wafle - 1634 przepisów (strona:21/109)

Małe wafelki rafaello. Wafelki z pysznie kokosową masą. 144

miękkie / delikatne. Takie właśnie mają być. Są malutkie na tzw. jeden gryz. Moi znajomi je uwielbiają. Spróbujcie. Małe wafelki rafaello. Wafelki z pysznie kokosową masą. Składniki: 2 andruty (wafle) – u mnie Cukry Nyskie 200 g wiórek kokosowych 3 łyżki budyniu śmietankowego (proszek) 2 szklanki mleka 100 g masła lub margaryny niespełna 3/4 szklanki cukru polewa z białej czekolady(...)koniec dodajemy proszek budyniowy, mieszamy energicznie i jeszcze chwilę gotujemy. Masa powinna zacząć gęstnieć. Uwaga, aby jej nie przypalić (mały płomień i często mieszamy). Odstawiamy z palnika do przestudzenia. Wafle dzielimy na pół, mają powstać 4 warstwy. Smarujemy masą i układamy kolejny wafel. Najlepiej robić to na desce, wafelki namokną. Wafle kroimy np. na dwie części i wstawiamy do lodówki

Słodkie okruszki
Wafle czekoladowo-orzechowe bez mleka w proszku 168

odkrywamy nowe smaki. Mleko w proszku zastąpione kaszą manną i dodanie orzechów okazało się strzałem w dziesiątkę, zatem dodaję do notatnika. Szybki, prosty i smakowity deserek do niedzielnego obiadku - wafle czekoladowo-orzechowe bez mleka w proszku. Składniki: 1 opakowanie wafli 250 g masła lub margaryny 4 łyżki kakao 1 szklanka drobnego cukru 1/2 szklanki mleka 3 płaskie łyżki kaszy manny(...)żadnego grudki i gotujemy przez chwilę, aż masa zgęstnieje.  Gotową masę odstawiamy by lekko przestygła, po czym dodajemy orzechy, mieszamy i tak gotową masą smarujemy po kolei wafle od strony drobniejszej kratki. Na koniec delikatnie dociskamy, by wafle dobrze się skleiły.  Gotowy wafel zawijamy w folię spożywczą (przezroczystą) i wstawiamy do lodówki

Z notatnika
Najlepsze wafle 107

Wafle to taki trochę powrót do dzieciństwa, moja mama robiła je bardzo często i do dziś zdarza jej się zrobić i to z reguły nie jedną a 2-3 porcje, a że mogą spokojnie poleżakowac to ma zapewniony zapas słodkości do kawy na jakiś czas. My oboje z mężem także je lubimy dlatego i ja popełniłam porcyjkę, która znikła błyskawicznie(...)dobrze że udało mi się zrobić zdjęcia.  Składniki: 3 jaja 2/3 szklanki cukru 1 margaryna 250g 4 paczki herbatników (po 65g) 2 łyżki kakao 1 paczka wafli słoiczek dżemu (u mnie konfitura malinowa Stovit) Jajka ubijamy z cukrem do białości i dodajemy kakao, margarynę rozpuszczamy, a herbatniki mielimy w maszynce do mięsa lub rozdrabniamy blenderem. Następnie mieszamy wszystkie składniki

Cynamonowe szczęście
Wafle z mlekiem w proszku 518

Wafle te zauroczyły mnie od pierwszego kęsa. Od samego początku byłam do nich wprawdzie pozytywnie nastawiona, gdyż uwielbiam blok czekoladowy, z którym dostrzegłam pewne podobieństwa i faktycznie nie zawiodłam się. Od czasu, gdy przygotowałam je po raz pierwszy, zawsze z chęcią do nich wracam. Wychodzą wspaniałe:) mięciutkie i delikatne, z wyczuwalną nutą mleka w proszku oraz orzechów. Ja wafle przygotowałam(...)szklanki cukru 3 szklanki mleka w proszku, pełnego 50 g gorzkiej czekolady (dałam mleczną) ok. 1/2 szklanki zmielonych orzechów (u mnie włoskie) ok. 1/2 szklanki zmielonych herbatników 2 wafle Do większego rondelka o grubym dnie wkładamy masło, mleko i cukier. Podgrzewamy na niewielkim ogniu do połączenia się składników. Nie gotujemy. Gdy masło się roztopi, a cukier rozpuści, zdejmujemy rondelek

Smaki Na Talerzu
WAFLE Z MASĄ KAKAOWĄ 139

Takie wafelki to smak mojego dzieciństwa. W zasadzie to nic się nie zmieniło- nadal jestem ich ogromną fanką. Na dodatek moje dzieci też za nimi przepadają, więc opakowanie wafli znika baardzo szybko:) Żeby wafle nie odchodziły od masy to bezpośrednio po przełożeniu obciążam je deską do krojenia i tak obciążone wkładam do lodówki. WAFLE Z MASĄ KAKAOWĄ 1 szkl mleka(...)szkl cukru 250 g masła lub margaryny 2-3 łyżki kakao 1,5 szkl mleka w proszku opakowanie suchych wafli (andrutów) Zagotować mleko z cukrem, masłem i kakao. Po zagotowaniu odstawić i przestudzić. Dodać mleko w proszku i dobrze wymieszać. Przygotowaną masą przekładać wafelki. Wstawić do lodówki co najmniej na 1 godz. i pokroić na kawałki dowolnej wielkości. Artykuł WAFLE

Pieguskowa Kuchnia
Mazurek z bakaliami w waflu 169

bardzo szybko chłoną wszelkie płyny dlatego ja rozcieńczyłam wódkę wodą. Użyć możecie również innego alkoholu w zależności od upodobań. Świetnie również sprawdzi się np. rum. Mazurek z bakaliami w waflu Składniki: 4 kwadratowe wafle 2 jajka 3 żółtka 10 łyżek cukru 2 kostki masła (200 g) garść suszonych śliwek garść suszonych moreli garść suszonej żurawiny garść rodzynek Dodatkowo: wódka(...)niego powoli masę jajeczną cały czas ubijając masę. Całość ucieramy do połączenia składników. Dodajemy bakalie (wraz z płynem, jeśli jeszcze nam jakiś pozostał). Masę dokładnie mieszamy i przekładamy nią wafle robiąc 3 warstwy. Przykrywamy ściereczką, na której umieszczamy coś ciężkiego (żeby nasze wafle się nie wywinęły) i pozostawiamy na noc do skruszenia. Smacznego Artykuł Mazurek z bakaliami w waflu pochodzi

PatiGotuje
Wafle z masą mleczno - kakaową 408

Wafle mojego dzieciństwa :-). Pamiętacie je, też jedliście w dzieciństwie? Przepis znalazłam w starym zeszycie mamy. Wafle te robiła jak byliśmy mali, teraz ja chciałam zrobić mojemu synowi. Jak je spróbował, to wołał, że to są wafle najlepsze na świecie :-). Są rewelacyjne to fakt. Z okazji dzisiejszego Dnia Dziecko wszystkim (bo każdy dzieckiem był i jest), życzę wszystkiego najlepszego, dużo radości(...)życzliwości :-) Składniki: paczka wafli 1/2 szklanki mleka 2% 2 szklanki mleka w proszku 200 g masła lub margaryny (u mnie masło) 1 szklanka ksylitolu u mnie (może być cukier) 4 łyżki kakao 1. Mleko podgrzewamy w garnku, wsypujemy do niego ksylitol/cukier. Gotujemy na wolnym ogniu do momentu, aż rozpuści się nam masło i ksylitol/cukier. Odstawiamy, żeby troszkę przestygło

kruche babeczki
A’la knoppersy 550

palnika i studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch. Stopniowo dodajemy przestudzone mleko oraz mleko w proszku. Na dużej desce, lub tacce rozkładamy folię aluminiową, na niej kładziemy suchy wafel. Rozprowadzamy na nim białą masę i dociskamy do niej drugi wafel. Przykrywamy folią i obciążamy deską do krojenia. Chwilowo odkładamy na bok. Miękkie masło na krem czekoladowo-orzechowy ucieramy na puch(...)niego nutellę (ewentualnie można też dodać 1 łyżkę kakao – ja nie dodawałam). Gdy całość się połączy dodajemy posiekane drobniutko orzechy i mieszamy łyżką. Ciemną masę równo rozprowadzamy po waflu i przykrywamy kolejnym. Ponownie przykrywamy folią i obciążamy deską, lub nawet czymś cięższym, gdyż przez sporą zawartość orzechów w masie wafel mógłby się nie trzymać. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej

Smaki Na Talerzu
Wafle czekoladowe z mlekiem w proszku 128

Przepis na prawdziwe, domowe rozpływające się w ustach wafle. Błyskawiczne w przygotowaniu. Właśnie takiego przepisu od dawna szukałam. W prostocie siła! Nie mogą nie wyjść Czas przygotowania: 10 minut Składniki na masę: 1 margaryna 3/4 szklanki cukru cukier wanilinowy 2 łyżki kakao 2,5 szklanki mleka w proszku 0,5 szklanki mleka Margarynę rozpuścić w garnuszku na małym ogniu. Dodać(...)cukier, cukier wanilinowy, pół szklanki mleka, kakao. Zagotować. Do gotującej się masy wsypać mleko w proszku szybko wypieszać (najlepiej trzepaczką – rozbija grudki). Masę lekko przestudzić i przełożyć nią wafle. Gotowe wafle przycisnąć czymś ciężkim. Warto zwrócić uwagę, by masę rozprowadzać po stronie wafla, która nie ma rowków. Ja oczywiście o tym nie pomyślałam i musiałam dorobić Smacznego

Mojewlasne.pl
Knoppers – domowy sposób na wafelki 875

łyżki cukru 170 g masła 200 ml mleka w proszku część orzechowa: 100 g masła 180 g Nutelli 1 łyżka kakao 100 g orzechów ziemnych dodatkowo: 3 suche wafle 100 g mlecznej czekolady wykonanie: Mleko zagotować razem z cukrem, przestudzić. Masło dokładnie ubić, dodając przesiane mleko w proszku i przestudzone mleko. Orzechy pokroić, uprażyć na patelni. Kakao, masło i Nutelle(...)zmiksować, dodając pod koniec uprażone orzechy. Na pierwszy wafel nałożyć masę białą, przykryć drugim waflem, a na nim wyłożyć masę orzechową. Przykryć kolejnym andrutem. Wafle przygnieść czymś ciężkim i odstawić na pół godziny do lodówki. W tym czasie roztopić w kąpieli wodnej czekoladę. Czekoladę nałożyć na wafla od strony białej masy. Gotowego Knoppersa wstawić do lodówki na ok. godzinę. Można

Ania i Marcin gotują
Wafle kakaowo-cytrynowe 143

Uwielbiam te wafle. Potrafię zjeść pół za cały dzień, ile mają kalorii to nie wiem i nie chce wiedzieć.Dlatego pozwalam sobie na niego raz na 3-miesiace. Niby takie proste i banalne do zrobienia. Każdy ma na nie swój sposób.  Mój jest taki:  SKŁADNIKI: 2 kostki margaryny 12 żółtek 2 szklanki cukru pudru około 1/2 soku(...)uzyskania puszystej konsystencji. Zrób to samo w drugim garnku. Do jednego garnka dodaj sok z cytryny (bądź kwasek cytrynowy), a do drugiego kakao. Wszystko wymieszaj. Na przemian smaruj wafle po płaskiej stronie wafla. Zawiń w folię połóż deskę i coś ciężkiego, by wszystko się połączyło a wafel zmiękł Najlepiej przechowywać w chłodnym miejscu. Starcza na dwa wafle. Smacznego

Misz-masz by Domi
Wafle orzechowo-śliwkowe 130

Już po Wielkanocy, ale chciałam Wam jeszcze pokazać przepis na moje świąteczne wafle. Choć oczywiście można zrobić je na każdą inną okazję, a nawet bez okazji. W każdym razie u mnie w domu mam paru amatorów na te Wafle orzechowo-śliwkowe . Składniki: - paczka wafli kwadratowych - 200g margaryny - 2/3 szklanki mleka - 3/4 szklanki cukru - 1 czubata łyżka naturalnego kakao(...)margaryną, cukrem i kakao. Po zagotowaniu dodaję orzechy i migdały. Zmniejszam ogień i gotuję około 10 minut. Co jakiś czas mieszam masę. Gdy zgęstnieje, odstawiam do wystudzenia. Rozkładam wafle i smaruję jeszcze lekko ciepłą masą orzechową na przemian z powidłami śliwkowymi. Tym razem trzy warstwy to śliwka reszta, to masa orzechowa. Całość chowam w lodówce na kilka godzin. Najlepiej

Kuchnia co dnia
Wafel ciasteczkowo-orzechowy 157

Uwielbiam stwierdzenie "upiekłam wafla" ;) Więc i ja polecam Wam pyszny wafel... pieczony w jakimś fachowym zakładzie, ale za to z masą domową! I nawet na Święta będzie idealny ;) Wafel ciasteczkowo-orzechowy Składniki: 3 wafle 20 dag herbatników 10 dag orzeszków solonych 4 jajka 20 dag cukru 20 dag masła łyżka kakao Przygotowanie: Herbatniki i orzeszki zmielić lub użyć w celu(...)dodając masę jajeczną. Dodajemy też pokruszone herbatniki i ucieramy nadal. Dzielimy masę na dwie części. Do jednej z nich dodajemy kakao, a do drugiej orzechy,  Tera tylko przekładamy wafel dwiema masami i gotowe! Mniam

Lawendowe Niebo
Wiśniowy kaszak (ciasto z kaszą manną) 1170

masła pół szklanki cukru (można dać mniej lub więcej, w zależności od słodkości wiśni, moje były kwaśne) 1 szklanka kaszy manny ok. 300 g wydrylowanych wiśni   Dodatkowo: 4 wafle tortowe Przygotowanie: Keksówkę wyłożyć folią spożywczą.  Z wafli wyciąć nożyczkami 4 prostokąty, jeden na dno blachy, dwa na boczne ścianki i jeden na wierzch ciasta. Wyłożyć waflami(...)mleko, dodać masło, ciągle mieszając dodać cukier i kaszę manną (wsypujemy stopniowo). Po dodaniu kaszy energicznie mieszać, aby nie porobiły się grudki. Gdy masa zacznie gęstnieć - wylać ją na wafla, równomiernie rozprowadzić i ułożyć warstwę wydrylowanych i odsączonych wiśni. Warstwa wiśniowa: Wymieszać sok z mlekiem i zagotować. Dodać masło, ciągle mieszając dodać cukier i kaszę manną (wsypujemy stopniowo). Po dodaniu

Domowa Cookierenka Agi
Knoppers 137

obiecałam, że będę zamieszczać przepisy na ciasta inspirowane znanymi wafelkami, czekoladkami, etc. Dzisiaj przedstawiam przepis na Knoppersa w wydaniu pischingera. Jest naprawdę dobry!     Knoppers Składniki: 4 wafle (andruty), 1/4 szklanki mleka, 1/4 szklanki cukru, 275 g miękkiej margaryny, 1 szklanka mleka w proszku, 200 g kremu orzechowego, 1 łyżka kakao, szklanka orzechów włoskich, tabliczka czekolady mlecznej, 1/2 tabliczki(...)prażymy na suchej patelni. Kiedy orzechy wystygną to drobno je siekamy. 100 g margaryny ucieramy na gładką masę, dodajemy krem orzechowy, kakao, 1/2 szklanki orzechów i całość dokładnie mieszamy. Wafel smarujemy połową masy czekoladowej. Przykrywamy waflem, którego smarujemy całą masą mleczną. Ponownie przykrywamy waflem na którym rozprowadzamy pozostałą część masy czekoladowej. Na masę czekoladową kładziemy wafel który smarujemy roztopioną

paapilotkaa

Proponowane wyszukiwania