gotowana marchewka - 3904 przepisów (strona:17/261)

Babka warzywna 315

wersji szczególnie wyglądają zachęcająco... Składniki: 1 kalafior 1 róża brokułów 3 marchewki 3 łyżki żelatyny 3/4 l bulionu sól, świeżo zmielony pieprz do smaku natka pietruszki Wykonanie: Marchewkę myjemy oraz gotujemy. Kalafior i brokuł gotujemy osobno w osolonym wrzątku. Żelatynę rozpuszczamy w gorącym bulionie odstawiamy do wystudzenia. Na dno formy wkładamy pokrojoną w plastry marchewkę na nie różyczki brokuła oraz

kgwjanczewo
Zupa Gulaszowa 161

łopatki wieprzowej. Wymyśliłam, że dziś zrobię zupę gulaszową. Długo się gotuje, ale co tam,jest niedziela, mam czas i co? I mam obiad na dwa, trzy dni z głowy ;) Składniki: 1 kg wieprzowiny 1 papryka czerwona 1 papryka zielona 200 g pieczarek 4 średnie cebule 3 średnie ziemniaki 1 marchewka 1 pietruszka ćwiartka selera 1/2 szklanki oleju 3 łyżki koncentratu(...)oczyścić i pokroić w kostkę. Podsmażyć na oleju. Cebulę posiekać, zeszklić na oleju i wraz z mięsem przełożyć do dużego garnka. Zalać wodą (3 litry) i wstawić do gotowania. Paprykę, ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i seler pokroić w kostkę, pieczarki w plasterki. Do zupy dodać 4 ziarenka ziela angielskiego, liście laurowe, kostkę warzywną, marchewkę, pietruszkę i seler. Po 45 minutach dorzucić

Blondynka Gotuje
Pikantna zupa marchewkowa z czerwoną soczewicą 80

praskę czosnek. Dodać przyprawę curry i gałkę muszkatołową i smażyć przez około 10 minut, aż do czasu aż cenula zmięknie. Dodać pokrojoną z grubsza marchewkę, chwilę przesmażyć aż pokryje się przyprawami, następnie dodać bulion i gotować pod przykryciem na niewielkim ogniu przez 20 minut lub aż marchewka będzie miękka. Zupę lekko przestudzić i dokładnie zmiksować. Postawić z powrotem na gazie

Codzienne Gotowanie
Glazurowane marchewki 111

Glazurowane marchewki to idealny dodatek do obiadu zarówno świątecznego jak i codziennego. Marchewki mają to do siebie, że wszyscy je lubią, a marcheweczki typu "baby" z

Codzienne Gotowanie
Krupnik z kaszą jęczmienną 158

Pieprz.Sposób przygotowania:Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać. Marchewkę zetrzeć na tarce o ogrubych oczkach.Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, włożyć startą marchewkę, pietruszkę, por, selera, liść laurowy, ziele angielskie i zalać 2,5 litrami zimnej wody. Gotować razem przez około 30 minut na małym ogniu, po czym doprowadzić do wrzenia.Ziemniaki

Gospodyni Miejska
Pasztet z zielonej soczewicy z harrisą 123

Następnie obgotowujemy w lekko osolonej wodzie, nie dłużej niż 10 minut od czasu gdy zacznie wrzeć, odcedzamy i studzimy. Na oliwie smażymy drobno pokrojoną cebule i czosnek. Marchewkę i pietruszkę gotujemy na pół twardo. W maszynce do mięsa mielimy soczewicę razem ze smażoną cebulką, czosnkiem, ugotowaną marchewką i pietruszką. Do zmielonej masy dodajemy jajka, ziarna, otręby i wszystkie pozostałe przyprawy

Apetyczna babeczka
Zupa grzybowa zabielana. 99

śmietany 2 l zimnej wody Sposób wykonania :   G rzyby dokładnie oczyść, opłucz, większe pokrój na kawałki, zalej 2 l zimnej wody. Zagotuj, usuń pianę. Wrzuć przyprawy, gotuj 15 minut. marchewkę , pietruszkę i selera, obierz, opłucz, pokrój w kostkę , wrzuć do zupy. Cebulę obierz, pokrój w kostkę , zarumień na maśle, dodaj do zupy. Gotuj jeszcze około 15 minut. Zupę zapraw

Przepisy i porady kulinarne
Cassoulet 171

pokroić (ja skórę wyrzuciłam). Garnek umyć, wyspać do niego fasolę, dodać kości z golonki, boczek pokrojony w kostkę, cebule przekrojone na pół, marchewki w całości (oczywiście obrane), czosnek, liście laurowe i tymianek. Zalać całość wodą i gotować 1 godzinę. W tym czasie, nakłuć nożem kiełbaski wieprzowe i podsmażyć je na patelni na oleju do zrumienienia. Wyjąć i pokroić na plasterki(...)podsmażyć na patelni. Oderwać mięso od kości i dodać do pokrojonych kiełbasek. Po ugotowaniu fasoli, wyjąć cebulę i czosnek i razem z pół szklanki wody z gotowania zmiksować w malakserze. Z fasoli wyjąć marchewkę i pokroić w kostkę, tymianek i liście laurowe wyrzuć. Boczek zostawić z fasolą. Odlać nadmiar wody z gotowania do osobnej miski, może się przydać do zalewania

W kuchni wieczorem
Surówka z kapusty, jabłka, marchewki i ogórka 181

Wielowarzywna suróweczka do obiadku. składniki: 1/2 średniej główki kapusty białej 3 średnie  marchewki 2 jabłka 4-5 ogórków kiszonych 2 łyżki natki piertuszki do skropienia

Monia miesza i gotuje
Tajska zupa krewetkowa 163

Zazwyczaj, gdy gotowałam zupę tajską dodawałam do niej piersi z kurczaka. Tym razem postanowiłam, że bazą zupy będą krewetki koktajlowe.  Do jej przygotowania tej pikantno-słodkiej zupy potrzebne będą: Składniki: 250 g krewetek koktajlowych około 6 szklanek wody 2 czerwona cebula 1 nieduża żółta papryka 2 pory sałatkowe szklanka marchewek typu baby szczypiorek oliwa aromatyzowana czosnkiem i papryką chili(...)cayennne 2 łyżki soku z cytryny 400 ml mleczka kokosowego makaron sojowy Przygotowanie: Krewetki zalewamy wodą i gotujemy. Gdy pojawią się szumowiny, zdejmujemy je. Następnie dodajemy szklankę marchewek typu baby i gotujemy wszystko przez około 15 minut Czerwoną cebulę kroimy w pół-piórka, Paprykę kroimy na pół, a następnie na plasterki.  Pora kroimy w plastry.   Wszystkie warzywa

Taste Therapy
Weekend w ogrodzie :) 114

proszku ostra papryka oliwa z oliwek Kabaczka obieramy i kroimy w grubą kostkę. Pomidory zalewamy wrzątkiem i obieramy ze skórek. Resztę warzyw również kroimy w grubą kostkę, a marchewkę w krążki. Gotowanie zaczynamy od cebuli i pomidorów. Dusimy na oliwie z oliwek kilka minut, a później dodajemy kabaczka i marchewkę. Dodajemy zioła, słodką paprykę, liście laurowe.  Dusimy

vegetanie
DOMOWY PAPRYKARZ 225

proszku pieprz, sól cukier Wykonanie:   Makrelę obieramy z ości i rozdrabniamy widelcem. Cebule  kroimy w kostkę, podsmażamy na złoty kolor na oleju ze szczyptą cukru. marchewkę i pietruszkę gotujemy w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu ścieramy na tarce na drobnych oczkach.Gdy cebula się zeszkli dodajemy startą marchewkę i pietruszkę, mieszamy. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, ketchup, ryż, sól

Walijskie Pichcenie
Surówka z kapusty i marchewki z koperkiem 221

Pyszna i prosta suróweczka do obiadu ze świeżych warzyw prosto z mojego warzywniaczka. Kapusta, marchewka i koperek - takie proste surówki są najlepsze:) składniki: 1/2 główki dużej

Monia miesza i gotuje
Kapuśniak z passatą pomidorową i ziemniakami 235

oliwek sól pieprz 1 łyżka cukru (ja zastąpiłam łyżką miodu z racji diety)  świeży tymianek Do gotującego się bulionu wrzucamy obrane i pokrojone w plasterki marchewki, pietruszkę i seler. Gotujemy całość 10 minut. W tym czasie obieramy ziemniaki i kroimy w kostkę. Również dodajemy do bulionu. Kapustę szatkujemy dość drobno i dodajemy do garnka z zupą, całość gotujemy około

Mango Papaja