Pyszna tarta jabłkowa z odrobiną cynamonu...kto by mógł jej się oprzeć :) Składniki:ciasto:2 szklanki mąki,1/3 szklanki cukru,150 g masła,1 jajko,3 łyżki mleka,szczypta soli,dodatkowo:5 jabłek,1 łyżeczka cynamonu,2 łyżki cukru,50 g masła.Przygotowanie: Na stolnicę wysypujemy mąkę, cukier, sól i dodajemy kawałki masła. Zagniatamy ciasto(...)ciasto było dobrze wyrobione. Następnie owijamy je w folię aluminiową i chowamy do lodówki lub zamrażarki na 30 minut. Po tym czasie wałkujemy i wyklejamy ciastem formę do tarty. Ciasto nakłuwamy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy fasolą lub ciężarkami obciążającymi. Pieczemy w 180 stopniach ok.20 minut. Trzy jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozpuszczamy
Aga w kuchniMoje drugie podejście do tarty, tym razem w wersji słodkiej. Skorzystałam z przepisu znalezionego na innym blogu, jednak już w trakcie robienia zauważyłam, że
Pasja SmakuBardzo łatwa w przygotowaniu, pięknie wygląda i wyśmienicie smakuje. Tarta jabłkowa z budyniem to wspaniały pomysł na deser. Składniki: * na kruche ciasto: 150 g margaryny 2 łyżki cukru pudru łyżka śmietany 18% 250 g mąki pszennej 1 jajko * na nadzienie: 2 budynie waniliowe bez cukru 4 łyżki cukru 600 ml mleka 5 średnich jabłek łyżeczka cynamonu * dodatkowo(...)Ciasto uformowałam w kulę, zwinęłam w folię i włożyłam na pół godziny do zamrażalnika. Po tym czasie wyjęłam ciasto na obsypany mąką blat i rozwałkowałam. Ciastem wylepiłam blaszkę do tarty, nakłułam w kilku miejscach widelcem i zapiekłam w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (przez ok. 15 minut). Budyń przygotowałam wg instrukcji podanej na opakowaniu i odstawiłam na trochę
Kulinarny PamiętnikWilgotne, rozgrzewające i lekko kwaskowe ciasto o orientalnym smaku dzięki domieszce mielonego imbiru. Składniki:- 4 jajka- 1 kostka masła (20 dag)- 1 szklanka cukru
Zainspirowana w kuchniNadchodzi wielkimi krokami jesień i czas na gościnę jabłek w mojej kuchni więc zaczynamy:) Deser niemal idealny. Mało kalorii i ten smak! Dajcie się skusić
Niezły Młynekskładniki: 3 plastry ciasta Filo 1 kubek mleka 4 łyżki masła 8 dużych jabłek cukier puder 1 op masy marcepanowej 1 kubek suszonych śliwek bez pestek
Luźna KuchniaTak sobie pomyślałam, że u mnie brakuje przepisów dla osób, które mają skazę białkową, nietolerancję laktozy. W ten sposób jaki zaprezentuję poniżej można zrobić coś
Malinowe PocałunkiPrawdziwa gratka dla miłośników orzechów, budyniu i jabłek. Nie mogę powiedzieć, że jest szybka w przygotowaniu, ponieważ wymaga trochę pracy, ale efekt końcowy jest zdecydowanie warty
ciastkowylabTo było chyba najsłodsze ciasto jakie kiedykolwiek zrobiłam. Prawda jest taka, że zupełnie bezmyślnie przesłodziłam owoce. Poza tym, jednak ciasto jest cudowne. Kruche
Sto kolorów kuchniosoby: Przygotowanie 15 minut. Pieczenie 45 minut. Składniki: ciasto na tartę (można zrobić je samodzielnie, ja wciąż szukam na nie dobrego przepisu, może macie na nie jakiś fajny sposób?), 7 średniej wielkości jabłek, 5 g masła, 2 łyżki konfitury np morelowej czy pomarańczowej. Tarta jabłkowa przepis: Rozkładamy ciasto w formie na tartę. Obieramy 2 jabłka, kroimy(...)kompot jabłkowy. Na wierzchu rozkładamy cieniutko pocięte plasterki jabłka. Wkładamy do piekarnika na 45 minut. Jednocześnie w małym garnku podgrzewamy naszą konfiturę morelową z dodatkiem odrobiny wody. Po wyjęciu tarty z piekarnika powelwamy ją delikatnie naszą podgrzaną konfiturą. Podajemy na ciepło, albo po ostygnięciu (jak, kto woli). Smacznego. Pozdrawiam serdecznie Beata Ekspresowa tarta jabłkowa przepis
MODA NA BIOmojprzepisna.pl | Genialna bezglutenowa tarta jabłkowa Dziś mam dla Was propozycję na świetną bezglutenową tarte jabłkową, którą robi się (razem z pieczeniem) w niespełna godzinę :). Inspirację na spód do tarty brałam z tego przepisu , chciałam ją jednak troszkę odchudzić, więc nieco zmniejszyłam ilość masła, dodałam też odrobinę cukru. Tartę można przygotować tuż przed podaniem(...)będą miękkie (u mnie 40 min). Podczas pieczenia ciasto warto od góry przykryć folią aluminiową, po to żeby boki tarty zbytnio się nie przyrumieniły. Wyjąć z piekarnika, lekko ostudzić. Podawać jeszcze ciepłą. Smacznego! Genialna bezglutenowa tarta jabłkowa Genialna bezglutenowa tarta jabłkowa
moj przepis nabroni. Co więcej - jest tak syta, że jeden kawałek w zupełności wystarcza. No czasem dwa ;) Fit tarta jabłkowa z powodzeniem zastąpić może przed lub po treningowego batona proteinowego. PRZEPIS NA FIT TARTĘ JABŁKOWĄ Składniki: Spód do tarty: 10 daktyli bez pestek 1 szklanka ugotowanych płatków jaglanych ( pół na pół woda z mlekiem ) 3 łyżki(...)mikserem - na wolnych obrotach, z proszkiem budyniowym i odżywką białkową. Masę jajeczną wylać na jabłka. 6 . Tartę jabłkową piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160 stopni C przez 25-30 minut. Upieczona tartę pozostawić w blasze do ostygnięcia. * Do tarty polecam blachę z wyjmowanym dnem. Smacznego
kolorowotorcikowojabłkowa. Szybkie, tanie, łatwe i bardzo atrakcyjne ciasto. Podejrzewam, że większość z Was wszystkie produkty, potrzebne do upieczenia tego ciasta, ma w obrębie swojej kuchni. Tarta jabłkowa przygotowana według tego prostego przepisu to dowód na to, że można zrobić wrażenie na domownikach w bardzo prosty sposób. Potrzebujecie jednak nieco cierpliwości przy wykrajaniu jabłek(...)Zdjęcia zrobione w pośpiechu być może nie do końca oddają jak ładnie to ciasto wygląda w rzeczywistości. Jednak pomimo to zdecydowanie polecam i zachęcam do skorzystania z przepisu. Tarta jabłkowa Ciasto 1 szkl mąki tortowej 0,5 szkl mąki krupczatki 3 żółtka 130 g masła lub margaryny 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 szkl cukru Masa
Pieguskowa Kuchniajest to dla Ciebie czarna magia, polecam przeczytać do końca, gdzie znajdziecie dokładne instrukcję od jakiego ciasta zacząć. A jeżeli lubisz się z piekarnikiem to polecam pyszną tartę jabłkową No dobrze: ZACZYNAMY!!! 1. RODZAJE CIASTA Wydawałoby się, że jest to oczywiste. Ale zapytajmy osobę, która jeszcze nie piekła: czym różni się ciasto kruche od ucieranego?? Myślę, że nie uzyskamy klarownej(...)często używane jako spód całego ciasta, tak jak przy Pani Walewskiej A najpopularniejszym zastosowaniem ciasta kruchego są: TARTY. Czyli niskie ciasto kruche w okrągłej foremce z dowolnym nadzieniem tak jak tarta z białą czekoladą lub tarta jabłkowa Pochodną ciasta kruchego jest ciasto półkruche, do którego dodaje się najczęściej całe jajka oraz śmietanę
RelaxtimePrzepyszna tarta jabłkowa z orzechami i karmelem dla wszystkich miłośników niebanalnych słodkości :) SKŁADNIKI Ciasto:200 g mąki tortowej100 g zimnego masła(najlepiej wsadzić na 10 min. do zamrażarki)50g cukru pudru2 żółtka Nadzienie:4 duże kwaskowe jabłka1 puszka masy krówkowej - kajmakowej (500g)1 szklanka łuskanych orzechów włoskich PRZYGOTOWANIE(...)Następnie kroimy je na plasterki i układamy okrężnie na tarcie . Orzechy siekamy i mieszamy z masą krówkową. Nakładamy na jabłka i delikatnie rozprowadzamy łyżką. Pieczemy jeszcze przez około 35 minut - możemy sprawdzić nożem lub widelcem, czy jabłka są miękkie. Studzimy i delektujemy się pyszną tartą. Smacznego
Moje Kuchenne Rewelacje