skrzydełka z kurczaka - 1671 przepisów (strona:95/112)

42 przepisy z nowalijkami 142

rukola, kiełbasą krakowską i zielonym ogórkiem Ogórki małosolne z czarnuszką i ostrą papryką Ogórki małosolne w plasterkach Ogórki małosolne z koperkiem Ogórki małosolne z ognistą przyprawą Ogórkowa na skrzydełkach z dymką Sałatka z cieciorki z kabanosem  i zielonym ogórkiem Sałatka z kukurydzy, z papryką i zielonym ogórkiem Sałatka z kukurydzy, z papryką i zielonym ogórkiem Sałatka z ogórków małosolonych(...)mundurkach zapiekane z cukinią i pomidorem Młode ziemniaczki z szynką, pomidorami, cebulą i jajkami podane na patelni Pełnoziarnista kanapka z jajkiem sadzonym, kalafiorem i pomidorem z ziołami Pierożki z kurczakiem, cukinią i pomidorem z dodatkiem natki i czosnku Pomidorowa sałatka ze szpinakiem, młodą kapustą i oliwkami Sałatka z grillowanej cukinii z mozzarellą i pomidorkami cherry Sałatka z kukurydzy z pomidorami

Moja smaczna kuchnia
Rosół z kury z pokrzywą 133

Rosół z kury z pokrzywą Rosół domowy to zupa najczęściej chyba przygotowywana w polskich domach. Najpopularniejszy jest rosół z kury oraz drobiowo – wołowy, potem rosół domowy

Dorota Smakuje
Kaczka nadziewana po chłopsku – kuchnia podkarpacka 210

Kaczka nadziewana po chłopsku - kuchnia podkarpacka W północno-wschodniej części Podkarpacia nadziewanie kaszą gryczaną i wątróbką drobiu jest bardzo popularne od wielu pokoleń. Nic dziwnego, bo kaczka czy kurczak z takim farszem stanowią kompletny posiłek, a po upieczeniu mięso pozostaje miękkie i soczyste. Jest też bardzo aromatyczne dzięki przyprawom, którymi naciera się drób poprzedniego dnia. Farsz do kaczki jest prosty(...)chłopsku - kuchnia podkarpacka Dzień wcześniej kaczkę myjemy, odcinamy kuper i szyję. Bez rozcinania skóry, za pomocą wąskiego ostrego nożyka, odcinamy i usuwamy korpus. Zostawiłam kości w udkach i skrzydełkach, a korpus i szyję zamroziłam i wykorzystam je innym razem do bulionu. Ziele angielskie i liść laurowy ucieramy w moździerzu. Dodajmy majeranek, sól i olej. Mieszamy i przyprawami nacieramy kaczkę

Trzeci talerz
Rosół wołowo -drobiowy. P.S. Sto lat Kochanie! 209

szkielet, tuszkę. Ja daję dwie dolne ćwiartki, a mięso, które mi później zostaje, dodaję drobno pokrojone dzieciom do rosołu, a z reszty przygotowuję krokiety. Moja teściowa dodaje do rosołu skrzydełka indyka, a moja mama najczęściej gotowała rosół na kaczce i niestety, ja do dziś mam ciarki na wspomnienie tej tłustej zupy... ;) Dużo włoszczyzny - im więcej włoszczyzny, tym mniej kostki rosołowej(...)tego celu palnika do crème brûlée (do deseru użyłam raz, do opalania cebuli już wiele razy). Składniki: ok. 400 g wołowiny (np. antrykotu z kością) 2 duże tylne ćwiartki kurczaka (ze skórą) 3 l wody 4 średnie marchewki 2 małe pietruszki 1 por (cały lub tylko biała część) ½ średniego selera 1 średnia cebula (opalona płomieniem razem z łupinką) 3 liście

bistro mama
Domowy pasztet drobiowy z wiśniami! 168

DOMOWY PASZTET DROBIOWY Z SUSZONYMI WIŚNIAMI! Robicie w domu pasztet? Ja przyznaję się bez bicia, że dość rzadko. Zazwyczaj wtedy, kiedy gotuję rosół i po prostu

SMYKWKUCHNI
Perliczka pieczona z ziemniakami. Warto sięgnąć po ten szlachetny drób, smakuje wybornie. PRZEPIS 93

perliczka wraca na polskie stoły. Drób ten na Wisłą jadano już przed wiekami, doceniając jego szlachetny smak przypominający nieco mięso dzikiego ptactwa. Później stopniowo wypierał go łatwiejszy w hodowli kurczak , a zdobycie perliczki wymagało nie lada zachodu. To powoli się zmienia. Perliczka nie tylko smakuje wybornie, jej mięso cenione jest też za bogactwo wartości odżywczych i niską zawartość tłuszczu. Jeśli(...)przez 50 minut w temp. 190 stopni, odkryj i piecz kolejne 50 min. Skórka powinna być ładnie zarumieniona, pod koniec można włączyć termoobieg. Perliczkę podziel na porcje (nóżki, piersi, skrzydełka, można też podać pół tuszki), wyłóż na talerz razem z warzywami, polej sosem własnym, który wytworzył się podczas pieczenia. Artykuł Perliczka pieczona z ziemniakami. Warto sięgnąć po ten szlachetny drób

Kulinarna Polska
Babeczki szalone kurczaki 238

miałam zamiaru, żeby były szalone. Często jednak efekt końcowy podyktowany jest tym, co akurat mam w kuchni pod ręką. A pod ręką miałam mini pianki. Stąd właśnie świąteczne kurczaki zyskały nieco nieprzytomne, rozbiegane spojrzenie :) Składniki: 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 jajko 0,5 szklanki oleju 1 szklanka mleka(...)obrócić „do góry nogami” lub poukładać na kratce, żeby ostygły. Na każdą babeczkę nakładamy lukier i "maczamy" w cukrowej posypce. Po obydwu stronach babeczki robimy lukrem dwa kleksy na skrzydełka kurczaczka i posypujemy cukrem. Oczy można zrobić z czekoladowych dropsów, namalować polewą czekoladową lub wybrać wariant szalony i użyć małych pianek ;) Smacznego! ciastkożercy

Ciastkozercy
Rosół z papryczkami padron 89

Rosół z papryczkami padron – to mój pomysł na pyszną zupę trochę w stylu zero waste . Zostało mi kilka papryczek padron, na które już nikt nie

Dorota Smakuje
Letnia sałatka ziemniaczana 170

klasycznych ziemniaków – do obiadu. Ta sałatka to coś, co robię na każdego grilla i zawsze znika. Bezmięsni jedzą ją równie chętnie i szybko jak mięsożercy do karkówki czy porcji kurczaka. Pasuje do ryby- jest odpowiednio kwaśna i zbalansowana. Ziemniaki sałatkowe- czyli typu A (o typach i rodzajach ziemniaków więcej przeczytacie TUTAJ ) obieram ze skórki i kroję na kawałki większe niż(...)pełni się połączą. Mocno schłodzona jest świetnym zamiennikiem nudnych ziemniaków podawanych do obiadu. Zawsze zabieram ją ze sobą idąc na grilla. Bardzo lubię ją zamiast pieczywa do pieczonych skrzydełek. Jest lekka i orzeźwiająca i przez kilka ładnych lat zdążyła sobie zaskarbić rzeszę fanów. Spróbujcie! SKŁADNIKI 800g ziemniaków sałatkowych (waga po obraniu) 200g ogórków kiszonych 2-3 cebule (200g

Karo in the Kitchen
Kapłon na dziko 191

Kapłon to wykastrowany młody kogut. Zabieg ten wykonuje się w wieku sześciu tygodni. Poprzez kastrację następuje zwolnienie przemiany materii i ptak znacznie przybiera na wadze a

królestwo garów
Grillowane warzywa – jakie warzywa grillujemy? 219

Grill to nie tylko miejsce na którym możemy przygotowywać potrawy mięsne. Świetnie smakują również grillowane ryby i warzywa. Tak, to właśnie grillowane warzywa będą świetnym dodatkiem

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Rosół z bluszczykiem kurdybankiem 106

Rosół z bluszczykiem kurdybankiem Tym razem jednak chciałam namówić was byście do gotującego się rosołu dodali kilka gałązek bluszczyku kurdybanku dla zdrowia i urody Pokazywałam wam

Dorota Smakuje
Domowy kapuśniak 160

Nie każdy lubi kapustę i kapuśniak, jednak pokażę Wam jak przygotować delikatny w smaku domowy kapuśniak. Kwaskowaty smak kiszonej kapusty złagodzi nam słodka marchewka . Zupę możecie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!