Prosty przepis z gatunku tych, o których się nie pamięta. Ten makaron też zaczęłam jeść od momentu przejścia na MM. Zwykle na obiad, ale często też na śniadanie. Składniki na 1 porcję: * 100 g makaronu spaghetti lub innego * kilka truskawek wcześniej lekko rozmrożonych * łyżka jogurtu lub maślanki lub kwaśnej śmietany (ale wtedy nie jest MM) * łyżka sera(...)Też muszę zrobić, ale raczej w drodze wyjątku, bo normalnie owoce pół godziny wcześniej na MM. :) Cieszę się, że już jesteś! cynamonwkuchni 2010/01/15 23:10:12 pół godziny przed śniadaniem, chciałam napisać.To już ta późna pora :P rain1drop 2010/01/16 10:38:13 Uwielbiam taki makaron - ten smak jest niezwykle prosty, a zarazem tak wyrafinowany. Przywodzi na myśl dzieciństwo
Zdrowa Kuchnia Sowyzmiksowałam z kiwi, dodałam jogurt, wymieszałam i połączyłam z kaszą. Co powiedzieć na takie połączenie? No cóż, zjadłam całą miskę i mało mi było:D Można zjeść jako pożywne śniadanie. ***** Komentarze Gość: Ewa Smaczniutkie.pl, aetg107.neoplus.adsl.tpnet.pl 2010/05/24 10:12:28 Dla mnie połączenie kaszy z słodkim jest dużym zaskoczeniem, ale cóż człowiek całe życie uczy się różnych smaków. sowa(...)sowa_nie_sowa 2011/03/27 19:26:29 Zapiekane na pewno smakuje o niebo jeszcze lepiej:) Gość: arbuzowedaiquiri, nat.netcity.pl 2011/06/25 23:04:00 Ja uwielbiam kaszę gryczaną jeść właśnie na śniadanie. Przeważnie gotuję ją na mleku i dodaję płatków owsianych które związują całość i nadają bombowej konsystencji. Do tego jakakolwiek konfitura, świeże owoce, serek, nutella, pestki, ziarna, orzechy, cokolwiek
Zdrowa Kuchnia SowyŚniadania z kaszą jaglaną na słodko w różnych kombinacjach przygotowuję sobie dość często; właściwie to głównie takie ostatnio jadam. Często porcja jest za duża na raz, więc albo połowę zostawiam na następny dzień, albo dojadam po południu lub na kolację. Jak kasza jaglana wystygnie, to robi się gęściejsza (tak jak każda chyba kasza) i wymaga dolania wody, żeby(...)się nie przypaliło. 6. gdy za mało wody, to dolać wrzątku (g), ale do kulek musi być mocno gęste, więc ja dolałam do porcji śniadaniowej tylko Połowę zjadłam na śniadanie zaraz po ugotowaniu, a resztę zostawiłam do ostudzenia. Gdy masa dobrze wystygła dodałam łyżeczkę miodu, wymieszałam i lepiłam kulki (w rękawiczkach lateksowych) obtaczając je w orzechach i kokosie
Zdrowa Kuchnia Sowyjadłam ryżu. Kiedyś był czas, że robiłam sobie słodki ryż z dodatkiem owoców na obiad. Teraz sobie o tym przypomniałam i skomponowałam takie ryżowe danie wg Pięciu Przemian na śniadanie. I było warto sobie przypomnieć:) Składniki na 2 porcje: * ok. 100 g ryżu brązowego * 2 jabłka kwaśne * 2-3 daktyle, łyżka rodzynek - najlepiej niesiarkowane(...)wygląda :) Ale czy pomimo tych niesłodkich przypraw - imbir, kurkuma (ma to w ogóle jakiś smak?) i kwaśne jabłka, gotowe danie jest słodkie? Ja też nieustannie poszukuje czegoś ciekawego na śniadanie i Twoja propozycja jest kosząca, ale czy można czymś zastąpić daktyle i rodzynki? sowa_nie_sowa 2012/03/08 08:15:31 Marta , danie jest słodkie, choć ja na pewno
Zdrowa Kuchnia Sowydodatkiem łyżki mleka sojowego i wymieszałam z łyżeczką miodu, a na wierzch dodałam pokrojoną drobno śliwkę i posypałam również sezamem. Bardzo mi smakowało: raz jako obiad, a drugi jako śniadanie:) "Trzeba już coś wiedzieć, by umieć ukryć, że się nic nie wie" M.Eschenbach Komentarze Gość: Angie, aeif155.neoplus.adsl.tpnet.pl 2012/07/20 09:42:30 mam kilogram całych ziaren orkiszu kupionych przez przepadek(...)można oczywiście potraktować też jako zastępstwo kaszy czy ziemniaków. Będę pewnie próbować i takich opcji obiadowych:) Pozdrawiam Was:) Gość: Monisia, aedb174.neoplus.adsl.tpnet.pl 2012/07/22 07:48:10 samo zdrowie!:)bardzo zachęcające śniadanie;) zawsze.oliwek 2012/08/02 17:25:29 muszę wypróbować.....nie jadłam takiego wynalazku jeszcze ;) uwielbiam Twoje pomysły :) sowa_nie_sowa 2012/08/16 13:32:03 Oliwku , miło bardzo słyszeć
Zdrowa Kuchnia Sowysię inspirowałam i pewnie też różnią się smakiem ze względu na brak żółtek i mniejszą ilość masła, ale taka wersja bardzo mi smakowała:) To są ciasteczka bardziej na drugie śniadanie (a nawet na pierwsze, czemu nie?) niż słodycz do kawy. Polecam:) "Nie można wyleczyć chorego, który wierzy, że jest w dobrym zdrowiu" H.F. Amiel Komentarze Gość: whiness(...)się komponować:) Zrobię na pewno! Pozdrawiam! przecinkowa 2012/08/24 11:07:23 Lecę po pracy po soję i jutro będę tworzyć takie ciasteczka. Fajnie jak się nadają bardziej na drugie śniadanie niż do kawy bo od jakiegoś czasu właśnie w takim drugim śniadanku się lubuję :) sowa_nie_sowa 2012/08/26 22:32:57 Przecinkowa , daj znać jak Ci smakowały. Pozdrawiam
Zdrowa Kuchnia Sowyborówki pozostały w całości. Rozłożyłam do silikonowych foremek muffinkowych i wsadziłam do lodówki na całą noc. Tzn. miałam zamiar je tam całą noc trzymać i zjeść na śniadanie. Ale, po mniej więcej 2 godzinach, doszłam do wniosku, że spróbuję czy aby nie nadają się już do konsumpcji i spróbowałam. I nadawały się:) Nie ma więc konieczności trzymać(...)długo w lodówce. Jedną zjadłam wieczorem na próbę, a dwie następne po wyjęciu (bezproblemowym) z foremek polałam niewielką ilością miodu, dodałam jeszcze trochę owoców dla dekoracji i zjadłam na śniadanie następnego dnia:) Na chwilę odeszłam i okazało się, że takie śniadanko ma też innego amatora;) "Daje się dla samego dawania, a nie po to, by otrzymać coś w zamian
Zdrowa Kuchnia SowyWczorajsze moje śniadanie to pokłosie przepisu na zapiekany rabarbar i licznych moich przepisów na naleśniki/pankejki:) Po prostu zachciało mi się zapieczonych w cieście mącznym owoców;) Czyli coś w rodzaju clafoutis, ale bez migdałów (choć nie jestem pewna, czy one są jego charakterystycznym dodatkiem) i masła. Składniki: ok. 70 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej ok. 10 g otrąb orkiszowych jajko(...)mokre) - aż doszłam do 45 min., kiedy to stwierdziłam, że już ma dość:) Upiekło się pięknie - odpowiednio przyrumienione i lekko puszyste nawet, mimo braku jakiegokolwiek spulchniacza. Zjadłam połowę na śniadanie i powiem, że warto było tyle nań czekać przy piekarniku:) "Ach, co za oszczędność czasu - zakochać się od pierwszego wejrzenia!" Janina Ipohorska
Zdrowa Kuchnia Sowytemu taki czas przyszedł, a to z tej przyczyny, że kaszy ugotowałam wyjątkowo dużo - chciałam wysypać resztę z pojemnika, żeby go umyć i nasypać świeżą porcję. Część zjadłam na śniadanie (bo po to ją ugotowałam) z bakaliami i owocami. W porze obiadowej pomyślałam, że dorzucę ją do zupy jarzynowej, którą miałam zamiar zjeść z grzanką. Dorzuciłam i bardzo(...)krok dalej i zamiast gryczanej dałam taką córce na obiad. Zjadła. Wow, nie do wiary, bo na słodko nie chciała nawet spróbować. Zostało mi jeszcze trochę, więc akurat na śniadanie na następny dzień. Ale... wieczorem przyszedł mi smak na pastę jajeczną. Ugotowałam więc jajka i już miałam otwierać puszkę sardynek, żeby zrobić pastę, gdy przyszło mi do głowy
Zdrowa Kuchnia SowyBaza pod cienie Kolejny weekend, kolejne polecenia. Czytaj więcej »
Zdrowa Kuchnia Sowy