królewsku - 500 przepisów (strona:13/34)

Kaeng Massaman Kai – CURRY MASSAMAN Z KURCZAKIEM + BALLARINI LUCCA 202

orzechami nerkowca . Ja dziś owocami morza częstować Was nie będę , ale zaproszę własnie na pyszne curry. W czasach królestwa Ayuthaya, król Narai, miłośnik kuchni indyjskiej zatrudnił na dworze królewskim indyjskiego kuchniarza. I to właśnie wtedy Curry Massaman stało się najbardziej popularnym curry w kuchni tajskiej. Pasta curry używana do tego dania to mieszanka indyjskich oraz tajskich przypraw i ziół. Danie

Ostra na Słodko
Chleb bezglutenowy z gotowego koncentratu. 119

względu na to, czy jesteście uczuleni na gluten, czy po prostu chcecie spróbować czegoś innego.  Po kliknięciu w banner przeniesiecie się do sklepu internetowego. Mieszanka nosi nazwę Piekarz Królewski mix. W składzie mamy mieszankę skrobi kukurydzianej, mąki ryżowej, glukozy, mąki kukurydzianej, izolatu białka sojowego, skrobi ziemniaczanej.  Przygotowanie tego chleba jest dziecinnie proste. Nie trzeba go długo wyrabiać

MamaOskarka
sernik królewski 84

Przedstawiam Wam efektowny przepis Sernik królewski czyli z kakaową kruszonką Produkty: kruszonka 500 g mąki 200 g masła 200 g cukru 1 jajko 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyzki gęstej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki kakao Masa serowa

Ugotujmy Coś
Wykwintny tort z masą śmietanową 160

Tort, to samo w sobie wykwintne ciasto, zawsze dopracowane, puszyste, pięknie udekorowane, przełożone smakowitą masą , to wszystko sprawia, że stanowi iście królewski kąsek do filiżanki kawy Składniki: 6 jajek 1 szklanka cukru 1 czubata szklanka mąki pszennej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa 1 litr śmietanki 30% 4 łyżki cukru pudru skórka z 1 cytryny 2 opakowanie

kgwjanczewo
Orkiszowe placuszki cynamonowe z twarożkiem i jabłkami na ciepło 147

kiedy mamy mało czasu, podsyłam propozycje na szybkie śniadania z miseczki, których czas przygotowania wynosi około 10 minut :) Kiedy jednak nadchodzi dzień wolny znajdźmy chwilkę czasu i przygotujmy prawdziwie królewskie śniadanie. Jak wiadomo jest ono najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia, a więc powinno zawierać wszystkie składniki odżywcze, takie jak węglowodany, białka oraz tłuszcze. Warto wzbogacić je także o pewną dawkę

Chocolate Muffin Blog
MINI PAVLOVA Z LODAMI CARTE D’OR CHOCOLATE BROWNIE I SOLONYM SOSEM KARMELOWYM 134

taka królową deserów! W połączeniu z przepysznymi lodami o smaku Chocolate Brownie oraz solonym sosem karmelowym ( podczas przygotowania sama zjadłam 1/3 michy :D ) i prażonym popcornem nabrała jeszcze bardziej królewskiego charakteru. Czyż nie cieknie ślinka na samą myśl? Taki deser jest idealnym pomysłem zarówno na romantyczną randkę, jak i słodkości po niedzielnym obiedzie. Koniecznie wypróbujcie! SKŁADNIKI: ( 4 porcje ) MINI PAVLOVA

Ostra na Słodko
Sernik z pianką na kruchym spodzie 183

jest pyszny, delikatny i rozpływa się w ustach, a przepis pochodzi z mojego starego zeszytu, jeszcze z okresu licealnego, ma więc ponad 30 lat! Polecam też przepisy na sernik królewski i sernik z polewą i migdałami Przepis jest na dużą blaszkę (25×35 cm), sernik sam w sobie nie jest wysoki, ale z białkową pianką i owszem Sernik

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kapłon na dziko 137

ekonomiczna – tania i szybka hodowla brojlerów wyparła droższą hodowlę kapłonów. Obecnie znowu kapłony powracają na nasze stoły, a to za sprawą między innymi pana Mirosława Nercia, właściciela Hodowli Kapłona Królewskiego rasy zielononóżka. Jest to jednak niszowa produkcja i jego cena jest dość wysoka. Czasem jednak warto kupić i przygotować kapłona, a jeżeli kupimy kapłona z rasy zielononóżki... to nasze doznania

królestwo garów
„ SMAKI SĄDECCZYZNY ” Sądecki Bartnik 85

zaproszenie Małopolskiej Organizacji Turystycznej , miałam przyjemność uczestniczyć w wizycie studyjnej dla blogerów kulinarnych i touroperatorów „ SMAKI SĄDECCZYZNY ” PO KRÓLEWSKU Z MIODEM I ŚLIWOWICĄ. Wizyta miała na celu prezentację oferty laureata konkursu na najlepsze oferty promocyjne subregionu Gorlicko-Sądeckiego oraz konsultacje dotyczące realizacji jej pod kątem potrzeb klientów. W ramach spotkania odwiedziliśmy Bartnika Sądeckiego , MiasteczkoGalicyjskie a w nim spotkanie z fasolą

królestwo garów
Pierogi z fasoli – Smaki Sądecczyzny – Miasteczko Galicyjskie 99

zaproszenie Małopolskiej Organizacji Turystycznej , miałam przyjemność uczestniczyć w wizycie studyjnej dla blogerów kulinarnych i touroperatorów „ SMAKI SĄDECCZYZNY ” PO KRÓLEWSKU Z MIODEM I ŚLIWOWICĄ. Wizyta miała na celu prezentację oferty laureata konkursu na najlepsze oferty promocyjne subregionu Gorlicko-Sądeckiego oraz konsultacje dotyczące realizacji jej pod kątem potrzeb klientów. W ramach spotkania odwiedziliśmy Bartnika Sądeckiego , Miasteczko Galicyjskie a w nim spotkanie

królestwo garów
Ziemniaki tłuczone 107

tysięcy lat. Do Europy trafiły w XVI wieku. Do Polski przywiózł je król Jan III Sobieski, z wyprawy do Wiednia. Ale przywiózł je jako kwiaty ozdobne, które zdobiły królewskie ogrody. Ziemniaki zawierają: witaminy - B1, PP, B5, B6, C. składniki mineralne - potas, magnez, fosfor, żelazo, miedź, mangan i cynk. Ziemniaki m.in.: - obniżają ciśnienie - regulują pracę układu pokarmowego, w tym również jelit

królestwo garów
Tydzień Kuchni Chilijskiej w warszawskim Hotelu Bristol 92

aperitif podano świeże, delikatne, o owocowych aromatach wino Casillero del Diablo Sauvignon Blanc. Naszą Kulinarną podróż rozpoczęliśmy od przystawek - Mule w marynacie / chleb churrasca - Roladka z awokado i kraba królewskiego / pszenica mote (1) z chili merquen(2) / puree cytrynowe / - Sopaipillas(3) / mięso wołowe / pebre(4) z pszenicą mote i awokado Do nich podano wino Terrunyo Sauvignon Blanc o mocniejszej strukturze

królestwo garów
„pączki” z oliwkami 122

śródziemnomorskiej kuchni, złagodzono smak niektórych staropolskich potraw oraz ciężkich i zawiesistych sosów. Wytworne obiady, często kończyły się lodami, tortami, ciastkami z galaretką, czekoladami czy smażonymi kasztanami. Kuchnia na dworze królewskiej pary, obfitowała w ryż, różnego rodzaju korzenie, pieprz, koper, szafran, imbir, gałkę muszkatołową, goździki, cynamon, cukier, marcepany i oliwę z oliwek. Przemiany uwidoczniał również bogatszy asortyment warzyw, do których doszły

królestwo garów
Oliver Nasti w Le Victoria Brasserie Moderne 87

daniowe menu oraz degustacja wina Godz: 12:30 Liczba gości: 50 osób Rezerwacji możecie dokonać osobiście, telefonicznie bądź poprzez poniższy e-mail: Le VictoriaBrasserie Moderne – Sofitel Warsaw Victoria Ul. Królewska 11, 00-065 Warszawa Tel: +48 22 657 83 82 Email: brasserie.moderne@sofitel.com

królestwo garów
PIETRUSZKOWO CYTRYNOWY ŁOSOŚ PIECZONY 107

Łosoś rybka iście królewska, bardzo lubiana w moim domu.. TY razem w towarzystwie cytryn i natki pietruszki. Idealna para ;)   Składniki: 30 dag filetu z łososia 3 gałązki natki pietruszki skórka otarta z połowy cytryny 3 łyżki soku z cytryny sól,pieprz Wykonanie Łososia oprószamy solą i pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny. N wierzch łososia ścieramy skórkę z cytryny

Z Majeczką w kuchni