smażona ryba - 1503 przepisów (strona:88/101)

OFDS - ciąg dalszy / 10.08.12. Jedzenie i Grzegorz Łapanowski. 164

Co prawda festiwal już się skończył, jednak ja będę do niego wracać wielokrotnie w swoich postach. Działo się tyle, że nie nadążałam dodawać postów, tym bardziej

W kuchni Karmel-itki
Zupa z łososiem 151

Kolejna rozgrzewająca zupa. Gotowany łosoś w zupie jest mięciutki, delikatny i soczysty. Razem z warzywami świetnie się komponuje. Łososia uwielbiamy chyba w każdej postaci, a ponieważ

Moja Delicja
Nietypowe klopsiki w delikatnym sosie pomidorowym 327

Ostatnio jem zdecydowanie więcej ryb, z czego jestem oczywiście bardzo zadowolona, ale chętnie wracam do mojego ukochanego kurczaka. Mało to wyszukane, ale naprawdę uwielbiam drób i to prawie pod każdą postacią. Chyba tylko za skrzydełkami nie przepadam. Zresztą raczej z powodów praktycznych aniżeli za sprawą ich walorów smakowych. I tak, po kilku rybnych daniach wpadł mi do głowy pewien pomysł(...)szklanką wody. Sos doprawiamy solą, pieprzem i płaską łyżeczką cukru. Zagotowujemy i zmniejszamy ogień do minimum. Z mięsa lepimy spore klopsiki i obtaczamy w mielonych płatkach (lub bułce tartej). Smażymy krótko z obu stron na minimalnej ilości oleju (u mnie po 1 łyżce na 1 partię klopsików). Ja smażyłam swoje w dwóch partiach i było to zdecydowanie wygodniejsze, niż smażenie

Ratunku obiad
Tajsko- włoski FischBurger z buraczkowymi chipsami i sosem pomidorowym! / RYBA 205

Pudliszki - Pomidorowe inspiracje Dzisiaj wspięłam się na wyżyny swojej kreatywności, puściłam wodze fantazji i powstał najlepszy FischBurger jaki jadłam. Prawdziwie włoskie bułeczki, upiekłam z dodatkiem

SMYKWKUCHNI
Pierś z kaczki na brązowej soczewicy z sosem kurkowym 153

kaczki na brązowej soczewicy z sosem kurkowym. Połączenie niezbyt oczywiste, a jednak bardzo udane. Sos kurkowy to kwintesencja lata – wg mnie pasuje do wszystkiego – do makaronów, mięs, ryb – jest wyjątkowo wszechstronny. No i różowiutka pierś z kaczki – razem z soczewicową sałatką rozpływa się w ustach. Pierś z kaczki na brązowej soczewicy: 4 piersi z kaczki(...)termoobiegu). Piersi z kaczki myjemy i osuszamy. Nacinamy skórę w romby uważając, aby nie przeciąć mięsa. Nacieramy solą i pieprzem. Suchą patelnię rozgrzewamy i kładziemy kaczkę skórą do dołu. Smażymy na średnim ogniu ok. 5 minut. Przewracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze dwie minuty. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 8-10 minut, aby była

Poezja smaku
Grzybowe risotto z szafranem i kurczakiem pod krewatkami. 148

Dziś spotkało mnie coś bardzo miłego. Aż się czerwienię jak o tym pomyślę. Ktoś, znany mi z widzenia, jednak nigdy z tą osobą nie rozmawiałem, zapukał

BaRepas
Makaron linguine z miecznikiem, warzywnym ragù i mandarynką 153

Podczas świąteczno-noworocznej przerwy odwiedzili nas dobrzy znajomi. Jak zwylke głowiłam się cały dzień co mogłabym przygotować. Chciałam, żeby to było danie, którego jeszcze u nas

Mia Cucina Sofieta
Wietnamska kwaśna zupa z łososiem (Canh chua ca hoi) 177

Canh Chua (dosłownie " kwaśna zupa ") jest zupą regionalna Delty Mekongu południowego Wietnamu . Ta prosta i niezwykle smaczna zupa występuje w wielu odmianach. Do jej przygotowania używa się przeróżnych gatunków ryb, występujących w rzece Mekong oraz bulionu, któremu kwaśny smak nadaje proszek z tamaryndowca i pomidory. Ważnym składnikiem są też kiełki fasoli i kawałki ananasa, czasem dodaje się też inne warzywa(...)sitku wrzątkiem, również odstawiam. Pomidory pozbawione skórek i pestek kroję na ósemki. 3. Na patelnię wlewam łyżkę oleju, na rozgrzany wrzucam szalotkę, chili, podsmażam lekko, wlewam łyżkę sosu sojowego, smażę przez 1 minutę, dodaję łososia, podduszam do odparowania soków ok. 3 minuty. delikatnie mieszając. Następnie dodaję do bulionu zawartość patelni, pomidory, ananasa (jeśli mam) i cukier do bulionu. Gotuję

Kuchnia Prezydentowej
Moja poranna rutyna i niezwykły olej kokosowy 175

otyłość brzusznąpomaga zwalczyć choroby układu krążeniapomaga budować masę mięśniowąpomaga w walce z Alzheimerempolej olejem swój popcorn i posyp go solą morską- jak w kinie!możesz nim zastąpić spray do smażenia- nic nie będzie przywierać do patelni!wydłuża świeżość jajek - posmaruj nim skorupki, zamknie pory i zmniejszy dostęp tlenu, co wydłuży ich "życie"o tydzień lub dwaskutecznie zwalcza świąd, dyskomfort(...)były potępiane, oskarżane o wywoływanie otyłości i miażdżycy. Sami jednak popatrzcie na mieszkańców wysp Pacyfiku, którzy kokos i wszelkie jego przetwory jedzą niemal codziennie. Są szczupli i zdrowi jak ryby! Tak powszechne już u nas choroby cywilizacyjne jakoś się ich nie trzymają...  Może warto byłoby się nad tym zastanowić i w Nowym Roku zmienić nieco swoją dietę. Jeśli

Gotowanie to kochanie
Śledzie z suszonymi pomidorami 207

Aromatyczne i bardzo smaczne śledzie z suszonymi pomidorami i cebulką, przesiąknięte aromatem bazylii i gorczycy. Jeśli ich jeszcze nie jedliście, serdecznie zachęcam do spróbowania, na pewno

Kuchcik gotuje
Vindaloo z kurczaka (Chicken Vindaloo) 258

potrawa (choć w sumie jeden z rodzajów sosu curry) tej kuchni. Trudność właściwie nie polega na samym wykonaniu, co w niewiadomej, jaka kryje się w efekcie końcowym. Mięso lub rybę najpierw marynuje się kilka godzin, potem tworzy pastę-bazę, później praży nasiona i przyprawy, które już na tym etapie napełnią kuchnię na wiele godzin niezwykłym, zdecydowanym aromatem prosto(...)szerokim garnku lub wysokiej patelni o grubym dnie rozgrzewamy masło ghee, wrzucamy kawałki cynamonu i pozostałe suche przyprawy - kmin, chili, papryczkę suszoną oraz cebulę i smażymy na dość mocnym ogniu, aż przyprawy zaczną pachnieć, ale nie dłużej niż 1-2 minuty.  3. Dodajemy kurczaka z marynatą, cały czas mieszając smażymy dalej nie zmniejszając ognia przez

Kuchnia Prezydentowej
Smażone pierogi z łososiem, gorgonzolą i sosem bazyliowym 124

Od dłuższego czasu „ chodziły za mną „ pierogi.Co prawda lepienie ich nie należy do moich ulubionych czynności , ale jak już się za nie biorę tak wszystko idzie

Ostra na Słodko
Caponata z owocami morza 265

O caponacie już pisaliśmy – w jej standardowej, tj. wyłącznie warzywnej postaci. Jako taka może stanowić zarówno samodzielne danie, jak i dodatek do innych potraw. Nie odmówimy

Kulinarna Pokusa
Filet z dorsza w sosie cytrynowym z purée z zielonego groszku i karmelizowaną marchewką 247

Witajcie! Wiem, że ostatnio Was zaniedbuję i przez to na blogu pojawia się niewiele przepisów. Ale prawda jest taka, że nie wyrabiam z czasem. Za dużo

W kuchni Katie

Proponowane wyszukiwania