smakowały przepysznie! Składniki: 300 gramów mąki 80 gramów cukru pudru 150 gramów margaryny (ja używam Kasi) 3 żółtka szczypta soli Wykonanie : Wszystkie składniki łączymy i zagniatamy elastyczne ciasto. Wkładamy do lodówki na około 30 minut. Po wyjęciu rozwałkowujemy na stolnicy. Wykrawamy kółka i wylepiamy nimi foremki do babeczek. Nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Pieczemy około 12 - 15 minut(...)Śmietanę ubijamy na sztywno. Rozpuszczoną galaretkę chłodzimy. Kiedy zacznie się lekko ściągać (tężeć) delikatnie wlewamy ją do ubitej śmietany. Całość ubijamy chwilkę (dosłownie kilka sekund), ponieważ śmietana z galaretką szybko robi sie sztywna. Kremem napełniamy babeczki, dekorujemy owocami
Walijskie Pichceniewww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Inspiracja z blogu: gotujemy rodzinnie . Muffinki są pyszne - miękkie, wilgotne i takie... mocno czekoladowe. Robi się je bardzo łatwo i niezwykle szybko - nie ma opcji, aby nie wyszły. Wierzch można udekorować polewą czekoladową, lukrem lub posypać drobinkami czekoladowymi. (6-7 sztuk) 3/4 mąki pszennej 2/3 szklanki cukru (użyłam brzozowego) 2 łyżki kakao(...)drugiej - jajko, olej oraz wodę. Suche składniki połączyć z mokrymi. (Miksować/wymieszać łyżką do połączenia się całości, nie dłużej.) Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, wypełnić ciastem (do 3/4 wysokości papilotek) i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 20-25 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 190 stopni. Ciastka wyjąć z blachy i ostudzić na kratce
Di gotujeUrocze, mięciutkie babeczki z kawałkami mlecznej czekolady. Ciasto, które jest bazą muffinek znacie z borówkowej wersji. Jeśli wolicie, zamiast tradycyjnych mazurków wielkanocnych możecie przygotować takie oto małe babeczki. Udekorowane kremem śmietankowym i posypane kolorowymi cukierkami będą się pięknie prezentować na świątecznym stole :) Składniki : 300 g mąki pszennej 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 80 g brązowego cukru(...)/kefiru/jogurtu 125 ml oleju 1 jajko W misce mieszamy mąkę, sodę. W innej miksujemy składniki mokre. Łączymy zawartość misek i mieszamy jedynie do połączenia składników. Dodajemy jagody i szybko mieszamy. Przekładamy do foremek silikonowych lub papierowych umieszczonych w formie do muffinów. Pieczemy 40 minut w 180*C, do tzw. suchego patyczka. Krem: 150 g mascarpone 150 ml śmietany kremówki
Chocolate Muffin Blogdigotuje.blogspot.com Zainspirowałam się przepisem z blogu: Ciasteczkowy-potwór.pl . Zmodyfikowałam niektóre składniki i sposób przyrządzania ciastek. Wyszły przepyszne! Jedne z lepszych - wytrawnych wypieków, które idealnie nadają się na szybką przekąskę. Są kruche i takie mocno serowe. Podawałam je z sosem czosnkowym (moja rodzina uwielbia go do wszystkiego), ale doskonale smakują też bez żadnych dodatków. Zapewniam, że podjadanie ciasteczek - niesamowicie wciąga(...)łyżeczka soli 1/4 łyżeczki chili Dodatkowo: papryka słodka i czarnuszka do posypania sos czosnkowy ( Develey ) Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrobić (z solą i chili) na jednolitą masę. Ciasto rozwałkować na grubość około 5 mm i wykrawać z niego dowolne kształty. (Ciasto można lekko podsypywać mąką lub schłodzić w lodówce.) Ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
Di gotujepączki znalazłam na blogu/stronie >klik< Zasmakowały mi i mojej rodzinie od razu, pyszne, mięciutkie pączki. Były one takim małym początkiem przed Tłustym Czwartkiem. Zniknęły bardzo szybko, tak jak to się dzieje z każdymi słodkościami u mnie w domu ;) A o to przepis: Składniki: 200g serka ricotta 2 jajka 75g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia(...)gładka masę. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, sól, cynamon, cukier i wanilię. Ubić wszystko mikserem. Do płytkiego garnka bądź na patelnie wylać 2-3 cm oleju. Rozgrzać. Wykładać łyżeczką ciasto na rozgrzany olej. Smażyć z obu stron jak pączki. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Zapraszam i życzę smacznego
Motylkowa KuchniaJedyną przegraną jest rezygnacja. Wszystko inne jest krokiem naprzód". Poniżej prezentuję Wam szybki i prosty przepis na domowe kajzerki. Najpyszniejsze są zaraz po upieczeniu :). To moje drugie podejście do domowych bułek i uważam je za bardzo udane. A unoszący się podczas ich pieczenia zapach jest niepowtarzalny :) Przepis pochodzi z książki " Chleby i bułki" wydawnictwa Olesiejuk. Składniki na 10 kajzerek(...)świeżych drożdży 2 łyżki miękkiego masła 1 i 1/2 łyżeczki cukru 1 i 1/2 łyżeczki soli Rozkruszone drożdże rozpuścić w wodzie, dodać przesianą mąkę, sól, cukier i masło. Ciasto wyrabiać około 10 minut. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1 godzinę. Z ciasta uformować kulki i ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko
My simple kitchenszybko zniknęły z talerza. Przepis znalazłam w Cisteczkolandi . Pyszne były te muffinki:) Dziękuję za przepis. Składniki: 2 szklanki mąki tortowej; 1 łyżeczka sody oczyszczonej; 1/2 łyżeczki soli; 1/2 szklanki cukru; około 3/4 szklanki wiórków kokosowych; 1/2 szklanki oleju; 1 szklanka mleka lub maślanki; 2 łyżki rumu; 1 jajko; Wykonanie: W jednej misce mieszamy składniki suche, zaś w drugiej składniki mokre(...)Następnie mokre składniki dodajemy do suchych i niedbale mieszamy widelcem, tylko tak aby składniki się połączyły. Wgłebienia formy do muffinek należy posmarować tłuszczem lub wyłożyć papilotkami. Papilotki napełnić ciastem do mniej więcej 3/4 ich wysokości. Muffinki piec około 20-25 minut w temperaturze 175 0 C. Przestudzone muffinki polać lukrem zrobionym z kilku łyżek cukru pudru i 2-3 łyżek
In my kitchenniego też garść siemienia lnianego, a następnym razem chodzi mi po głowie dodanie do niego suszonych pomidorów… zobaczymy co z tego wyjdzie ;)! Zapraszam do pieczenia – oto szybki i pyszny chleb z kaszą gryczaną. Chleb z kaszą gryczaną Składniki: 1.5 szklanki ciepłej wody 0.5 łyżki miodu 0.5 łyżki soli 2.5 dkg drożdży (u mnie 2 opakowania po 7g drożdży(...)drożdży to je też rozpuszczamy w wodzie. Mąkę przesypujemy do miski z kaszą gryczaną (przestudzoną) i siemieniem, jeśli je dodajemy. Dolewamy wodę i mieszamy wszystko drewnianą łyżką do połączenia. Ciasto jest dość luźne. Zostawiamy je do wyrośnięcia na około 1 godzinę w ciepłym miejscu, przykryte folią. Następnie przekładamy je do długiej keksówki (lub dwóch mniejszych) wcześniej wysmarowanych olejem i oprószonych
UgotujmyTo.pldosyć luźne i mieć dużo pęcherzyków powietrza. Jeśli nie jest - należy dodać nieco więcej ciepłego mleka. Foremki na babki wysmarować masłem a następnie wlewać do nich 1/2 wysokości ciasta a następnie pozostawić do wyrośnięcia ok. 1 – 2 godziny. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 15 – 20 w temperaturze 180 stopni C. Najlepiej sprawdzić patyczkiem czy babeczki się upiekły. Gdy patyczek(...)ogniu, gdy się roztopi dodać cukier kakao i wodę. Wszystko pogotować na małym ogniu cały czas mieszając do czasu aż się cukier rozpuści. Polewać jeszcze gorącą polewą, gdyż potem szybko stygnie. Smacznego
Na słodko lub wytrawnieNajlepsze ciasteczka to takie, które szybko się robi. U mnie wersja pierniczkowa, nadają się idealnie do powieszenia na choince czy do podarowania komuś bliskiemu. Spróbujcie, są kruche przed ługi czas, więc warto zrobić je już teraz i do świąt przechowywać np w metalowej puszce. Składniki : * 3 szklanki mąki pszennej * 2 jajka * szklanka cukru pudru * pół kostki masła * pół szklanki miodu(...)przyprawy do piernika * łyżeczka sody oczyszczonej Przygotowanie : Masło roztopić z miodem oraz kakao i przyprawą do piernika, wystudzić. Jajka ubić, dodać masło oraz mąkę z sodą i cukier. Ciasto zagnieść, odstawić na 15 minut do lodówki. Cienko rozwałkować. Wycinać ciasteczka, układać na blaszce wyłożonej papierem. Piec 8 minut, wystudzić. Lukrować i dekorować według własnego uznania
Magiczne Życie Martyzwykłej pszennej. Z dużą ilością wody, więc jest wilgotny i ma świetne dziury; z chrupiącymi ziarnami słonecznika. C. był nim zachwycony, a i ja jestem wielce zadowolona. Jest bowiem szybki i łatwy w przygotowaniu, a smakuje naprawdę rewelacyjnie. Polecam Wam go ogromnie. Chleb orkiszowy ze słonecznikiem Składniki: (na keksówkę 11x24 cm) 400 g mąki orkiszowej 100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej(...)solą. Po środku zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże. Zasypać cukrem i zalać 100 ml wody. Odstawić na 15 minut. Po tym czasie wlać resztę wody, zagnieść gładkie, nieco lepkie ciasto. Dodać słonecznik, zagnieść, aby dokładnie rozprowadzić ziarna w cieście. Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto nakłuć kilka razy palcem, przełożyć do formy wysmarowanej masłem. Odstawić
Pożeraczka, czyli raz adobrzemyślałam o niczym. Cieszyłam się chwilą całkowitego spokoju i rozluźnienia, kiedy nic nie musiałam, a wszystko mogłam. Bardzo miły to był spacer. Niestety, zaczęło mżyć, a pojedyncze krople szybko zmieniły się w solidną ulewę. Na szczęście jednak zdążyłyśmy wrócić do domu, i w cieple słuchałyśmy bębniącego o szyby deszczu. Na takie listopadowe, szare dni najlepsze są wypieki drożdżowe(...)mnie solidna ulewa daleko od domu), w ogóle najchętniej wcale bym nie wychodziła. Dużo czytam, oglądam zaległe seriale, czas płynie powoli, w jesiennym rytmie opadających z drzew liści. Zagniatanie ciasta drożdżowego, obserwowanie, jak wyrasta, a później pieczenie to cudowny rytuał. W domu pięknie pachnie, robi się jakoś tak przytulniej. Później siedzę na kanapie, owinięta w koc, na parapecie migocą płomienie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeBardzo prosta dwukolorowa babka - może być ozdobą Wielkanocnego stołu. Robi się ją szybko i jest naprawdę smaczna :) Tak bardzo, że znika również ekspresowo :) SKŁADNIKI 5 jajek 1 szklanka cukru 200 g masła 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka aromatu(...)Stopniowo dosypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy aromat pomarańczowy. Mieszamy. Foremkę do babki -z kominkiem- 26 cm - smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Wylewamy około 2/3 ciasta. Do reszty dodajemy kakao i dobrze mieszamy, po czym wlewamy resztę ciasta. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (180 stopni) na około 40 minut. Wystudzoną babkę posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
Moje Kuchenne RewelacjeTakie kluseczki kukurydziane są świetnym dodatkiem do zup. Nadają się zarówno do kremów, zup na bazie rosołu a także super dodatek do zupy jarzynowej. Są bardzo proste i szybkie do zrobienie. Możemy zrobić różne wzorki. Ucieszą się z nich również dzieci i będą zajadać zdrowy dodatek w zupie. Ja użyłam ich jako dodatek do kremu z szparagów . Składniki: 1 szkl(...)przypaliło. Zmniejszyć ogień cały czas mieszać i gotować około 2-3 minuty. Gorącą masę rozłożyć równomiernie na foli. Można również przykryć drugą folią i cienko rozwałkować wałkiem do ciasta. Ostudzić. Za pomocą foremek do ciasteczek wykroić różne wzory
Ala piecze i gotujeWielkanocnych babek ciąg dalszy :) Im więcej czytam o tradycyjnych wielkanocnych wypiekach, tym bardziej zdaję sobie sprawę z tego, jak wiele mam jeszcze do wypróbowania! Ale po
Ciastkozercy