przygotowywania. W biurach ludzie zaczynają się prześcigać w kulinarnych ciekawostkach i chwalić tym co przygotowali w domu. Wyniki widać nawet w internecie, gdzie ilość blogów kulinarnych rocznie prawie tak szybko jak młodocianych youtuberów. jemy etycznie - coraz więcej ludzi rezygnuje z mięsa. Z jednej strony dlatego, że taka postawa jest promowana, a promowana jest nie tyle z dobrego serca, co dlatego(...)mogą być nawet włoskie, na które był urodzaj w tym roku) - ogórki kiszone Wykonanie: Do mąki dodajemy trochę mąki konopnej i dolewamy wody, aby powstało nam lejące się naleśnikowe ciasto. Niestety mąka konopna się tak dobrze nie klei, dlatego baza musi być z jakiejś innej mąki. Smażymy cienkie naleśniki. Smarujemy je masłem orzechowym, na które kładziemy plasterki ogórka. Zaginamy
Kryzysowa Książka Kucharskaszczypta cynamonu, soli i imbiru Przygotowanie Mąkę przekładamy do miski, dodajemy jogurt, jajka, miód, proszek do pieczenia oraz cynamon, imbir i sól. Całość miksujemy na gładką masę. Następnie ciasto odstawiamy na około 20 minut (jeśli nam się bardzo spieszy można pominąć ten krok, nie uciekną wtedy ewentualne bąbelki powietrza). Po tym czasie nagrzewamy patelnię o grubym dnie z powłoką(...)powyżej. Na innych swoich patelniach nie dałabym rady przygotować placków owsianych bez dodatku tłuszczu. Dzięki niej będę mogła teraz przygotować o wiele zdrowsze i lżejsze posiłki. Poza tym patelnia szybko się nagrzewa, a przygotowanie w niej posiłków trwa o wiele krócej niż zazwyczaj, co jest ogromnym plusem, zwłaszcza jak trzeba przygotować gulasz wieprzowy czy wołowy, gdyż zawsze czekanie aż mięso
e-PrzepisyKulinarneWakacje się skończyły, ale trzeba przyznać, że wrzesień mamy piękny. Nie brakuje słońca, a większość dnia spędzam na świeżym powietrzu. Nie poświęcam zbytnio czasu na gotowanie. Lubię szybkie dania, zwłaszcza z makaronami. Ich podstawą są zawsze doskonałej jakości składniki, a przede wszystkim odrobina miłości. W mojej potrawie nie zabrakło suszonych na słońcu pomidorów, które dodają słodyczy i doskonale pasują(...)durum). Ma jasnożółty kolor, a po ugotowaniu pasta nie klei się. Semolinę dodaje się do pizzy lub przygotowuje ravioli, czyli rodzaj kwadratowych pierożków z dekoracyjną falbanką, zrobionych ze świeżego ciasta makaronowego. Włoskie ravioli najczęściej nadziewane są ricottą ze szpinakiem czy grzybami. Nie bez znaczenia jest też sól dodawana do potraw. Kupowana w zwykłym sklepie jest przetwarzana i rafinowana
Moja smaczna kuchniaUwielbiam kajmak!!! Słodki, trochę ciągnący, intensywnie mleczny, najlepszy do przekładania wafli i dekorowania mazurków, choć równie dobrze sprawdzi się jako dodatek do kremu
Rozpustne gotowanieMini Serniczki, moje advocatowe mini serniczki. Hmm, sama jeść nie będę przecież, w domu mam też dziecko...... No to Blond nie wiele myśląc postanowiła, że
Blondynka Gotujetylko salony masażu, spa czy hotelowe strefy wellness. Odwiedzając pierwszą lepszą galerię handlową możemy poczuć się jak w raju. W markecie, sprzedającym "świeżo wypiekane" pieczywo z zamrożonych porcji sztucznego ciasta, unosi się sztuczny zapach, cudownie pobudzający nasze zmysły i zabierający nas w podróż w czasie. Do gorącej, chrupiącej skórki chleba pieczonego przez babcię albo do świeżutkich rogali z makiem kupionych(...)mini ogródka, już po godzinie mogłam się cieszyć cudownym, wyjątkowym, z długim okresem przechowywania (w lodówce) syropem fiołkowym. Ten pospolity chwast jadalny, dostarcza smacznych listków i kwiatów, które niestety szybko przekwitają. Kandyzowane kwiaty można przechowywać 2-3 tygodnie, syrop fiołkowy nawet kilka miesięcy. Składniki: 500 ml kwiatów fiołka wonnego (kwitnącego na niebiesko), 200 ml wrzącej wody
SzczyptaSmaQdamy radę przynieść w rękach. To się naprawdę sprawdza. Zauważyłyśmy to w pierwszych miesiącach posiadania psa. Nie chcąc zostawiać psa na długo samego (bo Niunia broiła), chodziłyśmy na szybkie zakupy. Kupowałyśmy tylko to, co niezbędne. Ale odkąd pies przyzwyczaił się do długiego zostawania w domu, my wróciłyśmy do zakupów samochodem. Mimo wszystko - staramy się ograniczyć samochodowe wyjazdy na zakupy(...)sezonie. Może takiej mrożonej papryki nie zjemy na surowo, ale do gulaszu lub innej potrawy sprawdzi się znakomicie. Truskawki i inne owoce mrożone super nadają się do musów, ciast i deserów. Jedynym problemem może być pojemność naszej zamrażarki. Natomiast alternatywą dla mrożenia są domowe przetwory w słoikach. 7. Sprzedajemy niepotrzebne rzeczy Nam się nie przydadzą, ale ktoś może właśnie tego
dobra gospodyni dom wesołym czynimięcho? Nie musi być kiełbasa, nie muszą być parówki (to już fanaberia). Mogą być jedynie warzywa. I tak leczo smakuje doskonale. Z ziemniakami, makaronem, chlebem, kaszą. W końcu samo. Szybkie do zrobienia w zasadzie z dowolnych warzyw, jakimi dysponujemy. No dobrze, nie tak dowolnych. W moim leczo musi być papryka. I to najlepiej kilka jej rodzajów. Nie przejdzie u mnie(...)pieprzem, dodajemy cząber. Jeśli chcemy, dodajemy 2 łyżki koncentratu pomidorowego. 4.14 http://mieszamwgarnku.pl/dania-bezmiesne/bezmiesne-leczo-z-cukinia/ MieszamWGarnku Artykuł Bezmięsne leczo z cukinią pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w GarnkuPodudzia z kurczaka po marokańsku to pyszne danie jednogarnkowe, pochodzące z "Sekretów kuchni arabskiej". Kurczaka najpierw marynujemy w aromatycznych przyprawach kuchni marokańskiej (kurkuma, kumin, kolendra) z
Kuchnia MagdaLenyp { margin-bottom: 0.21cm; } W języku włoskim tiramisu znaczy "deser stawiający na nogi", jak przypuszczam głównie ze względu na zawartość kawy espresso w dużych ilościach
Przepysznik - BLW i nie tylkotrzeba ekspresowo wysłać pocztą, a wcześniej nielegalnie zebrać w lesie (ciiii!!!!) Na posiłek, podczas którego je samodzielnie, warto zarezerwować więcej czasu. Dwulatka nie wolno popędzać i strofować – zestresowany szybko się zniechęci. Kto to widział, żeby nas popędzać albo stresować! Jemy powoli, delektując się każdym kęsem, smakiem, aromatem, a w tym czasie świat zatrzymuje dla nas zegarki:). Każdy sukces warto(...)się rozwijało . Co mamy zatem robić? Jak się buntować? Gotować dalej? Czy może zrobić sobie wakacje? A może tupnąć nóżką i przez całe lato zajadać się tylko lodami, ciastem i lemoniadą? Ciekawa jestem, jak Wy oceniacie naszego dwulatka. Czy wyrósł i wydoroślał? Czy będą z niego "ludzie"? Dziękuję Amber za dwa lata niezwykłych podróży z kuchni
KUCHARNIADlaczego warto stosować sos sojowy? Jak wybrać najlepszy sos sojowy? Czym jest Ponzu? Czym jest sos sojowy ? Sos sojowy, uniwersalna przyprawa w płynie o głębokim
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataAleż ten czas szybko leci! To już rok! Dokładnie rok temu, w niedzielę 28. września powstał blog Zawsze Głodna :) Pamiętam, że długo nosiłam się z zamiarem załozenia bloga, obawiałm się, że braknie mi motywacji lub cierpliwości...gdy w końcu się zdecydowałam, pisząc pierwszy post, zastanawiałam się, czy blog przetrwa chociaż rok. I udało się, właśnie świętujemy roczek(...)lekko ciągnąca. Pianę z białek łączymy z masą żółtkowo-czekoladową, mieszamy krótko i delikatnie, aby nie zniszczyć puszystej struktury. Blaszkę wyściełamy papierem do pieczenia i wylewamy na nią ciasto. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 30 minut. Po upieczeniu ciasto odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. W tym czasie powinno mocno opaść. Krokant migdałowy: 50 g migdałów
Zawsze głodna!Więcej o przygotowaniu bezy i całego tortu w przepisie... Naszą inspiracją był jeden z wpisów na TYM blogu. Zdjęć było niewiele czas naglił, a tort rozszedł się na tyle szybko, że nie było kiedy zrobić zdjęcia chociaż kawałka - zapewniamy, że w przekroju wyglądał doskonale.Zapraszamy do oglądania, smakowania, przygotowania go samodzielnie w domu...Składniki na bezy6 białek jaj (po 3 białka(...)mieszankę czekolady i masła i miksujemy do połączenia się składników. Dodajemy przesianą mąkę i mieszamy do połączenia się składników. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy do niej ciasto. Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 20-30 minut. Dodatkowook. 500-600 g owoców (mogą być mrożone porzeczki, maliny, jeżyny)płatki ciemnej czekoladySkładanie tortuSpodem będzie brownie. Na brownie wykładamy
Symfonia SmakówDieta ma ogromny wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie. Może nie tylko zapobiegać nadwadze, ale także może wydłużyć nasze życie, zapobiegając różnym chorobom cywilizacyjnym i poprawić
Kuchnia MagdaLeny