Polacy lubią „słodkie” i wielu z nich (w szczególności starsza generacja) cały czas pije kawę zalewaną wrzątkiem. Miałam okazję się o tym przekonać podczas
Jem więc JestemCiemna, gorzka czekolada przeżywa renesans ze względu na małą zawartość cukru i wyrafinowany, skondensowany smak. Dla wielu, sama w sobie, nie jest jednak wymarzonym słodyczem. Szybko
Jem więc JestemOstatnio chodzą za mną marchewki. Właściwie mnie prześladują. Gdzie się nie ruszę tam marchewki. Otwieram lodówkę, a tam marchewki! W trzech kolorach. W końcu tak mnie
Jem więc Jestemremaining pineapple slices. 4. If you desire more sweetness add brown sugar to your personal taste. Click here to read this in Polish: Jeżeli lubisz Piña Colada zrób na śniadanie owsiankę z ananasem i kokosem
Food PolkaOmlet z kaszą jaglaną... na śniadanie . Bez glutenu, bardzo pożywne i sycące. Dla jednej osoby: - 2-3 jajka jak komu pasuje - 5 łyżek kaszy jaglanej ugotowanej - szczypta soli, pieprzu - 3 łyżki sera parmezan - szczypiorek ile lubisz - prażony słonecznik ile lubisz - łyżka masła klarowanego lub oleju do smażenia Wymieszaj jajka z kaszą jaglaną, dodaj sól i pieprz. Rozgrzej tłuszcz
Pasje JolkiPyszna propozycja na sycące śniadanie lub lżejszy obiad - aromatyczny, ziołowy omlet z pomidorami,mozzarellą i szpinakiem SKŁADNIKI 2-3 jajka 1 ząbek czosnku mała garść szpinaku (może być też szpinak mrożony) 1 pomidor 1/2 kulki mozzarelli sól, pieprz bazylia oregano oliwa do smażenia PRZYGOTOWANIE Czosnek przeciskamy przez praskę i podsmażamy razem ze szpinakiem na patelni. Dodajemy pomidora
Moje Kuchenne Rewelacjechyba najlepszy i najzdrowszy deser. Ale również odpowiednio dobrane dodatki tworzą wartościową , pożywną kompozycję pysznego podwieczorku , a nawet śniadania. Właśnie pieczone, smażone czy gotowane jabłka to podstawowy składnik deserów , którymi zajadam się szczególnie o tej porze roku.. A oto jedno z moich ulubionych deserów
Zakamarki mojej kuchniDziś mam dla Was przepis inspirowany muffinami, które mój mąż pomimo mrozu przyniósł mi na wczesne śniadanie w Nowym Jorku. Puszyste, lekko wilgotne, duże babeczki bananowe z dodatkiem orzechów włoskich kupione w budce koło hotelu. Mój polski wariant to nieco zmodyfikowany przepis na muffinki bananowe, które można znaleźć np. tu i tu . Do przygotowania babeczek najlepiej wykorzystać mocno dojrzałe
Ciastkozercymożemy albo balować, albo spać. Rano wystarczy wyjąć ciasto z lodówki, uformować bułki, i po mniej więcej godzinnym powtórnym wyrastaniu upiec. Bułki w sam raz na sobotnie rodzinne śniadanie. W piątek przygotujemy ciasto, a w sobotę rano domowników budzi aromat świeżo upieczonych bułek :) Wpis znalazł się na listach Na zakwasie i na drożdżach , YeastSpotting i Panissimo (#27) . Składniki
Grahamka, weka i kajzerkaWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Wspaniały chleb z dodatkiem kaszy gryczanej. Jest miękki i delikatny z chrupiącą skórką. Długo utrzymuje świeżość. Ja do
Marta Gotujewiem jak Wy, ale ja bardzo lubię kaszę jaglaną pomimo jej specyficznego posmaku Przeważnie jem ją na śniadanie z owocami, ale ostatnio zaczęłam eksperymentować. Tak o to powstały już drugie w moim wykonaniu kotlety z kaszy jaglanej. Tym razem z suszonymi pomidorami:) Bardzo smaczne, idealne na piątkowy obiad:) function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined
CoolinarniePLżołądkiem. Znajdziemy w niej również magnez, żelazo, fosfor, wapno, witaminę A i B3. BAZYLIA A Wam co przychodzi jako pierwsze na myśl? Mi bruschetta - jedno z moich ulubionych letnich śniadań. Listki bazylii świetnie komponują się z daniami kuchni włoskiej. Zasada jest taka: tam gdzie pomidory tam i bazylia. Bazylia jak większość ziół wspomaga pracę naszego układu trawiennego, pomaga
cooklifeprzepis na fantastyczne budyniowe racuszki / pancakes. Niesamowicie delikatne , słodkie, i wypełnione po brzegi bananami. Takie racuszki budyniowe są idealnym pomysłem na słodki obiad , albo równie słodki podwieczorek. Na leniwe śniadanie np. w łóżku sprawdzą się równie znakomicie. Polecam! SKŁADNIKI: * budyń waniliowy – 40 g * jajko – 1 szt * maka pszenna – 1,5 szkl * mleko – 1 szkl * olej
Ostra na SłodkoPora kolacyjna już za nami, ale nic straconego, takie naleśniki równie dobrze będą smakowały na śniadanie. A skąd pomysł na nadzienie? Po prostu, potrzeba matką wynalazków :) A prościej mówiąc: zostało mi trochę masy na bazie śmietany i mascarpone, którą zazwyczaj wykorzystuję do ciast, a że żal było wyrzucić, bo nic marnować się w kuchni nie może, pomyślałam więc
Kuchnia w opałach