarnej rzepu oraz  Pani Iza C. za przepis na tartę cynamonowo jabłkową Zwycięzcom gratulujemy !!! Laureatów prosimy o przesłanie danych do wysyłki na naszą skrzynkę pocztową do 7 dni Po upływie tego czasu nagrody przepadają

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Orkiszowa szarlotka z makową bezą 174

ciasta i włożyć do zamrażarki a resztą wylepić spód wyłożonej pergaminem blaszki do pieczenia o wym 25/30 cm. Posypujemy ciasto cynamonem lub cukrem z cynamonem i bułką tartą. Masa jabłkowa: Obrane jabłka kroimy w drobną kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny, zasypujemy cukrem , i dusimy na ogniu aby były miękkie , wsypujemy kisiel, dodajemy skórkę pomarańczową mieszamy do jednolitej

Wanilia i Kardamon
Tartaletki z jabłkowymi różami 209

Zawsze uważałam kwiaty za piękny, lecz całkowicie niepraktyczny upominek. Zmieniłam jednak zdanie, gdy przygotowałam te tartaletki w prezencie dla... siebie na imieniny ;) Zdjęcia tart z jabłkowymi różami parokrotnie mignęły mi w sieci. Ja jednak zamiast całego bukietu, wybrałam pojedyncze kwiaty. Krucha, aromatyczna babeczka z kajmakiem wykończona jabłkową różą. Pyszności... A na koniec: Wszystkim Kasiom, Kaśkom i Katarzynom składam najlepsze życzenia

Pełny talerz
Szybki jabłecznik 105

kwaskowatych jabłek 500 g mąki 250 g margaryny 4 żółtka 200 g cukru 1 łyżka śmietany 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia bułka tarta Przygotowanie: Masa jabłkowa : Zaczynamy od przygotowania masy jabłkowej, tak aby zdążyła troszkę przestygnąć. W tym celu należy zetrzeć obrane jabłka a następnie troszkę przesmażyć je na patelni. Na koniec dodajemy cynamonu. Jeżeli jabłka(...)papierze do pieczenia o kształcie zbliżonym do formy i „przerzucam” do blachy uzupełniając luki ręcznie. Jak wam wygodnie. Do wyłożonej ciastem blachy przekładamy masę jabłkową, równo rozprowadzamy. Można posypać troszkę bułką tartą na wierzchu. Na jabłkach układamy wierzchnią warstwę ciasta i łączymy na brzegach jego obie warstwy. Jeżeli wyłożyliście boki blaszki wyżej niż sięga placek wyrównajcie

Kulinarna Patilogia
Schab faszerowany pieczarkami 197

łyżeczki ostrej papryki,  sól, pieprz,  1/2 łyżeczki majeranku,  1/2 łyżeczki ziół prowansalskich,  łyżka octu jabłkowego,  szczypta mielonego czosnku,  2 łyżki bułki tartej, łyżka oleju rzepakowego (użyłam Rapso ). Wykonanie Schab umyć, osuszyć i rozciąć wzdłuż dłuższego boku, lecz nie do końca - tak, by można było rozłożyć mięso jak książkę. Oprószyć z obu stron obficie(...)lodówki. Pieczarki o cebulę obrać, drobno posiekać. Zeszklić na łyżce oleju rzepakowego. Doprawić do smaku sola i pieprzem, dodać ostrą paprykę, czosnek, zioła prowansalskie, majeranek, ocet jabłkowy oraz bułkę tartą. Wymieszać. Mięso rozłożyć wzdłuż jednego dłuższego brzegu rozłożyć farsz. Ciasno zwinąć roladę i obwiązać sznurkiem. Owinąć folią aluminiową i piec około 1,5 godziny w temp. 180st. Pół

Z miłości do słodkości
SZARLOTKA Z POWIDŁAMI I PIANKĄ 177

szczypta soli Masa jabłkowa ok.1 kg startych jabłek 1 łyżka bułki tartej cukier waniliowy pół łyżeczki cynamonu 2 łyżki cukru 1 łyżka soku z cytryny pół opakowania galaretki (u mnie brzoskwiniowa) Budyniowa pianka 4 białka 4 łyżki cukru budyń waniliowy lub śmietankowy powidła śliwkowe WYKONANIE Formę do ciasta smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą.Składniki(...)wykładamy na ciasto wyrównujemy i posypujemy bułką tartą. Białka ubijamy na sztywno,dodajemy budyń i cukier i miksujemy na gładką masę.Pianę wykładamy na masę jabłkową  a na górę trzemy ciasto które leżakowało w zamrażarce :). Ciasto pieczemy ok.40 min. na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 170C.Po wystudzeniu można jeszcze posypać cukrem pudrem.Ja nie zdążyłam :D. SMACZNEGO

Mała w garnku miesza
Klasyczna szarlotka na półkruchym spodzie 113

1,5 kg jabłek 1/2 szkl. cukru 100 ml wody 1 łyżka bułki tartej cynamon Sposób przygotowania Masa Jabłkowa Jabłka obieramy. Kroimy w drobne kawałki. Wrzucamy do garnka. Jabłka podlewamy wodą, dodajemy cukier. Dusimy aż prawie się rozpadną. Dodajemy cynamon i bułkę tartą. Ciasto Z podanych składników zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części

Mieszam w Garnku
Szarlotka 2 455

Masa jabłkowa około 1,5 - 2 kg jabłek 4 goździki cynamon (w ilości wedle uznania) 2 łyżki bułki tartej Przygotowanie Masa jabłkowa. Jabłka lekko rozdusić, jeśli są bardzo kwaśne to trochę posłodzić według smaku i dodać bułkę tartą. Ciasto. Mąkę przesiać przez sito, dodać pozostałe składniki. Wszystko posiekać. Włożyć na 1 h do lodówki. Blachę

coolinarnastrefa.blogspot.com
TARTE BURACZKI Z JABŁKIEM DO OBIADU 126

obiadu. Wypróbowany, prosty przepis na najlepsze tarte buraczki obiadowe.  Sałatka z tartych buraczków i jabłek. Buraczki doprawione chrzanem i sokiem albo octem jabłkowym. Najlepsze buraczki z jabłkiem do obiadu. Smaczne tarte buraczki ze schabowymi bitkami w sosie własnym lub gulaszem wieprzowym z papryką . Jak zrobić tarte buraczki z jabłkiem do obiadu? Najlepszy, domowy przepis, składniki(...)ćwikłowych 2 kwaśne jabłka ok. 1-2 łyżeczki tartego korzenia chrzanu (jeżeli ze słoiczka to można więcej) sól, cukier i sok z cytryny lub ocet jabłkowy do smaku Przepis na buraczki tarte - przygotowanie krok po kroku: Krok 1.  Buraki wyszorować, ugotować w skórkach, odlać, wystudzić i obrać. Jabłka obrać, oczyścić z niejadalnych części. Krok 2. Następnie jabłka

Moja Książka Kucharska
Pyszna szarlotka klasyczna 207

osobno) 0,5 + 0,5 szkl cukru 2 łyżki cukru waniliowego 325 gr zimnego masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżki bułki tartej Wykonanie Masa jabłkowa Jabłka obieramy i kroimy na mniejsze kawałki lub ścieramy na tarce. Podlewamy je 1/2 szkl. wody i dodajemy cukier oraz cynamon. Dusimy ok 20 min, aż jabłka(...)waniliowy. Masło siekamy w kostkę i szybko zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na pół. Odstawiamy obie połówki do lodówki lub zamrażalki na ok. 1h. Blachę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Ścieramy na spód połowę ciasta, lub połowę ciasta rozwałkowujemy na wielkość blachy. Podpiekamy w piekarniku w 180 stopniach przez ok 15 min do lekkiego zrumienienia. Białka ubijamy

Mieszam w Garnku
wyjątkowa "tarta od serca" z jabłkami z budyniem czekoladowym... 128

minut, po tym czasie wsypać duży budyń czekoladowy Delecta i szybko wymieszać do zagęszczenia jabłek, wystudzić z podanych składników mikserem zrobić szybko ciasto na tartę, schować do lodówki na 30 minut forma do tarty z wysuwanym dnem 24 cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia, z 3/4 ciasta wyłożyć w formie i na brzegach formując ręką, nakłuć widelcem(...)rozwałkować cienko i powycinać foremką serduszka na podpieczone ciasto nałożyć masę jabłkową, ułożyć serca i piec dalej 45-55 minut wystudzoną tartę przełożyć na talerz, posmarować lukrem, posypac posypkami Decorada Delecta i schować w chłodne miejsce na 2-3 godziny tarta jest krucha, chrupiąca a masa jabłkowa z budyniem czekoladowym jest aromatyczna i smakuje wyśmienicie w takim

W Mojej Kuchni Lubię
Biszkopt z jabłkami i galaretką 322

mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia masa jabłkowa ok 1,5 kg jabłek 2 galaretki agrestowe oraz galaretka o dowolnym smaku, u mnie jabłkowo-miętowa Upiec biszkopt. Składniki przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę i odstawić, żółka utrzeć z cukrem. Następnie do utartych żółtek(...)pianę z białek i dokładnie wymieszać mikserem na wolnych obrotach. Blaszkę o wymiarach 25x28 natłuścić i posypać tartą bułką. Wylać ciasto, wyrównać, wstawić do piekanika nagrzanego na 200 C i piec do zarumienienia ok 10-15 minut. Masa jabłkowa Galaretkę jabłkowo-miętową rozpuścić w 450 ml wody. Obie galaretki agrestowe rozpuścić w 500 ml wody. Galaretki odstawić

Monia miesza i gotuje
Szarlotka tatrzańska 269

mały cukier wanilinowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g zimnego masła 2 żółtka 2 łyżki śmietany 18% Warstwa jabłkowa: 3 kg jabłek - antonówki lub szara reneta 3 łyżeczki cynamonu 0,5 szklanki cukru Dodatkowo: 4 łyżki tartej bułki cukier puder do oprószenia ciasta PRZYGOTOWANIE: Ciasto - do miski wsypać mąkę krupczatkę, dodać proszek do pieczenia, cukier puder, cukier(...)stopni. Do gorącego piekarnika włożyć blaszkę z ciastem i piec przez 15 minut na funkcji grzania góra-dół. Po upieczeniu blaszkę z ciastem wyjąć i posypać tartą bułką. Warstwa jabłkowa - jabłka opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, następnie obrać. Obrane jabłka pokroić w cienkie plasterki usuwając gniazda nasienne. Do pokrojonych w plasterki jabłek dodać cukier i cynamon, wymieszać

WSZYSTKO SMACZNE
Szarlotka z pianką 141

lodówce kilka godzin lub w zamrażalniku około 1 godziny. Masa jabłkowa: Jabłka obrać i pokroić na półplasterki, wrzucić do garnka  i dodać wodę, dusić przykryte koło 15 minut nie mieszając. Dodać cynamon i cukier, lekko wymieszać. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z sokiem cytrynowym, dodać do masy jabłkowej i dusić przez 2 minuty. Masa powinna być gęsta, ale nie rozgotowana(...)Piana: Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, na koniec dodać proszek budyniowy i wymieszać na najniższych obrotach miksera. Podpieczone ciasto posypać bułką tartą, wyłożyć masę jabłkową, a następnie piankę budyniową i zetrzeć na wierzch mniejszą część ciasta. Piec około 1 godziny, aż ciasto ładnie się zrumieni. Przestudzone można posypać cukrem pudrem. Życzę Smacznego

talerz przyjemności
Szarlotka przekładana z orzechami-najlepsza :) 816

rozpuszczamy. Mieszamy Orzechy wysypujemy na 3 surowy spód, wyrównujemy i pieczemy około 20-25 minut w temp 180 stopni. Wyciągamy i studzimy-orzechy leciutko stwardnieją MASA JABŁKOWA Obrane jabłka trzemy na dużych oczkach i prażymy na średnim ogniu aż przybiorą kształt masy.  Do jabłek wsypujemy galaretki cytrynowe i wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy do rozpuszczenia się galaretek. Gorącą

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Szarlotka przekładana z orzechami II 391

pokryły się glazurą. Orzechy wysypujemy na 3 surowy spód, wyrównujemy i pieczemy około 20-25 minut w temp 180 stopni. Wyciągamy i studzimy-orzechy leciutko stwardnieją MASA JABŁKOWA Obrane jabłka trzemy na dużych oczkach i prażymy na średnim ogniu aż przybiorą kształt masy. Do jabłek wsypujemy galaretki cytrynowe i wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy do rozpuszczenia się galaretek. Gorącą

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Szarlotka przekładana z orzechami 297

wykładamy nim dno blaszki. Pieczemy na  złoty kolor w temp 180 stopni-około 15-20 minut. Tak postępujemy z pozostałym ciastem-mamy mieć 3 spody. MASA JABŁKOWA Obrane jabłka trzemy na dużych oczkach i prażymy na średnim ogniu  aż przybiorą kształt masy. Jeśli puszczą dużo soku trzeba go trochę odlać. Do jabłek wsypujemy galaretki cytrynowe i wszystko

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku