wafle - 1634 przepisów (strona:19/109)

Andruty kokosowo-orzechowe 115

pyszne, słodkie, masa kokosowa w połączeniu z nutą orzechową tworzy zgrany duet. Idealne na słodki poczęstunek czy przyjęcie urodzinowe dla dzieci. Tradycyjne, smaczne i domowe. Składniki; 1 opakowanie suchych wafli Masa kakaowo-orzechowa: 15 dag masła 2 pełne łyżki ciemnego kakao 2 pełne łyżki mielonych orzechów włoskich 100 ml mleka 2% 5 dag mleka w proszku 8 dag cukru Masa(...)kokosowe, zagotowujemy , zdejmujemy z ognia i do ciepłej masy, wsypujemy mleko w proszku, mieszamy aż masa się połączy i nie będzie grudek, ma być jednolita. Przełożenie: Na pierwszy suchy wafel, rozsmarowujemy połowę jeszcze ciepłej masy kakaowo-orzechowej, przykrywamy drugim waflem, rozsmarowujemy połowę masy kokosowej, przykrywamy trzecim waflem i smarujemy resztą masy kakaowej, przykrywamy  czwartym waflem i smarujemy resztą masy

Wanilia i Kardamon
Krokiety z ruskim nadzieniem w waflu 169

Zapewne już słyszeliście o krokietach zawijanych w wafel zamiast naleśnika. Jest to rewelacyjny pomysł, jeśli zostanie Wam jakikolwiek farsz, czy to z pierogów, czy też braknie naleśników do krokietów tradycyjnych. Tak się złożyło, że został mi farsz od ruskich pierogów, czyli gotowane ziemniaki i biały ser z cebulką. Gorący farsz(...)położony na wafel powoduje, że zwija się zgrabne rulony i po opanierowaniu w jajku i bułce smaży jak krokiety. Czerwony barszczyk do tego i szybkie danie obiadowe gotowe. To się nazywa recykling w kuchni! Składniki: – farsz, który został z lepienia ruskich pierogów – kilka wafli, w zależności

To co kocham
Ekologiczna żywność od Biona :) 157

których nie używa się pestycydów i herbicydów ani GMO. Żywność odznacza się wysoką jakością, doskonałym smakiem i wysoką zawartością składników odżywczych.   Zobaczcie, jakie produkty otrzymałam do testów :)  WAFLE O SMAKU SYROPU KLONOWEGO syrop pszeniczny * mąka pszenna * olej słonecznikowy * olej palmowy * olej kokosowy * syrop klonowy (10%) * syrop słodowy kukurydziany * mąka sojowa * sól morska * środek spulchniający: wodorowęglan amonu * emulgatory: lecytyna(...)słonecznikowa * cynamon * karmel W paczce o wadze 170 g znajduje się sześć ekologicznych wafli, które dodatkowo ułożone zostały w plastikowym opakowaniu. Produkt ogólnie mnie zaskoczył, ponieważ myślałam, że w środku znajdę większą ilość chrupiących, cienkich wafelków, jednak byłam w błędzie. Wafle są dosyć ciężkie, grube a to dlatego, że każdy jeden wafel złożony jest z dwóch, a ponad

Zdrowie na języku :P
Wafle kakaowo-cytrynowe 126

Uwielbiam te wafle. Potrafię zjeść pół za cały dzień, ile mają kalorii to nie wiem i nie chce wiedzieć.Dlatego pozwalam sobie na niego raz na 3-miesiace. Niby takie proste i banalne do zrobienia. Każdy ma na nie swój sposób.  Mój jest taki:  SKŁADNIKI: 2 kostki margaryny 12 żółtek 2 szklanki cukru pudru około 1/2 soku(...)uzyskania puszystej konsystencji. Zrób to samo w drugim garnku. Do jednego garnka dodaj sok z cytryny (bądź kwasek cytrynowy), a do drugiego kakao. Wszystko wymieszaj. Na przemian smaruj wafle po płaskiej stronie wafla. Zawiń w folię połóż deskę i coś ciężkiego, by wszystko się połączyło a wafel zmiękł Najlepiej przechowywać w chłodnym miejscu. Starcza na dwa wafle. Smacznego

Misz-masz by Domi
Kruche wafle mleczno - kakaowe 161

Podstawą kremu w moich waflach mleczno - kakaowych jest mleko w proszku. Dzięki niemu masa, którą przekładamy wafle nie zmniejsza kruchości andrutów. Wafle nawet na drugi dzień są chrupiące.  Składniki ( do przełożenia 4 warstw, czyli na opakowanie z 5 andrutami): opakowanie andrutów z grubą kratką 200 g miękkiego masła 120 g cukru pudru 200 ml mleka w proszku 1 czubata(...)proszku. Całość miksujemy jeszcze 3 minuty. Gotową masę dzielimy na dwie części. Do jednej z nich dosypujemy kakao i ponownie chwilę ucieramy. Tym razem tylko do połączenia się składników. Wafle przekładamy masami naprzemiennie. Smarujemy nimi stronę z kratką. Masę najlepiej rozprowadza się długą, płaską szpatułką. Tak przygotowane wafle starannie dociskamy, kroimy na porcje, wkładamy do szczelnie zamykanego pudełeczka (może być

Smak mojego domu
Mazurek czekoladowy z orzechami, mazurek bez pieczenia 174

trzcinowego, 2 pełne łyżki masła, 200 ml śmietany kremówki 30%, orzechy: 50 g migdałów, 50 g orzechów włoskich, 50 g orzechów nerkowca, 50 g orzechów pekan, 10 łyżek cukru, wafle tortowe* Na patelni rozpuścić cukier (ma się rozpuścić i minimalnie zmienić kolor, na jasny bursztyn), wrzucić orzechy i smażyć mieszając, tak aby wszystkie orzechy były oblepione karmelem. Przełożyć orzechy(...)około 1/3 całości. Masa: Śmietanę, cukier, masło, posiekaną czekoladę włożyć do garnka i gotować na wolnym ogniu, aż masa zgęstnieje. Odstawić do ostudzenia. Masę podzielić na 5 części. Blat (wafel) posmarować 1/5 masy, posypać 1/2 drobniej rozbitych orzechów. Drugi blat posmarować 1/5 masy i położyć masą do dołu na waflu z orzechami. Docisnąć. Posmarować wierzch wafla 1/5 masy, posypać resztą

królestwo garów
Wafle z masą kajmakową 163

czasu do czasu warto się poświęcić i zrobić samodzielnie taką masą i przełożyć np.wafle tortowe.Na blogu jest kilka wpisów z taką domową masą..[ klik , klik , klik , klik ]. Przepis na wafle dodaję do akcji  Walentynkowej  i do wspólnego pieczenia Ciasta na niedzielę ..W ten weekend wspólnie pichcimy Walentynkowe słodkości  i takowe  pyszności możecie zobaczyć u  Dagmary(...)wafle tortowe 0,75 litra mleka 30 dkg cukru 3 łyżki ekstraktu waniliowego Wszystkie składniki [ oprócz wafli] przełożyć do garnka i gotować aż masa zgęstnieje, co jakiś czas mieszając .Gotową masą przełożyć wafle tortowe.Przełożone wafle przykryć i obciążyć czymś ciężkim, aby wafle się nie wygięły i odstawić do zastygnięcia masy.Następnie dowolnie pokroić lub wyciąć serduszka

Moje domowe kucharzenie
Pischinger orzechowo-ciasteczkowy 158

piszinger". To był po prostu andrut. Taki, o który pytałam przed każdymi świętami: mamo, a będzie andrut na święta?? I kiedy inne matki szły z postępem czasu i przekładały wafle masą z mlekiem w proszku, moja mama trzymała się jednej starej receptury, której dziś nie śmiałabym opublikować na blogu. Bo była to masa z surowymi jajkami! Mało tego. Była też(...)margaryną! Bo kto w latach 80-tych słyszał, żeby do wypieków używać masła. I nikt się też wtedy nie bał salmonelli.  A ja się tym waflem zajadałam. Nie był kruchy. Był taki miękki raczej, a do masy obowiązkowo mama dodawała kakao. I jedną warstwę przekładała dżemem. Jak dziś pamiętam, że zawsze mówiła "dżem musi być kwaśny". I był, najczęściej

bistro mama
Rolada z kaszy manny bez pieczenia 305

Rolada z kaszy manny bez pieczenia. Ciasto szybkie do przygotowania, bardzo popularne w latach ’90-tych. Moja babcia bardzo często przygotowywała ciasto zwijane w waflu i do dziś mam sentyment do takich deserów. Jeśli nie macie piekarnika i lubicie smak kaszy manny to ciasto powinno Wam posmakować. Najlepiej wzbogacić je o domową, kandyzowaną skórkę pomarańczową (dzięki niej ciasto wspaniale(...)chrupiące bakalie, dzięki którym ciasto zyskuje strukturę. Ja raczyłam się roladą z kaszy na śniadanie. Rolada z kaszy manny bez pieczenia: 4 szklanki mleka (1 litr) 2 prostokątne wafle tortowe 3 łyżki gorzkiego kakao 1 kostka masła (200 g) 1 szklanka kaszy manny 1/2 szklanki cukru 2 łyżki cukru z wanilią (lub wanilinowego) 1 łyżeczka cynamonu 1/2 szklanki posiekanych orzechów

Poezja smaku
Wafle z masą śmietankowo-truskawkową 154

Wafle z masą śmietankowo-truskawkową Mając ochotę na małe co nie co do kawy, ofiarą padło opakowanie suchych wafli, które zawsze mam w pogotowiu w zapasie. A masa do przekładania wafli, to zawsze wymysł mojej fantazji, bądź zawartość spiżarki. Fantazja podpowiadała mi że muszą to być koniecznie wafelki na czerwono. Trafiło więc na galaretkę truskawkową. Może być oczywiście każda inna(...)truskawkowa do tortów. Nie można jej się oprzeć.  Składniki: 350 ml śmietany 30% 3/4 szklanki mleka w proszku galaretka truskawkowa 250 g masła szklanka cukru opakowanie suchych, kwadratowych wafli Sposób przygotowania: Masło, śmietanę i cukier zagotować w rondlu. Wsypać galaretkę, wymieszać i odstawić do lekkiego ostudzenia. Do ciepłej masy dodać mleko w proszku, wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Przekładać

na moim stole...
wafle z mlekiem w proszku i bakaliami 138

Ostatnio na naszym stole często goszczą wafle, mój mąż za nimi przepada a ja bardzo lubię je robić. Dlatego, że są ekspresowe i można z nimi kombinować na milion sposobów. Świetnie nadają się na wycieczki i pikniki, bez problemu przetrwają podróż. Te przełożyłam masą z mleka w proszku, galaretki i mnóstwa bakalii. Wyszły wiele lepsze niż sklepowe.  Składniki(...)wafle słoiczek powideł śliwkowych 200 g mleka pełnego w proszku 1 galaretka żółta 1 galaretka zielona kostka margaryny lub masła 50 g cukru 1,5 szklanki bakalii (żurawina, orzechy, rodzynki, morele, skórka kandyzowana z pomarańczy, kandyzowane wiśnie) Galaretkę zieloną rozpuścić w szklance wody, wystudzić i odstawić do stężenia w płaskim naczyniu. Kiedy będzie mocno stężała pokroić ja w drobną kostkę

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Brzoskwiniowiec z masą makową 141

czekoladowych szczypta soli Masa makowa: 1 serek mascarpone (250g) 3 łyżki cukru pudru 250g śmietany 30% 350g masy makowej z puszki np Helio Ponadto: puszka brzoskwiń (ok 800g) paczka wafli okrągłych 1 galaretka brzoskwiniowa ewentualnie pomarańczowa 1/3 słoika marmoladki deserowej z truskawką Jamar 1/3 puszki masy kajmakowej Sposób przygotowania: 1. Z wafli wycinamy 4 krążki wielkości tortownicy (tak by się(...)oraz serek mascarpone, na końcu masę makową i delikatnie mieszamy. Wstawiamy do lodówki.   4. Z biszkopta ścinamy wierzch (cieniutką warstwę). Smarujemy 1/3 masy makowej. Przykrywamy jednym płatem wafla i układamy połówki brzoskwiń. Całość zalewamy tężejącą galaretką i odkładamy do lodówki.  5. Na zastygniętą warstwę brzoskwiniową nakładamy 1/2 masy makowej. Przykrywamy waflem, smarujemy marmoladką deserową, przykładamy kolejny płat

Kuchnia w czekoladzie
Andrut z kokosem i biszkoptami 106

Uwielbiam andrutowe wariacje :) Dziś z pyszną masą kokosową. Składniki: 2 szklanki mleka 1 szklanka cukru 20 dag wiórków kokosowych 1 kostka masła 1 opakowanie wafli 1 opakowanie okrągłych biszkoptów 20 dag powidło Wykonanie: Mleko gotować z cukrem na karmel około 40 minut na wolnym ogniu. Następnie wsypać wiórki i odstawić do wystudzenia. Masło utrzeć z karmelem kokosowym i złożyć wafel(...)następujący sposób: pierwszy wafel smarujemy powidłem, następnie przykrywamy waflem i smarujemy go ½ masy kokosowej, po czym układamy na całości biszkopty i smarujemy drugą częścią masy, nakładamy wafel i smarujemy go powidłem, przykrywając go waflem

Tradycyjna Kuchnia
Szybka, prosta i nietypowa mini szarlotka 109

już każde dni, tygodnie, wolne czy "pracujące". Definitywnie tego nie lubię! ;) Przedstawiam Wam przepis na dość nietypową szarlotkę, a przede wszystkim prostą w wykonaniu Składniki (jedna porcja): 4 wafle ryżowe/kukurydziane (ja użyłam wafli kukurydzianych slim firmy Kupiec, ale lepiej sprawdzą się wafle ryżowe) 2 jabłka 1 łyżka miodu cynamon jajko 0,5 łyżeczki stewi Sposób przygotowania: Dwa wafle(...)kruszymy i wykładamy na spód żaroodpornego naczynia, a następnie polewamy łyżką miodu jabłka trzemy na tarce, mieszamy z cynamonem i wykładamy na wafle na jabłka kruszymy pozostałe wafle jajko miksujemy ze stewią i szczyptą cynamonu przez około minutę, a następnie polewamy nim szarlotkę pieczemy w temp 180 stopni przez około 20 minut SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Bananowe wafle w czekoladzie 133

Kolejna moja propozycja na kreatywne wykorzystanie wafli ryżowych, które przełożone są zmiksowanymi bananami, oblane w czekoladzie i posypane 3 rodzajami krokantu: orzechowym, pistacjowym i sezamowym. Czekolada jest mieszana, czyli mleczno-gorzka, a tym, co wolą wytrawne smaki lub bardziej dbają o linię polecam tylko gorzką- wtedy taka przekąska będzie całkowicie bez cukru, no i fit :) Prosta, smaczna, bezglutenowa i pożywna(...)przekąska, która doda nam energii na dłuuugi czas! * naturalne wafle ryżowe*- 6 szt. * banany- 2 małe * czekolada gorzka- 50 g * czekolada mleczna- 50 g * olej- 1 łyżka * odrobina soku z cytryny * orzechy włoskie, pistacje oraz sezam- do posypania Banany z odrobiną soku z cytryny dokładnie rozgnieść. Masę bananową rozdzielić po równo i ułożyć na 3 waflach, przykryć kolejnymi 3 waflami

Kraina Miodem Płynąca