bułki - 33426 przepisów (strona:15/2229)

Ekspresowe jagodzianki z przepisu babci 53

Poznaj prosty przepis na pulchne i ekspresowe jagodzianki z przepisu babci. Pyszne bułki drożdżowo maślane z jagodami wykonasz w prosty i szybki sposób. Są pulchne i miękkie. Uwaga, szybko znikają ze stołu. Idealnie nadają się do porannej kawy, herbaty, jako słodka przekąska do pracy lub szkoły. Takie bułki z jagodami każdego lata robiła moja babcia. To zdecydowanie jeden z niezapomnianych(...)smaków dzieciństwa. Czekam na nie przez cały rok. Babcia w każdej porze roku częstowała nas swoimi wypiekami. Zimą piekła pierniki , jesienią szarlotki , a w lipcu obowiązkowo bułkami wypełnionymi jagodami . Sklepowe wypieki nie umywają sie do domowych wypieków. Jagodzianki możesz wykonać przez cały rok ze świeżych lub mrożonych jagód, ewentualnie borówek amerykańskich. W ostateczności możesz użyć też gęstego dżemu z jagód

Ania gotuje
Kalafior z bułką tartą 76

potrzeba: 1 większy kalafior, 1 łyżka soli, 1/2 kostki margaryny lub masła, 4 łyżki bułki tartej Wykonanie: Kalafiora dzielimy na większe różyczki, odcinamy nadmiar ogonków, płuczemy przekładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i stawiamy na palnik. Kiedy woda zacznie się gotować wsypujemy sól, przykrywamy i gotujemy na mniejszym płomieniu 10-15 minut. Kalafior powinien być miękki, ale nie rozgotowany. Odcedzamy(...)wylewamy na sitko. Na małą patelnię dajemy margarynę lub masło, roztapiamy ją na dużym płomieniu, dodajemy bułkę tartą i smażymy cały czas mieszając.   Nie wolno Wam próbować gorącej bułki w trakcie smażenia !!! Poparzenie  ust i języka gwarantowane.  W trakcie smażenia bułki tłuszcz zaczyna się pienić, a bułka zmienia kolor na złocisty, co oznacza, że koniec smażenia jest

Bułka z Chlebem
Keto Burgery wołowe (Paleo, LowCarb) 80

prawdziwą wiosnę. Tymczasem trzeba sobie jakoś radzić i znaleźć jakiś sposób na rozgrzewkę. Mój dzisiejszy to keto burgery wołowe. Dodatek tabasco sprawił, że są naprawdę ogniste. Solidna rozgrzewka zagwarantowana! Bułki z kalafiora ratują sprawę Nie bez znaczenia są tutaj bułki, gdyż w diecie ketogenicznej jest to produkt problematyczny. Te nie są oczywiście zbożowe- zostały przygotowane z kalafiora i mąki kokosowej(...)Dokładnie takie same jak w tym przepisie . Oczywiście można próbować radzić sobie bez bułek. Nieraz w roli szybkiego obiadu występowały u nas burgery w sałacie, czyli tzw. “protein wraps”. Jest to nic innego jak kotlet wołowy zawinięty wraz plastrem pomidora, a czasami także boczkiem w liść sałaty lodowej (jak na zdjęciu poniżej). Do tego musztarda

Modern Cave Girl
Bułki dzielone - Bułki nocne (ciasto wyrasta w lodówce) 251

Witam serdecznie Tym razem chciałabym zaproponować przepis na puszyste bułki dzielone, które możemy przygotować w tradycyjny sposób lub jako bułki nocne z wyrastaniem ciasta w lodówce. W jednym jak i w drugim przypadku bułki są pyszne i puszyste, także polecam wypróbować przepis. Do przygotowania bułek będziemy potrzebowali:  Z podanej porcji wyjdzie 6 dużych bułek 500 g mąki pszennej(...)można użyć instant) 150 ml letniego mleka 150 ml letniej wody 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 5 łyżek oleju (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmu z przepisem na: Bułki dzielone Przygotowanie: Najpierw przygotuję rozczyn: Do miski rozkruszam drożdże, dodaję cukier, jedną dużą łyżkę mąki i około 50 ml letniej wody i mieszam. Miskę nakrywam ściereczką i odstawiam na około

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Bułki na zakwasie z pszennymi zarodkami 90

Ostatnio wychodowałam nowy zakwas żytni i od kilku tygodni piekę co i rusz bułki na zakwasie z pszennymi zarodkami i nie tylko. Bułki są napakowane nasionami, suszoną żurawiną i pestkami dyni. Na wierzchu posypuję je makiem i sezamem. Pieczywo na zakwasie jest bardzo pyszne i długo utrzymuje świeżość. Ma również fajną strukturę. Bułki na zakwasie jak każde inne pieczywo(...)wyrosnąć. Trzeba poświęcić minimum 3 godziny na wyrastanie i pamiętać o odpowiedniej temperaturze. Idealna temperatura to między 26-28 stopni. Zawsze mam termometr wciśnięty w ciasto aby kontrolować temperaturę. Bułki na zakwasie są wyrośnięte i puszyste. Lekko ciemny miąższ zawdzięczają melasie. Bułki na zakwasie Składniki: na 22 bułki 450 g żytniego zakwasu, tutaj przepis 200 g mąki żytniej pełnoziarnistej

codojedzenia
PRECLOWE BUŁECZKI 161

Bułki preclowe, to bułki, które skradły serca, a raczej podniebienia mojej Rodzinki. Na punkcie tych bułek po prostu oszaleli. Odkąd natknęłam się na nie 2 tygodnie temu, były już u nas sześciokrotnie...:-) Tym bułkom naprawdę trudno się oprzeć. Cudownie puszyste i mięciutkie. Nic tylko przygotowywać i zajadać. Z podanych składników wychodzi 8 bardzo dużych lub 10 trochę mniejszych, choć(...)dużych bułek. Za pierwszym razem podzieliłam ciasto na 8 części, teraz dzielę już zawsze na 10, i tak jest co jeść... :-) Inspiracją był przepis znaleziony tutaj , jednak dostosowałam go do używanej przeze mnie mąki. W oryginale były na mące pszennej chlebowej, ja przygotowałam od razu na orkiszu, ale podaję także ilości mąki pszennej, dla tych, którzy chcieliby bułki preclowe pszenne

Smaczne Zdrowe
Fishburgery z dorsza z sosem cytrynowo-kaparowym 160

fishburgerów rybę w mleku gotujemy, około 5-6 minut.   Ziemniaki obieramy i gotujemy je do miękkości w osolonej wodzie, przeciskamy przez praskę lub rozgniatamy dokładnie widelcem. Czerstwą bułkę obieramy ze skórki i namaczamy ją w mieszance składającej się z 0,5 szklanki mleka i 0,5 szklanki wody, po 15-20 minutach odciskamy ją na sicie. Koperek bardzo drobno(...)łyżce oleju. Rybę odcedzamy i przekładamy do miski. Lekko rozgniatamy ugotowane w mleku mięso widelcem – nie mielimy i nie blendujemy, żeby zachować strukturę i konsystencję. Odciśniętą z płynu bułkę i ziemniaki dodajemy do ryby. Wrzucamy posiekany koperek, łyżeczkę skórki startej z cytryny, świeżo mielony pieprz, ulubioną przyprawę do ryb. Całość dokładnie mieszamy widelcem. Dodajemy dwie pełne łyżki mąki pszennej

Karo in the Kitchen
Bułki pszenno - ryżowo - serowe 145

Jeżeli ktoś jeszcze nie piekł bułek lub chleba z ryżem to gorąco polecam, bo są smaczne. Dodatek ryżu sprawia, że są wilgotne i tak szybko nie wysychają. Jeżeli upieczemy je na śniadanie to na drugi dzień z powodzeniem można je zjeść na kolejne. Oczywiście pod warunkiem, że łakomczuszki domowe ich nie zjedzą wszystkich od razu.Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Słodkie bułki z porzeczką, budyniem i kruszonką 131

czasie literatką robimy wgłębienie i nakładamy do niego budyń oraz porzeczki. Przygotowujemy kruszonkę : Masło siekamy nożem z resztą składników, a następnie całość szybko wyrabiamy palcami. Posypujemy nią bułeczki. Brzegi bułek smarujemy mlekiem i wstawiamy do nagrzanego do 200 st C piekarnika. Pieczemy 15-20 min. Smacznego

charlotte gotuje
Bułki z siemieniem lnianym i orzechami (bez glutenu, mleka i jajek) 215

oprószonych mąką (kukurydzianą, ryżową) foremek, wyrównać wierzch zmoczoną wodą dłonią, przykryć i pozostawić na około 30 minut do wyrośnięcia. Nagrzać piekarnik do 180 stopni C.  Przed włożeniem bułek do piekarnika posmarować wierzch "kisielem" przygotowanym z pół łyżeczki skrobi ziemniaczanej i 1/4 szklanki wody, z dodatkiem łyżeczki oleju. Zabieg ten sprawi, że skórka będzie cienka, delikatna i ładnie się zarumieni

głodny alergik
KETO BUŁKI BAMBUSOWE (LCHF, bez glutenu) 82

Oceń ten przepis Keto bułki bambusowe to odpowiedź na prośby tych, którzy marzyli o białym pieczywie bez posmaku mąki kokosowej czy łupin babki jajowatej. Dzięki zastosowaniu czystego, bezwonnego i bezzapachowego błonnika/mąki bambusowej cel został osiągnięty. Powstały po drobnej modyfikacji mojego przepisu na keto bułki a efekt jest doskonały! Miękkie w środku z chrupiącą skórką, a do tego(...)czyli idealne! Mają też znakomite makro i świetnie komponują się z różnego rodzaju dodatkami. Oczywiście należy je dobrać pod swoje indywidualne zapotrzebowanie energetyczne oraz preferencje smakowe. Składniki – keto bułki bambusowe (4 sztuki) 55 g błonnika bambusowego/mąki bambusowej (ilość zależy od wielkości jajek) 15 g łupin/łuski babki jajowatej ( ilość zależy od wielkości jajek) 4 średniej wielkości jajka

Ola la LCHF
Bułki wrocławskie 47

Bułki wrocławskie są chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Dodatek mleka i masła, nadaje im lekko maślany posmak. Zresztą zna je chyba każdy, są ogólnodostępne w każdej piekarnii, lub na dziale z pieczywem Z wypiekiem bułek zawsze był u nas problem, ze względu na czas wyrastania i trudnością by je przygotować na śniadanie. Ale ostatnio nie mogłam z rana(...)spać i nagle mnie dopadła myśl, że może by tak upiec bułki i wykorzystać moją bezsenność Zobaczcie również więcej przepisów na pieczywo oraz bułki ! Przepis na bułki wrocławskie Składniki szklanka mleka (250 ml) 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru (5 g) 500 g mąki + 2 łyżki do zaczynu 3 łyżki masła (30 g) 1 jajko 1,5 łyżeczki soli

WegePrzepis
Keto bułki łubinowe (Paleo, LowCarb) 244

Keto bułki z nowych keto produktów Dokonałam ostatnio zakupu nowych, interesujących produktów dozwolonych na diecie ketogenicznej . A mianowicie mąki łubinowej oraz błonnika gryczanego . Oba produkty charakteryzują się niską zawartością węglowodanów netto i znajdują zastosowanie m. in. w keto wypiekach. Głównie tych wytrawnych, więc moje myśli od razu skierowały się ku keto pieczywu … No to nie omieszkałam wypróbować(...)wytwarzając te oto keto bułki łubinowe. Ale ich historia jest ciut dłuższa… Keto bułki łubinowe na inulinie Błonnik – pochodna zboża dozwolona na keto diecie Przepis znalazłam tutaj i za pierwszym razem, nie mając ani błonnika owsianego ani gryczanego , postawiłam na inulinę . W końcu to też rodzaj błonnika… Bułeczki wyszły bardzo przyjemne, jednak niezbyt wyrosły. Nie do końca wiem

Modern Cave Girl
Bułki na zapiekanki 53

Lubicie zapiekanki? Kto ich nie lubi! A gdyby tak przygotować je samemu od zera? Smok zaprasza po sprawdzony przepis na bułki na zapiekanki. Na takich bułkach każde składniki będą świetnie smakować. {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":["https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/07\/bu\u0142ki-na-zapiekanki-250x250.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/07\/bu\u0142ki-na-zapiekanki-198x164.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2020(...)u0107 do dalszego wyro\u015bni\u0119cia na kolejne 30 minut.\r","Piec 30 minut w 200st."],"keywords":"bu\u0142ki,chleb,dro\u017cd\u017cowe,przepis podstawowy,zapiekanka","totalTime":"PT1H50M"} Drukuj Bułki na zapiekanki Czas przygotowania: 1 godzina, 20 minut/y Czas gotowania/pieczenia: 30 minut/y Czas całkowity: 1 godzina, 50 minut/y Składniki: 1 opakowanie suszonych drożdży, 1,25 kubka ciepłej wody, łyżeczka cukru

Bardzo Gruby Smok
Bułki cebulowe / Onion Rolls 67

Bułki cebulowe  Pszenne bułki cebulowe na drożdżach suchych lub świeżych to łatwy przepis dla początkujących i nie tylko. Takie domowe bułeczki drożdżowe z cebulą to świetna alternatywa dla zwykłych bułek. Są idealne na śniadanie lub kolację. Zobacz, jak szybko można przygotować te aromatyczne bułeczki cebulowe na poniższym filmie : Kliknij tu, by subskrybować mój kanał na Youtube Przepis na pszenne(...)bułki cebulowe jest bardzo prosty. Można zagniatać je ręcznie lub mikserem. Mogą wyrastać przez noc w lodówce (jak bułki nocne ) albo tradycyjnie, w  ciepłym miejscu około godziny. Domowe bułeczki  zawsze wychodzą puszyste i mięciutkie, nieważne czy są pieczone na suchych czy świeżych drożdżach. Po prostu nie mogą się nie udać. Jeśli lubicie pieczywo pełnoziarniste, bułki z prażoną cebulą

Lekcje w kuchni
Bułki kokosowe 51

Czas czytania: 2 min Pyszne kokosowe bułeczki z bardzo miękkim i puszystym środkiem o delikatnym kokosowym smaku. Tak przedstawiają się pyszne bułki kokosowe. Wyśmienite na śniadanie lub podwieczorek z dodatkiem kremu czekoladowego lub ulubionego dżemu. Przyznaję bez bicia, że sama zjadłam kilka bez żadnych dodatków, popijając pyszną kawą. Wasze dzieci te duże i te małe z pewnością będą zachwycone wspaniałymi(...)bułeczkami kokosowymi:) Przygotowanie bułek jest bardzo proste i nie powinno sprawić Wam żadnych trudności, polecam gorąco! Print Bułki kokosowe .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Pyszne! Course Pieczywo Cuisine Polska Keyword wiórki kokosowe Prep Time 2 hours Cook Time 12 minutes Total Time 2 hours 12 minutes Servings 12 Author Anna Ingredients 450 g mąki pszennej

SprawdzonaKuchnia.pl
Bułki z makiem 45

Czas czytania: 2 min Bułki z makiem, które nazywamy pieguskami:) Puszyste, mięciutkie z dodatkiem maku super na śniadanie z dżemem rabarbarowym, czy pomarańczowym. Jak większość bułek również i te są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Najlepsze są zaraz po upieczeniu, ale przechowane w szczelnie zamkniętym pojemniku następnego dnia smakują równie dobrze. Bułeczki można opiekać w tosterze co dodaje(...)wspaniałego smaku i delikatnej chrupkości. Print Bułki z makiem .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Puszyste i bardzo smaczne bułeczki. Course Pieczywo Cuisine Polska Keyword mąka pszenna Prep Time 30 minutes Cook Time 15 minutes Total Time 45 minutes Servings 10 Author Anna Ingredients 395 g mąki pszennej 250 ml mleka 1 łyżeczka soli 1 łyżka

SprawdzonaKuchnia.pl
Jagodzianki z borówkami 56

nadzienie 350 g borówek amerykańskich 3 łyżki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej Dodatkowo 1 żółtko +łyżka mleka cukier perłowy do posypania bułek lub kruszonka 🔪 Instrukcje Do miski miksera wsypać mąkę, drożdże, cukier, sól, wymieszać. Wlać mleko (powinno być w temperaturze pokojowej lub troszkę podgrzane), dodać jajko i olej, wyrobić gładkie elastyczne(...)części, wychodzi po 60 g każda. Ręką uformować kulki, a następnie rozpłaszczyć je na placuszki, układać na blacie. Na każdy placek nałożyć kopiastą łyżkę jagód, dokładnie skleić bułkę, a następnie delikatnie uformować w dłoni kształt owalnej bułki. Gotowe bułeczki układać na posmarowanej olejem blaszce, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 30 – 40 minut do wyrośnięcia

SprawdzonaKuchnia.pl
Bułki z krzyżykiem 46

Czas czytania: 3 min Bułki z krzyżykiem, czyli Hot cross buns , to bardzo pyszne słodkie bułki drożdżowe! Ciasto jest bardzo delikatnie, puszyste i intensywnie pachnące skórką cytryny. Na wierzchu każdej bułeczki nakładamy krzyż z ciasta o smaku cytrynowo-waniliowym. Natomiast po upieczeniu jeszcze gorące bułeczki smarujemy syropem cukrowym, co nadaje im poza słodyczą piękny i błyszczący film. W oryginalnym przepisie(...)przepisie jest dodana odrobina ziela angielskiego , które również pominęłam, ale wy możecie spróbować dodać. Przed dodaniem należy rozetrzeć je na drobny pył w moździerzu. Ach muszę jeszcze wytłumaczyć kolor bułek, powinien być odrobinę jaśniejszy niż ten na zdjęciach. Niestety mój piekarnikowy zegar zaciął się w trakcie pieczenia i przeoczyłam czas ich wyjęcia. Mimo że bułeczki wyszły odrobinę spieczone

SprawdzonaKuchnia.pl
Bułki hamburgerowe z zakwasem 57

Czas czytania: 2 min Banalnie proste bułki hamburgerowe z zakwasem nadającym im delikatnie kwaśnego smaku, który wspaniale komponuje się z wegetariańskimi burgerami. Pieczywo jest fantastyczne nie tylko do hamburgerów, można również przygotować z nich kanapki ze słodkimi dodatkami, smakują świetnie z dżemem z malin . Bułek wychodzi aż 16, jeśli jest to dla Was zbyt duża porcja, to przygotujcie ciasto(...)połowy składników. Oczywiście jak każde pieczywo i te bułki najlepiej smakują świeże, ale drugiego dnia są nadal smaczne i można je odświeżać przez odgrzanie ich tosterze lub piekarniku, są wtedy ciepłe z lekko chrupiącą skórką wyśmienite do serów. Ciasto na bułki jest sprężyste, puszyste i elastyczne co sprawia, że dobrze się z nim pracuje, nie wymaga dodatkowego podsypywania mąką podczas

SprawdzonaKuchnia.pl
Bułki poznańskie 160

Przepisy Thermomix. Przepis na wszystkie modele Thermomix. Składniki na 10 bułek: 20 g drożdży 1 łyżeczka cukru 180 g wody 120 g mleka 450 g mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki soli dodatkowo: mleko do posmarowania wierzchu bułek sezam do posypania Bułki poznańskie. Przepisy Thermomix Wykonanie: Do naczynia Thermomix wlewamy wodę i mleko. Dodajemy drożdże, cukier i 2 łyżki maki (ok.20g(...)przekładamy ciasto z naczynia Thermomix . Ciasto będzie lekko lepkie, dlatego ręce również posypmy maka. Ciasto dzielimy na 10 w miarę równych części i każdy kawałek wyrabiamy formując bułeczki. Bułki kładziemy na blachę wyłożona papierem do pieczenia. Bułki zostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Przed włożeniem bułek do piekarnika na środku bułki robimy nacięcie, smarujemy mlekiem i posypujemy sezamem. Bułki pieczemy

Themo przepisy
Burgery z domową bułką i chrupiącym kurczakiem panierowanym w panko 74

Najważniejsza w burgerze jest bułka, a najlepsza to taka upieczona w domu.  Z taką bułką możemy serwować burgery w różnych wersjach: wołowe, z grillowanym halloumi lub z chrupiącym kurczakiem panierowanym w panko. Co to jest panko?  Panko to japońska panierka w formie płatków,  odpowiednik bułki tartej, z tym że delikatniejsza w smaku i bardziej chrupiąca. Zaletą panko(...)jest również to, że podczas smażenia wchłania mniej tłuszczu niż tradycyjna bułka tarta. Panko można kupić na stoiskach z orientalną żywnością. Składniki Bułki – 8 sztuk* 400g mąki 3/4 łyżeczki soli 1 jajko + 1 jajko do smarowania przed pieczeniem 1 łyżka sezamu do posypania bułek Zaczyn 20g mąki 1 i 1/2 łyżeczki cukru 20g świeżych drożdży 30g roztopionego

Tajemnice Smaku
Wtorek: Najlepsze i najprostsze hamburgery 101

naprawdę jest super prosty i bardzo smaczny patent na najlepsze hamburgery. Rzecz w tym, żeby hamburgera smażyć razem z dodatkami. W tym również z bułką. Dokładniej z połową bułki. Czas przygotowania: 10 minut Czas smażenia: 5-6 minut Poziom trudności: Łatwe Liczba porcji: 2 Prosty patent na najlepsze hamburgery Prosty patent na najlepsze hamburgery polega na smażeniu razem wszsytkich składników(...)musztardą, co dodaje kotletom ognia, a po drugie, na hamburgerach układamy pozostałe składniki już na patelni i razem smażymy. Efekt jest doskonały. Do pełni szczęścia brakuj już tylko dobrych bułek hamburgerowych. Gorąco namawiamy Was do własnoręcznego zrobienia bułek według tego przepisu , który pozwala w ciągu pół godziny upiec pyszne, puszyste, miękkie, lekko słodkie bułeczki. Naprawdę nie ma sensu kupować gotowych

Niedzielny kucharz
Wtorek: Najlepszy i najprostszy hamburger 120

naprawdę jest super prosty i bardzo smaczny patent na hamburgera. Rzecz w tym, żeby hamburgera smażyć razem z dodatkami. W tym również z bułką. Dokładniej z połową bułki. Czas przygotowania: 10 minut Czas smażenia: 5-6 minut Poziom trudności: Łatwe Liczba porcji: 2 Prosty patent na hamburgery Prosty patent na hamburgera polega na smażeniu razem wszsytkich składników Trudno zliczyć przepisy(...)musztardą, co dodaje kotletom ognia, a po drugie, na hamburgerach układamy pozostałe składniki już na patelni i razem smażymy. Efekt jest doskonały. Do pełni szczęścia brakuj już tylko dobrych bułek hamburgerowych. Gorąco namawiamy Was do własnoręcznego zrobienia bułek według tego przepisu , który pozwala w ciągu pół godziny upiec pyszne, puszyste, miękkie, lekko słodkie bułeczki. Naprawdę nie ma sensu kupować gotowych

Niedzielny kucharz
Bułki drożdżowe na ostatni wakacyjny weekend 206

weekend? Coś, co poprawi humor całej rodzinie i oczywiście nam samym, bo tylko radosne kulinaria mają prawdziwą wartość. Podejmujemy dzisiaj nasz ulubiony temat, który rozwijamy na wiele sposobów, czyli bułki drożdżowe na słodko i na słono. Takie przysmaki najlepiej podać z konfiturą własnej roboty. Będą one idealnym podsumowaniem mijających wakacji. Bułeczki na wycieczki i do poduszeczki Pachnące, świeże bułeczki(...)symbol udanego dnia. Powracajmy do tej symboliki więc w naszych domach i wypełniajmy je szczęściem oraz smakiem drożdżowego ciasta. Bułki podane z ulubionym dodatkiem to najlepszy sposób na rozpoczęcie dnia, zwłaszcza w sobotni czy niedzielny poranek, kiedy mamy zazwyczaj więcej czasu na przyjemności. Zabierzcie je także na weekendowe wycieczki. To dużo lepszy pomysł niż na przykład kupione na szybko fast

KulinarneImpresje.pl
Burger rybny (fishburger) 86

Przepis na bułki do burgerów już znacie Dzisiaj przedstawiam fishburgera , czyli panierowany kotlet rybny, sałata lodowa, pomidor, ogórek, kiełki i sos curry. To alternatywa dla burgera mięsnego np. na piątek. Kotleciki można przygotować dzień wcześniej i podgrzać przed złożeniem burgera. Można iść na łatwiznę i użyć kupnych bułek, ale polecam upiec je własnoręcznie. W kupnych zazwyczaj jest cała tablica Mendelejewa(...)Składniki (na 7 małych kotlecików) : Kotleciki: 400 g białych filetów rybnych (np. mintaj, miruna, dorsz) 1 czerstwa bułka + mleko do namoczenia 1 szalotka 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól pieprz 1 łyżka oleju + 1 łyżka masła (do smażenia) Panierka: bułka tarta 2 jajka Dodatkowo: 7 bułek do burgerów sałata lodowa pomidor ogórek kiełki (np. jarmuż, rzodkiewka) sos curry „Winiary

Oryginalny smak
Bułki jogurtowe 428

Bułki jogurtowe to słodkie drożdżówki bez nadzienia, przygotowane z ciasta drożdżowego z dodatkiem jogurtu. Bułeczki są miękkie i lekko słodkie, więc można je jeść same lub oprószone cukrem pudrem. Z poniższego przepisu można przygotować 16 sztuk. Bułki jogurtowe Składniki: 600g mąki pszennej 300g jogurtu naturalnego 150g cukru pudru 1 jajko 1 żółtko 25g drożdży 1 łyżka ekstraktu z wanilii(...)masła 1 białko do posmarowania bułek przed pieczeniem Wykonanie: - składniki na bułki muszą być w temperaturze pokojowej - do miski przesiać mąkę, zrobić w niej dołek, w nim umieścić rozkruszone drożdże i jogurt - jogurt i drożdże wymieszać z odrobiną mąki, pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia - masło roztopić, ostudzić - gdy rozczyn wyrośnie, do składników dodać cukier puder, jajko i żółtko oraz

Smakołyki Bereniki
Bułki z dziurką. Bajgle. 139

Bułki z dziurką .Bajgle to miękkie, słodkawe pieczywo z dziurką, z ciągnącą skórką, którą uzyskujemy obgotowując przed pieczeniem bułki w osłodzonym wrzątku . Przepis na bajgle znalazłam na stronie mojewypieki.com Składniki na 10 bułek z dziurką: mąki pszennej 14 g drożdży 300 ml letniej wody 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli Dodatki: 1 łyżka cukru 1 żółtko + 1 łyżka wody(...)posmarowania sezam, mak lub inne ziarna do posypania Przepis na bułki z dziurką. Przepis na bajgle: Przygotowujemy rozczyn z drożdży. Pokruszone drożdże rozcieramy z 1 łyżeczką cukru. Gdy staną się płynne, dodajemy 1 łyżkę mąki i dokładnie mieszamy. Następnie wlewamy odrobinę letniej wody i mieszamy. Rozczyn powinien mieć konsystencję śmietany. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Dyniowe bułki na żytnim zakwasie 103

Dyniowe bułki na żytnim zakwasie i drożdżach są bardzo smaczne i mają fajny pomarańczowy kolor. Piekliście kiedyś bułki z dynią? Ja piekłam już kilka razy, nawet focaccia z dynią . Chleb z dynią jest bardzo smaczny i wilgotny. Z przepisu poniżej można upiec bułki lub dwa bochenki chleba. Lubię bułki mocno wypieczone z chrupiącą skórką, z dodatkiem nasion i pestek dyni(...)słonecznika. Piekąc dyniowe bułki czy chleb z taką ilością żytniej mąki zawsze dodaję drożdże aby ciasto porządnie wyrosło. Zaoszczędzam również czas zwłaszcza gdy piekę w tygodniu. Ciasto chlebowe po prostu wyrasta szybciej. Dyniowe bułki na zakwasie Składniki: na 28 bułek lub 2 bochenki Zaczyn: 100 g aktywnego zakwasu żytniego 250 g mąki pszennej 250 g mąki żytniej 500 ml wody

codojedzenia
Buła z parówką na drugie śniadanie 157

nadziewanej mam już niemalże opatentowany - tak często je robię! Żongluję tu tylko sposobem przygotowania ciasta drożdżowego oraz różnorodnością nadzienia. Do tej pory były już: Pieczone hot dogi pełnoziarniste Czosnkowe bułki z parówką i ketchupem Bułki faszerowane pieczarkami i suszonymi pomidorami Drożdżówki z parówką, serem i cebulką prażoną Bułeczki z pieczenią mięsną i papryczką pepperoni Bułki pszenno-żytnie z parówką(...)farszem pieczarkowo-paprykowym Mini-chlebki nadziane salcesonem Dziś prezentuję drożdżowe bułki z mieszaniny mąk pszennej i żytniej , nadziane nieśmiertelną parówką , pieczarkami oraz żółtym serem . Intrygującego posmaku dodają im kawałki ananasa oraz solidny chlup Sosu madziarów od Folwark . I oto pożywna doza nadzianego szczęścia na drugie śniadanie podana! Pan Mąż, z taka bułą w plecaku, jakoś z większą chęcią do pracy

Grunt to przepis!
Mleczne bułeczki z makiem 158

Mleczne bułki z makiem uwielbiamy gdy są świeże, gorące i puszyste, te bułeczki mają lekko maślany smak i do tego są delikatnie słodkie. Najpyszniejsze są zaraz po wyciągnięciu z piekarnika, pierwsze 2 zjadamy z Piotrem bez niczego jeszcze gorące, mimo, że babcia mnie zawsze ostrzegała, żeby poczekać aż przestygną, bo od gorących bułek można dostać skrętu kiszek, ale jakoś nigdy(...)kiszki nie skręciły ! Następnego dnia bułeczki też są świeże, ale u nas rzadko jakaś zostaje, a gdy czasami jakaś przypadkiem zostaje też smakuje wyśmienicie My lubimy jeść mleczne bułki z konfiturą, w tym zestawieniu kochają je chyba wszyscy, zarówno dzieci i dorośli. Taki zestaw to smak dzieciństwa, przynajmniej mojego. Podobne w smaku bułki kupowałam sobie w pobliskiej cukierni, gdy wracałam

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Bułki pszenno-żytnie z parówką i farszem pieczarkowo-paprykowym 291

coś mi 1). bardzo smakuje , 2). dobrze wychodzi i 3). trafia również w gusta Pana Męża - robię taki specjał często i regularnie. Wszystkie te 3 warunki spełniają drożdżowe bułki nadziewane na wytrawno . Żongluję tu tylko sposobem przygotowania ciasta drożdżowego oraz różnorodnością nadzienia. Do tej pory były już: Pieczone hot dogi pełnoziarniste Czosnkowe bułki z parówką i ketchupem Bułki faszerowane pieczarkami(...)suszonymi pomidorami Drożdżówki z parówką, serem i cebulką prażoną Bułeczki z pieczenią mięsną i papryczką pepperoni Dziś z kolei prezentuję drożdżowe bułki z mieszaniny mąk pszennej i żytniej , nadziane aromatycznym farszem pieczarkowo-paprykowym z dodatkiem suszonych pomidorów . Wyrazistości dodaje im sos ostry kebab-gyros firmy FOLWARK , którego użyłam do doprawienia całości. A wszystko to w towarzystwie sycącej parówki . Pożywna doza

Grunt to przepis!
Bułki z jagodami i orzechami 127

jagodzianki , to śniadaniowe bułki z jagodami i włoskimi orzechami. Miałam resztkę jagód, tych czarnych i trochę borówki brusznicy …Pomyślałam więc, bułki z jagodami, jeszcze takich nie piekłam, jagody pasują z włoskimi orzechami. Co mam do stracenia! Świeże bułki na śniadanie , z czym by je nie upiec będą zawsze pyszne. Gorące z masełkiem są cudowne! Bułki z jagodami wyszły super(...)wypieczone, fiołkowe w środku, z kawałkami orzechów. Mniam! Bułki z jagodami Składniki: 16 bułek 50 g drożdży 800 ml wody 200 g mąki grahamki 150 g mąki żytniej 500 g mąki pszennej, chlebowej i wysoko proteinowej 1 łyżka soli 200 ml czarnych jagód 100 ml czerwonej borówki lub więcej jagód 100 g orzechów włoskich grubo pokrojonych Rozpuść drożdże w zimnej

codojedzenia
Grahamki 156

Pyszne i zdrowe bułeczki, które łatwo zrobić. Idealne na śniadanie i kolację. Mi z podanych poniżej składników wyszło 11 bułek po 100 g. SKŁADNIKI Na podmłodę 220 ml wody 3-4 g drożdży 220 g mąki pszennej chlebowej typ 750 Na ciasto właściwe 200 ml wody 10 g drożdży 100 g otrębów pszennych (u mnie 60 g pszennych(...)orkiszowych) 300 g mąki pszennej chlebowej typ 750 100 g mąki pszennej razowej 10 g soli płatki owsiane do posypania bułek WYKONANIE Dzień przed pieczeniem bułek (przygotowanie podmłody). Do miski wlać wodę, dodać drożdże i wymieszać żeby się rozpuściły. Następnie dodać mąkę, ponownie wymieszać i odstawić w temperaturze pokojowej na 8-10 godzin. W dniu pieczenia bułek. Drożdże rozpuścić

Passions hobbies life
Bułki na śniadanie z durum 137

Bułki na śniadanie jeszcze gorące, z rozpływającym się masełkiem. Takie bułki u mnie w domu ulegają zagładzie w przeciągu godziny. Naprawdę trudno im się oprzeć. Bułki na śniadanie są lekko zrośnięte, odrywane. Często piekę bułki w ten sposób…Szybko i rustykalnie. Bułki na śniadanie Składniki: 15 bułek 750 g pszennej mąki 250 g mąki durum 50 g świeżych drożdży(...)minutach wyjmij ciasto na oprószony mąką blat i złóż kilka razy w kopertę. Pozostaw ciasto do odpoczynku na 10 minut. Podziel na 15 równych kawałków, uformuj okrągłe bułki i ułóż w brytfance w małych odstępach. Bułki lekko się zrosną podczas ponownego wyrastania (30 minut).Wstaw bułki do nagrzanego na 225ºC piekarnika na termoobiegu (lub wedle piekarnika). Piecz bułki przez

codojedzenia
Podłużne bułki wiedenki w stylu hiszpańskim 142

Znalazłem bułki na jednym z hiszpańskich blogów, spodobały mi się, i od razu wiedziałem, że prędzej czy później będą pieczone. Bułki są prześliczne, błyszczą niesamowicie, są też miękkie, delikatne i smaczne. No i niezbyt typowy, jak dla nas, kształt - podłużne i dość cienkie. Niewielka liczba składników, które zawsze są w kuchni każdego chlebowypiekacza, pozwala je zrobić praktycznie bez większego przygotowania(...)proporcje są tak dobrane, że ciasto jest niezwykle przyjemne w dotyku podczas wyrabiania. Ilości składników pozwalają zrobić pięć niewielkich bułek, w sam raz na lekkie, sobotnie lub niedzielne, śniadanie. Mimo że są delikatne, nie są słodkie, i świetnie komponują się z serem żóltym, jajkiem lub świeżą wędliną, ale tak samo smaczne są z miodem lub dżemem. Bułki są bardzo łatwe

Grahamka, weka i kajzerka
Białe szparagi gotowane 158

Już są. Pierwsze białe szparagi. Na początek wersja najprostsza, ale być może najsmaczniejsza, a na pewno wydobywająca ze szparagów cały ich niezwykły smak. Szparagi z bułką tartą i masłem. Najlepsze są białe szparagi  średniej grubości. Z cienkich, po obraniu nic nie zostaje, a najgrubsze bywają zdrewniałe. Jedzenie takich szparagów zaczynam zwykle od przeciwnej strony niż główka. Pod koniec(...)talerzu zostają mi same główki, masło i bułka, czyli to co najlepsze! Z pewnym wstydem przyznaję, że najlepsze są główki zgniecione widelcem i zmieszane z bułką i masłem! Pycha!składniki (2 porcje)2 pęczki białych szparagów2 łyżki tartej bułki*3 łyżki masła*sólpieprz* ilość masła i bułki zależy od naszych upodobać.przygotowanieSzparagi opłukać i osuszyć. Odciąć zdrewniałe końcówki

Stare Gary
Bułki z wkładką 134

rozwiń i czytaj przepis :Rozwiń i czytaj przepis :

Ewa w kuchni
Bułki żytnie na drożdżch 93

Oj długo mnie nie było, fakt ten zawdzięczam mojemu łączu internetowemu. Tak mi chodził, że nawet nie miałam ochoty podchodzić do komputera i nawet na chwile

Moje pyszne gotowanie
Bułki pszenne z makiem. Crusty Hard Rolls. Wypiekanie na śniadanie. 201

Na śniadanie świeże, chrupiące bułeczki. Zwykłe, pszenne, ale bardzo smaczne i pachnące. Żeby je przygotować nie trzeba żadnych wielkich umiejętności a jedynie nieco cierpliwości podczas wyrastania

Smaczna Pyza
Bułki pszenno -żytnie z amarantusem i oliwkami 205

Dawno nie było bułeczek...takich np.na śniadanie... i są...mój mały eksperyment..ale udany..35 g drożdży250 ml ciepłego mleka1 łyżeczka cukru80 g mąki żytniej pełnoziarnistej320

Moje domowe kucharzenie
Foccacia - bułki z oliwkami, pomidorami i ziołami (bez glutenu, mleka i jajek) 198

Tym razem upiekłyśmy drożdżowe bułeczki z drobno mielonej mąki ryżowej. Ze względu na dodatek świeżych pomidorków nie nadają się do dłuższego przechowywania, ale nie ma potrzeby

głodny alergik

Proponowane wyszukiwania