Banany to nasz ulubiony dodatek do owsianki. Tym razem skusiłam się na wersję z karmelizowanymi. Każdy poranek mogłabym rozpoczynać takim śniadaniem, polecam :) Przepis pochodzi z książki „MAKE COOKING EASIER – Przepisy na cztery pory roku” Zosi Cudny. Recenzję książki przeczytacie tutaj —>KLIK 3/4 szklanki błyskawicznych płatków owsianych 0/5 l mleka 0/5 łyżeczki cynamonu 2 banany
Mienta bloguwielbiam najbardziej. Spodziewałam się, że się nie zawiodę i miałam rację :) Zgodnie z tytułem wydanie podzielone jest na cztery pory roku. Z kolei każda z nich dzieli się na śniadanie, obiad i kolację. Te rozdziały zawierają po 4 przepisy co daje nam łącznie 48 receptur. Ktoś mógłby powiedzieć, że mało ale przeglądając książkę ma się wrażenie, że jest
Mienta blogMięciutkie bułeczki z makiem, idealne na drugie śniadanie, można je zapakować dzieciakom do szkoły,napewno nie odniosą do domu...Przepis prosty,a naprawdę smaczny. Składniki: pól kg mąki 1 szkl.mleka niepełna szkl.cukru kostka margaryny 30 dag gotowej masy makowej z bakaliami pól łyżeczki cukru waniliowego ćwiartka kostki drożdzy szczypta soli Wykonanie: Podgrzewamy mleko, dodajemy drożdze rozkruszone, łyzkę cukru
Z Majeczką w kuchniBardzo często na lekkie śniadanie przygotowuję sobie jakąś sałateczkę. Ta powstała w wyniku połączenia tego co akurat było pod ręką. Jak dla mnie- bomba i smaku i witaminek. Składniki: 2 garście mieszanki sałat 5 pomidorków koktajlowych 12 oliwek nadzianych pastą paprykową pół żółtej papryki 4 suszone pomidory z oleju 10 kostek sera feta 1/3 szklanki zalewy- oleju
Z Majeczką w kuchnirównał się smakiem do tego kupowanego, nawet dzieciaki były nim zachwycone mimo że przecież naturalny nie jest wogóle słodki. Ja polubiłam go z różnymi dodatkami jako pyszne śniadanie czy lekką kolację. Dziś proponuję z dżemem i musli. Składniki: szklanka domowego jogurtu 3 łyżki dżemu- ja użyłam czarnej porzeczki z morelą Luks Pomady pól szklanki muesli niesłodzonego z suszonymi
Z Majeczką w kuchniMięciutkie, puszyste i wspaniale pachnące ;) Do kawy lub na drugie śniadanie w sam raz :) Aż wstyd się przyznać, że powstały przypadkowo, ponieważ musiałam wykorzystać produkty, które zostały mi po upieczeniu innego ciasta ;) Przepis na około 16 babeczek. Składniki: 250g mąki pszennej 2/3 puszki masy kajmakowej (3-4 kopiaste łyżki) 3/4 szklanki jogurtu naturalnego 2 łyżki cukru pudru łyżka octu
Czerwona PorzeczkaDzisiejsza propozycja to proste naleśniki z bananami i czekoladą w wersji Miś. Bo jakie dziecko nie marzyłoby o takim śniadaniu? :) Składniki: 1 szklanka mąki 3 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 pomarańcza 0,5 szklanki mleka 1 jajko 1 banan czekolada Suche składniki mieszamy razem w misce. Wyciskamy sok z pomarańczy. Do suchych składników dodajemy jajko
Ciastkozercymalezyjskiej z rejonu Kuala Terengganu . Delikatne w smaku, puszyste, smakują wyśmienice z samym masłem, z odrobiną dżemu (próbowałem z dżemem z dyni), a nawet same, podane do kawy na śniadanie, lub jako przepyszny deser. Bułeczki nadziewane są masłem lub dżemem kokosowym. Z braku dżemu kokosowego można nadziewać je każdym innym rodzajem dżemu. Najfajniejsze jest odrywanie bułeczki jednej od drugiej
Grahamka, weka i kajzerkaDuże, puszyste i delikatne bułki. W sam raz na świeżego hamburgera, ale równie smakują z plastrem wędliny, sera lub miodu. W sam raz na śniadanie. Bardzo łatwe do wykonania i zawsze się udają. Najsmaczniejsze są zaraz po upieczeniu i ostygnięciu, lub następnego dnia. Nie nadają się jednak do dłuższego przechowywania przez kilka dni, gdyż szybko czerstwieją. Można jednak schować
Grahamka, weka i kajzerkaSelkirk Bannock jest popularny w całej Wielkiej Brytanii, i można go znaleźć w większości dużych supersamów. Ale zawsze lepiej jest upiec go samemu... Bannock świetnie się sprawdza na niedzielne śniadanie, posmarowany odrobiną dżemu dyniowego lub brzoskwiniowego, albo jako dodatek do podwieczorkowej kawusi lub herbatki... Wpis znalazł się na listach Na zakwasie i na drożdżach i YeastSpotting . Składniki (na bochenek
Grahamka, weka i kajzerkakolor. Mąka pszenna dodała lekkości. Dzięki zakwasowi i mące żytniej razowej bułki lepiej się przechowują, dłużej nadają się do jedzenia, choć najfajniej chrupią bezpośrednio po upieczeniu, zwłaszcza podane na śniadanie w słoneczny sobotni poranek na balkonie. Świetnie komponują się z serami i wędliną, a to chyba dzięki kminkowi... Wpis znalazł się na listach Na zakwasie i na drożdżach
Grahamka, weka i kajzerkalubię takie dni jak dzisiejszy. Chociaż minął jak z bicza strzelił. Gizmo nie grymasił. I dał się do ósmej wyspać. Nie zaznawszy już dawno takiego luksusu. Postanowiłam śniadaniem powalczyć w Margarytkowym konkursie. Uzbrojona w mannę. Cudo uczyniłam. Fotę cyknęłam. Zjadłam. I zapomniałam... o karteczce. Smuteczek. Ale nie na długo, gdyż... Stuk. Puk. Do drzwi. Mile zaskoczona przez kuriera. "Moje
bastalenaTakie bułeczki na śniadanie to coś najlepszego co nas może spotkać. To nie są bułki "dmuchane", miąższ mają lekko zwarty a skórka jest chrupiąca. Są pyszne zarówno z słodkimi dodatkami jak miód, dżem ale również z dodatkami wytrawnymi są pyszne. Składniki: 500 g mąki pszennej bułkowej typ 650 Młyn Kopytowa 20 g drożdży świeżych 250 ml letniego mleka
Ala piecze i gotujelubię dobre wiadomości! Bo kto ich nie lubi. "Moje wypieki" są moje! Wygrałam konkurs! Stwórcy drugie śniadanie zasmakowało ;) Szczególne podziękowania dla Gizmo. Serduszko jak zawsze przyniosło mi szczęście. I dla Stwórcy. Bo to w końcu dla niego gotowane było. Grunt to rodzinka! :*:* A nagły przypływ pozytywnych emocji upust w obiedzie znalazł. No, bo gdzieżby indziej? Improwizowałam. Wieloryb
bastalena