suszone grzyby - 2540 przepisów (strona:145/170)

Faszerowane pieczarki w sam raz na grilla 4160

Faszerowanie warzyw pozwala wydobyć z nich zupełnie inne smaki i odkryć je na nowo. Jednym z bardzo wdzięcznych tematów do faszerowania są pieczarki, te o dużych

KasiaiKrzysiu.pl
Sałatka ze szpinakiem i grecki ser owczy 169

domowych lekkich sałatek. SKŁADNIKI: 50 g sera kefalotyri lub innego sera owczego, może być też ser kozi 250 g szpinaku 1 duża cebula 1 duży pomidor 1 garść suszonych czarnych oliwek sos: oliwa, ocet jabłkowy i miód PRZYGOTOWANIE: Ser owczy pokroić w kostkę. Cebule pokroić w piórka lub pół krążki. Pomidora pokroić w kostkę. Szpinak umyć. Sery owcze(...)pokolenia na pokolenie. Większość mieszczuchów zna smak „podróbek” oscypka, zwykle sprzedawanych na bazarze. Dopiero po spróbowaniu oryginalnego sera owczego stajemy się jego zagorzałymi fanami. Osypek lubi towarzystwo warzyw, grzybów i... wędzonych ryb. Pysznie smakuje zapiekany i często traktowany jest jako zamiennik parmezanu. Na nie mniejsze uznanie zasługują inne produkty podhalańskich baców, np. półmiękki ser o nazwie bryndza. Również jej receptura

ClauditteMissCooking
Pasztet z grochu z pieczarkami 185

pomidorków, ale sam smakuje równie dobrze. Składniki: około 200-250 g suchego grochu (500 g puree) 1-1,5 szklanki okruchów razowego chleba 250 g pieczarek 5-6 pomidorów suszonych z zalewy 2 cebule 1 ząbek czosnku sól, pieprz gałka muszkatałowa imbir majeranek papryka w proszku - słodka, ostra, wędzona 2-3 łyżki bułki tartej - opcjonalnie Wykonanie: groch umyć, zmieniając(...)tartą, jeśli jednak groch został należycie odsączony nie jest to konieczne. Foremkę wysmarować tłuszczem, wysypać bułką tartą. Masę przełożyć do foremki, wyrównać. Ułożyć na górze plasterki pieczarek i posmarować grzyby olejem. Piec w 200`C około 35-40 minut, do zrumieniena. Pasztet jest gotowy gdy odstaje od brzegów foremki kroić po całkowitym ostudzeniu, najlepiej po schłodzeniu przez

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pieczone gryczano-gryczane pierogi czyli wege święta 131

mnie pretensji 200 g kaszy gryczanej (waga suche nieugotowanej kaszy) 400 g pieczarek 2 cebule 1 por 50 g ziaren słonecznika po pół łyżeczki: soli, pieprzu, gałki muszkatołowej, czosnku suszonego pęczek koperku (nie ma na zdjęciu bo mi się po chwili przypomniało, że czeka w lodówce specjalnie do tego dania kupiony) łyżka oliwy truflowej (jeżeli macie) Przygotowanie: W ciepłym(...)zeszkli i zacznie złocić, następnie partiami wrzucaj pieczarki i pora. Gdy por będzie już miękki dodaj przyprawy, przemieszaj i dodaj do kaszy a na patelni po smażeniu cebuli z grzybami podpraż słonecznik i też dodaj do kaszy. Aha, żeby Ci do głowy nie przyszło brudzić jakąś michę, do garnka wszystko wrzuć! Na samym końcu dodaj posiekany koperek, posmakuj i dopraw

greenscarf
Jesienne bułki do burgerów 105

pełnoziarnistej typ 1850 (używam orkiszowej) 25 g drożdży 250 ml letniego mleka 40 g miękkiego masła łyżka musu z dyni 8 g płynnego miodu 8 g soli pół łyżeczki suszonych ziół (użyłam tymianku, ale może być oregano, kminek, rozmaryn, zatar itp.) żółtko + łyżka mleka do posmarowania sezam W misce wymieszać mąki, sól, miód, pokruszone drożdże, mus z dyni(...)piekarniku. Piekę na trzeciej półce od dołu. Upieczone na rumiano bułki wyjąć na kratkę, by ostygły. Jeśli macie ochotę na typowo późnoletnie lub jesienne burgery, zapraszam na burgery z grzybami

Weekendy w domu i ogrodzie
Włoska pizza funghi i z OpenCard w La Sueva 189

orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Arial","sans-serif"; mso-fareast-language:EN-US;} Nie jestem fanką pizzy wegetariańskiej z groszkiem i kukurydzą. Najbardziej pasują mi do niej grzyby, cebula, czosnek, pomidory, zioła i mozzarella. Dlatego dziś pizza funghi. Poniższy przepis pochodzi z Kuchni włoskiej Penny Stevens. Od siebie dodałam: oliwki, cebulę i oregano. Wydaje mi się też(...)1.Rozgrzej piekarnik do 200°C. Rozgrzej oliwę w szerokiej patelni. Pokrój pieczarki i cebulę i krótko je podsmaż. W małym rondelku rozgrzej oliwę, podsmaż czosnek, ostrożnie dodaj pomidory, suszone zioła, sól i pieprz. Duś około 10 minut (do odparowania wody). Dodaj koncentrat i wystudź. 2.Rozłóż pomidorowy sos na cieście. Na nim drobno pokrojoną mozzarellę, następnie pieczarki z cebulą

Qlinarnie i Qlinarnie
Nadziewane i zapiekane pomidory ze szpinakiem 151

Jeszcze nie są to moje pomidory z ogródka tylko ze sklepu, ale nie byłam w stanie dłużej czekać za tym daniem :)Składniki:dowolna ilość dużych pomidorówopakowanie

Bon Appetit Małgorzaty
Zupa krem z cukinii z kurkami / Creamy zucchini soup with chanterelles 168

Sezon cukiniowy w pełni i przyznam, że bardzo mnie to cieszy. Uwielbiam cukinię w każdej postaci, bardzo często robię ją sobie na kolację w postaci duszonej

karmelowy
trochę tarta trochę pizza (tarte flambée ) 238

pizzy)składniki: ( 2 tarty)ciasto:100 - 125ml letniej wody (w zależności od chłonności mąki)225 g mąki (użyłam pszennej chlebowej)1/4 i 1/8  łyżeczki soli1/4 łyżeczki suszonych drożdżynadzienie200 ml gęstego créme fraîche o 30%(zgodnie z sugestią z przepisu zmieszałam pół na pół śmietanę 30% z serkiem śmietankowym)sól, pieprz i świeżo utarta gałka muszkatołowa(...)kamień musi się dobrze nagrzać ( 30  - 45 min)przygotować pozostałe składniki:Pokrojoną w krążki cebulę zeszklić na maśle, bekon, pokrojony w paseczki lekko podsmażyć , na końcu szybko podsmażyć grzyby. Smażyłam poszczególne składniki osobno, tak mi było wygodniej, natomiast zgodnie z przepisem można je po kolei dodawać na patelnię i smażyć razem.Śmietanę wymieszać z serkiem , solą pieprzem

Stare Gary
ŚLEDŹ W SMAŻONYCH JABŁKACH 214

śledzia, winną i lekko słodką przełamaną solonym śledziem,wspaniałe królewskie danie.   60 dag.matiasów 1 szkl.mleka 30 dag.winnych jabłek 2 łyżki oleju 2 łyżki przecieru pomidorowego po łyżce suszonego majeranku , cukru , soku z cytryny 1/2 łyżeczki otartej skórki z cytryny mielona ostra papryka sól pieprz kilka plastrów cytryny natka pietruszki ******************************************* Śledzie zalać mlekiem,zostawić na 2 godziny.W rondelku(...)WAFLE PRZEKŁADANE GALARETKĄ RODZINNY PRZEPIS NA PASZTET GALARETA Z ŻOŁĄDKÓW KURZYCH ZALEWAJKA DOMKI Z PIERNIKA CIASTO Z PIERNIKAMI KREMOWE RAFAELLO BEZ PIECZENIA CIASTO DROŻDŻOWE KROKIETY Z KISZONĄ KAPUSTĄ I GRZYBAMI JAK ZROBIĆ KANDYZOWANĄ SKÓRKĘ  POMARAŃCZOWĄ GRZANIEC NA CYDRZE PRZYPRAWA DO SERNIKA CIASTECZKA Z LAWENDĄ PIEROŻAŃCE ŚLEDŻ W ŚMIETANIE ROLADKI Z BOCZKIEM DIETETYCZNA ROLADA KOKOSOWA

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Dlaczego mięsa nie lubię... 244

nowotworów mięso spowalnia perystaltyke jelit (nie zawiera błonnika), długo zalega w przewodzie pokarmowym i może zaburzać skład flory jelitowej (bakterie fermentacji mlekowej umierają, namnażają się bakterie gnilne oraz grzyby mi.in. Candida albicans); ponadto spowolniona perystaltyka przyczynia się do powstawania uchyłków w jelitach, gdzie trafiają nie do końca strawione resztki pokarmu i po prostu gniją, bo nie mogą(...)kwas moczowy wędliny, tak bardzo popularne, są naszpikowane chemią, że aż kipi. Zazwyczaj mało jest "mięsa w mięsie" a cała masa różnych dodatków. Nawet dobrej jakości kiełbasy suszone, które nie zawierają konserwantów itp. zawierają solankę czyli mieszaninę azotanów i azotynów (dzięki temu wędlinka jest przyjemnie różowa i jest mniejsza szansa rozwoju bakterii z typu Clostridium). Azotyny uszkadzają hemoglobinę

pyszne zdrowości
Ravioli z cielęciną 87

naciowego 1 średniej wielkości marchewka 50g startego parmezanu 1 jajko sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku oliwa opcjonalnie: pół szklanki białego, wytrawnego wina 3. Sos: 500ml passaty garść suszonych podgrzybków lub jeszcze lepiej - borowików (oczywiście w sezonie najlepiej użyć świeżych) sól i pieprz do smaku opcjonalnie: 1 papryczka chilli Wykonanie: 1. Ciasto: z mąki, jajek (dobrze, żeby zawczasu(...)patelnię z jej zawartością i odstawiamy do ostudzenia; kiedy składniki wystygną dodajemy parmezan, doprawiamy całość solą, pieprzem i gałką muszkatołową a następnie wbijamy jajko i całość mieszamy. 3. Sos: grzyby zalewamy gorącą wodą i namaczamy przez 20 minut. Dobrze jest je wcześniej pokruszyć co oszczędzi nam później konieczności ich krojenia; namoczone grzyby odsączamy na sicie (zachowując płyn

Pasta Po Polsku
Pierś z kurczaka w sosie serowym 88

serowy: żółty ser: 200 g mleko: 150 ml musztarda: 1 łyżeczka Pomidorki: pomidorki koktajlowe: 1 op. ( 250 g ) czosnek: 2 ząbki cukier: 1 łyżeczka oregano: 1 łyżeczka bazylia suszona: 1 łyżeczka olej: 1 łyżeczka ocet balsamiczny: 2 łyżeczki Pierś z kurczaka w sosie serowym Przygotowanie: Czystą pierś z kurczaka kroimy na pół. Usuwamy wszystkie chrząstki i ewentualne kostki. Nacieramy(...)sprawdzenia innych naszych przepisów na mięso z kurczaka. Polecamy: pyszne i aromatyczne roladki z udek kurczaka , przepis na panierkę jak z KFC , udka z kurczaka pieczone na kapuście z grzybami oraz sałatka kurczak słodko – kwaśny . Życzymy smacznego!       Artykuł Pierś z kurczaka w sosie serowym pochodzi z serwisu Kuchnia na Wypasie

Kuchnia Na Wypasie
Fałszywy pasztet – wegański pasztet smarowny, z soczewicy 156

momencie rozlega się mlaskanie przy oblizywaniu łyżki) – Mmm ten pasztet taki dooobry… No i jak powiedzieć, że w tym pasztecie grama mięsa nie ma? Jest soczewica i grzyby, czyli baza wielu wegańskich zdrowych smarowideł, zastępujących jak widać mięsne pasztety z wielkim powodzeniem. Soczewicę zalewamy wodą – wody do gotowania potrzeba dwa razy tyle, co soczewicy (2 szklanki). Doprowadzamy wodę(...)studzimy. Portobello kroimy w grube kawałki. Cebulę obieramy i kroimy – niekoniecznie najdrobniej. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju i rumienimy pieczarki. Do zrumienionych grzybów dodajemy cebulę i szklimy razem. Wsypujemy na patelnię orzechy i wszystkie przyprawy – bez soli i pieprzu, wlewamy pozostały olej i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy razem aż czosnek straci

Karo in the Kitchen

Proponowane wyszukiwania