śniadania - 47413 przepisów (strona:1724/3161)

Rumieńce we mgle. Późne śniadanie z jabłkami, imbirem i rozmarynem. 171

Tworzy idealne tło do ciasta. Chlebek imbirowy ze znalezionymi we mgle jabłkami pięknie pachnie korzeniami. Otwieram słoik jabłkowego musu, który dzięki rozmarynowi zyskał wyjątkowy, jesienny smak.  Późne śniadanie. Z mgłą za oknem. Z ciepłą herbatą. Imbirowym chlebkiem. Jabłkowym musem. Rozgrzewa od środka, tam gdzie ukryła się zziębnięta i pełna niepokoju dusza.  Przywraca równowagę. Dodaje energii, cudownie

KUCHARNIA
Rozmowy z Anną. A w tle Charlotte czekoladowo-żurawinowa. TU I TAM nr 18. 188

nawet dość często. Wiele z nich to prezenty niematerialne i te sprawiają mi równie wiele, a może nawet i więcej, radości. Lubię sobie sprezentować niespodziankę w postaci np. sobotniego śniadania w pewnej niezwykle uroczej kawiarni, której nie miałam okazji dawno odwiedzić. Ostatnio mi się to udało i smakowałam ten prezent przez niemal dwie godziny. Piękna muzyka, cudowne światło, poranny

KUCHARNIA
TU I TAM nr 22. Piękno i jedzenie, czyli domowa manufaktura jadalnych kosmetyków 157

oczyszczania skóry. Wybierając za temat do TU I TAM jadalne kosmetyki, chciałam zwrócić Waszą uwagę na to oblicze jedzenia, o którym rzadko myślimy. Jedzenie wciąż traktowane jest stereotypowo - śniadanie, obiad, kolacja. A przecież połączenie kilku prostych składników daje tak wiele innych możliwości, które nie tylko wspaniale smakują, ale cudownie poprawiają samopoczucie, że o upiększeniu już nie wspomnę. Wybrałam przepisy

KUCHARNIA
Kilka dni. Kruche. O smaku chałwy. 105

niezwykłej muzyki. Prostych i szczerych słów. Sobota. Dobry dzień.  NIEDZIELA: Nareszcie się wysypiam. Nie daję się ponieść porannej gonitwie, by zdążyć tu i tam.  Długie i leniwe śniadanie. Obiecany samej sobie spacer do ukochanych miejsc Miasta.  Poranny rześki chłód. Miejskie migawki. Ciepło mijanych kawiarni. Kłótnie mew. Bruk ukochanej uliczki.  Zagadanie w tramwaju. Pogubienie przystanków. Rozmowy

KUCHARNIA
Stres kontra chipsy. Czekoladowe, wytrawne, prosto z NOMA. 135

poukładać.  W zmarszczonych brwiach, zaciśniętych zębach, przyspieszonym kroku.  W pytaniach bez odpowiedzi, nieodebranym telefonie, zgubionych kluczach, niedbałej fryzurze.  W nadgryzionej w południe bułce, która miała być śniadaniem. W ziemniakach bez soli i kawie bez mleczka (choć to już nie stres, a dramat). Wszędzie. Jak mgła - oblał świat, zasłania horyzont i nie widać nic dalej. W dodatku

KUCHARNIA
Konfederacka 4. Uwielbiam ... 148

nią kremem - śmiem twierdzić, że upiększającym (przynajmniej na mnie tak działa;), Magdzie za słoik najlepszego na świecie musu rabarbarowego, Joasi za nocne podróże tramwajem, pokój pełen cudownych książek i śniadanie z widokiem.  Dziękuję wszystkim uczestnikom za cudowne towarzystwo - za to, że nie znając większości z Was wcześniej, czułam się tak, jakbyśmy znali się od zawsze.  Joasia napisała

KUCHARNIA
Cake pops na osłodę i konkurs o smaku lata 128

losującą będzie Gospodarz Siedliska. Więcej informacji o warsztatach i Siedlisku znajdziecie na stronie internetowej: www.siedliskoblanki.com  Partnerem warsztatów jest LUKS POMADA, której pyszne przetwory uczestnicy będą mogli smakować podczas śniadań

KUCHARNIA
Szwecja, moja nowa miłość, część I 158

specjalnie przez barmana Skanii, nie opuściłybyśmy pewnie kapitana - wiadomo, za mundurem panny .... Po nocy spędzonej na promie obudziło nas słońce i błękitne niebo nad Ystad , od którego po pysznym śniadaniu, rozpoczęłyśmy zwiedzanie Skanii . To zdecydowanie miasteczko w moim stylu. Z charakterystycznymi dla Szwecji niskimi domkami, zadbanymi ogródkami, krzakami pięknie pachnących róż i sięgającymi niemal po same dachy malwami. Już

KUCHARNIA
Smak Lata, czyli...warsztaty kulinarne w Siedlisku 122

smaku lata. Dojrzałego, soczystego, słodkiego, owocowego i wytrawnego, warzywnego. Lata, które inspiruje, kusi, by zrobić krok dalej, w nieodkrytą, bądź mijaną dotąd stronę smaku.  Wspólne śniadania, spontanicznie przygotowywane lunche, które choć wcześniej nie planowane, naturalnie stały się dla wszystkich kolejną okazją do bycia razem przy wspólnym stole. Długie kolacje i czar opowieści przy ognisku pod najpiękniejszym baldachimem spadających

KUCHARNIA
You sexy thing! Figi, lody. Ostro i pieprznie. I kiedy przypada Piąta Pora Roku? 157

ROKU   W programie cztery dni pobytu, trzy sesje warsztatowe – dwie popołudniowe zakończone wspólną kolacją i jedna poranna kończąca się wspólnym brunchem.  Na wszystkich uczestników codzienne rano czeka śniadanie. Każdy otrzymuje też w prezencie siedliskowy fartuch oraz smaczne upominki. Spotykamy się i gotujemy w kameralnej atmosferze, dlatego ilość miejsc jest ograniczona. Rezerwacja i zapisy do 20 września Informacje

KUCHARNIA
Chwile jak bilety. Lemon rosemary bread i my cztery. 140

września   W programie cztery dni pobytu, trzy sesje warsztatowe – dwie popołudniowe zakończone wspólną kolacją i jedna poranna kończąca się wspólnym brunchem.  Na wszystkich uczestników codzienne rano czeka śniadanie. Każdy otrzymuje też w prezencie siedliskowy fartuch oraz smaczne upominki. Spotykamy się i gotujemy w kameralnej atmosferze, dlatego ilość miejsc jest ograniczona. Rezerwacja i zapisy do 20 września Informacje

KUCHARNIA
Wszystko powraca. TU I TAM # 32 i Książę Jarmuż w Krainie Gratin. 153

których jedzenie to nie tylko gotowanie, ale także magia wspólnych rozmów, podróż przez zmysły, w czasie której, kolor nabiera smaku. Podczas warsztatów przygotujemy pomarańczową kolację oraz energetyzujące, pomarańczowe śniadanie. Wszystkie potrawy są bezmięsne.  Szczegóły tu - klik

KUCHARNIA
Ziarnko do ziarnka. Granola w kawałkach. 171

torebkę i zabieram wszędzie tam, gdzie istnieje obawa "niewystępowania sezonu na ziarna".  Małe przyjemności pełne wielkich wartości - odżywczych i tych równie ważnych, smakowych.  Idealna na drugie śniadanie, doskonała w momentach kiedy " aaa, muszę coś zjeść, a nie mam czasu ", wyborna jako słodki wybawiciel zamiast sklepowych batonów i innych najczęściej niezdrowych grzeszków, i w końcu świetna jako przekąska

KUCHARNIA
Czekolada, zielony i jajko. 138

różnych wcieleniach Uczestnicy warsztatów będą robić jaja, mazurki,pasztety, baby, sosy – na słodko i na słono. Podczas warsztatów przygotujemy : sos zielony i rzodkiewkowy na bazie samodzielnie przygotowanego majonezu śniadanie na trawie, czyli poranną łąkę ponczowe baby Savarin mazurki - niespodzianki pasztet jaglano-warzywny w dwóch wersjach Czas trwania warsztatów ok. 4 godz. Wszystkie potrawy są bezmięsne.Przygotowane potrawy uczestnicy mogą

KUCHARNIA
Smak Lata - relacja z warsztatów 150

wielopokoleniowym gronie, co sprawiło nam wszystkim naprawdę wiele radości. Na warsztatach spędziliśmy razem cztery dni gotując wspólnie podczas trzech warsztatowych sesji. Do wielkiego siedliskowego stołu zasiadaliśmy razem do śniadań i ciągnących się do późna kolacji. Nie zabrakło też wspólnego ogniska i opowieści pełnych grozy, które części damskiej reprezentacji spędziły sen z powiek ;) Tematem przewodnim były oczywiście smaki lata. Królowały

KUCHARNIA

Proponowane wyszukiwania