moim chłopakom szybki deser budyniowo-śmietankowy z dodatkiem owoców i tego co znalazłam w szafkach:) Był bardzo smaczny i, jak zwykle, było za mało:):) Składniki: 300 g mrożonych owoców (truskawki, wiśnie, maliny), budyń waniliowy z cukrem, 1/2 l mleka, laska wanilii, 1/2 szklanki śmietanki 30%, 50g masła, 4 łyżki cukru pudru, 3 biszkopty
Z miłości do słodkościzapasach spożywczych, zrobiłam więc szybki i łatwe deserki. Jak się okazało, baaardzo smaczne. Oczywiście synek dostał wersję bez alkoholową:) Składniki: galaretka truskawkowa, garść mrożonych malin, garść mrożonych truskawek, 125g serka śmietankowego, żółtko, 150ml śmietanki 30%, 50ml likieru jajecznego Adwokat, 2 łyżki cukru pudru. Wykonanie: Galaretkę rozpuścić w 400ml wrzątku, ostudzić. Do każdej
Z miłości do słodkościjednym miejscu:) Placek z budyniem i rabarbarem Ciasto serowe z rabarbarem Lody rabarbarowo - truskawkowe Kruszaniec jabłkowo - rabarbarowy Pomorska drożdżówka z rabarbarem Sernik z rabarbarem i truskawkami Tarta z jabłkami i rabarbarem posypana owsianą kruszonką Babeczki z rabarbarem napełnione masą budyniową Risotto z rabarbarem Pancakes rabarbarowo - truskawkowe Konfitura rabarbarowo - truskawkowa
Z miłości do słodkościwykalaczka. Posypujemy oregano ze wszystkich stron i smazymy na oliwie tak by miesko zrumienilo sie z kazdej strony. Smacznego! Juz teraz zapraszam na kolejny przepis, tym razem pod znakiem truskawki w ramach "Truskawkowego tygodnia
Przysmaki Karolkimieszkam. Przechodze przez niego codziennie w drodze do przedszkola i za kazdym razem podziwiam cudowne warzywa i owoce. Przewaznie kupuje cos, bo nie moge sie oprzec np slicznym, aromatycznym truskawkom. Teraz tez i cukini. Ale moze juz czas konczyc to "gadanie" o targu, a czas zabrac sie za przepis. Receptura pochodzi z pisma "Maxi cuisine" grudzien 2009/styczen 2010, z ktorego
Przysmaki Karolkiczasu cisze przerywaly spiewajace w oddali ptaki albo brzeczace baki. Ech jak bardzo mi tego brakowalo. Teraz czekam na pierwsze ogrodowe uprawy. Juz widac jak wschodzi salata i rzodkiewki. Truskawki puszczaja mlode listki. Niedlugo zacznie sie wysiew ogorkow i cukini. Ciekawe czy podobnie jak rok temu i teraz bedzie urodzaj tej ostatniej? Tak piekny dzien byl tez dobra okazja
Przysmaki Karolkiostatnia warstwa biszkoptu. Reszta masy serowej ozdabiamy gore i boki tortu. Calosc posypujemy gorzkim kakako. Chlodzimy w lodowce okolo 3 godziny. Przed podaniem tort dodatkowo mozna ozdobic swiezymi truskawkami. Smacznego
Przysmaki Karolkigotowania, głowę miałam pełną pomysłów, które jakimś dziwnym trafem wyparowały gdy tylko wróciłam do domu. Ogarnęło mnie lenistwo. Nie mogłam jednak odmówić gdy Viki poprosiła o czekoladowe babeczki z truskawkami. Przygotowałyśmy je razem tradycyjnie robiąc bałagan w całej kuchni. Babeczki czekoladowe składniki: 100g czekolady z zawartością 60% kakao 100g maki 80g miękkiego masła 90g cukru 2 jajka
Przysmaki Karolkisprawia, że odpocznę. Na dobry początek coś słodkiego i pysznego. Crumble czyli owoce pod kruszonk ą z ciastek owsianych składniki na 4 porcje: ulubione owoce jagodowe: u mnie truskawki i borówka amerykańska 6 ciasteczek owsianych 25g miękkiego masła + do posmarowanie foremek cukier cynamonowy ulubione lody wykonanie: Kokilki smarujemy masłem. Układamy w nich owoce sięgając do samej krawędzi foremek. Posypujemy
Przysmaki Karolkiwarzyw sezonowych, pochodzących z rodzimej produkcji. Oczywiście jest kilka odstępstw od tej zasady jak na przykład cytrusy. Prawdą jednak jest to, że w mojej kuchni nie znajdzie się truskawek z Maroka, brokułów, kalafiorów z Hiszpanii, czy też pomidorów z Holandii. Gdy poza sezonem mam ochotę ugotować coś z groszku, brokuła, kalafiora itp śmiało sięgam po mrożonki. Cieszę się gdy takie
Przysmaki KarolkiBędąc posiadaczką kilku kilogramów słodkich śliwek postanowiłam odkurzyć parę przepisów, które już kiedyś zamieszczałam na blogu. Na pierwszy ogień poszły knedle twarogowe klik . Do tej pory przygotowywałam je z truskawkami, dziś były to śliwki. Do ciasta dodałam pó ł łyżeczki cynamonu, co zmieniło ich smak. Moja córka stwierdziła, że zapachniało świętami. Do knedli przyrządziłam polewę z masła stopionego na patelni
Przysmaki KarolkiDwa miesiące beztroskich wakacji dobiegły końca. Aż trudno w to uwierzyć. Jutro o 11 zaczynamy kolejny rok szkolny. Zacznie się poranne wstawanie, bieganina do i ze
Przysmaki Karolkirozpieszcza. Dlatego tym bardziej postawmy na wielkanocnym stole kolorowe, pyszne dania. Myślę, ze jednym z nich może być ta owocowa, kolorowa babka o potrójnym smaku, łącząca banany, truskawki i ananasy. To kolejna wariacja na temat popularnego amerykańskiego deseru banana split. Myślę, ze nie jeden łasuch się na nią skusi. Co wy na to? Przepis z tej strony . Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnik