wegetarian , gdyż zawiera aż 25% białka i wszystkie aminiokwasy poza tryptofanem.Jest bogatym źródłem wapnia , żelaza i kobaltu.W tym daniu sprawdziła się znakomicie!Danie niezwykle smaczne , ale i sycące!Kurczak … ryż … fasola … kukurydza …. a wszystko to zapieczone pod ciągnącym serem!Z przyjemnością sięgaliśmy po dokładkę!SKŁADNIKI:* filet z kurczaka – 300 g* kukurydza – 200 g* fasola(...)żółty ( plastry ) – 6 szt* olej – 50 ml* sól* pieprz* papryka* świeża bazyliaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :Namoczoną wcześniej fasolę gotujemy do miękkości.Ryż gotujemy al dente.Filety z kurczaka oczyszczamy , kroimy na 4 kawałki , lekki rozbijamy tłuczkiem , a następnie oprószamy z każdej strony solą , pieprzem i ostrą papryką.Kukurydzę odsączamy z zalewy.Pomidory wraz z zalewą wlewamy do miski ( większe kroimy na kawałki
Ostra na Słodkomnie coraz częściej gości na stole mięso , choć jak wiecie należę do tych , co naleśniki , racuchy i innego rodzaju placuszki zawsze wychwalali pod niebiosa! ).Delikatne , soczyste mięso z kurczaka zamarynowane w przyrządzonym w domowym zaciszu pesto Rosso jest nie tylko niesamowicie smaczne , ale i niezwykle aromatyczne!Chrupiąca panierka ukrywa w sobie niezwykły smak przywodzący na myśl Toskanię i tamtejsze suszone(...)kuskusem i rukolą tworzy fantastyczny obiad! SKŁADNIKI :( 4 porcje )PESTO ROSSO :* suszone pomidory w oliwie – 100 g* orzechy Pini – 100 g* czosnek – 1 ząbek* parmezan – 50 gMIĘSO:* filet z kurczaka – 400 g* sól – do smaku* pieprz – do smakuDODATKOWO :* olej rzepakowy do smażenia – 250 ml* kuskus – ok. 200 g* jajko – 1 szt* bułka tarta – 100 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:PESTO ROSSO
Ostra na Słodkoręką na sercu przyznaję , że jest to najlepszy sos jaki w życiu jadłam!Niesamowicie delikatny, ale zarazem intensywny w smaku … kremowy … W połączeniu z delikatnym mięsem kurczaka i zapiekanymi ziemniaczanymi ptysiami tworzy iście królewską całość!Zapieczona na kurczaku skórka i przyrumienione ptysie ziemniaczane kuszą nie tylko podniebienie , ale i oczy!Polecam! SKŁADNIKI:MIĘSO:* filet z kurczaka
Ostra na SłodkoMięsko , mięsko mięsko!Po ostatnich słodkościach przyszła pora na jakieś mięsko.Dziś mam dla Was przepis na soczystego kurczaka , z dodatkiem chrupiącego , smażonego boczku … podanego z aromatycznym szpinakiem i zielonym groszkiem.łatwo , szybko , smacznie …. i niesamowicie sycąco!Polecam! SKŁADNIKI:* filet z kurczaka – 2 piersi* świeży rozmaryn – garstka* wędzony boczek – 4 plastry* sól – do smaku(...)świeży szpinak – 200 g* mrożony groszek – 200 g* czosnek – 2 ząbki* olej do smażenia – ok. 3-4 łyżkiSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Na papierze pergaminowym układamy filety z kurczaka , posypujemy solą , pieprzem i rozmarynem.Przykrywamy drugim papierem i rozbijamy na ok. 1,5 plastry.Rozgrzewamy olej , dodajemy pokrojony w paseczki boczek , przesmażamy , a następnie dodajemy mięso.Na wolnym ogniu smażymy
Ostra na Słodkokminek – 1 szczypta* cynamon – 1 szczypta* pieprz ziarnisty – 2 ziarenek* papryka chili – 1 duża szt*sok z cytryny – 2 łyżkiDODATKOWO:* filet z kurczaka – ok. 600 g* mleko – 75 ml* klarowane masło ghi – 3 łyżki* duża cebula – 1 szt* ryż np. basmati – 250 gSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Do miseczki wkładamy imbir, czosnek, garam(...)masalę, chili w proszku, kurkumę , 0,5 łyżeczki soli , kardamon i dodajemy jogurt naturalny.Wszystko razem dokładnie mieszamy , dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka i odstawiamy do zamarynowania ( im dłużej będzie w lodowce, tym smak będzie intensywniejszy ).W garnuszku gotujemy mleko, dodajemy szafran.Na patelni roztapiamy ghi i podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę.Połowę porcji odkładamy do osobnego naczynia.Na patelnię wsypujemy ryż, zalewamy
Ostra na SłodkoŚwiątecznym stole nie może zabraknąć sałatek :) Dziś przedstawiam moją ulubioną :) Pewnie dużo osób robi oprócz jarzynowej sałatki również taką z piersi kurczaka czy też inną :) W przedstawionej nie ma dużo składników, ale jest moim zdaniem pyszna :) Moja mama robi podobną, z tą różnicą, że pierś nie jest gotowana w parowarze oraz dodaje jeszcze kukurydze.Składniki : 1 filet z piersi(...)kurczaka 1 puszka ananasów w plastrach1 cebula sok z 1/2 cytryny 3 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardyPrzyprawy : pieprz czarnyPierś z kurczaka myjemy, odsączamy nadmiar wody, oczyszczamy i wstawiamy na tacce z folii aluminiowej do parowaru i włączamy na 20 minut. Cebule drobno kroimy i parzymy wrzątkiem na sitku. Plasterki ananasa kroimy w małe kawałki
Parowar FacetaWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Kurczak po chińsku to idealny pomysł na szybki i smaczny obiad. Przygotujecie go w przeciągu godziny. Do jego zrobienia potrzebujecie gotowej mieszanki chińskich warzyw, kurczaka i ryżu. Danie wychodzi pyszne i zdrowe. Polecam, jestem pewna, że wam posmakuje. Post Kurczak po chińsku pojawił się poraz pierwszy
Marta Gotujekebab shoarmaczosnek w proszkusłodka papryka w proszkupieprzwarzywa: kapusta pekińskaok. 3 pomidoryduży ogórekcebulaponadto:ok. 6 chlebków pittaolej do smażeniasos czosnkowysos chilli lub meksykańskiDomowy Kebab - Sposób przygotowania:Kurczaka kroimy w nieregularną kostkę, doprawiamy przyprawami, dokładnie mieszamy, tak aby pokryły one całe mięso i umieszczamy w lodówce (można pozostawić je tam na kilka godzin lub nawet całą noc).Siekamy kapustę(...)kroimy pomidory i ogórka w plasterki, a cebulę w drobną kostkę. Odrobinę solimy warzywa.Na rozgrzany olej (kilka łyżek) wrzucamy kawałki kurczaka i smażymy na niedużym ogniu cięgle mieszając przez ok. 6 minut.Pitty przekrawamy w poprzek tworząc "kieszonkę" i podgrzewamy na grillu elektrycznym lub w piekarniku.Każdą wewnętrzną stronę chlebków polewamy sosem
Słodka Stronasera gorgonzolapieczona pierś kurczakagarść orzechów włoskichgarść suszonej żurawinygarść kiełków rzodkiewkiDressing:saszetka oleju Kujawskiego z czosnkiem i bazyliąsok z cytrynyłyżeczka musztardysól, pieprzPrzygotowanie:Orzechy siekamy i prażymy na suchej patelni. Kurczaka kroimy w plasterki. Jabłko kroimy w dużą kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny. W misce mieszamy roszponkę z pokrojonym jabłkiem, pokruszonym serem, żurawiną i kiełkami. Na wierzchu układamy kawałki kurczaka
Smakowity Blog Kulinarnyktóre przywędrowało do Tajlandii prawdopodobnie z Malezji lub Indonezji. Jest zdecydowanie delikatniejsze od pozostałych dań typu curry. Potrawę najczęściej przyrządza się z wołowiną, ale możecie z powodzeniem zastąpić ją kurczakiem (tak jak ja) lub wieprzowiną.Na Panang Curry składa się mięso pocięte w paski lub plastry, pasta Panang na bazie pasty krewetkowej, chilli, trawy cytrynowej i galangalu, liście limonki kafir(...)dziś przygotowałam uproszczoną wersję z kupną pastą, jednak w niedalekiej przyszłości przygotuję własną pastę, bo danie jest wyśmienite :) Zapraszam do gotowania!Składniki na szybkie Panang Curry z kurczakiem dla dwóch osób:3/4 szklanki mleka kokosowego1 pierś z kurczaka, pocięta w cienkie plastry3 liście limonki kafir, poszarpane*1-2 łyżki pasty Panang1 łyżeczka sosu rybnego1 łyżeczka cukru trzcinowego lub palmowego1 łyżka
Tajskie smakiczosnku 1 pierś z kurczaka250ml bulionu1 marchewkastarty parmezan1 łyżka oleju rzepakowego 2 kieliszki białego wina wytrawnego1,5 szklanki ryżu do risotto sól, pieprzPrzygotowanie:Bulion: gotujemy bulion z pokrojonym kurczakiem, marchewką i dynią.Risotto:Na patelni na oleju podsmażamy poszatkowaną cebulę oraz pokrojony czosnek.Po kilku minutach dorzucamy nieugotowany ryż do risotto, szklimy go i zalewamy 1 szklanką wina. Gotujemy(...)dodajemy do ryżu. Pieprzymy i solimy do smaku. Zmniejszamy ogień. Rozgrzewamy piekarnik do 180'C. Naczynie żaroodporne lekko smarujemy oliwą. Wykładamy kolejno ryż z dynią, na to pokrojonego, ugotowanego kurczaka (którego lekko pieprzymy), po czym danie posypujemy parmezanem (lub innym serem).Pieczemy w temp. 180'C przez ok. 15min (do momentu zarumienienia się sera). Nie wiem, które połączenie dyni
Kitchens Alphabetzakupów (w końcu!) dostrzegłam go w lodówkach. Od razu zakupiłam paczkę i z nie skrywaną radością zaniosłam do domu. Przyrządziłam go w sosie śmietanowym z serem gorgonzola i dodatkiem kurczaka. Wyszło naprawdę pysznie (i kolorowo:)).Ilość porcji: 3Czas przygotowania: 20 minutSkładniki:Opakowanie świeżego czarnego makaronu (lub porcja na 3 osoby)2 pojedyncze filety z kurczaka200 ml śmietany 12%80g sera(...)smażeniaPrzyprawy: świeżo mielony pieprzMakaron gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Na patelni rozgrzewamy trochę oleju rzepakowego. Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy. Dodajemy przeciśnięty czosnek oraz pokrojonego w kostkę kurczaka. Całość smażymy na złoty kolor. Następnie zalewamy śmietaną oraz dodajemy pokrojony ser. W czasie, kiedy ser rozpuszcza się na patelni natkę pietruszki myjemy oraz siekamy. Dorzucamy na patelnię i doprawiamy
Kolizje SmakówGotowany kurczak nie musi być nudny. Ilość potraw jakie robię z ugotowanego w rosole kurczaka jest już olbrzymia. Wszelkiego rodzaju potrawki, kurczak obsmażany, krokiety , farsze itd.Najłatwiej jednak odlać po prostu odrobinę mocnego rosołu, dodać masło, szczyptę mąki by zagęścić i zioła.Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnitakie dni zachęcam Was do grillowania, bo możemy to robić o każdej porze dnia, nie tylko wieczorami niezdrowo objadając się na noc. Dzisiaj na obiad przygotowałam filet z kurczaka z grilla w marynacie. Zapraszam do wypróbowania tego przepisu :) Do jego przygotowania oprócz podwójnego filetu z kurczaka (podwójnego), potrzebujemy marynaty, którą go doprawimy. Marynata (składniki dla podwójnej piersi z kurczaka
Taste Of My Daybrakuje Wam czasu na stanie przy garnkach, na obiad proponuję szybkie i pożywne danie, którego przyrządzenie nie powinno zająć więcej niż 30 minut. Składniki: pojedyncza pierś z kurczaka pół cukinii kilka różyczek brokułu (ok 4-5szt) śmietana papryczka czuszka przyprawy: curry, np. przyprawa do gyrosa, maggi Wykonanie: Cukinię kroimy w plastry, a plastry w ćwiartki. Filet z kurczaka(...)wraz z cukinią i brokułem smażymy na kilku kroplach oleju przyprawiając curry, chilli, mieszanką do gyrosa lub innymi przyprawami wg uznania. W między czasie gotujemy makaron / ryż. Gdy kurczak będzie usmażony, a warzywa miękkie, na patelnie dodajemy kilka łyżek śmietany, tak by pokryły wszystkie składniki. Całość przyprawiamy maggi. Podajemy przyozdobione natką pietruszki bądź koperkiem z ryżem lub makaronem, smacznego
Taste Of My Day