gotowana marchewka - 3904 przepisów (strona:15/261)

Ogórkowa jak u babci :) 162

bulionu warzywnego w kostce majeranek, pieprz, sos sojowy, ostra papryka Nastawiamy garnek ok. 3 litrowy i wrzucamy ziemniaki pokrojone w kostkę, niech się gotuje. W tym czasie obieramy selera, pietruszkę, marchewkę, cebulę, czosnek. Selera kroimy na większe kawałki, pietruszkę w grube słupki i dodajemy do ziemniaków razem z porem. Jak woda się zagotuje dodajemy marchewkę pokrojoną(...)półplasterki i cebulę pokrojoną w kostkę. Teraz dosypujemy sporo majeranku, pieprzu i ostrej papryki. W garze również ląduje półtorej kostki bulionu warzywnego i odrobina sosu sojowego. Gotujemy do czasu kiedy ziemniaki i marchewka będą miękkie. Jeśli już są to czas na ogórki kiszone, które ścieramy na grubych oczkach tarki i dolewamy 1/4 szklanki soku z ogórków. Gotujemy jeszcze chwilę

vegetanie
B... Brokułowa! 168

może być też mozarella) pieprz, pieprz ziołowy, szczypta soli, łyżeczka czosnku, łyżeczka papryki słodkiej, łyżeczka kurkumy, szczypta pietruszki Przygotowanie: Gotujemy bulion. Do bulionu dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę, marchewkę i ziemniaka. Gotujemy 5 minut. Dodajemy mrożone warzywa. Gotujemy 3-4 minuty. (Nie chcemy mieć papki ;)) Gdy warzywa są ugotowane, rozpoczynam akcję: blendowanie! Aby zupa nie miała zbyt luźnej konsystencji, odlejcie

Kitchens Alphabet
Kapuśniak na żeberkach 154

zapraszam na jedną z moich ulubionych zup. Kapuśniak z kiszonej kapusty, gotowany na żeberkach jest zupą idealną na jesienne i zimowe dni.  Składniki: 1 kg żeberek 1,5 kg kapusty kiszonej 3 liście laurowe 15 ziaren ziela angielskiego 30 ziaren pieprzu 1 por pół selera 1 marchewka 1 pietruszka sól do smaku 1 czubata łyżeczka kminku mielonego 1 duża(...)całość zagotowujemy. W międzyczasie zbieramy szumowinę. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól do smaku i gotujemy na wolnym ogniu, do czasu, aż mięso zmięknie. Dodajemy pora, seler, marchewkę, pietruszkę i gotujemy 40 minut. Po tym czasie wyciągamy włoszczyznę. Wyciągamy mięso, czekamy aż przestygnie, oddzielamy od kości, kroimy na małe kawałki i ponownie wrzucamy do zupy. Kapustę odciskamy z soku

Smak mojego domu
Lasagne z marchewką 120

mleko owsiane (1 1/2 szklanki) mąka pszenna (3 łyżki) natka pietruszki (1 garść) makaron do lasagne (12 płatów) woda sól olej Czas przygotowania: 1 h Liczba porcji: 4 Przygotowanie: Marchewkę myjemy obieramy i trzemy na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy płatki migdałowe i pestki dyni. Mieszamy. Do 1/2 szklanki mleka wsypujemy 3 łyżki mąki. Mieszamy tak, żeby nie było grudek(...)mieszamy z sosem. Do gotującej się wody z odrobiną oleju i soli wkładamy 4 płaty makaronu. Gotujemy aż zmiękną. Wtedy wyjmujemy je i wrzucamy kolejne. Na dno brytfanki dajemy odrobinę oleju, a następnie układamy kolejne warstwy lasagne. Najpierw makaron, następnie marchewkę a na końcu sos. Na wierzch dajemy tylko makaron i sos. Pieczemy ok. 15 minut

Weganka gotuje
Kapuśniak na żeberkach - z kaszą 132

Żeberka tniemy na mniejsze porcje, zalewamy wodą i zagotowujemy, zbieramy „szumowiny”, wstawiamy na malutki ogień i przykrywamy. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, majeranek i doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy 30 minut. Marchewkę i ziemniaki tniemy w drobną kostkę, dodajemy razem z kaszą do zupy, gotujemy kolejne 30 minut. Kapustę szatkujemy, dodajemy do zupy i gotujemy jeszcze 20 minut. Doprawiamy pieprzem

Gotowanie i blogowanie
Niemiecka zupa Seler-Ser 136

liści selera odłożyłam kilka najmłodszych i najładniejszych do dekoracji. Następnie wszystkie warzywa, oprócz marchewki, pokroiłam na małe kawałki, podsmażyłam lekko na łyżce masła. Bulion zagotowałam, wrzuciłam całą marchewkę, oraz resztę warzyw, gotowałam ok. 30 min. Wyciągnęłam marchewkę, wlałam śmietankę, doprawiłam solą i pieprzem, trzymałam na malutkim ogniu ok. 5 minut, całość zmiksowałam. Ser starłam na tarce o malutkich oczkach, wrzuciłam

Kuchnia Prezydentowej
Kapuśniaczek z młodej kapusty 96

marchewki-1 pomidor-łyżka koncentratu pomidorowego-pęczek koperku-przyprawa warzywna i sól   Na początku z wędzonki "wydobywamy" właściwy smak i zapach, czyli:-gotujemy ją do miękkości w wodzie przyprawionej warzywkiem z dodatkiem marchewek   ( wody ok. 2 litry )   W międzyczasie kroimy kapustę.   Pomidora nacinamy, sparzamy wrzątkiem, zdejmujemy z niego skórkę, usuwamy nasionaa resztę(...)kości i dzielimy na drobne kawałki.   Do pachnącej wędzonką wody dodajemy koncentrat pomidorowy i dorzucamy kapustę.   Młoda kapusta nie wymaga długiego gotowania, więc jak tylko się sparzy dodajemy mięso,marchewkę, pomidor i połowę drobno pokrojonego kopru.Gotujemy razem ok. 15 minut.   Doprawiamy do smaku, dosypujemy resztę kopru i gotujemy jeszcze przez chwilę.   Kapuśniaczek

Maminek kulinarny
sałatka jarzynowa bez jajek... 120

Składniki: 8 sztuk ziemniaki gotowane w mundurkach, 4 sztuki marchewka ugotowana, 1 średni seler korzeniowy gotowany, 2 sztuki pietruszka gotowana, 5 sztuk ogórek kiszony, 1 puszka groszek konserwowy, - do smaku sól, 1 łyżeczka pieprz czarny świeżo mielony, 250 gram majonez ziemniaki gotowane w mundurkach obrać z łupinek i drobno pokroić w kostkę ugotowane pietruszki, marchewki, seler tez pokroić w kostkę

W Mojej Kuchni Lubię
Zupa botwinkowa z jajkiem 120

dała za to aby zjeść taką jak kiedyś, tę którą gotowała moja babcia i podawała zawsze z ziemniakami okraszonymi chyba śmietaną. Tego smaku już nie odtworzę, ale zapraszam na moją zupę botwinkową z ziemniakami i jajkiem. Zupa botwinkowa z jajkiem SKŁADNIKI: pęczek botwinki (buraczki i liście) 2 marchewki  1 pietruszka  3 ziemniaki  kostka bulionowa warzywna(...)śmietany  łyżka mąki  sok z połowy cytryny pieprz  łyżeczka cukru  sól  3 jajka  świeży koperek   PRZYGOTOWANIE: Jajka gotujemy na twardo. Marchewkę, pietruszkę i ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Pokrojone warzywa przekładamy do garnka, zalewamy 1,5 litra wody, dodajemy kostkę bulionową i gotujemy aż warzywa będą prawie miękkie. Obieramy buraczki

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Grochówka na wędzonce 191

moją ulubioną zupke. Pyszna i sycącą, doskonale rozgrzewająca. składniki: 500 g kości wędzonych 200 g boczku wędzonego ze skórą 2,5-3 l wody 200 g grochu łuskanego 1 marchewka 1 cebula 700 g ziemniaków 3 liście laurowe 2 łyżki majeranku 2 łyżki natka piertuszki sól Do garnka włożyć kości wędzone (ja dałam takie od schabu z większą ilością mięska(...)można wyrzucić a kości odstawić do wystudzenia. Potem obrać mięsko z kości i dodać do zupy. Do wywaru dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i pokrojoną w plasterki marchewkę. Doprawić do smaku solą. Gotować aż warzywa będą miękkie a groch się rozpadnie. Groch można również ugotować osobno i dodać pod koniec gotowania razem z ziemniakami i marchewką

Monia miesza i gotuje
Makaron z brokułami i żółtą cukinią 128

porcji: 2 Przygotowanie: Cukinię kroimy w kostkę.  Marchewkę trzemy na tarce. Marchewkę i cukinię dusimy na patelni w małej ilości wody.  W trakcie duszenia dodajemy wiórki kokosowe, sok z 1/2 cytryny i starty imbir. Możemy dodać trochę pieprzu. Wszystko dusimy aż cukinia będzie miękka. Gotujemy makaron. Pod koniec gotowania dodajemy brokuła podzielonego na kawałki. Gotujemy jeszcze przez

Weganka gotuje
Ogórkowa na żeberkach i wiejskie bułeczki – dwa przepisy 136

Chyba mają, to po mnie, bo w dzieciństwie robiłam tak samo. Zresztą… No cóż, dalej czasem tak robię Ogórkową oczywiście możecie przygotować na innym rodzaju mięsa. Ja często gotuję ją na porcji rosołowej, ale nic nie zastąpi smaku tej przygotowanej na żeberkach. A jak żeberka, to polecam Wam zajrzeć do sklepu https://martika.pl/sklep/ O wyrobach Martika pisałam(...)około 1,5 godziny. Odcedzamy wywar. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Marchewkę i pietruszki również obieramy i trzemy na tarce – ja wybrałam formę słupków, ale możecie zetrzeć też np. na tarce na dużych oczkach lub drobno pokroić. Do wywaru dodajemy ziemniaki, marchewkę i pietruszkę. Gotujemy całość do miękkości warzyw. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę lub starte na dużych

Słodkie okruszki
Barszcz czerwony czysty na zakwasie 188

czosnku;1/2 łyżki majeranku;1/2 łyżeczki pieprzu.Sposób przygotowania:Marchewkę, seler, por i pietruszkę umyć i osuszyć. Marchewkę, seler i pietruszkę obrać.Do granka, w którym będzie gotowana zupa, włożyć obraną marchewkę, pietruszkę, seler i por i zalać 2,5 litrami zimnej wody. Całość gotować na średnim ogniu przez około 20 minut, po czym doprowadzić wywar do wrzenia.Buraki obrać, umyć

Gospodyni Miejska
Flaczki wieprzowe na rosole 240

kurczaka zalać zimną wodą i zagotować. Zmniejszyć ogień do minimum, a po 15 minutach gotowania dodać obrane warzywa - marchew, pietruszkę, seler i pora. Jedną surową marchewkę odłożyć na później. Gotować cały czas na niedużym ogniu, lekko osolić pod koniec gotowania.  Z wywaru wyjąć mięso i warzywa. Dodać liście laurowe, ziele angielskie i obgotowane wstępnie flaczki(...)Gotować na średnim ogniu do miękkości. Przed końcem gotowania dodać resztę przypraw w proporcjach według smaku.  Kiedy potrawa będzie już prawie gotowa, wtedy dodać obrane i pokrojone na mniejsze kawałki mięso z kurczaka oraz pozostałą marchewkę startą na grubej jarzynowej tarce. Wszystko razem wymieszać i jeszcze raz doprawić, jeśli jest taka

Codzienna kuchnia niecodzienna
Poniedziałkowy "fit" - Kremowa zupa z soczewicy konserwowej 149

więc dla mnie to smak dotąd nieznany. Jednak, że lubię próbować nowych smaków przyszedł i na nią czas. Potrawy z soczewicą dopiero zaczynam gotować, ale coraz bardziej się do nich przekonuję. Zupka z soczewicy z dodatkiem marchewki była pyszna. Kremowa zupa z soczewicy konserwowej SKŁADNIKI: (na dwie porcje) 100 g soczewicy z puszki 2 marchewki 1 cebula(...)łyżeczka oliwy z oliwek  pieprz  200 ml bulionu warzywnego 2 łyżki jogurtu naturalnego szczypiorek    PRZYGOTOWANIE: Marchewki obieramy kroimy na małe kawałki i gotujemy w bulionie warzywnym. Gdy marchewki będą al dente dodajemy soczewicę z puszki. Cebulę należy pokroić na drobną kostkę i zeszklić na oliwie. Cebulę dodajemy do garnka i wszystko razem miksujemy blenderem. Zupę doprawiamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki