sosy - 72734 przepisów (strona:3315/4849)

Tarta z warzywami 178

folię aluminiową i ja wysypałam fasolę. Ciasto zapiekłam w piekarniku w 180 stopniach 15 minut. Następnie wyjęłam, zdjęłam folię z fasolą. W międzyczasie jak ciasto nam się podpieka przygotowujemy sos i warzywa. Do miseczki wybiłam jajka (roztrzepałam je), dodałam śmietanę i ser, przyprawy - wymieszałam. Warzywa pokroiłam (cukinie i oliwki w plastry, pomidory na pół, suszone na drobniejsze kawałeczki). Na ciasto

kruche babeczki
Kurczak w sosie pomidorowym z oliwkami 230

gorąco :( Nic się robić nie chce, a gotować to już w ogóle :(. Nie wiem jak Wy, ale ja szukam czegoś co można zrobić jak najszybciej. Kurczaka w sosie pomidorowym robiłam pod koniec zeszłego tygodnia. Miałam trochę pomidorów i chciałam je zużyć, więc zrobiłam właśnie tak, a że moje dziecko za wszystkim co pomidorowe przepada, to był bardzo zadowolony :)) Wyszło smacznie

kruche babeczki
Strogonow drobiowy 96177

większa czerwona papryka 1 łyżka słodkiej mielonej papryki 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki (ja dałam dosłownie ciut ze względu na młodego) 250 ml bulionu drobiowego 250 ml passaty (sosu pomidorowego) 2 łyżki śmietany 30 % sól różowa pieprz masło klarowne do smażenia Ja najpierw przygotowałam sobie bulion. Cebulę pokroiłam w pół krążki. Na patelni rozgrzałam masło i wrzuciłam cebulę. Zeszkloną przełożyłam

kruche babeczki
Kaczka z jabłkami, żurawiną i pomarańczą 217

mniejsze kawałki, usuwamy gniazda. Na rozgrzaną patelnię dajemy miód i wrzucamy jabłka. Chwilę smażymy, jak zrobią się miękkie dodajemy żurawinę, dokładnie mieszamy. Kaczkę po wyjęciu kroimy i podajemy z sosem. U mnie dodatkowo pieczone ziemniaczki

kruche babeczki
Sałatka z tuńczykiem, jajkiem, kukurydzą i brokułem 198

tego co było w domu, bo mnie naszło i tyle ;)) To tak, sałatka była z brokułem, tuńczykiem, kukurydzą i jajkiem :)) Dla mnie mniam :)) Składniki: brokuł 2 puszki tuńczyka w sosie własnym 1 puszka kukurydzy 3 jajka 1 płaska łyżka majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego Brokuła, jajka gotuję. Kukurydzę wysypuję z puszki na sitko, żeby odsączyć. Następnie tak samo robię

kruche babeczki
Polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowo - śmietanowym 167

weekend minął ?? Mój trochę zabiegany, bo młody miał urodziny i tak nie było czasu na nic. Na obiad mąż kupił polędwiczki, więc zrobiliśmy je na szybko z sosem musztardowo - śmietanowym i dodaliśmy do tego troszkę miodu. Mięsko było pyszne, jako dodatek kasza owsiana. Fajna, jedliśmy pierwszy raz :) Miłego dnia :)) Składniki: polędwiczka wieprzowa musztarda (u nas miodowa 3 łyżeczki) miód ( jakieś

kruche babeczki
Morszczuk z warzywami i kaszą pęczak 226

garnka do gotowania na parze. Gotuję około 20-25 minut. Kaszę gotuję według przepisu na opakowaniu. Passatę przekładam do rondelka, dodaję świeżą bazylię, doprawiam solą, pieprzem, podgrzewam. Do ciepłego sosu dodaję ugotowany pęczak, mieszam, przekładam na talerz, na wierzch daję rybę i warzywa

kruche babeczki
Filet z indyka w sosie śmietanowym z pomidorkami koktajlowymi i makaronem 190

obie strony, aby równomiernie się nam obsmażyły. Wlewamy śmietankę,dodajemy pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe, pokrojone suszone pomidory i gotujemy kilka minut do momentu, aż pomidorki zmiękną, a sos zrobi się bardziej gęsty. Podajemy z makaronem i świeżą bazylią

kruche babeczki
Makaron ryżowy z fenkułem i porem 199

wymieszać i całość dusić pod przykryciem ok. 20 minut. Do octu balsamicznego dodać miód i całość dokładnie wymieszać. Dodać do warzyw na patelni. Podkręcić gaz i zredukować ewentualny nadmiar sosu cały czas mieszając. Zdjąć patelnię z ognia, dodać drobniej pokrojony świeży tymianek. Całość wymieszać. Makaron ryżowy ugotować we wrzącej wodzie z dodatkiem łyżeczki soli i łyżeczki kurkumy, zgodnie z przepisem

gutfut
Dziki łosoś z salsą z mango 214

żaden! Marynata do łososia, składniki: 3 łyżki dobrej jakości oleju (od roku używam nierafinowanego oleju rzepakowego, tłoczonego przez polską firmę, której produktów nie uraczy się w marketach*) 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka miodu 1 łyżka drobno posiekanego świeżego koperku 1 łyżeczka drobno posiekanych, świeżych liści tymianku szczypta soli szczypta pieprzy pomarańczowego (zamiennie z cytrynowym) Wykonanie: Wszystkie składniki dokładnie wymieszać

gutfut
Sałatka z tuńczyka z grillowaną papryką. 357

opakowaniu, odcedzić i ostudzić. Paprykę upiec na grillu (lub zapiec w piekarniku), obrać ze skórki, pokroić w paski. Oliwki przekroić na pół. Pomidory pokroić w paski. Tuńczyka odcedzić z sosu. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Doprawić pieprzem, w razie potrzeby dodać odrobinę oliwy z oliwek i/lub soli. Podawać ze szklanką zimnego piwa. ps. jeśli nie posiadasz ciecierzycy lub chwilowo

Ale Proste
Szaszłyki z młodymi ziemniakami i boczkiem oraz warzywami + film 199

zostawiamy w całości, po czym owijamy je plastrami boczku. Tak przygotowane ziemniaki nabijamy na patyczki do szaszłyków na przemian z papryką, cebulą i pieczarkami. Gotowe szaszłyki smarujemy dość obficie sosem ketchupowo- ziołowym i układamy na tackach do grillowania. Szaszłyki pieczemy na dobrze rozgrzanym palenisku około 20 minut, często odwracając.   Artykuł Szaszłyki z młodymi ziemniakami i boczkiem oraz warzywami + film

Smakowite Dania
Ala Carbonara na ryżu Jaśminowym 218

Ryż Jaśminowy- 200gram ser parmezan- 50 gram boczek- 200 gram cebula- 50 gram czosnek- 20 gram żółtka- 2 sztuki jajka- 2 sztuki koperek- pół pęczka  śmietana 30% do sosów- szklanka 250ml  masło- 20 gram         Sposób przygotowania;  Gotujemy wodę, obieramy czosnek, cebulę, kroimy boczek w paseczki, czosnek drobno siekamy i cebulę

pichciszto
Pstrąg łososiowy z salsą rabarbarową i białymi szparagami 182

daniu wykorzystałam go do przygotowania salsy. Połączyłam go ze świeżym ogórkiem, miętą, czerwoną cebulą i tłoczonym na zimno olejem z pestek dyni. W efekcie uzyskałam pyszny, orzeźwiający sos, który idealnie pasował zarówno do delikatnych białych szparagów jak równie delikatnego mięsa pstrąga.” Czytaj więcej

Wiem co jem
Pulpeciki z ciecierzycy 309

smak możemy zmieniać poprzez dodawanie różnych ziół / przypraw. Nadają się do jedzenia na ciepło jak i na zimno więc warto je zapakować do pracy. Świetnie smakują podane np. z sosem pomidorowym. SKŁADNIKI / około 12 pulpetów : 400 g ugotowanej ciecierzycy – można wykorzystać ciecierzycę z puszki. 1 cebula – około 100 g 2 łyżki siekanej natki pietruszki 1 łyżeczka pieprzu

Mohiella