Składniki: 2 szkl mąki 3/4 kostki margaryny 1 łyżeczka sody oczyszczanej 3/4 szklanki miodu Przygotowanie: mąkę przesiewamy z sodą, dodajemy miód i cukier puder oraz margarynę, siekamy, szybko wyrabiamy i wkładamy do lodówki na 1 godzinę wyjmujemy z lodówki, wałkujemy, wycinamy ciasteczka w dowolnym kształcie, pieczemy 15-20 min w temp. 180'C po upieczeniu oblewamy lukrem:) Smacznego
Luźna Kuchniaskórka starta z 1 cytryny sok z 1 cytryny szczypta soli 1 szkl cukru pudru Przygotowanie: mąkę przesiewamy do miski, dosypujemy cukier, siekamy z masłem i żółtkami na kruszonkę, szybko zagniatamy jednolite ciasto. Wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę przygotowujemy masę kokosową- białka ubijamy ze szczyptą soli, pod koniec ubijania wsypujemy cukier i wiórki, dolewamy sok i wrzucamy skórkę
Luźna Kuchniaoleju słonecznikowego 500 g jabłek (mogą być mrożone) cukier puder do oprószenia Przygotowanie: masło siekamy z białym cukrem, wbijamy żółtka, przesiewamy mąkę z proszkiem , szybko zagniatamy ciasto. Jeśli mąki będzie zbyt dużo możemy dolać łyżkę, lub dwie zimnej wody. Jabłka zcieramy na tarce w cieniutkie plasterki, marynujemy w cynamonie i brązowym cukrze oraz
Luźna Kuchniacytryny Krem: 3 jajka 1 szklanka cukru 1 kubek śmietany 36% 2 łyżki mąki kukurydzianej skórka z dwóch cytryn sok wyciśnięty z 2 cytryn Przygotowanie: 1.) Składniki na ciasto szybko zagniatamy. Wstawiamy do lodówki na 15- 20 minut. 2.) Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy. 3.) Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Ocieramy skórkę
Luźna Kuchniakubka mąki krupczatki Nadzienie: 1 kg czerwonych porzeczek 4 łyżki cukru 1 kisiel cytrynowy Beza: 2 białka 1 kubek cukru 2 łyżki skrobi ziemniaczanej Przygotowanie: składniki na ciasto szybko zagniatamy, formujemy kulkę, owijamy folią spożywczą, wkładamy do lodówki na min 1 godzinę porzeczki oczyszczamy, zasypujemy cukrem gotujemy, dosypujemy kisiel, dokładnie mieszamy białka ubijamy na pianę stopniowo dosypujemy cukier i skrobia
Luźna Kuchniaczasie dokładnie utrzeć żółtka z cukrem. Cały czas mieszając dodawać bardzo powoli i niewielkimi partiami śmietankę z wanilią. Jeśli zrobimy to zbyt szybko, wtedy masa zważy się. Ważne jest, żeby masy nie napowietrzać, nie ubijać. Na koniec uderzyć miską o brat, żeby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Masę przecedzić przez sitko i przełożyć
Codzienna kuchnia niecodziennaTo niesamowite jaką dajecie mi energię do dalszego prowadzenia bloga! Po tym jak wrzuciłam wczoraj przepis na placuszki z marchewki spojrzałam na liczbę wyświetleń
Kuchnia moimi oczamiBananowe pączusie - mięciutkie, wilgotne, nie za słodkie i baaardzo bananowe. A do tego super szybkie! Z podanych składników wychodzi ok 25 pączusiów. Ja następnym razem robię od razu podwójną porcję:)SKŁADNIKI:1 jajko1 łyżka oleju1/4 szkl mleka1/2 szkl mąki1 łyżka cukru1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki cynamonu1/4 łyżeczki soli2 bananyolej do głębokiego smażenia cukier puder do posypania 1. Jajko
Kto ugości moich gości?pudru,40 dkg mąki pszennej,1 łyżka przyprawy do piernika,szczypta soli.Masło utrzeć z cukrem pudrem i solą. Dodać przesianą mąkę i przyprawę do piernika. Całość szybko zagnieść do połączenia składników. Zawinąć w folię i schować do lodówki na przynajmniej godzinę.Odkrawać po kawałku ciasta, rozwałkowywać na podsypanej mąką stolnicy na ulubioną
Codzienna kuchnia niecodziennaMakaron z kiełbasą i pieczarkami to pomysł na szybki obiad z rzeczy, które prawdopodobnie zalegają nam w lodówce. Danie nie wymaga ani wymyślnych składników, ani poświęcenia zbyt dużej ilości czasu. Ponadto kiełbasa z pieczarkami idealnie ze sobą komponuje tworząc pożywny, smaczny obiad. Makaron z Kiełbasą i Pieczarkami - Składniki: 300 g makaronu 200 g kiełbasy pokrojonej w kostkę
Słodka StronaPożywne, sycące i pyszne danie, które szczególnie zasmakuje panom. Przy tym jest proste i szybkie w wykonaniu - idealny pomysł na codzienny obiad.Makaron z Boczkiem - Składniki:300 g makaronu200 g boczku cebula2 ząbki czosnkupapryka konserwowa (ok. 100 g)pomidory w puszcekostka bulionowa warzywna rozpuszczona w szklance wrzącej wodyprzyprawy: słodka papryka, chili, pieprzok. 50 g startego żółtego seraolej do smażeniaMakaron
Słodka StronaPopularne dla kuchni greckiej składniki takie jak oliwki i ser feta idealnie komponują się z włoskim sosem pomidorowym i pastą. Mieszanka tych obu kuchni tworzy pyszne, pożywne, proste i szybkie danie - idealne na codzienny obiad lub nawet romantyczną kolację dla "średnio" zaawansowanych domowych kucharzy ;)Makaron po Grecku - Składniki:ok. 400 g makronu200 g sera feta4 ząbki czosnku50 g czarnych oliwek4
Słodka StronaPomysł na szybki, wysokobiałkowy posiłek? Kluseczki kładzione z twarogu polane masełkiem. Mniammm... Danie smaczne, pożywne i lubiane nie tylko przez dzieci :)Składniki:około 70 dkg twarogu2 jajkaduża szczypta solimąkaTwaróg rozdrobnić w misce. Nie trzeba go mielić. Dodać jajka i trochę soli. Wymieszać dokładnie. Dosypać mąki tyle, żeby powstała w miarę gęsta konsystencja. Mąka musi związać twaróg, ale nie może
Codzienna kuchnia niecodziennasporym ogniu. Dodać warzywa, wymieszać i nie zmniejszając ognia smażyć kilka minut. Warzywa powinny być al dente. Potrawy nie ma konieczności długo dusić, gdyż tak przygotowana wieprzowina jest szybko krucha i soczysta.Żeby było do końca "po polsku" ugotowałam kaszę jaglaną zamiast ryżu :)Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennaSzybka obiado-kolacja, smętne resztki w lodówce i konsternacja: "co tu wymyślić?" No i wymyśliłam coś w rodzaju skrzyżowania lasagni z zapiekanką. Było pikantne i naprawdę pyszne :)Składniki:około pół kg chudego mięsa (ja użyłam szynki),2 średnie cebule,4 ząbki czosnku,pół litra gęstego soku pomidorowego,9 płatów lasagni,1 mały kalafior,pół litra mleka,3 łyżki
Codzienna kuchnia niecodzienna