królewsku - 500 przepisów (strona:5/34)

Rzedkiewka na parze z krewetkami 122

się razem z rzodkiewką na parowarze bambusowym. Dołączyły do tego liście botwinki oraz krewetki.SKŁADNIKI: przepis autorskipęczek rzodkiewek dwie garście fasolki szparagowejgarść liści botwinki 10 szt krewetek królewskich sok z limonki sól różowa (można zastąpić morską)oliwa 2 łyżki czosnek 1 ząbekświeżo zmielony pieprz płatki chili zmielone oliwa do skroplenia SPOSÓB WYKONANIA:- rzodkiewki(...)minut, aby były jeszcze chrupie po zestawieniu je z wody lekko solę - na patelni rozgrzewamy oliwę dodajemy starty ząbek czosnku i układamy posolone i popieprzone krewetki królewskie, smażymy z obu stron aż staną się lekko przezroczyste i lekko brązowe posypujemy zmielonymi płatkami chili- układamy na talerzu fasolkę, rzodkiew i liście botwinki oraz krewetki- wszytko skraplam sokiem z limonki i oraz

Basia w kuchni
Brak tytułu 118

KRÓLEWSKIE MIODY Dzięki uprzejmości Pana Piotra, otrzymałam do testów pokaźny zestaw miodów. Znalazł się tu miód: - wrzosowy - gryczany - akacjowy - wielokwiatowy - rzepakowy - spadziowy i UWAGA !!!! - miodoczekolada Kilka słów od producenta: Królewskie Miody, to nowoczesne Gospodarstwo Pasieczne, zajmujące się produkcją, konfekcjonowaniem i sprzedażą MIODU I PRODUKTÓW PSZCZELICH.Jesteśmy pierwszym Gospodarstwem Pasiecznym w Polsce, które postanowiło wyspecjalizować się w pełnej obsłudze Klienta internauty

kolorowotorcikowo
Brak tytułu 137

Ciasto z MIODEM GRYCZANYM - Królewskie Miody Jakiś czas temu otrzymałam przesyłkę od Królewskich Miodów. Postanowiłam miodek wykorzystać do ciasta. Wybrałam ten o mocnym smaku - gryczany. Miód gryczany jest pozyskiwany przez pszczoły z nektaru kwiatów gryki, rosnących na czystych polach południowo-wschodniej Polski. Tworzy kompozycję barw od ciemnoherbacianej do brązowej. Ma słodki smak, w zapachu wyczuwalne są kwiaty gryki. Mód bardzo

kolorowotorcikowo
Brak tytułu 139

Królewski miody - Miód wrzosowy Przedstawiam Wam kolejny miód od Królewskich Miodów. Tym razem - miód wrzosowy. MIÓD WRZOSOWY Miód pszczeli wrzosowy powstaje z nektaru kwiatów tej rośliny. Najjaśniejsze miody są koloru bursztynowego, ciemniejsze mają barwę herbacianą. Niezbyt słodki, przyjemny w smaku. Dość ostrzy i szlachetnie gorzkawy. Aromatem przypomina zapach wrzosu i dojrzałych pól. Ja postanowiłam miodem posmarować chałkę - to moje słodkie

kolorowotorcikowo
Brak tytułu 157

śniadanie...  - Maca z miodoczekoladą - Lubicie śniadanie na słodko? Ja od czasu do czasu sobie pozwalam na takie :) Dziś na śniadanie Maca od SONKO z miodoczekoladą Królewskie Miody. Próbowaliście kiedyś pieczywo Maca? Maca z miodem od SONKO -  Maca jest to chleb przaśnyznany od tysiącleci, wypiekany z mąki i wody, bez uzycia zakwasu. Sonko Maca z miodem jest smaczną przekoską(...)pudełku znajdzicie 2 opakowanie produktu, po 100 g W każdym 8 kromek. Skład: mąka pszenna, miód ( 11,5 % ), woda. Więcej o produktach SONKO na ich stronie - tu Miodoczekolada Królewski Miody to doskonałą kompozycja miodu i czekolady. Charakteryzuje sięczekoladowym kolorem i łagodnym, pełnym finezji smakiem miodu. Kremowa konsystencja sprawia, że łatwo rozprowadza się na pieczywie. Odpowiednio dobrane proporcje sprawiają

kolorowotorcikowo
"Gotuj z E.Wedel", czyli słodkie warsztaty z Maestro Czekolady Joanną i Januszem Profus 118

drobnego cukru  150 g prażonych orzechów laskowych  20 g Kakao Ekstra Ciemnego z Ghany E.Wedel  150 g cukru pudru  papier do pieczenia  Królewski krem chałwowy  300 ml śmietanki 30-36%  250 g chałwy waniliowej E.Wedel  250 g serka mascarponeDo smaku:  świeże owoce:   truskawki, maliny, borówki amerykańskie mięta  Przygotowanie(...)bezy dwa krążki o śr. około 26 cm. Pieczemy w nagrzanym piekarniku o temperaturze 150 stopni C przez ok. 60 minut. Upieczone okrągłe bezy studzimy. Przechowujemy w suchym miejscu. Królewski krem chałwowy Śmietanę wlać do małego garnuszka, zagotować i odstawić z kuchenki. Do gorącej śmietanki dodać pokrojoną na małe kawałki chałwę waniliową, mieszając aż do całkowitego rozpuszczenia się chałwy

Niezły Młynek
Krewetki z makaronem w sosie śmietankowym 87

stanowić doskonałe urozmaicenie i wzbogacenie naszej diety. Idealnie pasują na przyjęcia, wyjątkowe kolacje oraz na wieczorne spotkania w gronie przyjaciół. Składniki: 2 szklanki makaronu typu świderki 20 dkg. krewetek królewskich 3 łyżki stołowe oliwy lub oleju 3 ząbki czosnku 15 dkg. tarkowanego sera żółtego śmietana 18%, pół szklanki natka pietruszki świeżej lub suszonej, 2 łyżki stołowe sól pieprz Przygotowanie: Ugotować(...)gotujemy makaron krócej o dwie minuty niż producent podał na opakowaniu O tym, że makaron jest ugotowany al dente świadczy biała kropka w środku nitki. W międzyczasie przygotować krewetki królewskie. Krewetki całkowicie rozmrozić, umyć, osuszyć i posolić. Patelnię dobrze rozgrzać i wlać jedną łyżkę oleju. Włożyć krewetki i smażyć z dwóch stron, przez około 3 – 4 minuty, w połowie

Smaczne Potrawy
Dietetyczny napój na upały, Praga (2) 145

podaje, że mieszkali tu alchemicy, którzy chcieli uzyskać złoto przed zamkiem, co jakiś czas przejeżdżały tu samochody, które rozpylały zimną wodę dla ochłody,  upał - 37 stopni C. Ogród Królewski - pierwsze w Europie tulipany hodowano tu przed Holendrami, mało ławek Letnia Siedziba Królewska - przykład czystego włoskiego renesansu Środa: Praga 6 w Pradze jest mnóstwo małych sklepików i punktów usługowych

Qlinarnie i Qlinarnie
Szarlotka po królewsku 180

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Szarlotka po królewsku to ciasto na biszkopcie z masą jabłkową i bitą śmietaną. Pięknie się prezentuje a jeszcze lepiej smakuje. Polecam Post Szarlotka po królewsku pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Polędwica wołowa na królewskich boczniakach 81

Niedawno natknęłam się w jednym ze sklepów sieciowych na królewskie boczniaki. Przepiękne grzyby. Nawet nie wiedziałam, że takie istnieją. W smaku i strukturze idealne. Czy może być lepsze połączenie - idealna polędwica wołowa z idealnymi grzybami. Polecam. Składniki: 2 kawałki polędwicy wołowej (  2 steki ) 150 gram boczniaków królewskich ( pakowane po 2 sztuki – 150 g ) Sól Pieprz Masło klarowane Olej Wykonanie

Smaki Ewy
Babka limonkowa 109

formy powinno zajmować około 3/4 jej wysokości (babka mocno rośnie). Piec rozgrzać do 160 stopni i piec przez około godzinę (do suchego patyczka). Można oprószyć cukrem pudrem, polać lukrem królewskim* albo limonkowym**. *Lukier królewski – na jedno białko dużego jajka (około 30 g białka) dodać 150g cukru pudru, ewentualnie kilka kropli soku z cytryny i energicznie wymieszać. Lukier jest bardzo

Pociąg Do Kuchni
Rosół z kaczki z boczniakiem królewskim 136

Zobaczyłam w sklepie po raz pierwszy boczniaka królewskiego, a że w planach był rosół z kaczki dodałam go do rosołu i nabrał świątecznego sznytu;)  korpus z kaczki  skrzydełka kaczki marchew seler imbir świeży  gwiazdka anyżu goździk kawałeczek kory cynamonu sól kostka bulionowa zupy Pho ( do nabycia w sklepie azjatyckim) 3 łyżki sosu sojowego papryczka chili  makaron(...)gryczany nać kolendry  2 świeże boczniaki królewskie  Korpus myjemy, zalewamy wodą. Gotujemy i odszumowujemy łyżką szumówką. Dodajemy przyprawy i pokrojone w paski warzywa. Gotujemy ok godziny. Pod koniec gotowania wrzucić grzyby pokrojone wzdłuż. Ugotować makaron. Wylewać rosół na makaron przybrać nacią kolendry

AZgotuj!
lot na Łysą Górę 154

jego funkcji nie ma jednoznacznej interpretacji, bo równie dobrze mógł być to wał obronny. znacznie bardziej malownicza historia wiąże się z kamienną figurą na początku Drogi Królewskiej na wzgórze. żył sobie kiedyś niezwykle dzielny rycerz, który brał udział w wielu bitwach. po ich zakończeniu pielgrzymował do wielu świętych miejsc, końcem wędrówki miał być klasztor na Świętym Krzyżu. kiedy dotarł(...)przesuwa się pod górę o ziarnko piasku. kiedy dotrze na szczyt odzyska ludzką postać i nastąpi koniec świata - niezwykle optymistyczna perspektywa ;) droga na wzgórze nosi miano Drogi Królewskiej i ponoć każdy król tę trasę pokonywał pieszo. a miał co pokonywać - 2 km pod górkę. w tej chwili naturalne miejsca odpoczynku wyznaczają przystanki drogi krzyżowej.  nie polecam tej trasy paniom

Eksperyment sobotni
Sernik królewski. 1160

Król serników, czyli sernik królewski! Na pewno się zgadzam, że ten sernik ma prawo być królewskim, bo smakuje po prostu bosko! Pyszne spód z czekoladowego ciasta kruchego, idealnie dopełnia bardzo łagodną masę serową, a u wierzchu chrupiąca kruszonka niesamowicie upiększa sernik. Pycha! Sernik jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu i nie zajmie więcej 20 min. Zapraszam do wypróbowania! Składniki

Kuchnia Łukasza
Kulinarna podróż z hotelem Sheraton #BetterWhenShared - Kraków. Część 1 189

Wierzynek  , Rynek Główny 16, Kraków Pamiętam chwile kiedy jako mała dziewczynka słyszałam opowieści babci o Wierzynku. O wszystkich pysznych potrawach, które tam jadła, wspaniałych wnętrzach i królewskim serwisie. I nie ma chyba osoby, która nie słyszała by o słynnej restauracji Wierzynek - a czemu słynnej? - ponieważ historia  restauracji Wierzynek sięga roku 1364 kiedy to król Polski Kazimierz Wielki wydał(...)naszych planach.  Nasze oczekiwania co do restauracji sprawdziły się 100 %, ale z pewnością wielka była w tym zasługa pana Marcina, który sprawił, że czuliśmy się iście królewsko. Obsługa była zdecydowanie na najwyższym poziomie, wnętrza jak widzicie na załączonych zdjęciach są niesamowicie eleganckie, pełne przepychu i klasy, a jedzenie... Jak już mówiliśmy wcześniej nasze żołądki miały bardzo ograniczone możliwości

Plate of Joy

Proponowane wyszukiwania