królewsku - 500 przepisów (strona:12/34)

Ryż z botwinką i małżami 149

Pomysłowy Dobromir" kulka w głowę i jest wymyśliłam. Podam ją - botwinkę - z małżami i to do tego tymi hiszpańskimi, małymi chirlami. Jak wymyśliłam tak zrobiłam i danie iście królewskie z miękkimi buraczkami i chrupiącymi listkami a także z pachnącymi morzem chirlami wylądowało na naszym półmisku. Polecam gorąco bo to eksplozja smaku. Ryż z botwinką i małżami. ROZWIŃ I CZYTAJ

Moje Małe Czarowanie
Krem z brokułów z kurczakiem 90

Uwielbiam gęste zupy - tym razem wybór padł na brokuły - królewskie warzywo, które posiada wiele witam i składników odżywczych. Z odpowiednimi dodatkami taka zupa będzie i smaczna i bardzo pożywna

Milion Smaków
Sztuka śniadania 103

koszyka, zabrać koc, badmintona i zjeść wszystko na świeżym powietrzu. Możecie też wykorzystać swój balkon lub taras. Przede wszystkim jednak zadbajcie o swój komfort. Podajcie sobie śniadanie po królewsku, zjedzcie je spokojnie, a później wsiadajcie na rower i do dzieła! Dzień pełen niespodzianek czeka. I nie marudźcie więcej, że nie macie rano kwadransa na posiłek. Poniżej kilka inspiracji z Westwing

GRUBY WAŁEK
SMAŻONE BIAŁE SZPARAGI Z SOSEM SŁODKO-OSTRYM 173

Sezon na szparagi rozpoczęłam w iście królewskim stylu, ha! ;) Dziś mam dla Was przepis na swoje ulubione białe szparagi w chrupiącym cieście z dodatkiem słodko-ostrego sosu / salsy. Panierka do szparagów jest z dodatkiem parmezanu , dzięki czemu jest niezwykle chrupiąca, a zarazem aromatyczna. Dodatek sosu z mango, truskawek i musztardy sprawia, że ciężko odejść od talerza. Gwarantuję, że Ci , którzy

Ostra na Słodko
Sałatka lub danie z kaszy jaglanej, Warszawa 145

patelni. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Warszawa od razu mi się spodobała: jest stara ale też nowoczesna, szybka, trochę zatłoczona, kosmopolityczna i przyjazna turystom.  Zamek Królewski Fragment rynku Barbakan Krakowskie Przedmieście Pałac Prezydencki     Ogród Saski Restauracja Manekin serwuje gigantyczne naleśniki z różnymi nadzieniami. Bardzo smaczne, niedrogie, ciężko zjeść całego. Wiadomo co Powązki Hopsters Multitap

Qlinarnie i Qlinarnie
Krewetki w sosie chili&imbirowym z ananasem i soją 138

okazał się równie fenomenalny. Głęboki, aromatyczny, z imbirowym posmakiem. Zaryzykowałam, połączyłam ze sobą oba, i to był bardzo dobry wybór. No to do rzeczy, co nam trzeba: - krewetki (najlepsze królewskie) - sos imbirowy z soją - sos chili z ananasem - makaron ryżowy - oliwki (u mnie parę sztuk oliwek idealnie neutralizuje ostry smak, w przypadku kiedy oczy wychodzą mi z orbit) Świeże krewetki

upichcona
Słoneczne krewetki 105

Słoneczne krewetki to smaczna i szybko przyrządzona zakąska. Niejednokrotnie podbiła podniebienia moich gości na spontanicznie zorganizowanych imprezach ;) Składniki: - mrożone krewetki królewskie, ja kupuję Black Tiger z Biedronki - olej - sól, pieprz - natka pietruszki - 4 ząbki czosnku Rozmrożone krewetki wrzucić na rozgrzaną olejem patelnie. Dodać soli i pieprzu - do smaku. Podsmażać aż się zarumienią, dodać wyciśnięte 4 ząbki czosnku, smażyć mieszając

upichcona
Risotto z grzybami 137

Blueberry Corner by "jagodzianka" Kupiłam w Lidlu boczniaki królewskie. Mają długie jędrne nogi, małe kapelusze i wyglądają inaczej niż popularne boczniaki ostrygowate, dostępne w … Przeczytaj cały artykuł Post Risotto z grzybami pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Bazyliszek zaprasza na przystawki. Carpaccio z wołowiny kontra krewetki w winie. Opinia po mojemu. Cz. II 151

naszej dyspozycji została oddana cała karta dań. Na pierwszy ogień  przystawki. Zacznę od tej, którą wybrał Mąż, gdyż ja jak zwykle niezdecydowana zamówiłam na końcu ;) Krewetki królewskie duszone na maśle z czosnkiem i białym winem Wprawdzie oboje nie jesteśmy fanami krewetek, ale chcieliśmy sprawdzić czy te w wykonaniu kucharza z Bazyliszka odmienią nasz pogląd. Czy się udało? Danie zostało

Kuchnia po mojemu
Leniwe śniadanie - Croissant z malinami, mascarpone i pistacjami. 207

Chwilą, która da nam poczucie szczęścia. Zjedzmy śniadanie w łóżku, na balkonie czy na plaży. Zróbmy sobie coś kalorycznego, coś co uraduje nasze endorfiny milionami kalorii! Poczujmy się po królewsku! W końcu coś nam się od życia należy! Niech to śniadanie nie będzie jedzone w towarzystwie komputera, telefonu czy telewizora. Zadbajmy o swój czas, o swoich bliskich i spokój psychiczny

Plate of Joy
Gruszki z cytrusową nutką w waniliowym syropie 110

Podając je z lodami stworzysz idealny deser na romantyczny wieczór. Składniki: 1,5 kg gruszek średniej wielkości 0,75 l wody 0,5 kg cukru (ja używam Cukru Królewskiego) 1 laska wanilii 2 łyżki ekstraktu waniliowego 1 cytryna szczypta miłości Sposób przygotowania: Gruszki umyj, osusz, przetnij na pół i wydrąż gniazdo nasienne. Do garnuszka z grubym dnem wlej wodę, ekstrakt

Wielki apetyt
Dżem bananowy z bazylią i cytryną 99

tego orzeźwiający smak bazylii. Koniecznie wypróbuj, bo ten dżem zaskoczy każdego smakosza- pozytywnie oczywiście. Składniki: 1 kg bananów sok z 1 cytryny 250 g cukru (ja używam Królewskiego) garść świeżej dorodnej bazylii Sposób przygotowania: Banany obierz ze skórki i pokrój w kosteczkę. Owoce przesmaż razem z sokiem z cytryny. Dodaj cukier. Smaż owoce dopóki się nie rozpadną

Wielki apetyt
Waniliowa konfitura z zielonych pomidorów 109

waniliową nutką. Idealnie sprawdza się do naleśników, ciast a nawet na bułeczkę podczas plenerowego wypadu nad rzekę. Składniki: 1 kg zielonych, niedojrzałych pomidorów 500 g cukru (ja używam Królewskiego) 1 szklanka wody 1 cytryna sok z 1 cytryny 1 laska wanilii 2 łyżki ekstraktu waniliowego Sposób przygotowania: Pomidory umyj, pokrój w plasterki. Z cukru, soku z cytryny, wody i ekstraktu

Wielki apetyt
Konfitura śliwkowa z rumem i wanilią 81

Cudowne aromatyczne śliwki połączone z nutką wanilii i rumu. Doskonałe do wypieków, deserów i kromką chrupiącego pieczywa. Składniki: 2 kg śliwek węgierek 500g cukru ( ja używam Królewskiego) 5 łyżek rumu 5 łyżek ekstraktu z wanilii Sposób przygotowania: Śliwki umyj, przekrój na pół i wydryluj. Umieść je w garnku z grubym dnem, dodaj cukier i 1/5 szklanki wody. Gotuj na wolnym

Wielki apetyt

Proponowane wyszukiwania