deska jaką przygotowałem na tą grillową imprezkę plenerową - motywem przewodnim jest biały ser w kilku odmianach a jednocześnie pomysł na oderwanie od stereotypów. Sery jakie zostały wykorzystane to : feta twaróg kanapkowy żółty Na tej desce znajdują się : Kuleczki serowe ( 3 sery ) w różnym wykończeniu - paprykowym, orzechowym, szczypiorkowym Polskie suschi - przepis znajdziecie TUTAJ Rolada szpinakowa z łososiem Przepisy na kuleczki serowe
Mechanik w kuchniBUNDZ / BUNC. Joanna M. po swoich wojażach po południowej Polsce przywiozła polski ser bundz/ bunc i mi małą gomułkę odstąpiła! Tradycyjny bundz to produkt z mleka owczego – rodzaj twarogu, ma zwartą konsystencję i doskonale nadaje się do sałatek. Wykorzystałam więc bundz do przygotowania Sałatki à la caprese. Ja uwielbiam włoską Caprese, którą bardzo często przygotowuję: Sałatka Caprese Kanapki Caprese
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędrożdży 60 g cukru 125 ml mleka (letniego) 50 g miękkiego masła/margaryny 1 jajko Masa serowa: 500 g zmielonego twarogu( u mnie ricotta) 120 g cukru 2 jajka otarta skórka z cytryny bio Masa migdałowa: 250 g mielonych migdałów 4 jajka
Mia Cucina Sofietaresztą składników ( mlekiem, serem, przesianym budyniem, cukrem, aromatem i cukrem z prawdziwa wanilią) miksujemy na wolnych obrotach sernika aż do najdokładniejszego połączenia - tak aby nie było widocznych grudek twarogu. Płynną masę wylewamy na upieczony spód, a na jej wierzchu rozsmarowujemy pianę z białek - wedle uznania łyżką lub szpatułką (technika dowolna(;) Sernik pieczemy 2 godziny w temperaturze 180stC. Ostatnie 20minut podpiekamy
Symfonia Smakówpołączą. Ciasto przelać do przygotowanej formy o śr. 21cm. Piec ok. 35-40min w temp. 180st. Ostudzić i przekroić na 2 warstwy. Krem czekoladowy: 250g półtłustego twarogu, 100g jogurtu naturalnego, 170g mlecznej czekolady, 130g cukru pudru. Biały ser dokładnie utrzeć z cukrem pudrem oraz jogurtem naturalnym. Następnie dodać stopioną, przestudzoną czekoladę i dokładnie wymieszać
Z miłości do słodkościkawałki, zmielić w blenderze. Dodać stopione masło oraz likier malinowy, krótko zmielić. Masę wyłożyć na dno tortownicy o śr. 24 cm. Schłodzić. Masa serowa: 1/2 kg półtłustego twarogu, 200g gorzkiej czekolady, 400g śmietanki 30%, 2 łyżki żelatyny, 3 łyżki kakao, 100g cukru pudru, 3 łyżki likieru malinowego, 1/2 kg malin. Ser zmielić, utrzeć z cukrem pudrem
Z miłości do słodkościzmielić, aż składniki się połączą. Wylepić dno tortownicy o śr. 24cm. Schłodzić. Masa serowa: 1kg obranej i wydrążonej dyni, 800g półtłustego twarogu, 5 jajek, 250g cukru pudru, sok z 1/2 cytryny. Dynię pokroić w kostkę i gotować ok. 15minut we wrzątku, odcedzić. Ser zmielić, dodać dynię, cukier puder
Z miłości do słodkościrozpuszczoną w 1/4 szklanki wody, dobrze wymieszać. Masę wyłożyć na 1 placek, przykryć drugim i rozsmarować na nim masę serową. Odstawić od ostygnięcia. Masa serowa: 1/2 kg półtłustego twarogu, 4 jajka, 100 g masła lub margaryny, 150g cukru pudru, 4 łyżki mleka, budyń waniliowy. Ser zemleć. Utrzeć z margaryną, jajkami i cukrem pudrem
Z miłości do słodkościoraz nutkę cynamonu i imbiru. Zamiast cukru zaś użyłam miodu. Placuszki wyszły bardzo smaczne, chłopcy zjadali z wielkim apetytem:) Składniki: 200g drobno startej dyni, łyżka masła, 200g półtłustego twarogu, 1/2 łyżeczki imbiru, 1/2 łyżeczki cynamonu, 2 jajka, 3 łyżki miodu, łyżka rodzynek, łyżka żurawiny, 6 łyżek mąki pszennej. Przygotowanie Dynię wymieszać z imbirem i dusić około 5 minut(...)rozgrzanym maśle, aż dynia nieco zmięknie. Ostudzić. Twaróg rozgnieść widelcem, dodać miód i żółtka, wymieszać dokładnie. Następnie dodać przestudzoną dynię oraz rodzynki i żurawinę. Na koniec dodać przesianą mąkę oraz cynamon. Białka ubić na sztywno, delikatnie zmieszać z masą. Smażyć z obu stron na złoto na mocno rozgrzanym oleju. Podawać np. oprószone cukrem pudrem lub z dodatkiem
Z miłości do słodkościskórkę startą z cytryny. Wyrobić. Na sam koniec dodać stopione, przestudzone masło. Zagnieść gładkie ciasto. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Masa serowa: 600g twarogu, 3 duże jajka, 250g serka mascarpone, 1/2 szklanki cukru pudru, 2 łyżki budyniu waniliowego, 1/2 laski wanilii, 600g jagód. Twaróg zmielić, zmiksować z serkiem mascarpone
Z miłości do słodkości200g herbatników maślanych, 130g masła. Herbatniki zmielić na pył, dodać stopione masło, krótko zmiksować w blenderze. Masą wylepić dno formy o wym. 24x27cm. Schłodzić. Masa serowa: 500g półtłustego twarogu, 250 g śmietanki 30%, 7 czubatych łyżek cukru, 3 łyżki żelatyny, 400g malin (mogą być mrożone), galaretka malinowa. Mrożone maliny rozmrozić i odsączyć na sicie
Z miłości do słodkościfolię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki. Następnie wylepić dno natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy o wym. 23x33cm. Nakłuć widelcem. Masa serowa: 1kg półtłustego twarogu, 5 jajek, cytryna, 1 i 1/3 szklanki cukru, budyń śmietankowy, 2 krople aromatu cytrynowego, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli, 125g masła
Z miłości do słodkościslimaki ochoczo wypelzaja z kryjowek i zawsze gdy idziemy z Viki na spacer to wypatrujemy ich na chodniku. Nigdy nie dajemy im sera na pierogi, bo u nas twarog to rarytas. Ale one i tak chetnie pokazuja nam swoje rogi.Gdy zabieralam sie za pieczenie moich slimakow zastanawialam sie czy beda sliczne z rogami czy moze jakies zakalce zamknete w skorupkach
Przysmaki Karolkiktórymi przepadam, to nie potrzeba mi nic więcej do szczęścia. Sernik z truskawkami i galaretką składniki: 200 g ciastek owsianych 100 g masła 250 g truskawek 500 g twarogu śmietankowego 250 g serka mascarpone 120 g cukru 3 jajka + 1 żółtko sok i skórka z 1 cytryny 1 galaretka truskawkowa wykonanie: Ciasteczka kruszymy i łączymy ze stopionym masłem
Przysmaki Karolki