Dziś dzień zaczął się o wiele szybciej niż powinien, mój synek wstał skoro świt. Żeby osłodzić nam ten szybki poranek przygotowałam puszyste placuszki z sosem czekoladowym . Były… idealne Polecam Wam to połączenie. Od takiego pysznego śniadania warto rozpocząć każdy dzień. Od razu pojawia się słodki uśmiech na twarzy Składniki: (na 2 porcje) 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka maślanki(...)mąki, dodajemy sodę oczyszczoną i cukier, mieszamy łyżką składniki. Następnie wbijamy jajko i wlewamy szklankę maślanki, mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Na rozgrzaną patelni z odrobiną oleju wykładamy porcje ciasta (około 1 łyżki na placuszek). Placuszki smażymy z obu stron na złoto (u mnie na średniej mocy palnika). Podajemy z krążkiem ananasa (można pominąć), polane pysznym czekoladowym sosem. Smacznego
Słodkie okruszkikarnawale przynajmniej raz trzeba usmażyć pączki lub oponki. Jako, że mój czas ostatnio jest ograniczony to nie porwałam się na pączki ale zrobiłam szybkie serowe oponki. Do popołudniowej herbatki były jak znalazł. Najlepiej smakują tego samego dnia więc nie ma co ich robić za dużo. Gdyby jednak zostało Wam trochę to nie zapomnijcie ich schować do szczelnego pojemnika, pozostawione(...)skórka otarta z pomarańczy olej do smażenia cukier puder wymieszany z cynamonem do posypania Twaróg rozgnieść widelcem ze śmietaną i żółtkami. Dodać mąkę, cukier, sodę i skórkę pomarańczową. Zagnieść ciasto i rozwałkować na grubość około centymetra na blacie grubo podsypanym mąką. Za pomocą szklanki lub dużej foremki do ciastek wycinać ciastka. W garnku o grubym dnie rozgrzać olej
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniafarsz w środku. Pamiętajcie o tym, że "co kraj to obyczaj", dlatego u mnie w domu właśnie pierogi na szybko to nie kluski, a leniwe ;) Poniższe pierogi są szybkie do przygotowania i bardzo smaczne. Ugotowane leniwe pierogi należy obowiązkowo polać podsmażoną na maśle bułką tartą oraz posypać cukrem. Składniki na porcje dla 4 osób: 0,5 kg twarogu(...)lekko ostudzić. Twaróg i ziemniaki zmielić w maszynce na małych oczkach. Do miski przełożyć zmielony twaróg i ziemniaki. Wbić jajko. Wsypać mąkę i szczyptę soli. Za pomocą dłoni wyrobić ciasto. Jeżeli będzie zbyt mocno kleić się do rąk to dosypać trochę mąki. Masę podzielić na 4 części. Z każdej części uformować wałek, lekko spłaszczyć. Za pomocą noża wykroić ukośne kawałki
Ugotowaćtwaróg był słabo odciśnięty, należy zwiększ ilość kaszki. Gotujemy 2 litry wody, dodajemy sól i łyżeczkę oleju. Gdy woda zacznie wrzeć, przykręcamy płomień . Łyżeczkę maczamy w wodzie, nabieramy porcję ciasta, dociskamy do krawędzi miski, aby uformować zgrabną kluseczkę i wkładamy do wody. Kluseczki powinny lekko mrugać, to im pozwoli zachować ładny kształt, Gotujemy około pięć minut od momentu wypłynięcia(...)stracił swoich właściwości. Resztę truskawek kroimy na ćwiartki i dodajemy do sosu. Ciepłe kluseczki podajemy z takim właśnie sosem. Posiłek nie tylko smaczny i zdrowy, ale i szybki w przygotowaniu. Jak w tytule, jeszcze bardziej leniwe i tak jest. Ponieważ nawet nie brudzi się rąk przy ich wyrabianiu. Teraz kilka słów o przyprawach, tak one są rozgrzewające. One rozgrzewają
Dieta moja pasjaOstatnio pankejki to nasz ulubiony sposób na syte śniadanko. Robi się je szybko, są podzielne i tłumią uczucie głodu na dłuuugo :) Mój Mąż pokochał syrop klonowy, więc korzystamy i pankejkujemy ile wlezie. Jeśli ktoś syropu nie lubi albo nie ma (nie oszukujmy się, jest dość drogi), to można go zastąpić miodem, musem owocowym, jogurtem... W każdej opcji takie placuszki smakują(...)szklanki oleju 3 jajka 3 łyżki cukru + olej do smażenia + syrop klonowy do polania Przygotowanie: Wszystkie składniki umieścić w misce, miksować, aż składniki dobrze się połączą. Odstawić miskę z ciastem na 15 minut, aby gluten miał okazję się rozwinąć. Dużą łyżką lub małą chochelką nakładać porcje ciasta i smażyć na bardzo mocno rozgrzanej patelni, przetartej uprzednio ręcznikiem papierowym nasączonym
Cakes By Kejtwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Placuszki smakują rewelacyjnie i są bardzo proste w przygotowaniu. Zawsze nie nadążam ich smażyć - tak szybko znikają! Polecam! 300g filetów z udek kurczaka (może być pierś) 5 pieczarek 1 cebula (mała) 1 jajko 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka majonezu 1 łyżka startego parmezanu papryka słodka w proszku czosnek granulowany sól, pieprz(...)doprawić do smaku (solą, pieprzem, papryką słodką i odrobiną czosnku). Masę rozmieszać i wstawić do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie na rozgrzany olej wykładać (łyżką) porcje ciasta. Placuszki smażyć z obu stron na złoty kolor
Di gotujeBardzo dobre muffinki - szybkie, wilgotne w środku a do tego zdrowe :) SKŁADNIKI: 250 g twarogu (półtłusty lub tłusty) 1 jajko 1 szkl mleka 1/2 szkl oleju 2 szkl mąki (u mnie pół na pół zwykła z pełnoziarnistą) 1/2 szkl płatków owsianych błyskawicznych 1/2 szkl cukru (u mnie brązowy) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody wiśnie z kompotu(...)gładką masę. 2. Suche składniki wymieszać ze sobą i dodać do zmiksowanej masy serowej. 3. Dodać wiśnie (jeśli są z kompotu należy je dobrze odsączyć) 4. Nakładać porcje ciasta do foremek na muffinki (ja używam silikonowych). 5. Piec do suchego patyczka
Kto ugości moich gości?elegancki i prosty sposób. Stek do tego przepisu może być wyjęty prosto z lodówki – jest z nim chwila zabawy, chwilę spędza na blacie nabierając smaku dodatków, a dodatkowo później – szybko obsmażamy go na maśle. Stek rozcinamy z szerszej strony ostrym nożem, nie do końca – rozkładamy go tak jak książkę, cienko rozbijamy tłuczkiem, najlepiej przez folię spożywczą. Uważamy, żeby nie zrobić(...)zalewy, kroimy w cieniutkie plasterki i rozkładamy na pomidorach. Liście szpinaku rozkładamy jak dachówki, jeden zachodzący na drugi. Z wierzchu rozsypujemy niebieski pleśniowy ser. Zwijamy roladę, jedną ręką zawijając ciasto mięso a drugą przytrzymując nadzienie rozłożone na steku. Stek dokładnie i ciasno obwiązujemy sznurkiem wędliniarskim lub grubym, białym bawełnianym kordonkiem. Odstawiamy na 30-40 minut. Rozgrzewamy piekarnik
Karo in the Kitchenpyszne muffinki w wersji wytrawnej, z serem, papryką i frankfruterkami. Przepis ten jest kierowany szczególnie do dzieci. Muffinki można z powodzeniem zabrać do szkoły, jako drugie śniadanie. Są szybkie i łatwe do przygotowania. Każdemu będą smakować. SKŁADNIKI: 4 kiełbaski frankfruterki Hańderek , 1 papryka czerwona, 50g sera żółtego, 2 jajka, 1,5 szklanki mąki, 200ml mleka, 100ml oleju, 1/2 łyżeczki(...)Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia, bazylią i mieloną papryką. W osobnym naczyniu mieszam jajka, mleko oraz olej. 3. Suche składniki stopniowo dodaję do masy płynnej. Dokładnie mieszam. Do ciasta dodaję pokrojoną kiełbasę, paprykę i ser. Mieszam. 4. Ciasto przekładam do papilotek ułożonych na blaszce na muffinki (do 3/4 wysokości). Piekę około 25 minut w temperaturze 200 stopni
Tradycyjna kuchnia Kasiobie miałyśmy ochotę na coś innego niż owsianka, wi ę c wzięłyśmy si ę do roboty. Przygotowałyśmy pancake, które s ą bardzo szybkie w przygotowaniu a do tego bardzo smaczne i pożywne. Pancake s ą bardzo delikatne ze względu na dodany jogurt, dlatego przy ich obracaniu na patelni trzeba być ostrożnym. Pancake polałyśmy sosem(...)cukru trzcinowego 2 łyżki oliwy z oliwek Sos daktylowy 5 suszonych daktyli banan sok wyciśnięty z pomarańczy PRZYGOTOWANIE Pancake Wszystkie składniki wymieszać, najlepiej zrobić to trzepaczk ą . Ciasto powinno być lekko gęstawe. Smażyć na dobrze rozgrzanej nieprzywierającej patelni, bez tłuszczu. Sos daktylowy Daktyle i banana pokroić na kawałki. Zmiksować razem z sokiem z pomarańczy
La grande e la piccola cuocaTłustym Czwartku i brzuszku pełnym pączków czas sięgnąć po coś zdrowszego. Zapraszam Was na migdałowo-karobowe batoniki orkiszowe. Robi się je naprawdę szybko. Z podanej porcji wyjdzie Wam 5 batoników, więc jeśli chcecie zrobić większy zapas takiej zdrowej słodyczy podwójcie porcję składników. Takie batoniki doskonale sprawdzą się również jako drugie śniadanie. Polecam. Składniki: (na około 5 sztuk) 1 szklanka płatków(...)miski wkładamy banana, rozgniatamy go widelcem. Następnie wsypujemy całą szklankę płatków orkiszowych. Potem dodajemy miód, karob i pokruszone w dłoniach płatki migdałowe. Całość wstępnie mieszamy, po czym lekko zagniatamy ciasto ręką do dokładnego połączenia składników. Małą keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Następnie wykładamy naszą masę (do około połowy keksówki) na wysokość 0,5 cm wyrównując górkę. Batoniki pieczemy 20 minut
Słodkie okruszkiNaszła mnie ochota na zupkę cebulową więc zrobiłam sobie taką swoją wersję z kluseczkami tartymi. Wyszła na prawdę pyszna i szybko zniknęła z talerzy. składniki: 700 g cebuli 1 łyżka masła 1,7 l bulionu 1 czubata łyżeczka tymianku 2 listki laurowe 1 szklanka kluseczek tartych Cebulę obrać i pokroić w półplastry. Podsmażyć na maśle, dosyć długo aby nabrała lekko(...)Potem dodać tarte kluski i gotować jeszcze 15 minut aż kluseczki będa miękkie. Jeśli zupa będzie za gęsta można dolać nieco bulionu. Polecam też: Zupę cebulową zapiekaną pod ciastem francuskim
Monia miesza i gotujeZapewniam, że przy tym wypieku się nie napracujecie. Bagietki robi się szybko, a smakują przepysznie. Bagietki upiec możecie na kolację lub na spotkanie ze znajomymi. A tych w karnawale na pewno nie zabraknie. Prawda ? Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 2 szklanki mąki chlebowej 1 szklanka mleka 1 szklanka wody o temperaturze pokojowej 20 dag drożdży świeżych 2 łyżeczki masła(...)przesiać. W misce/misie robota wymieszać mleko z dodatkami i wodę, dodać drożdże - dokładnie rozrobić. Następnie wsypać sól i 1 szklankę mąki - wymieszać. Partiami dodawać pozostałą mąkę i wyrabiać ciasto - ręcznie lub w robocie. Wysmarować miskę olejem, przełożyć do niej ciasto i przykryć folią spożywczą lub ściereczką. Odstawić ciasto do wyrośnięcia, powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto ostrożnie ( ciasto
kolorowotorcikoworozpływające się w ustach (a szczególnie ten plaster jabłka) najczęściej z kubkiem kawy zbożowej Anatol. Beztroskie czasy wracają wraz z każdym kęsem! Oprócz tych wszystkich wspomnień to przede wszystkim szybki, pożywne śniadanie, który będzie gotowe w kilkanaście minut. Tak się składa, że jajka, mąka i mleko to składniki, które zawsze znajdziemy w domu, a naleśniki to często danie awaryjne(...)waniliowy i całość mieszamy do otrzymania dość gęstej konsystencji. Rozgrzewamy patelnię wraz z tłuszczem a w tym czasie usuwamy środek jabłka ( takim czymś ). Na gorącej umieszczamy po 2 łyżki ciasta (na każdy naleśnik) i na każdej porcji umieszczamy po plastrze jabłka. Smażymy z obu stron aż naleśniki będą zarumienione. Podajemy gorące z kleksem jogurtu, dżemu. Wszystkiego dobrego! ps. równie dobrze
Szybko Tanio Smaczniebułeczki które można podać do piwa czy też wina lub zabrać na grilla, piknik lub wycieczkę do dobrze trafiliście :) Najlepiej zjeść je w niedługim czasie od upieczenia ponieważ dosyć szybko robią się twarde ale uwierzcie, że to nie problem bo są tak pyszne, że znikają ekspresowo :) Przepis pochodzi z książki „O chlebie” Elizy Mórawskiej (recenzja na blogu już(...)smaku duża gałązka rozmarynu pieprz kolorowy małe jajko łyżka mleka Drożdże zasypujemy cukrem. Do rozpuszczonych dodajemy wodę, twarożek, oliwę, sól i stopniowo wsypujemy mąkę. Zagniatamy na gładkie ciasto po czym przekładamy do natłuszczonej miski, przykrywamy i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Następnie ciasto dzielimy na około 10-12 części, formujemy bułeczki i odstawiamy na 15 minut. Wyrośnięte układamy
Mienta blog