bułki - 33426 przepisów (strona:21/2229)

Na poprawę nastroju 65

Witam w ten pochmurny piątek. Ta pogoda odzwieciedla nastroje panujące na całym świecie. Czekam na szczepionkę i na lepsze czasy. To moje świąteczne życzenie. Na poprawę humoru proponuję najprostsze bułki n drożdżach. Pieczenie chleba to dla mnie swoista terapia. Moja rodzinka bardzo lubi domowe pieczywo. Bardzo rzadko kupuję chleb. Wolę go upiec sama, wybrać dowolną mąkę, nasiona, poolish , drożdże , zakwas(...)warzywa . Domowy chleb na święta lub po prostu chleb na co dzień. Chleb można upiec na każdą okazję i bez okazji. Zapach świeżo upieczonego chleba poprawi nastrój. Bułki na drożdżach z nasionami to najprostszy przepis na bułki, z którego często korzystam. Modyfikuję go od czasu do czasu, dodając różne nasiona, orzechy, zioła czy warzywa. Czasami wymieniam jakąś mąkę na inną

codojedzenia
Burgery wołowe 51

burgery wołowe zrobicie w domu w bardzo łatwy sposób. Aby przygotować burgery wołowe potrzebujecie dobrej jakości mięso wołowe mielone, minimalną ilość przypraw, bułkę oraz jajko. Burgery podać możecie z dowolnie wybranymi przez siebie dodatkami. Ja postawiłam na podstawowe dodatki takie jak sałata, pomidor i ogórek kiszony. Burgery smakują wyśmienicie podane na domowej bułce do burgerów. Przepis na bułki do burgerów(...)oraz Facebook:  MeCooks Burgery wołowe Składniki na burgery wołowe. 40 dkg mielonego mięsa wołowego 3/4 łyżeczki soli 1/4 łyżeczka czarnego pieprzu 1 jajko 1 ząbek czosnku 5 dkg bułki kajzerki 1/2 łyżeczka musztardy Dijon letnia woda do namoczenia bułki Do podania: bułki do burgerów zielona sałata pomidor ogórek kiszony musztarda ketchup cebula Jak zrobić burgery wołowe. Bułkę kajzerkę namoczyć

MeCooks
Burgery polskie bułka z kotletem i sos koperkowy 59

Domowe burgery po polsku. Polskie burgery z kotletem schabowym schowanym w świeżej pszennej bułce, z masłem koperkowym i odrobiną wyrazistego majonezu Kieleckiego. Myślę że więcej zachwalać tych kanapek nie muszę, gdyż po spojrzeniu na poniższe zdjęcie ślinka sama cieknie. Dla mnie to najdoskonalsza wersja burgerów, nawet najlepszej jakości mielona wołowina nie zastąpi wieprzowego kotleta schabowego smażonego w podstawowej panierce(...)mąki, jajka i tartej bułki. Świeża bułka z mąki pszennej, koperkowe masełko i Kielecki majonez podkreślają polski charakter fast fooda. Od razu wywołuje u mnie miłe skojarzenia z wycieczkami za czasów szkolnych i tornistrem wypełnionym kanapkami z kotletami. Żmudne wycieczki po górach wymagały zastrzyków energii, takie kanapki pomagały uzupełnić zapasy utraconych sił. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Burgery po polsku

ProstePesto.pl
Bułki pszenne z makiem / Poppyseed Wheat Rolls 79

Bułki pszenne z makiem  Dziś zapraszam na domowe bułki pszenne z makiem i mąką pełnoziarnistą. Są łatwe i szybkie w przygotowaniu, z ich przygotowaniem poradzicie sobie nawet wtedy, gdy dopiero zaczynacie przygodę z pieczeniem domowego pieczywa.  Pełnoziarniste bułki pszenne z makiem   mają delikatne wnętrze i miękką skórkę. Jeśli zamiast makiem, posypiecie je sezamem, takie puszyste bułeczki będą(...)świetnym dodatkiem do hamburgerów. Jeśli nie macie mąki pełnoziarnistej, zastąpcie ją taką samą ilością jasnej mąki pszennej. W przepisie na bułki sprawdzi się też mąką orkiszowa.  Ciasto drożdżowe na bułki możecie przygotować dzień wcześniej i odstawić do wyrastania do lodówki na noc (jak bułki nocne ) albo przygotować metodą tradycyjną z krótszym wyrastaniem w ciepłym miejscu. Domowe bułeczki pszenne

Lekcje w kuchni
Bułeczki pszenne na jogurcie 51

minut . Przed   pieczeniem  wsypać szklankę lodu na dno piekarnika lub  spryskać  jego wnętrze wodą ze spryskiwacza, para pozwala na uzyskanie pięknej chrupiącej  skórki . Bułki  pieczemy  przez 12 –  15 minut  lub do czasu zarumienienia. Po upieczeniu przełożyć na  kratkę  i wystudzić. Po upieczeniu większość moich bułek została pochłonięta(...)upieczecie je sami i Wam uda się sprawdzić jak przechowują się do dnia następnego? Mogę powiedzieć tylko tyle, że najlepsze były z masłem i miodem! 🥖 Inne propozycje pieczywa śniadaniowego Bułki na kefirze Bułki z siemieniem Bułki maślane Bułki z ricottą Po sukcesie bułeczek pszennych na jogurcie , które cieszą się wśród Was ogromną popularnością, powstał podobny i równie dobry przepis. Przepis

SprawdzonaKuchnia.pl
Bułki mieszane ze zdrową mąką / Homemade Healthy Rolls 73

Domowe bułki ze zdrową mąką / Homemade Healthy Rolls Dziś przedstawiam łatwy przepis na domowe bułki mieszane ze zdrową mąką. Będą idealne dla osób, które chciałyby trochę ograniczyć w swojej diecie zwykłą mąkę pszenną, ale powinny posmakować Wszystkim fanom domowego pieczywa , bo są naprawdę pyszne! Domowe bułki mieszane zawierają mąkę pszenną, ale oprócz tego jeszcze zdrowszą mąkę orkiszową, owsianą(...)mąki, zastąpcie ją mąką pszenną lub orkiszową. Gotowe bułeczki drożdżowe są puszyste i delikatne w środku, z miękką skórką - nadadzą się też do stworzenia hamburgerów. Jeśli chcecie upiec domowe bułki mieszane na śniadanie, możecie przygotować ciasto wieczorem i pozwolić mu rosnąć przez noc w lodówce. Ciasto drożdżowe na bułeczki świetnie znosi też mrożenie, możecie przygotować go więcej. Z podanych proporcji

Lekcje w kuchni
Fishburgery 79

wolną sobotę mogliśmy spędzić w kuchni, komponując domowego fishburgera ze świeżej ryby i świeżych warzyw. Dorodne filety z dorsza w chrupiącej panierce oraz salsę warzywną uzupełniła świeżo wypieczona pełnoziarnista bułka. Nasz zdrowy i kolorowy burger z ryby smakował o wiele lepiej niż te podawane w restauracjach typu fast-food, więc cieszyliśmy się nie tylko smacznym i pożywnym posiłkiem, ale także(...)miło spędzonym czasem w kuchni, co jest równie ważne. Udostępnij Składniki na fishburgery Bułki pełnoziarniste: 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej (typ 1850) 30 g świeżych drożdży 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 250 ml mleka 20 g masła 1 łyżka sezamu Ryba: 2 filety z dorsza sól, pieprz mąka, jajko, bułka tarta do panierowania Dodatki do fishburgera: topiony

niecodziennikpary
Pyszne i proste bułki pszenne z dynią 94

Prawdziwe domowe pszenne bułki z dynią. Smakowite i zdrowe. Składniki: 850 g mąki wrocławskiej typ 500 40 g ziaren dyni 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 85 g drożdży 3 szklanki letniej wody 7 łyżek oleju rzepakowego Wykonanie: W dużej misce wymieszać mąkę z solą i dynią. Do mniejszej miski wlać letnią wodę, rozkruszyć drożdże, dodać cukier i dobrze wymieszać(...)mąką i wymieszać łyżką. Następnie zacząć wyrabiać ciasto rękoma podsypując delikatnie mąką (nie za dużo). Gotowe ciasto odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie zacząć formować bułki, układać na blachach wielkości piekarnika wyłożonych papierem do pieczenia. Z porcji otrzymamy około 15 bułek. Gotowe bułki odstawić na 10-15 minut. W międzyczasie nagrzać piekarnik do 180 stopni

Przepisy Babci
Bułki wrocławskie z przedziałkiem 366

Bułki wrocławskie, czy bułki poznańskie? W zależności od miejsca z jakiego pochodzicie, będziecie nazywać je inaczej, ale różnicy w nich oprócz nazwy, nie ma żadnej. Powiem Wam: "Żodyn nie powie, że są złe, ani Wrocławiak, ani Poznaniak" Bułki wrocławskie z przedziałkiem, żartobliwie nazywane przez moje dzieci - "bułki dupki" to przepyszne omączone pieczywo domowej roboty! Bułki z przedziałkiem są dla nich(...)oprócz tego, że czas ich wyrastania, jak to przy cieście drożdżowym, trwa kilka chwil, to ich pieczenie to tylko 15 minut! Przepis na bułeczki śniadaniowe Składniki potrzebne do przygotowania bułek: 12 g świeżych drożdży 2 łyżeczki cukru 220 ml ciepłego mleka 40 g miękkiego masła 500 g mąki pszennej 1 jajko 1 łyżeczka soli Bułki pszenne z przedziałkiem - przygotowanie: Drożdże

MamaOskarka
Bułki orkiszowe z biboszem. Listopadowa piekarnia 153

listopadowj piekarni Amber z bloga  Kuchennymi drzwiami  wybrała bułki z biboszem. Zainspirowana przepisem Agnieszki z bloga Bochen chleba zachęciła do upieczenia wspaniałych bułek wielu domowych piekarczyków, mnie również. Oryginalny przepis pochodzi z bloga Lutza  Plötzblog , a bułki tam zaprezentowane wyglądają tak zjawiskowo, że od razu wiedziałam - piekę.  I choć moim daleko do oryginału, bułki bardzo(...)smakowały. Kapitalnie chrupiąca skórka i puszyste wnętrze. Smaczne również na drugi dzień. Bułki z tego przepisu formuje się zupełnie odmiennie niż tradycyjne. Przy ostatniej bułce nabyłam już nieco wprawy, dlatego przy powtórce bułki będą bardziej rustykalnie popękane. Bułki można skręcić także tradycyjną metodą. Swoje bułki upiekłam z mąki orkiszowej zamiast zwykłej pszennej, przepis podaję jednak w oryginalnej wersji. Jeśli jesteś

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Czas hamburgera 100

zasad dietetycznych i zjedzenie czegoś wysokokalorycznego. Jak soczysty hamburger, który wcale nie musi być taki niezdrowy, gdy zaserwujemy go z odpowiednimi dodatkami. Jego wartość znacznie wzroście, kiedy samodzielnie przygotujemy bułki hamburgerowe. Domowy hamburger, czyli danie na rodzinne spotkanie. Bułki hamburgerowe Składniki na 8 bułek: 450 g mąki pszennej (ok 2 ¾ szklanki) 220 ml mleka, lekko ciepłego 16 g drożdży świeżych(...)godzinę, w tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto chwilkę wyrobić, można podsypać mąką, jeśli jest zbyt lepkie, podzielić na 8 części. Dłońmi zwilżonymi olejem, formujemy okrągłe bułki, które umieszczamy na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia, następnie powierzchnię każdej bułki spłaszczamy dłonią, bułki przykrywamy wilgotną szmatką i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Wyrośnięte bułki smarujemy

KulinarneImpresje.pl
Pszenne bułki z makiem 117

Puszyste, wspaniałe bułki na śniadanie , pszenne bułki z makiem. Zazwyczaj posypuję bułki makiem ale tym razem dodałam mak do środka. Bułki są niesamowite…mocno makowe..ha, ha…Wsypałam mak na oko. Okazało się, że 50 gram. To się nazywa mieć wprawę. Bułki są idealne nie tylko na śniadanie. Smaczne z twarożkiem, z jajkiem lub awokado o każdej porze(...)dnia. Bułki z makiem Składniki: na 16 bułek 800 g pszennej mąki 200 mąki pszennej razowej 50 g maku 50 g drożdży 800 ml zimnej wody 1 łyżka soli Drożdże rozpuść w wodzie. Dodaj obie mąki i zagnieć ciasto Jeśli używasz miksera wyrabiaj ciasto hakiem. Dodaj sól, mąki i zagniataj ciasto do wytworzenia nitek glutenu (przeczytaj tutaj ). Przykryj miskę folią

codojedzenia
BUŁKI RAZOWE ŻYTNIE 108

dzisiejszą kolację upiekłam pyszne bułki razowe z mąki żytniej. Przepis jest bardzo prosty a bułki wychodzą pulchne i smaczne.  Do takiej bułki wystarczy mi tylko masło i szklanka mleka ;) Do moich bułek idealnie sprawdziła się  mąka żytnia razowa  i  mąka żytnia  od  Młyny Stoisław . Składniki: * 1,5 szklanki mąki żytniej typ 720 * 1 szklanka(...)mąki żytniej razowej typ 2000 * 1 szklanka mleka * 1 łyżeczka suchych drożdży * 1 łyżeczka cukru * 1 łyżeczka soli * 2 łyżki oleju * 1 jajko do ciasta+ 1 jajko do posmarowania bułek Dodatkowo bułki posypałam ziarnami słonecznika. Wykonanie: W misce wymieszać cukier z drożdżami, wlać połowę letniego mleka, wymieszać. Wsypać łyżkę mąki, wymieszać, przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce

Zrób to smacznie
Prosta metoda dekorowania pieczywa oraz przepis na bułki pszenno-orkiszowe 119

Najpierw przepis na  bardzo smaczne, puszyste i chrupiące  bułki.   Ilość składników na 6 bułek (ok.160 g każda) Zaczyn (12 godzin w temp. pokojowej) 50 g mąki pszennej typ 1050, 1850 lub 2000 50 g wody 1 g drożdży prasowanych  Składniki dokładnie wymieszać, przykryć i zostawić na 12 godzin. Ciasto na bułki 400 g mąki pszennej(...)ciasto wyjąć z lodówki, wyłożyć na obsypany delikatnie mąką blat i podzielić na 6 równych części (ok.160 g każda, najlepiej ważyć ciasto). Każdy kęs ciasta złożyć w kształt okrągłej bułki, ukulać i przełożyć na papier do pieczenia. Zostawić do ostatecznego wyrośnięcia na 90 minut. Nagrzać piekarnik do maksymalnej temperatury. Wyrośnięte bułki piec 5 minut w maksymalnej temperaturze, potem 15 minut

Przepisy na domowy ser i chleb

Proponowane wyszukiwania