ZUPA Z SELERA NACIOWEGO. 318okolicznościach się go nie spożywa. A tu? Karmel-itka przytaszczyła do domu dwa wielkie, dorodne i świeże selery naciowe. I okazało się, że nie wie, co z nich ugotować! Surówki nikt nie będzie chciał, na wykwintne dania czasu brak... Tak, to był naprawdę nieprzemyślany zakup! Ale nie byłabym sobą, a już nie blogerką kulinarną, gdybym nie potrafiła poradzić sobie
W kuchni Karmel-itki
LIEBSTER BLOG. 254których niegdyś nawet bym nie powąchała. 5. Jakiego najdziwniejszego produktu użyłaś/eś w kuchni (np. Liśce pokrzywy)? Liście pokrzywy uwielbiam! Codziennie piję napar. I czasem wrzucam sparzone do surówki, o czym na blogu nie zwykłam pisać. Chyba nie ma takiego produktu, w domu tradycjonalistów i konserwatystów w kwestii jedzenia trudno o rożnego typu ekscesy . 6. Jaki film kojarzy
W kuchni Karmel-itki
KOTLECIKI Z KASZY GRYCZANEJ PRAŻONEJ I CHLEBA ŻYTNIEGO Z ŻÓŁTYM SEREM. 285gorący, wykładam kotleciki. Smażę z obu stron, aż ładnie zbrązowieją. Przy przewracaniu należy uważać, by kotlecików nie uszkodzić, aby się nie rozpadły. Podaję je na ciepło, z jakąś smaczną surówką. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itki
ZAJAZD POD CARYŃSKĄ, Ustrzyki Górne, Bieszczady. 248idealnej temperaturze - bardzo ciepłe, ale nie parzące. Gulasz z dzika był dobrze doprawiony, mięso z dzika miało intensywny smak, a sos nie tłumił go. Placki dobrze usmażone, a surówki świeże i aromatyczne. Nie mam żadnych zastrzeżeń. Jedyne co, panuje w lokalu samoobsługa. Zamawiając danie, dostajemy numerek w postaci małego druczku jak paragon, a po przygotowaniu zostajemy wywołani przez mikrofon. Naczynia
W kuchni Karmel-itki
ŁOSOŚ W CIEŚCIE FRANCUSKIM ZE SZPINAKIEM I FETĄ. 283urośnie). Jajo rozbełtuję i wszystkie porcje smaruję nim z wierzchu. Wkładam do piekarnika. Piekę prze 20-30 minut, aż wierzch ciasta będzie pięknie zrumieniony. Podaję z pomidorami lub dobrą surówką. SMACZNEGO ! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itki
SCHABOWE Z INDYKA. 279wielkości kawałki. Rozbijam je delikatnie, nacieram solą, pieprzem, tymiankiem. Rozrabiam jajka z odrobiną mleka. Panieruję mięso w jajku i bułce tartej. Smażę z obu stron na złoto. Podaję z surówką z kapusty czerwonej. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itki
ROLADKI WIEPRZOWE W SOSIE SEROWYM. 256połączyć ze sobą) i ponownie duszę pod przykryciem, około 2-3 minuty. Świetnie pasują ziemniaki z wody lub ryż, a do tego jakaś smaczna warzywna sałatka / surówka. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itki
PIEROGI Z SOCZEWICĄ, BIAŁYM SEREM I MIĘTĄ. 249dużym garnku zagotowuję wodę z odrobiną oleju. Wrzucam partiami pierogi i gotuję do momentu, aż wypłyną na powierzchnię. Odcedzam. Podsmażam i podaję z jogurtem naturalnym i ulubionymi surówkami. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itki
Pulpety w sosie pomidorowym 333przesmażyć na patelni. Sosy są najróżniejsze, tak na prawdę ogranicza nas tylko wyobraźnia :) U mnie dzisiaj było klasycznie, czyli wybrałam sos pomidorowy. Pulpety najlepiej podawać z ziemniakami oraz surówką z białej kapusty. Ja z ziemniaków zrezygnowałam ze względu na kalorie. PULPETY W SOSIE POMIDOROWYM (składniki na 4 porcje) - 500 gram mięsa mielonego (najlepiej drobiowe) - 1 czerstwa bułka - mała cebulka
Zgrabne Gotowanie
Sola gotowana na parze 203Rybę nasolić i odstawić na co najmniej 2h, a najlepiej na całą noc. Następnie doprawić pieprzem oraz przyprawą do ryb, gotować w parowarze około 15 minut. Najlepiej podawać z surówką z kiszonej kapusty, na którą przepis znajdziecie tutaj . Przed podaniem skropić rybę sokiem z cytryny
Zgrabne Gotowanie
Ćwikła 176Buraki zawsze obieram w lateksowych rękawiczkach, a ścieram je w malakserze na tarce i nie martwię się nigdy czerwonymi dłoniami i paznokciami, które po burakach tak
Blondynka Gotuje
Sałatka "Wiosna na talerzu" 210Dla mnie bomba! Niby nic a można się najeść do syta! Czy obiad zawsze musi być na ciepło? Co do mojego syna Niejadka, musiałam użyć podstępu
Blondynka Gotuje
Sałatka Eksplozja Smaku:) 188Tak, wiem dużo granatu ....ale to moja sałatka. Lubię ziarna granatu....cóż zrobić. W sałatce jest to co lubię. Smakowo bardzo dobra i chyba to jest
Blondynka Gotuje
Sałatka Zielona Obiadowa 236Cała zielona. Taka zwykła zielona, a jaka pyszna. Składniki: 2 garście roszponki 1 ogórek 1 pęczek szczypiorku 2-3 łyżki śmietany sól pieprz Wykonanie: Cóż, banalne
Blondynka Gotuje