masła lub margaryny 2 żółtka 2 łyżki kwaśnej śmietany (ewentualnie) 300 g rabarbaru 1 litrowy słoik słodzonego musu jabłkowego (lub 1-1,2 kg jabłek, obranych, startych na grubych oczkach, przesmażonych z dodatkiem cukru do smaku) 3 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka cynamonu Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, przesiewamy na stolnicę, dodajemy(...)Jeden płat ciasta umieszczamy w blaszce, posypujemy go połową porcji bułki tartej, na niej rozsmarowujemy mus jabłkowy i równomiernie rozkładamy rabarbar. Warto rabarbar lekko wcisnąć w masę jabłkową, tak żeby otrzymać w miarę równą powierzchnię. Nadzienie posypujemy cynamonem i resztą bułki tartej, rozkładamy drugi płat ciasta, nakłuwamy ciasto widelcem i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika
Rozpustne gotowaniePorę na szarlotki czas zacząć :). Do masy jabłkowej dodałam zmielone orzechy i dodałam kolendrę mieloną firmy Skworcu. Zapach podczas pieczenia nie do opisania :). Kruche ciasto samo w sobie mega pyszne :) Inspiracja : książka " Serniki, szarlotki. makowce" Wymiary foremki : średnica 26 cmCzas pieczenia : 30 minut + 30 minutTemp. pieczenia(...)CSkładniki: 1 i 3/4 szkl. mąki pszennej 150 g masła 3 żółtka 5 łyżek cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Skworcu 1 łyżka bułki tartej Masa jabłkowo-orzechowa: 1 kg jabłek ( antonówki, papierówki) 100 g cukru cukier waniliowy łyżeczka kolendry mielonej Skworcu 50 g orzechów włoskich Skworcu Beza kokosowa: 3 białka 100 g cukru pudru
Słodkości i nie tylkołyżki śmietany 18% Wszystkie składniki umieścić w misce, zagnieść do uzyskania jednolitej masy. Ciasto podzielić 2 części, przełożyć do woreczka foliowego i włożyć do lodówki na 60 minut. Nadzienie jabłkowe: 8 jabłek 1/4 szklanki wody 1 szklanka cukru 2 łyżeczki cynamonu lub przyprawy do jabłecznika 2 łyżki mąki ziemniaczanej sok z cytryny Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić(...)temperatury 180°C. Blaszkę o wymiarach 25x40 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spodzie rozwałkować pierwszą część ciasta. Podpiec w piekarniku przez 15 minut. Wystudzić. Posypać bułką tartą. Wyłożyć nadzienie jabłkowe, wyrównać. Na wierzchu ułożyć drugą część ciasta (wcześniej rozwałkowaną na blacie). Piec około 45 minut w temperaturze 180°C, aż góra ciasta ładnie się zrumieni
kulinarnyswiatdomiporcji 10 szarlotek). SKŁADNIKI: ciasto: 125 g masła 2 jajka 2 szklanki mąki łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy (17 g) szczypta cynamonu mus jabłkowy w litrowym słoiku lub 1kg jabłek, usmażyć z dodatkiem cukru i cukru waniliowego, cynamonu WYKONANIE: Miękkie masło siekamy nożem, dosypujemy mąkę, cukier , cukier waniliowy, proszek do pieczenia, mieszamy(...)malinki zetrzeć ciasto lub posypać kruszonką, piec w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni przez około 20min. posypać cukrem pudrem i gotowe ! Kolejna "mini tarta " Zamiast musu jabłkowego, smażymy 2 jabłka i 2 duże gruszki z odrobiną cukru i kardamonu. Do wyklejonej ciastem kokilki wkładamy mus, łyżeczkę jagód z cukru, na środek "kulkę" z marcepanu
Kuchnia BeatyPorę na szarlotki czas zacząć :). Do masy jabłkowej dodałam zmielone orzechy i dodałam kolendrę mieloną. Zapach podczas pieczenia jest nie do opisania :). Kruche ciasto samo w sobie mega pyszne :) Umilcie sobie zbliżającą się jesień takim oto ciastem. Pogoda zaczyna się niestety psuć :( Inspiracja : książka " Serniki, szarlotki. makowce" Wymiary foremki : średnica 26 cm Czas pieczenia : 30 minut + 30 minut Temp. pieczenia(...)Składniki: 1 i 3/4 szkl. mąki pszennej 150 g masła 3 żółtka 5 łyżek cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka bułki tartej Masa jabłkowo-orzechowa: 1 kg jabłek ( antonówki, papierówki) 100 g cukru cukier waniliowy łyżeczka kolendry mielonej 50 g orzechów włoskich Beza kokosowa: 3 białka 100 g cukru pudru 100 g wiórków kokosowych
Różne smaki w kuchnitarta szarlotkowa Krucha i delikatna tarta wypełniona aromatycznym jabłkowym nadzieniem to deser wprost idealny. składniki 135 g miękkiego masła 300 g mąki 1 jajko 2 łyżki cukru waniliowego 500 g jabłkowej marmolady ( najlepiej domowej) u mnie z dodatkiem owoców czarnego bzu sposób przygotowania Masło (o temperaturze pokojowej), mąkę, jajko(...)kształt nieco większy od wielkości naczynia w którym będziemy piekli tartę. Za pomocą wałka, lub dużego noża przekładamy ciasto do formy ( osoby które czują się mniej pewnie w wałkowaniu i przenoszeniu ciasta, formują ciasto, od razu po wyjęciu z lodówki, w foremce w której będą piekły tartę) W foremce dociskamy mocno ciasto ( możemy użyć do tego szklanki) i formujemy
Miód i pieprzsoku jabłkowego Hortex 1 ząbek czosnku 150 g mrożonego szpinaku Hortex 1 łyżka syropu z agawy 1 mała marynowana papryczka jalapeno 1 łyżeczka octu jabłkowego 1/2 łyżeczki tartego oregano garść świeżej bazylii 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki mielonego białego pieprzu Dodatkowo : 1 szklanka soku Hortex Vitaminka Wykonanie : 1. Soczewicę moczymy
vaniliowoczekoladowaszklanki porzeczki 2/3 szklanki rodzynek 1szklanka brązowego cukru 1/2 szklanki cukru pudru 4-6 łyżek golden syrop (może być miód) 150 g przecieru jabłkowego (może być tarte na grubych oczkach jabłko, ja dodaje apple bramley sauce w słoiczku) 1 łyżeczka soli 3 łyżki oleju słonecznikowego 1 szklanka migdałów w całości 1/2 szklanki pokruszonych
Piekarz-Kucharz-GarkotłukJeśli chodzi o wypełnienie tarty to ogranicza Was tylko i wyłącznie Wasza wyobraźnia i makro U mnie w domu hitem są uwielbiane przez wszystkich tarty na słodko: jabłkowa (szarlotka), czekoladowo-orzechowa i kokosowa a z wytrawnych: z mięsem mielonym, boczkiem i serem oraz szpinakowa Przepisy oczywiście pojawią się na blogu Smacznego! — BTW całości: 390g
Ola la LCHFcebula (1 szt.) por (1/4 szt.) natka pietruszki sok z cytryny (1 łyżka) woda (2 l) kurkuma (1 łyżeczka) ostra papryka garam masala (1/2 łyżeczki) ocet jabłkowy (kilka kropel) tarty imbir (1/4 łyżeczki) pieprz sól sezam (3 łyżki) Czas przygotowania: 75 min. Liczba porcji: 5 Przygotowanie: Warzywa obieramy i kroimy. Wkładamy do garnka. Wlewamy 2 litry wody
Weganka gotujeOd sklepowych szynek wolę pieczony karczek w domowych warunkach. Do niego dodaję dużo ziół. A takie mięsko idealnie smakuje z ćwikłą :)Składniki na pieczony
Bon Appetit MałgorzatyTARTA Z JABŁKAMI - NAJPROSTSZA! Cieniutkie, kruche ciasto i pyszne, nieziemsko aromatyczne nadzienie jabłkowe – tak można opisać tę tartę. Prosta i szybka do wykonania, a do tego nie trzeba podpiekać spodu, dzięki czemu można zaoszczędzić wiele czasu ;) U mnie tarta wytrzymała najdłużej dwa dni, bo nie da się jej oprzeć. Najlepiej smakuje podawana na gorąco z lodami(...)kawałki porządna szczypta soli 1 łyżka zimnej wody – opcjonalnie NADZIENIE JABŁKOWE: 6-7 średnich jabłek najlepiej antonówka lub szara reneta, obrane, z wyciętymi gniazdami nasiennymi, pokrojone w małą kostkę pół łyżeczki cynamonu szczypta mielonych goździków 2 łyżki cukru 2 łyżki soku z cytryny DODATKOWO: 1 łyżka bułki tartej 1 jajko roztrzepane z łyżką mleka do posmarowania Mąkę przesiać, dodać
Calzonella.commąki pszennej 200 g margaryny 110 g cukru pudru szczypta soli 2 żółtka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Nadzienie jabłkowe: 1,2 kg obranych jabłek 2-3 łyżki cukru cynamon do smaku Dodatkowo: 2 łyżki bułki tartej cukier puder do posypania Jabłka pokroić w kostkę, włożyć do garnka razem z cukrem i przesmażyć całość, gdy jabłka będą już(...)Włożyć na 30 minut do lodówki. Formę na tartę posmarować margaryną i posypać bułką tartą. Wyłożyć większą część ciasta. Posypać bułką tartą i wyłożyć masę jabłkową. Pozostałą część ciasta rozwałkować i pokroić w paski. Z pasków ułożyć na cieście kratkę. Piec około 30-35 minut w 180 stopniach. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem. Wypiekałam wspólnie
Ewusiowe Smakimąki pszennej 15 dag masła 3 żółtka 4-5 łyżek cukru łyżeczka proszku do pieczenia łyżka bułki tartej tłuszcz i bułka tarta do tortownicy Masa jabłkowa: ok. 1 kg jabłek 10 dag cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego łyżeczka cynamonu(...)Beza kokosowa: 3 białka 10 dag cukru pudru 10 dag wiórków kokosowych Wykonanie: Torto wnicę 0 średnicy 26 cm wysmarować tłuszczem i posypujemy bułką tartą . Składniki ciasta ( oprócz tartej bułki ) szybko wyrabiamy, zawijamy w folię i wkładamy na godzinę do lodówki . Jabłka myjemy, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i smażymy w szerokim rondlu z cukrem
Gorący kąsekjest podana z lodami 🍨 Przepisów na szarlotkę jest wiele, a oto jeden z nich - ten podstawowy, bardzo prosty, bez żadnych udziwnień - spód z półkruchego ciasta, nadzienie jabłkowe z dodatkiem kisielów oraz tarte ciasto na wierzchu. I to właśnie dzięki obecności jabłkowego kisielu nadzienie zyskuje zieloną barwę, stąd nazwa "zielone jabłuszko". Szarlotkę z tego przepisu przygotowuje się migiem i zawsze
Kuchnia MagdaLeny