sosy - 72734 przepisów (strona:3456/4849)

Golonka delikatna i rozpływająca się w ustach 357

być mocno przypieczona, jeśli golonka ciągle będzie biała przedłużyć czas pieczenia i zwiększyć temperaturę do 220 C Podczas pieczenia czasami trzeba dolać wywar od gotowania golonki. Zawsze musi być sos w brytfannie. Ważne – 30 minut przed końcem pieczenia włożyć na raszki naokoło pieczeni. Golonka jest pyszna, polecam

Kuchnia Pokoleń
Gulasz z żołądków, przepyszny 216

Zrobiłam go dzisiaj na obiad, tym razem z warzywami. Sos który się wytworzył podczas gotowania jest pyszny, bardzo polecam. Smakowało wybornie Żołądki dokładnie oczyścić i pokroić na drobne kawałki. Rozgrzać patelnię i wrzucić pokrojony w drobną kostkę boczek wędzony, smażyć chwilkę, tłuszcz z boczku musi się lekko stopić. Dodać posiekaną drobno cebulkę i smażyć, aż zmięknie. Wrzucić pokrojone żołądki, łodygę

Kuchnia Pokoleń
Fajitas z kurczaka 205

ulubione warzywa Gotowe tortille Sól, pieprz, przyprawy i zioła (papryka słodka i ostra, oregano, natka pietruszki) oraz inne wg własnego uznania i smaku Do dania można podać różnego rodzaju sosy lub inne dodatki takie jak kwaśna śmietana, guacamole, salsa, żółty ser Kurczaka lekko posolić i przesmażyć na patelni aż się zrumieni. Wodę, która wydzieli się z kurczaka podczas smażenia należy

Codzienne Gotowanie
SAŁATKA SZPINAKOWA 176

mogą być różne w zależności od upodobań, czy sałatka ma być słodsza i delikatna czy bardziej kwaśna i nieco ostrzejsza. Szpinak przełożyć do dużej miski, dodać startą marchewkę, wlać sos, dodać migdały i delikatnie wymieszać. Podawać. Smacznego

Codzienne Gotowanie
Leczo 157

międzyczasie kiełbasę pokroić na plasterki i przesmażyć na patelni. Dodać do warzyw, dosypać soli, pieprzu i ziół, gotować na małym ogniu przez kolejne kilkanaście minut, aż warzywa zmiękną a sos stanie się lekko gesty i aromatyczny. Smacznego

Codzienne Gotowanie
Makaron z suszonymi pomidorami, bekonem i kaparami 190

Smażyć jakiś czas na wolnym ogniu, dodać ugotowany makaron, dosypać ziół, wszytko dokładnie wymieszać. Dodać Philadelphię i niewielką ilość mleka, w zależności od tego jak dużo i jakiej konsystencji sos chcemy uzyskać. Smażyć jeszcze chwilkę i od razu podawać. Smcznego

Codzienne Gotowanie
Warzywne curry 147

Smażyć aż cebula zbrązowieje.  Do przesmażonych przypraw dodać warzywa, doprawić cukrem i solą, dolać jogurtu, a w razie potrzeby podlać niewielką ilością wody. Smażyć na niewielkim ogniu aż sos się zagotuje. Podawać. Smacznego

Codzienne Gotowanie
Wieprzowina madras 151

cebulę, czosnek i chili pokrojone w cienkie plasterki i utarty imbir przesmażyć na głębokiej patelni. Dodać 2 łyżki pasty maras i dobrze wymieszać, można podlać niewielką ilością wody, aby sos był nieco rzadszy. Dodać mięso i smażyć aż zmieni kolor. Wlać pomidory, miód, ocet oraz drobno posiekaną kolendrę. Wszystko smażyć przez kilkanaście minut na niewielkim ogniu. Podawać z chlebkiem

Codzienne Gotowanie
Makaron z wędzonym łososiem, groszkiem i szparagami 183

smażyć aż będzie różowy. Wlać crame frache,dodać szpragi i groszek - delikatnie wymieszać. Chwilę gotować na niewielkim ogniu. Dodać odcedzony makaron. Wszystko delikatnie wymieszać, aby cały makaron pokrył się sosem, doprawić solą i pieprzem. Podawać gorące. Smacznego

Codzienne Gotowanie
Kurczak z mango 127

podlać odrobiną wody. Dodać pokrojonego w niewielką kostkę kurczaka i smażyć przez kilka minut aż mięso będzie białe. Wlać pomidory, dodać pokrojone w kostkę mango i paprykę - dusić aż sos nieco odparuje. Pod koniec gotowania wsypać świeżą kolendrę, doparwić do smaku solą i pieprzem. Podawać natychmiast. Najlepiej smakuje z chlebkiem nan. Smacznego! PS. Przypadkowo tak się złożyło, że następnego dnia

Codzienne Gotowanie
Szybkie paszteciki z mięsa rosołowego 239

pieczenia blasze i piec w 180 stopniach kilkanaście minut lub do momentu aż  paszteciki się zrumienią. Podawać z czerwonym barszczykiem. Paszteciki mozna takze jeść z keczupem lub sosem sweet chilli – smakuja wybornie. Smacznego

Codzienne Gotowanie
Trifle truskawkowe 197

Trifle - to stary angielski deser, znany juz w XVI wieku i stopniowo modyfikowany, az do osiagniecia obecnej formy w XIX wieku. Sklada sie z ciasta biszkoptowego, owocow, custurdu (sosu angielskiego), soku owocowego lub galaretki i bitej smietany, ulozonych warstwowo.  Jak wspomnialam, nie potrafie przygotowywac slodkosci, postanowilam wiec nieco ulatwic sobie to zadanie i podobnie jak wiekszosc rodowitych brytyjczykow, pojsc

Codzienne Gotowanie
Tarta ze szparagami 186

pokroić w plasterki, górną część pozostawić. Plasterki szparagów dodać do mieszaniny śmietany i jajka.  Ciasto rozwałkować na grubość około pół centymetra, wyłożyć nim naczynie do pieczenia tarty, zalać sosem śmietanowym, na wierzchu ułożyć szparagi i przekrojone na pół pomidorki koktajlowe.  Piec w temperaturze 200 stopni przez 20-30 minut, lub aż masa się zetnie, a wierzch zarumieni. Podawać

Codzienne Gotowanie
Cukinia faszerowana mięsem 151

okolo półcentymetrową skórkę. Miąższ pokroić i dodać do mięsa. Do mięsa dolać przecier pomidorowy i dosypać ziół i przypraw, posolić i popieprzyć do smaku. Smażyć na niewielkim ogniu aż sos odparuje. Gdy farsz będzie gotowy i dobrze doprawiony wypełnić nim wydrążone cukinie, ulożyć je na blasze, posypać startym serem, popruszyć słodką papryką (ja użyłam przyprawy do pizzy) i zapiekać przez

Codzienne Gotowanie