ser feta - 6431 przepisów (strona:109/429)

Sałatka z brokułami i fetą + film 207

może być podana na kolację lub stanowić pyszną przekąskę .Szczególnie dla amatorów brokułów i sosu czosnkowego . składniki na 3 porcje średni brokuł puszka fasolki czerwonej konserwowej 150 g sera feta             sos 100 g jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku 3 kopiaste łyżki majonezu przepis Brokuła dzielimy na mniejsze cząstki(...)minut . W trakcie gotowania brokuła przygotowujemy sos. Do miseczki wlewamy jogurt, dodajemy majonez i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość dokładnie mieszamy i wstawiamy na kilka minut do lodówki. Ser feta rozdrabniamy, fasolkę czerwoną odsączamy z zalewy. W salaterce układamy brokuły, odsączona fasolkę i pokruszona fetę ,sałatkę polewamy sosem czosnkowym. Wstawiamy na 15 minut do lodówki

Smakowite Dania
Przepis #124 Proste pasty kanapkowe: w trzech smakach 135

Pasta o smaku śródziemnomorskim Składniki - 150 g sera feta - 3-4 łyżki jogurtu greckiego - 2 pomidorki koktajlowe - sól, pieprz - bazylia, oregano - świeże lub suszone Wykonanie Do miseczki wrzucamy ser feta oraz jogurt. Całość blendujemy. Dodajemy pokrojone w drobną kostkę pomidorki. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz ziołami. Dokładnie mieszamy. P asta pieczarkowa Składniki - 240 g pieczarek - 4 jajka

Health-Fit-Life
SAŁATKA Z ŁOSOSIEM MACEROWANYM W POMARAŃCZACH 148

macerowany to pyszne mięso rybie, które długo leżakowało w soli i soku z pomarańczy. Nadaje się na kanapki, do sałatek, koreczków itp. Ja przygotowałam pyszną sałatkę z roszpunką, serem feta, jajkami, oliwkami i łososiem. Wyszła pyszna i lekka a w dodatku efektowna(...)SKŁADNIKI :  150 g łososia macerowanego  100 g sera fety garść ciemnych oliwek opakowanie roszpunki kilka pomidorków koktajlowych 2 jajka ugotowane na twardo owoce granatu  kilka kaparów oliwa z oliwek  parmezan do posypania

Kulinarne Fantazje Marioli
sałatka z fetą i migdałami 1027

puściły zbyt dużo soku. Pamiętajcie, że ser feta jest dość słony, dlatego kurczaka i sos czosnkowy solimy delikatnie.   Składniki: 3-4 pomidory 1 czerwona cebula 150 g sera feta 1/2 główki kapusty lodowej 1 podwójna pierś z kurczaka 150 ml jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu ząbek czosnku kilka gałązek koperku 2 łyżki płatków migdałowych sól, pieprz

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Poniedziałkowy "fit" - Brokułowa sałatka z pieczoną ciecierzycą i sezamem 171

brokuła (u mnie mrożony) 1 opakowanie sera feta  1 puszka upieczonej ciecierzycy na ostro 2-3 łyżki ziarna sezamu PRZYGOTOWANIE : Różyczki brokuła gotujemy al dente na parze. Ser feta kroimy w kostkę. Ciecierzycę pieczemy (przepis znajdziecie tu). W szklanej misce warstwami układamy połowę; brokuła, fety i ciecierzycy, w ten sam sposób nakładamy drugie warstwy. Całość oprószamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Sałatka z kuskusem. 265

się wchłonie . papryka czerwona pomidor ulubiona sałata ser feta oliwa z oliwek sól , pieprz Pomidora i paprykę pokroić .Na talerz wyłożyć sałatę na to ostudzony kuskus ,warzywa i ser feta . Doprawić solą ,pieprzem i polać oliwą .Smacznego

Ladylaura.
Łosoś ze szpinakiem i różowym pieprzem 179

pieprzu różowego - łyżka gęstej śmietany - 1/5 sera feta - 2 ząbki czosnku - sok z cytryny 1/4   Na patelnię dodajemy łyżkę masła, następnie szpinak, po około 4 minutach dodajemy ser feta, pieprz, śmietanę, przeciśnięty ząbek czosnku, wszystko razem mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji, na sam koniec dodajemy sok z cytryny.     Do obiadu podałam surówkę z marchwi

SMYKWKUCHNI
Tarta z botwinką 143

serem feta :) Kruche ciasto: 2 szklanki mąki 125 g schłodzonego masła, pokrojonego w kostki 3 łyżki zimnej wody pół łyżeczki soli  Nadzienie: pęczek botwinki 140 g sera feta, pokrojonego w kostki 2 jajka 2 łyżki śmietany 18% posiekane orzechy włoskie gałka muszkatołowa chili sól i pieprz W misce połączyć mąkę, masło i sól. Stopniowo dodawać wodę, zagnieść(...)łodyżki w 2 cm kawałki. Rozgrzewamy na patelni olej i podsmażamy botwinkę. Nastepnie dodajemy pokrojone liście botwiny, gałkę muszkatołową i chili. Dusimy aż cała botwinka zmięknie. Jajka, śmietanę i ser mieszamy razem. Doprawiamy solą i pieprzem. Tartę wypełniamy botwinka i zalewamy masą. Pieczemy ok 30 min do ścięcia masy i zrumienienia ciasta. Posypujemy orzechami. Podajemy na ciepło lub zimno. Inspiracja

Atlas Smaków
Sałatka grecka 128

składniki to podstawa sukcesu w przygotowaniu sałatki greckiej.  Składniki: 2 dojrzałe, słodkie pomidory (ja używam malinowych), 2 ogórki gruntowe lub 1 szklarniowy, 1/2 czerwonej cebuli, 80-100 g sera feta, 10 czarnych oliwek, 1 łyżeczka suszonego oregano, 2 łyżki oliwy z oliwek, pieprz do smaku. Pomidory pokroić w dość duże kawałki, ogórki obrać i pokroić w grubsze półplasterki(...)cebulę w piórka. Warzywa umieścić w salaterce, popieprzyć, lekko wymieszać. Na wierzchu ułożyć oliwki oraz ser feta pokrojony w grubą kostkę bądź w plastry. Sałatkę polać oliwą z oliwek, posypać oregano i gotowe. Smacznego

Moja kraina smaków
Sałatka ” Wiosenny tuńczyk z fetą ” , mniam ! 114

tuńczyka , powiem tylko ,że feta jest żoną idealną dla tego gościa . Polecam naprawdę niebanalny smak , no i sałatka , a każda jest pyszna No prawie , każda Składniki : 1/2 kostki, sera feta 2 szklanki, ugotowanego na sypko ryżu 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1 mała puszka kukurydzy lub 1/2 zwykłej 1 mała cebula lub 1/2 zwykłej(...)ogórka i paprykę . Po upływie trzydziestu minut jak warzywa dobrze odsączą się z soków , przekładamy je do ryżu i łączymy z odsączonym z zalewy tuńczykiem , siekanym koperkiem oraz pokruszonym serem feta . Na koniec dodajemy majonez, jogurt , ketchup . Doprawiamy papryką słodką , chilli , cukrem i solą . Mieszamy do połączenia składników i odstawiamy do lodówki na godzinkę . Po tym czasie ponownie mieszamy

Ogrodnik w podróży
Sałatka ze szparagami, czarnymi oliwkami, orzechami nerkowca i serem feta 149

Sałatka ze szparagami, czarnymi oliwkami, pomidorkami koktajlowymi, prażonymi orzechami nerkowca, posypana pokruszonym serem feta. Z pysznym dressingiem miodowo-musztardowym. To moja propozycja w sezonie na szparagi. Idealna(...)drugie śniadanie, lunch lub kolacje. Do zabrania również na majówkę lub grill. Będzie świetnym dodatkiem do grillowanych mięs. The post Sałatka ze szparagami, czarnymi oliwkami, orzechami nerkowca i serem feta appeared first on Moja Delicja

Moja Delicja
Makaron po Grecku 231

Makaron po Grecku (Spaghetti) to włoskie danie z greckim akcentem. Popularne dla kuchni greckiej składniki takie jak oliwki i ser feta idealnie komponują się z włoskim sosem pomidorowym i pastą. Mieszanka tych obu kuchni tworzy(...)pyszne, pożywne, proste i szybkie danie - idealne na codzienny obiad lub nawet romantyczną kolację dla "średnio" zaawansowanych domowych kucharzy ;) Makaron po Grecku - Składniki : ok. 400 g makronu 200 g sera feta 4 ząbki czosnku 50 g czarnych oliwek 4 pomidory (ok. 400 g) szklanka sosu pomidorowego (passaty) ok. 2 łyżki oliwy przyprawy: oregano, tymianek, rozmaryn, chili pieprz, sól pietruszka

Słodka Strona
Gyros w chlebku Pita z domowym sosem Tzatziki 96

Wami przepisem na nie, tymczasem dziś przepis z wykorzystaniem sklepowych chlebków Pita. Przepis na 5 porcji. Do dzieła! Składniki: – 5 chlebków Pita – 400g sznycli wieprzowych – 120g sera Feta – 2 pomidory – 1 główka sałaty rzymskiej – 1 ogórek szklarniowy – 1 czerwona cebula – 1 łyżka oleju – 15g przyprawy gyros Składniki na sos Tzatziki(...)stopni i podpiekamy 4-6 minut. Fetę kroimy w kostkę, pomidory i ogórka kroimy w plastry. Gorące chlebki nacinamy, wewnątrz na ściankach rozsmarowujemy sos Tzatziki, układamy liście sałaty, kostki sera Feta, plastry ogórka, pomidora, gorące mięso i ponownie polewamy sosem Tzatziki. Podajemy póki gorące! Smacznego! Artykuł Gyros w chlebku Pita z domowym sosem Tzatziki pochodzi z serwisu Just

Be Fit Be Strong
Risotto z czerwonymi burakami 74

nadało tej potrawie lekko słodkiego smaku, który został przełamany słonym serem feta. Warto spróbować i przekonać się samemu, jak smakuje risotto z czerwonymi burakami i fetą. Składniki na risotto z czerwonymi burakami 250 g ryżu do risotto 250 g czerwonych buraków 1 litr rosołu 150 g sera feta 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku 1 / 2 szklanki białego

niecodziennikpary
Orzeźwiająca sałatka z arbuza w 5 minut – idealna na upały 125

króluje teraz arbuz. Próbuje różnych kompozycji, dzięki którym próbuję cudownych i soczystych kombinacji. Moim przodownikiem jest wspaniała soczysta sałatka z arbuza z listkami mięty, cudownym dresingiem i moim ulubionym serem feta. Minimum składników maksimum smaku! Sałatka z arbuza jest idealna zarówno na śniadanie, lekką kolację, a nawet jako przekąska do lunchboxa do pracy i leniwy dzień, kiedy mówimy głośne(...)SOCZYSTA ORZEŹWIAJĄCA SAŁATKA Z ARBUZA – Z FETĄ, LISTKAMI MIĘTY I CUDOWNYM DRESSINGIEM SAŁATKA Z ARBUZA Czas przygotowania – 5 minut ! Składniki na orzeźwiającą sałatkę z arbuza: ćwiartka arbuza ser feta listki mięty /dowolność, opcjonalnie 6- 7 szt/ czarne lub zielone oliwki /przyznaję – pięknie prezentują się czarne, jednak smakowo wolę zielone – 2 garście/ Dressing

W Kawiarence
SZNYCLE INDYCZE Z MOZARELLĄ I SAŁATKĄ 120

pyszny pomysł na obiad. Wypróbujcie sami.  Składniki: 5 plastrów sznycla indyczego sól, pieprz szklanka startej mozzarelli 2 pomidory  1 czerwona cebula posiekana natka pietruszki 3 plastry sera feta  Wyk onanie: *Sznycle delikatnie rozbijamy , oprószamy solą, pieprzem, układamy w naczyniu(...)zapiekamy ok 10-15  minut, po tym czasie posypujemy serem mozzarellą, zapiekamy, aż ser się rozpuści.  * Pomidory obieramy ze skórki, kroimy w drobną kosteczkę, tak samo kroimy cebulkę. Na każdy plaster mięsa wykładamy pomidory, cebulę, posypujemy dość obficie natką pietruszki, na wierzch układamy po kilka kawałeczków sera fety

Z Majeczką w kuchni
Placindy mołdawskie z fetą, twarogiem i ziołami 589

dodawajcie więcej mąki, po łyżce. Ciasto lekko lepkie zostanie, ale nie może być klejące. Odkładamy ciasto na blat, do plastikowego worka lub pojemnika, bez dostępu powietrza. Szykujemy nadzienie. Ser feta i twaróg kruszymy do miski – oryginalna feta jest relatywnie sucha, twarda i zbita, w niczym nie przypomina naszej polskiej mazistej, maślano gładkiej fety, której nie idzie(...)plus zapas 150g do podsypania 250g kefiru 1 łyżka oleju 1 łyżka octu winnego 1 pełna łyżeczka sody oczyszczonej 2 płaskie łyżeczki cukru ½ łyżeczki soli SKŁADNIKI - NADZIENIE 150g sera feta – u mnie owczo-kozi 250g dobrego, lekko kwaskowego tłustego lub półtłustego twarogu 1 pęczek szczypioru z dymki, z cebulkami 1 pęczek kopru ½ szklanki oleju rzepakowego sól pieprz Zapisz Zapisz

Karo in the Kitchen
Sałatka ze szpinakiem i truskawkami 161

pomidor kilka truskawek pół opakowana sera feta pestki słonecznika oliwa z oliwek sól pieprz Szpinak i sałatę myjemy, osuszamy i rozkładamy na talerzu. Pomidora, obranego ogórka oraz ser feta kroimy w kosteczkę i układamy na listkach szpinaku i sałaty. Truskawki kroimy na pół i również równomiernie układamy. Wszystko posypujemy pestkami słonecznika, skrapiamy oliwą z oliwek i doprawiamy

Kuchnia u Bietki
Śledzie z fetą i żurawiną 158

filetów śledzia marynowanego 100 g sera feta 2 łyżki oliwy garść suszonej żurawiny 1 łyżka kaparów cebula pieprz pomarańczowy ewent czarny Śledzie pokroić w kostkę, cebulę i ser feta również w kostkę. dodać żurawinę i kapary, doprawić pieprzem i oliwą

Gotowanie jest łatwe
Kolorowy makaron ze szpinakiem w sosie pieczarkowym 140

! Feta? No feta! A feta pasuje do pieczarek? W sumie skąd mogę wiedzieć, okaże się jak zrobię ten makaron :) W sumie to ciekawe zagadnienie: czy ser feta zgra się z sosem  pieczarkowym. Tak w pierwszym odruchu bym powiedział, że raczej nie... Ale zobaczymy. No i oczywiście oliwki do tego! Czarne, żeby się ze szpinaku

Marder&Marder Manufacture
Zapiekanka z cukinią 154

opakowanie ciasta francuskiego (1 duży płat) 1 mała cukinia lub pół dużej 4-5 dużych pieczarek 150g wędzonego surowego boczku (można kupić już pokrojony w kostkę) 1/2 opakowania fety ser żółty do posypania przyprawa do pizzy Piekarnik rozgrzewamy do 180C. Płat ciasta rozwijamy i zostawiamy na papierze w który było zawinięte. Kładziemy na blasze do pieczenia. Dziurawimy widelcem(...)pieczarki w cienkie piórka, boczek w kostkę. Na podpieczone ciasto układamy plastry cukinii (mogą nachodzić na siebie), następnie układamy pieczarki. Delikatnie solimy i pieprzymy. Następnie posypujemy boczkiem oraz serem feta. Posypujemy przyprawą do pizzy (jeżeli nie mamy to: oregano, bazylia, papryka słodka, tymianek, rozmaryn) . Na koniec możemy posypać jeszcze żółtym serem. Całość zapiekamy jeszcze 15-20 min. Podajemy

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/

Proponowane wyszukiwania