gotowana marchewka - 3904 przepisów (strona:13/261)

Zupa cebulowa z biskwitami serowymi 192

masła 1 ząbek czosnku 3 łyżki mąki pszennej 2,5 szkl.wywaru z warzyw 2,5 szkl. mleka 2-3 łyżeczki soku z cytryny lub limonki 1 liść laurowy 1 marchewka grubo starta sól, pieprz natka pietruszki Biskwity serowe 1,5 szkl. mąki pszennej razowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1\4 szkl. masła 4 łyżki startego parmezanu jajko 1\3szkl(...)ciasto. Ciasto uformować w 2-centymetrową tabliczkę i pokroić na plastry. Wstawić do nagrzanego do 220 stopni piekarnika na 20 minut, aż ciasto sie zarumieni. Do zupy wrzucić marchewkę i gotować na wolnym ogniu przez 3 minuty. Przybrać natką pietruszki i podawać z ciepłymi biskwitami. Smacznego

Anioły w kuchni
zdrowy,pyszny ,gęsty marchewkowy deser z zurawina 112

pomarańcza -sok żurawina lub inne owoce opcjonalnie Wykonanie D okładnie oczyścić marchewki i pociąć na mniejsze kawałki. Następnie włożyć do rondla ,zalać wodą ,dodać cytrynę obrana i gotować do miękkości . Gdy marchewki zaczną być miękkie dodać cukier w trakcie gotowania pod przykrywką gotując cały czas na średnim ogniu. Teraz całość wystudzić i zmiksować na gładka masę .Ponownie wszystko włożyć(...)rondla .Sok z pomarańczy wymieszać z skrobią ziemniaczaną dolać do zmiksowanych marchewek ,zagotować i gotowe :))     Ps jeśli dajesz miód to na samym końcu ,jeśli cukier to w trakcie gotowania ,aby się rozpuścił, żurawina na dnie pucharków na to mus marchewkowy

w mojej kuchni
Zupa koperkowa z makaronem 45

mnie by się odechciało). A ściemniać nie będę, bo i po co. Do koperkowej użyjcie dowolnego bulionu. Składniki: 2 litry bulionu (ja użyłam wołowego) 2 pęczki koperku duża marchewka (z gotowania bulionu) duży korzeń pietruszki (z gotowania bulionu) mały kubek jogurtu naturalnego (lub śmietany 18%) pół małego pęczka grubego szczypiorku (opcjonalnie) sól pieprz 250 g drobnego makaronu (przepis

Kardamonovy
Marchewka duszona z tymiankiem 104

Choc to juz prawie maj,nadal nie ma wielu swiezych warzyw,a sa one nieodzownym skladnikiem naszej codziennej diety.Bez nich organizm ludzki nie moze funkcjonowac prawidlowo

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Krem z marchewki 93

Marchewki umyć. 1/2 marchewki obrać, pokroić w julienne i zalać marynatą. Resztę marchewek pokroić, włożyć do garnka, dodać imbir, listki limonki, kardamon, zalać wodą (tak, aby prawie zakryła marchewkę) i gotować do miękkości. Zmiksować, przetrzeć przez sito, wlać mleko kokosowe i zagotować. Zmiksować (nabierze gładkości). Wlać sok z pomarańczy, doprawić do smaku solą i ewentualnie cukrem. Z pomarańczy wyciąć filety

królestwo garów
Zupa krem z pomidorów 160

Dzisiaj kolejny szybki obiad. Ostatnio brakuje mi czasu na wszystko, nawet na gotowanie. Ogrom nauki w tym semestrze mnie przerasta, tak to jest jak się chce zdać całą sesję w maju. Ale ja mam swoją motywację - za niecałe 2 tygodnie wyjeżdżam do Stanów Zjednoczonych i żadna sesja mnie nie powstrzyma :) Ale wracając do tematu, właśnie w takich momentach, kiedy brakuje(...)smażenia dodać wyciśnięty przez praskę czosnek (trzeba pamiętać, żeby nie smażyć czosnku zbyt długo bo zrobi się gorzki). Gdy woda w garnku zacznie się gotować dodać kostkę rosołową. Gotowaćmarchewka zrobi się miękka, następnie dodać do garnka przesmażoną cebulę z czosnkiem oraz pomidory. Gdy zupa będzie gorąca, zdjąć garnek z ognia i zmiksować wszystko blenderem na gładką masę. Doprawić

Zgrabne Gotowanie
Ogórki z chili 98

Wszystko wymieszać i zostawić na 4-6 godzin. Następnie zlać powstałą wodę żeby ogórki były "suche". Odcedzone ogórki zalać rozgrzanym olejem. Zagotować ocet, cukier i pokrojone w talarki marchewki i gotować ok. 2-3 minut. Gorącą zalewą zalać ogórki, lekko wymieszać i zostawić na 12 godzin. Po tym czasie ponownie odcedzić ogórki, a powstałą zalewę zagotować. Ogórki nakładać do słoików

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
ZUPA BOTWINKA 97

Wykonanie: Udko z kurczaka myjemy, wkładamy do garnka i zalewamy ok. 2 litrami zimnej wody. Zagotowujemy. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień i gotujemy około 30 min. pod przykryciem, a następnie zbieramy szumowiny (pianę, która powstała na powierzchni). Marchewki oraz ziemniaki obieramy i myjemy. Ziemniaki kroimy w drobną kostkę, a marchewki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Warzywa dodajemy do garnka(...)ścieramy na tarce o małych oczkach, a łodygi i liście drobno siekamy. Ząbki czosnku obieramy i przeciskamy przez praskę. Botwinkę razem z czosnkiem wrzucamy do garnka z mięsem, marchewką i ziemniakami. Gotujemy jeszcze około 10 min. Śmietanę hartujemy 2-3 łyżkami gorącej wody i całość wlewamy do gotującej się zupy. Dodajemy sok z cytryny oraz sól i pieprz do smaku

Kuchnia MagdaLeny
Obiad w kapuścianym liściu 115

mielonego mięsa -ok. 1/2 kg kiszonej kapusty -6 średnich ziemniaków -10 dkg wędzonego boczku -cebula -ząbek czosnku -sól, pieprz, słodka papryka -przyprawa do bigosu -przyprawa barbecue -olej -marchewka Kapustę gotujemy do czasu, kiedy zmięknie. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Sparzamy włoską kapustę i oddzielamy liście ( ok. 14-16 ). Boczek kroimy w drobną kostkę a ugotowane i obrane ziemniaki w plastry(...)niej plasterek ziemniaka. Zwijamy liście tak, jak gołąbki. Posypujemy słodką papryką i przyprawą do bigosu. Delikatnie podsmażamy na patelni z olejem i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Dodajemy plasterki marchewki, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C na ok. 45 minut. Obiad gotowy. Smacznego

Maminek kulinarny
Zupa-krem z młodej marchewki z wędzoną śmetaną, ekspandowaną quinoą i chipsem z Jamón Serrano 72

Prawdziwie wiosenna słoneczna i aromatyczna zupa-krem. Pamiętajcie, że w przygotowaniu zupy z marchewki kluczowe jest jej doprawienie. Jeśli nie będzie wystarczające, zupa będzie mdła i słodka, jeśli przesadzicie, "zabijecie jej smak, jest to więc wyzwanie, jeśli chcecie potrenować balans smaku ;). Tutaj wszystko dokładnie przemyślałam i dobrałam tak, żeby do siebie pasowało - słodycz ze słonym, ostrym, chrupiącym, kremowym ;) Kleks wędzonej(...)warzywa były przykryte, ilość wody zależy od tego jaką gęstości zupy chcemy uzyskach, polecam dać trochę mniej, zawsze można dolać w razie potrzeby). Doprawiamy Vegetą Narur i gotujemy, aż marchewka będzie miękka.  Odstawiamy zupę do przestygnięcia, a następnie starannie blendujemy. Jeszcze raz podgrzewamy zupę sprawdzamy, czy odpowiada nam gęstość i stopień doprawienia, ewentualnie korygujemy te elementy, według własnego uznania

Quinoa Raz!
Trzy chińskie sosy, które mnie ratują, gdy mam ochotę na noodle 211

wcale nie zużywamy jej dużo. Jeden 250g stek wystarczy na 4 porcje. Jeśli robimy danie dla 2 osób, przekrójmy mięso na pół i zamróźmy jeden kawałek do następnego gotowania. Warzywa - marchewka, czerwona cebula, papryka, brokuły to popularne warzywa, które dostaniemy w każdym sklepie. Jeśli przygotowanie dania planujemy wcześniej, możemy poszukać w sklepie kiełków fasoli mung lub grzybów shitake. Warto też(...)plastry "na jeden kęs". Doprawić solą i pieprzem, obtoczyć w mące. Warzywa pokroić i odstawić w miseczce. Można dodać 1 ząbek czosnku i kawałek posiekanego imbiru. Nastawić wodę na gotowanie makronu. Na patelni lub w woku dobrze rozgrzać olej. Wrzucić mięso i zrumienić przez 2 minuty. Zdjąć z patelni. Włożyć makaron do wrzącej wody, posolić i gotować zgodnie z instrukcją

W kuchni wieczorem
Zapiekanka z wołowiną i makaronem orkiszowym 118

naczynie lub miska blender Składniki: 2 ziemniaki średniej wielkości 1 mała czerwona papryka 1/2 cukinii 1 duża czerwona cebula 100-150 g różyczek brokułu 100 g różyczek kalafioru 1 marchewka 500 g mielonego mięsa wołowego przyprawy do smaku: to już wasza inwencja twórcza 100-120 g makaronu orkiszowego Składniki na sos: 1 jajko 1 szklanka jogurtu naturalnego tyou greckiego(...)miksujemy blenderem. Jeżeli chcecie możecie oczywiście doprawić po swojemu.  Przygotowanie warzyw: Warzywa myjemy, te które trzeba obieramy i gotujemy do momentu aż trochę zmiękną (do gotowanie wrzucamy: ziemniaki, brokuły, kalafior i marchewkę). Wodę lekko dosalam solą himalajską. U mnie gotowały się pod przykryciem około 15 minut. Ugotowane ziemniaki i marchewkę kroimy na plastry. Cebulę kroimy w piórka, paprykę

ClauditteMissCooking
Awaryjna jarzynka 84

Zapomnieliście kupić świeżych warzyw i nic do obiadu nie ma w lodówce?, pomocne będą teraz puszki. Ja tak wykorzystałam mini marchewki i gotowane buraczki, wyszła znakomita jarzynka. Polecam gorąco. Jarzynka na ostatnią chwilę. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Sajgonki z piekarnika 76

każdy mógł wybrać swój ulubiony smak. Sajgonki z piekarnika 20 szt papieru ryżowego do sajgonek 500 g mięsa mielonego z indyka 100 g makaronu ryżowego cienkiego ((bez gotowania)) 2 marchewki 1 cebula 6 suszonych grzybów mun 5 łyżek sosu sojowego ciemnego 3 łyżki sosu rybnego Przyprawy: pieprz, kolendra, płatki czosnku 1 natka pietruszki Opcjonalnie: sos do sajgonek nuoc cham

Przepisy na widelcu
Buddha bowl – tofu w sosie miód-sriracha 202

orzechowy 4 łyżki masła orzechowego 2 łyżki sosu hoisin 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka Srirachy ciepła woda SKŁADNIKI - do podania ugotowany na sypko ryż brązowy i dziki gotowane brokuły marchewka julienne na oleju kokosowym mieszanka sałat szczypior papryczka chili

Karo in the Kitchen