wafle - 1634 przepisów (strona:16/109)

Drobiowe mięso mielone w andrucie s. Anastazji 145

Mięso mielone przekładamy do miski. Dodajemy zeszkloną (przestudzoną) cebulę, odciśniętą bułkę, sól, pieprz i 1 jajko. Mieszamy dokładnie. Na blacie rozkładamy zwilżoną, czystą ściereczkę. Na niej kładziemy jeden suchy wafel. Rozprowadzamy część mięsnej masy. Przykrywamy drugim waflem i rozprowadzamy resztę masy. Przykrywamy ostatnim waflem. Całość odstawiamy na chwilę, po czym wafel odwracamy, by i druga strona lekko zmiękła (lub przykrywamy(...)całość drugą ściereczką). Zwilżone andruty zwijamy w roladę (ja pomagałam sobie ścierką, na której był wafel). Ostrym nożem (najlepiej takim z „piłką”) kroimy na kromeczki/plasterki. Do garnuszka wbijamy jajka. Lekko roztrzepujemy kuchenną rózgą. Dodajemy drobno pokrojony koperek, mleko oraz taką ilość mąki, by otrzymać ciasto o konsystencji kwaśnej śmietany (u mnie było to mniej więcej 3/4 szklanki). Powstałą

Smaki Na Talerzu
Wafle krówkowe 62

Zrobienie smacznych wafli wcale nie musi być trudne Poniżej przedstawiam przepis na pyszne wafle o smaku krówkowym, które może wykonać nawet osoba mająca dwie lewe ręce w kuchni. Do wykonania wafli będziemy potrzebować tylko 3 składników. A więc zaczynamy.  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 paczka wafli 1 puszka masy kajmakowej o smaku krówkowym 1 kostka masła Przygotowanie: (adsbygoogle = window.adsbygoogle(...)przestudzonego rozpuszczonego masła dodajemy puszkę masy kajmakowej o smaku kròwkowym. 3. Następnie całość dokładnie miksujemy na jednolitą gładką masę. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 4. Tak przygotowaną masą smarujemy wafel a następnie przykładamy go kolejnym i powtarzamy czynność. 5. Przesmarowany wafel należy obciążyć np ciężkimi książkami lub garnkiem i odstawić na parę godzin tak aby masa zastygła. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Czas przygotowania

Blog kulinarny S9.PL
Wafle krówkowe 225

Zrobienie smacznych wafli wcale nie musi być trudne Poniżej przedstawiam przepis na pyszne wafle o smaku krówkowym, które może wykonać nawet osoba mająca dwie lewe ręce w kuchni. Do wykonania wafli będziemy potrzebować tylko 3 składników. A więc zaczynamy.  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 paczka wafli 1 puszka masy kajmakowej o smaku krówkowym 1 kostka masła Przygotowanie: (adsbygoogle = window.adsbygoogle(...)przestudzonego rozpuszczonego masła dodajemy puszkę masy kajmakowej o smaku kròwkowym. 3. Następnie całość dokładnie miksujemy na jednolitą gładką masę. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 4. Tak przygotowaną masą smarujemy wafel a następnie przykładamy go kolejnym i powtarzamy czynność. 5. Przesmarowany wafel należy obciążyć np ciężkimi książkami lub garnkiem i odstawić na parę godzin tak aby masa zastygła. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Czas przygotowania

Blog kulinarny S9.PL
Wafle z mascarpone i malinami 70

Składniki/ ok. 6 wafli: -250 g mąki pszennej -250 ml mleka -1 jajko -1 łyżka cukru -3 łyżki oleju -1 łyżeczka proszku do pieczenia -szczypta soli – do podania: serek mascarpone, świeże lub mrożone maliny, miód,syrop klonowy, cukier puder Przygotowanie: Ubij białko. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy. Dodajemy pozostałe składniki ( olej, cukier, mleko i sól, żółtko). Wszystko miksujemy(...)koniec dodajemy ubita pianę i delikatnie mieszamy. Rozgrzewamy mocno gofrownicę. Nakładamy chochlą porcję i smażymy ok. 3-4 minuty, aż ciasto się przyrumieni. Wafle  wykładamy najlepiej na kratkę. Propozycja podania: Bierzemy jeden wafel i smarujemy serkiem mascarpone wymieszanym z cukrem pudrem. Następnie układamy na nim drugi wafel, posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy malinami. Opcjonalnie polewamy syropem klonowym lub miodem

I LOVE LIFE
Wafle „Michałki” 157

Kolejne wafle do kolekcji na blogu;) Ten konkretny przepis wypatrzyłam na blogu Zjem to. Wyszły smaczne. Z gładką masą oraz taką z kawałkami orzechów. Czy smakowały jak znane „Michałki”? Moim zdaniem niekoniecznie;) 3 wafle/andruty suche 60 g orzechów laskowych 170 g miękkiego masła 280 g serka homogenizowanego waniliowego 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki nutelli 1 szkl. mleka(...)serek homogenizowany oraz mleko w proszku. Na końcu dodajemy nutellę. Do miseczki przekładamy mniej więcej 1/3 masy. Dodajemy do niej gorzkie kakao oraz posiekane orzechy. Masę rozprowadzamy na pierwszym waflu. Przykrywamy drugim waflem. Pozostałą masę łączymy z resztą mleka w proszku, mieszamy. Masę wykładamy na wafel, wyrównujemy. Przykrywamy trzecim waflem. Wafle obciążamy deską do krojenia i umieszczamy w chłodnym miejscu

Smaki Na Talerzu
Pischingery z czekoladową masą kajmakową 157

chętnie sięga się po następny kawałek… i na tym kończymy:) Potrzeba zjedzenia czegoś słodkiego zostaje zaspokojona na długi czas. Z tego też powodu polecam do zrobienia tych pischingerów wafli jak najgrubszych, tak by choć trochę zrównoważyły słodycz nadzienia;) 5 dużych kwadratowych wafli 2 puszki masy kajmakowej 150 g czekolady gorzkiej 150 ml śmietanki 30% Śmietankę podgrzewamy. Gorącą zdejmujemy(...)palnika i wrzucamy kostki czekolady. Mieszamy aż do rozpuszczenia. Następnie do czekoladowej śmietanki dodajemy kajmak. Mieszamy do połączenia. Masę dzielimy na 4 równe części. Jedną część rozprowadzamy na waflu. Przykrywamy kolejnym waflem. Rozprowadzamy kolejną część masy. Czynności powtarzamy aż do wyczerpania składników. Ostatni wafel powinien być suchy. Wafle owijamy folią, dociskamy dużą deską, którą dodatkowo obciążamy garnkiem. Odstawiamy w chłodne

Smaki Na Talerzu
Wafle z masą bakaliową 120

zrobienia tych wafli zachęciło mnie pewne zdarzenie. Miałam do załatwienia kilka spraw i nie planowałam niczego więcej. Ale... zadzwonił telefon. Moja znajoma chciała trochę pogadać i zaproponowała spotkanie w niedalekim terminie. Powiedziałam, że jestem w pobliżu jej domu, więc zaprosiła mnie do siebie. Tak więc z nieplanowaną wizytą   zjawiłam się u mojej znajomej. Jak już powiedziałam, wizyta nie była(...)mojego rozczarowania, ale postanowiłam, że po powrocie do domu zrobię wafelki takie, jak należy. Czyli, smaczne, kruche i miękkie zarazem i takie jakie ja zechcę. I zrobiłam. Składniki: 2 wafle prostokątne 200 ml mleka 170 g masła 80 g cukru 1 duża pełna łyżka kakao 150 g mleka w proszku pełnotłustego 40 g wiórek kokosowych 30 g posikanych migdałów

Kuchnia u Krysi
Kakaowe wafelki (z podpłomyków) 155

chrupać od tak, więc mam ich sporo w szafce Kakaowe wafelki z podpłomyków wyszły naprawdę pyszne i … znikły w oka mgnieniu. Spróbujcie, polecam. P.s. Jeśli jednak wolicie tradycyjne wafle możecie je spokojnie przełożyć masą kakaową z tego przepisu. Składniki: (na 8 sztuk) 8 sztuk podpłomyków (suchych wafli)* 2 płaskie łyżki ciemnego kakao – u mnie Emix 125 g masła(...)szklanki cukru 1/4 szklanki mleka (u mnie 2%) 1/2 szklanki mleka w proszku (pełnego) + 1 pełna łyżka opcjonalnie cukier puder do oprószenia wafli *można również użyć tradycyjnych wafli Przygotowanie: Do garnuszka z grubszym dnem przekładamy masło, dodajemy cukier, kakao i wlewamy mleko (1/4 szklanki). Całość podgrzewamy do rozpuszczenia składników. Pod koniec mieszamy. Garnek zdejmujemy z ognia, odstawiamy na chwilę

Słodkie okruszki
Wafle ryżowe w czekoladzie 143

Wafle ryżowe to dosyć popularna przekąska. Ktoś może powiedzieć, że bardziej zdrowa niż smaczna Ale jeśli dodamy do nich czekoladę, to trudno się im oprzeć, a z pewnością są dużo zdrowsze niż te kupowane w sklepie. W każdym razie w moim domu do ich jedzenia nie trzeba nikogo zachęcać! Polecam Składniki: 14 wafli ryżowych (1 opakowanie) 1/2 porcji aksamitnej polewy(...)według tego przepisu Wykonanie: W pierwszym kroku przygotowujemy polewę czekoladową według tego przepisu. Połowa porcji wystarcza na około 14 sztuk wafli. Gdy polewa przestygnie i zgęstnieje, to delikatnie chwytamy pojedynczy wafel w palce, maczamy go w czekoladzie, po czym łyżką wyrównujemy czekoladową powierzchnię Posmarowane wafle układamy na kratce do studzenia, żeby nadmiar czekolady mógł sobie spokojnie ścieknąć. Można posypać

Lamarida.pl
Pischinger 182

Pischinger to deser z Krakowa i choć wafle przekładane kremem czekoladowym kojarzę z dzieciństwa, nikt u mnie tak ich nie nazywał. Moje dzisiejsze wafle robiłam na bazie kwadratu i kroiłam na nieduże batoniki, możecie jednak zrobić je z okrągłych wafli tortowych i kroić jak torcik. Składniki: 5 sztuk wafli tortowych 200 g masła 1/2 szklanki cukru 5 łyżek kakao(...)masy kakaowej dodajemy zmielone na proszek orzechy i mleko w proszku (zaczynamy od 1,5 szklanki, jeśli konsystencja będzie za rzadka, można dodać więcej). Gotową masę kakaową rozsmarowujemy na waflach tortowych. Poskładane wafle odstawiamy na min. pół godziny. Kiedy nieco zmiękkną i dobrze się skleją będzie je łatwiej pokroić. Czekoladę na polewę rozpuszczamy na małym ogniu (można dodać do niej

Ciastkozercy
wafle z białym nadzieniem 152

Rozpoczynamy cykl przed świąteczny. Może się pojawiać więcej niż jeden przepis dziennie, ale taki mamy okres. Tym razem na słodko. Masę krówkową można zrobić lub kupić, białą masę do wafli najlepiej zrobić - a robi się w trybie ekspresowym. Młoda może nie mogła pomóc przy robieniu samej masy, ale później już bardzo pomagała. Takiego pomocnika możecie mi pozazdrościć :) Jutro spotkanie świąteczne(...)przedszkolu Misi, więc zaoferowałam się ze zrobieniem czegoś słodkiego. Na co dzień dzieciaki w przedszkolu słodkiego nie mają, więc dla nich będzie to również wydarzenie :) Wafle robi się szybko, najgorzej to poczekać na drugi dzień, żeby dobrze się połączyło wszystko. Nie wiem czy ta wysokość będzie dobra dla przedszkolaków i ich małych buziek, ale przecież dorośli też tam będą. Składniki

Gotowanie z pasją
Ekspresowe wafle z masą orzechową 409

Już Wam wspominałam, że wafle domowe w moim domu są jak najbardziej pożądane... Gdy nie mam czasu (a przy mojej córeczce to standard) - robię takie, których przygotowanie naprawdę zajmują tylko chwilę. Tym razem użyłam (i często używam) gotowej masy orzechowej, która sprawia, że wafelki są przeeepyszne! Taka puszka bez problemu wystarcza na dużą paczkę wafli i nie trzeba nic dodawać(...)mieszać. A jeśli lubicie orzeszki - to o czym tu pisać...? Opcjonalnie wafle można udekorować polewą czekoladową. Zapewniam, że obie opcje znikają w oka mgnieniu! Polecam! Tu znajdziecie inne moje wafelkowe propozycje - klik . 1 paczka wafli tortowych (*) Do przełożenia: 1 puszka masy orzechowej (560g; Helio) Opcjonalnie: polewa czekoladowa     Wafle przełożyć masą i z łożone obwinąć folią aluminiową lub spożywczą

Di gotuje
wafle z powidłami śliwkowymi 174

się ochotę na coś słodkiego, ale do końca nie jesteśmy przekonani co to ma być ... zawsze mogą to być wafle. A do wafli nadzień tyle ile osób zapytanych. U nas czas na przetwory świeże, więc te z przed lat można wykorzystać jeśli jeszcze uchowały się w szafce. A powidła śliwkowe nie wiem jak, ale się uchowały. Stąd pomysł na połączenie(...)słodkich wafli z lekko kwaskowatymi powidłami. Połączenie idealne, ale jeden minus. Jeśli ktoś nie lubi bardzo nasączonych wafli, to te nie będą dla niego. Te są mięciutkie. Składniki: opakowanie dużych wafli 2 średnie słoiczki powideł śliwkowych - domowej roboty najlepsze Przygotowanie: wafle przekładamy dokładnie jeden po drugim powidłami śliwkowymi  - do ostatniego kawałka całość przykrywamy ściereczką lub papierem do pieczenia

Gotowanie z pasją
Wafle ryżowe w jajku z żółtym serem (tosty, placuszki) 106

dziś często robię tosty w jajku i nawet specjalnie kupuję do tego chleb. Przerabiałam już wiele wersji: smażone, pieczone, z serem, z przyprawami... Oj, różności... Tym razem użyłam... wafli ryżowych. Tak, wafli! I moim zdaniem to przepyszny pomysł. Musiałam szybko robić fotki, bo każdy podbierał mi je prosto z patelni. Efektem tego był smażenie kolejnej porcji. Na ciepło są rewelacyjne(...)choć ja kilka skończyłam wieczorem i dla mnie też fajnie smakowały. Najlepsze są wafle grube, ponieważ będą chrupiące, natomiast cieńsze staną się lekko miękkie. W każdym bądź razie - każda wersja jest smakowita! 11 wafli ryżowych (u mnie o średniej grubości - Lestello ) Do panierowania: 2 jajka  1-2 łyżki mleka (opcjonalnie) papryka słodka sól, pieprz Do smażenia: olej lub masło

Di gotuje
Lodowa kanapka z jagodami, czyli deser w waflu 193

Jagodowe lody z kawałkami owoców zamknięte pomiędzy dwoma waflami. Ten zimny deser to taka inna forma podania lodów. Wystarczy pokroić na kwadraty i zajadać :) 1 wafel tortowy 4 żółtka 1/4 szklanki cukru 250 g mascarpone 200 g jagód 1 łyżka soku z cytryn y Jagody wsypać do garnuszka, wlać sok z cytryny i podgrzewać na małym ogniu, aż jagody puszczą(...)się cukrowa skorupka. Dodać jagody, wymieszać i wstawić do zamrażalnika. Co jakiś czas należy masę przemieszać i pilnować, aby była na tyle gęsta, żeby można było ją rozsmarować na waflu. I to jest najtrudniejszy etap, bo można sobie o tych lodach zapomnieć :) Wafel przekroić na pół i jedną część położyć na foli aluminiowej. Wyłożyć gęstą masę jagodową i przykryć drugim

https:KKuchniaMniam