sosy - 72734 przepisów (strona:3436/4849)

Zapiekanka z dyni makaronowej na chlebowym spodzie 182

pomidora, krążki pora (można posypać kukurydzą odłożoną ok 2 łyżki) Na wierzchu ułożyć plasterki mozzarelli i posypać oregano. Zapiekać ok 45 min w temp 180 st. Podać z ostrym sosem pomidorowym

Gotowanie jest łatwe
PLACKI ZIEMNIACZANE Z JARMUŻEM – najlepsze! 222

Placki ziemniaczane to taki przysmak, który najczęściej kojarzy nam się z dzieciństwem. Ja lubię je solo , z gulaszem albo z sosem pieczarkowym. Od znajomych wiem, że jedza je również ze śmietaną albo z cukrem. Ja dziś mam dla Was przepis na przepyszne placki ziemniaczane z sałatka ala pesto z jarmużu. Takie połączenie jest nie tylko bardzo smaczne, ale i zdrowe

Ostra na Słodko
Jak zrobić domowe pyzy – czyli ziemniaki do potęgi trzeciej 380

powinna tylko lekko mrugać, nie może gwałtownie buzować. Gorące pyzy podajemy z dodatkiem cebulki i boczku, przesmażonych na wytopionej ze skwarków słoninie. Lub jako dodatek do gulaszu albo ulubionego sosu. Jemy szybko, żeby nie zdążyły ściemnieć. Z resztą – kto jadłby wolno pyzy podane tak, jak u babci? ;) SKŁADNIKI 1,5 kg ziemniaków TYPU C 1-1,5 szklanki skrobi ziemniaczanej

Karo in the Kitchen
Zupa dyniowa z imbirem i prażonym makaronem ryżowym 221

kokosowego, ono dodaje delikatności i dopieszcza ten dyniowy eliksir. A prażony makaron ryżowy to ciekawy i efektowny dodatek nie tylko do kremowych zup, ale także krewetek, mięs i orientalnych sosów. Składniki: 2 szklanki  puree z dyni 3 cm kawałek imbiru 2 ząbki czosnku 2 szalotki 400 ml mleka kokosowego 1 litr bulionu warzywnego 1 łyżeczka curry w proszku sól

Smakowity Blog Kulinarny
Pod Malwami - sentyment do regionalizmu 170

Solinie... I jest! Restauracja, która bodajże jest czynna tylko do 21:00 - Pod Malwami. No to zamawiamy. Pod Malwami - sentyment do regionalizmu Bliny (tamte były akurat z wieprzowiną w sosie własnym i surówką z czerwonej kapusty) oraz chłodnik litewski. Surówka - wydawałoby się: czego można się spodziewać po czerwonej kapuście? Tak doskonale doprawionej surówki nie jadłem jeszcze - idealny balans między surowym

Right Behind The Kitchen
Grillowane polędwiczki z zielonym sosem i tagliatelle 184

moje polędwiczki nie wygrały... Niemniej jednak przepis został zapisany, a wraz z nim zdjęcie potrawy przed zjedzeniem - jak to mówi moja mama - ze smakiem.  Grillowane polędwiczki z zielonym sosem i tagliatelle Przepis na grillowane polędwiczki krok po kroku opisałem na wspomnianym portalu. Ponadto można tam znaleźć ciekawe przepisy, interesujące artykuły. Nota bene, to właśnie na podstawie tego, co stworzyli

Right Behind The Kitchen
Turcja - nadmorski smak 143

Poniżej fotorelacja z tamtej wyprawy. Turcja - nadmorski smak Cesme - nadmorska Restauracja Capa, a w niej... smażone kalmary taka pusta buła krewetki z pieczarkami w pikantnej oliwie smażona ośmiornica w sosie pomidorowym uff jak gorąco! niespodziewajka czyli okoń morski pieczony w całości pod skorupą z soli morskiej Okoń morski pieczony w całości pod skorupą z soli morskiej - doskonałe w swojej prostocie

Right Behind The Kitchen
Smak wyspy Chios 157

smak doskonale uwydatniał sok ze świeżej cytryny. Danie główne. Oczywiście oprócz wspomnianych flaków w Byzantio można znaleźć wiele innych domowych potraw. Padło na pasticcio - zapiekankę makaronowa z bardzo lekkim sosem pomidorowym i mięsem mielonym pod przykryciem delikantego beszamelu. Potrawa doprawiona w sam raz, w której nie dominował jeden jedyny smak pomidorów. Ponadto danie niezwykle sycące, dające

Right Behind The Kitchen
Eger - miasto winem płynące 211

placek, to gąbką nasiąknięta tłuszczem. Trochę taki misz-masz na pierwszy rzut oka. Ale smak o dziwo niezły - była to polęwdiczka wieprzowa z kiełbasą i białą fasolą w ostrym sosie paprykowym. Brakuje czegoś, co przełamałoby ten monotonny kolor no ale cóż. Prawdziwą furorę zrobiły pierożki z płynnym, białym serem - rewelacja. Ciasto podobne do greckiego filo, aczkolwiek bardziej zwarte (pewnie dlatego

Right Behind The Kitchen
Kurczak z tymiankiem na noodlach w sosie z suszonych pomidorów 175

wynalazek - warto spróbować. Po usmażeniu na złoty kolor odstawiam mięso na chwilę aby odpoczęło. Przecinam na pół pod ukosem. Aromatyczna pierś kurczaka nadziewana tymiankiem doskonale wybija się ponad smak sosu pomidorowego, który nabiera ciekawego charakteru po dodaniu suszonych pomidorów z żurawiną. Proste jak drut

Right Behind The Kitchen
Wegetarianin - jedzenie na każdą kieszeń 190

hitów dostępnych na Narutowicza 13 jest falafel - usmażone kuleczki/kotleciki z przyprawionej ciecierzycy podane w chrupiącej, cieniuteńkiej bułce z surówką (biała kapusta, koperek, kukurydza i chyba por...). Wszystko polane sosem sezamowo-czosnkowym (tahini). Po prostu lekka propozycja wegetariańskiego fast-food'u. Do tego można zamówić sok ze świeżych owoców i posiłek za dychacza gotowy. Atutem tego miejsca jest także

Right Behind The Kitchen
Kraków - Pizza Garden - Brick Oven Pizzeria 159

szczeście w słoiczkach znalazł się ocet balsamiczny i aromatyczna oliwa! Zamawiamy pizzę - parma arugula (szynka parmeńska, rukola, parmezan, domówiłem ekstra suszone pomidory). Warto wspomnieć, że każda pizza bazuje na sosie pomidorowym, serze mozarella i pecorino, oliwie, ziołach i świeżej bazylii. Efekt? Cieniutkie ciasto, wysokiej jakości produkty, które przełożyły się na bardzo ciekawy smak. Kompozycja smaków - rewelacyjna

Right Behind The Kitchen
Miód pitny - dwójniak maliniak 219

usmażeniu jednej strony ryby rozsmarowałbym delikatnie masę po jej powierzchni. Z racji tego, że wyczuwam w tym miodzie akcent wędzonki użyłbym miodu jako dodatkowego składnika do sosu barbecue i ciach do grillowanych potraw jak znalazł. Ale miód nie tylko do kuchni. Podstawowe chyba jednak zastosowanie tego magicznego trunku to... o dziwo picie. Można chlusnąć go solo z kieliszków

Right Behind The Kitchen