seler - 8745 przepisów (strona:482/583)

Makaron garganelli z białym ragu i warzywami 209

podanym z nim sosem. Makaron garganelli z białym ragu i warzywami Składniki na 4 osoby: 250 g makaronu garganelli Na ragu: 200 g mielonej cielęciny 1 marchewka ¼ cebuli ¼ łodygi selera ¼ szklanki białego wina 2 łyżki oliwy Sól, pieprz, warzywko do smaku, 1 liść laurowy, 1 liść szałwi 1 duża cukinia( lub 1 ½ małej) Garść słodkiego zielonego groszku Parmezan e płatkach

Mia Cucina Sofieta
Jajka w sercach karczochów 138

wydrążyć środek i pozbyć się puszka kwiatowego. Tak przygotowany karczoch jest gotowy do ugotowania. Karczochy można ugotować wrzucając je do wody z jarzynką, poddusić z warzywami( cebulką, marchewką i selerem naciowym), lub ugotować na parze. Ja nie miałam zbyt wiele czasu, więc ugotowałam w wodzie z jarzynką, ok. 20 min. Ugotowane karczochy delikatnie wyjmujemy z wody. Uważamy by nie uszkodzić

Mia Cucina Sofieta
Passata czyli sos pomidorowy po włosku 206

słoiczków 0,5 lt: 20 kg dojrzałych pomidorów  9 łyżeczek grubej soli 20 listków bazylii( wypłukanych i osuszonych)   2-3 cebule   2 marchewki   2 łodygi selera (wraz z liśćmi)  10 kg pomirodów zrobiłam z dodatkiem warzyw( conserva ), pozostałe 10 kg bez żadnych dodatków( nie licząc listka bazylii i łyżeczki soli). Pomidory (10 kg) dokladnie myjemy

Mia Cucina Sofieta
Zapiekanka z makaronu Paccheri jak lasagne 165

Zapiekanka z makaronu Paccheri jak lasagne Składniki na sos bloński: 900 g mięsa mielonego  wieprzowo-wołowego  100 g boczku wędzonego pokrojonego w kostkę 1 marchewka ½ łodygi selera naciowego ½ cebuli ½ szklanki czerwonego wina- u mnie Celebro semi dry red Sól 2 łyżki koncentratu pomidorowego. 2 słoiczki przecieru pomidorowego ( ja robię sama (click) , można też kupić w puszkach. 2 łyżki

Mia Cucina Sofieta
67.Lekko, pożywnie & chrupiąco: czyli krem z kalafiora w towarzystwie groszku ptysiowego! 218

sporządzenia tej delikatnej i bardzo przyjemnej propozycji na wiosenny(letni) obiad: Składniki: 1litr esencjonalnego wywaru warzywnego 200ml mleka (3,2 lub 2%) 1 średniej wielkości kalafior ugotowana pietruszka, seler oraz marchewki z wywaru (opcjonalnie) mały pęczek świeżego koperku  świeżo zmielona sól i pieprz szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej oraz  kurkumy natka pietruszki do ozdoby zupy ciasto parzone

Symfonia Smaków
Kotlety po mediolańsku 208

długoziarnisty Ryż Halina , który dostałam do testowania ze strony Mama na zakupach . Przygotowany jednak w szczególny sposób... Składniki: 500g schabu wieprzowego bez kości,  2 marchewki,  200g selera naciowego,  3 cebule,  łyżka koncentratu pomidorowego Pudliszki,  850ml domowego bulionu drobiowego,  50ml  białego wina (u mnie z ryżu), 50ml czerwonego wytrawnego wina,  ząbek czosnku

Z miłości do słodkości
Fasolka po bretońsku 229

także rozgrzewające, idealne więc na zbliżającą się zimę;) Składniki: 1kg fasoli "Piękny Jaś", 200 g boczku wędzonego, 1 kg kiełbasy np. zwyczajnej, 2 duże marchewki, po kawałku pora i selera, 3 cebule, koncentrat pomidorowy (mała puszka), 4 łyżki pikantnego keczupu, sól, pieprz, łyżeczka przyprawa do fasolki po bretońsku, łyżeczka majeranku, olej do smażenia, 1,5 łyżki mąki.   Przygotowanie Fasolę

Z miłości do słodkości
Leczo 233

się nie przeje;)  Składniki: 1/2 kg pieczarek,  4 ogórki kiszone,  3 marchewki,  1/2 kg mięsa mielonego,  puszka groszku,  3 cebule,  kawałek selera i pora,  1/2 kg kiełbasy zwyczajnej,  1/2 czerwonej papryki,  przecier pomidorowy,  sól morska z pieprzem (użyłam Kamis),  1/2 łyżeczki ostrej papryki (użyłam Kamis),  1/2 łyżeczki

Z miłości do słodkości
Zupa z mlodych warzyw 144

stała się ciekawsza. Zupa jarzynowa z koperkiem i pulpecikami składniki: wszystkie warzywa mają być młode 250g mielonego mięsa pieprz ziołowy pęczek koperku 1 kalarepa garść żółtej fasolki 1 mały seler 6 marchewek 2 pietruszki  6-8 ziemniaków sól, pieprz 1,5l wody wykonanie: Wszystkie warzywa kroimy w kostkę mniejszą lub większą w zależności od upodobań. Przekładamy je do garnka

Przysmaki Karolki
Jesienna zupa ziemniaczana 378

receptury. Zwyczajna zupa na taki zwykły październikowy dzień. Zupa ziemniaczana z boczkiem składniki: 1 litr bulionu warzywnego 600g matczynych ziemniaków 200g wędzonego boczku 1 duża marchewka 0,5 małego selera 1 duża cebula 1 łyżeczka majeranku 0,5 łyżeczki gałki muszkatelowej 1 łyżka natki pietruszki sol do smaku 1 łyżka oleju  wykonanie: Boczek kroimy w kostkę i rzucamy

Przysmaki Karolki
Sałatka ziemniaczana wiosenna 388

dodatkiem do mięsa jest u nas ta sałatka ziemniaczana. Prosta szybka, pyszna. Wystarczy trochę ziemniaków, nowalijki, dobry sos na bazie musztardy i gotowe. Oczywiście można sałatkę modyfikować dodając np seler naciowy albo wysmażony boczek dla większych łasuchów. Polecam. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Spaghetti bolognese 208

Bolonii we Włoszech i łączony tam jest najczęściej z makaronem tagliatelle, pappardelle albo lasagne. Oryginalne ragù alla bolognese to smażony, a potem długo duszony sos składający się z cebuli, selera i marchwi, mięsa mielonego wołowego, wina i niewielkiej ilości koncentratu pomidorowego. Ale ragu bolognese ze spaghetti? To połączenie nie pochodzi z Włoch, bo Włosi ragù nie jadają ze spaghetti

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Orzeszki z ciecierzycy dietetyczne - montignac 163

Czymże byłoby odchudzanie, gdyby nie można było czegoś przekąsić, co nie będzie surową marchewką albo selerem naciowym. W diecie Montignaca przekąski są w większości niedozwolone chyba że są to suszone owoce czy orzeszki z ciecierzycy, które nie dość ze są zdrowe to jeszcze pyszne, które łatwo zrobić w odpowiednim dla siebie smaku. Dodam ze do orzeszków trzeba mieć zdrowe zęby

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Salatka krabowa 359

skladniki: kraby salata pekinska seler- lodyzki pomidory koktailowe szczypior ogorek pieprz, chilli, sol doprawic majonezem do smaku

Smaki Edyty
Zupa ziemniaczana z por- leek and potatoes soup 197

ziemniaki w kosteczkę. Do drugiego garnka wlewamy olej, na rozgrzany olej wrzucamy por I ziemniaki. "Podsmażamy " ok 5-10 min. Dolewamy rosół z kurczaka. Udka odkładamy na bok. Dodajemy seler. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem ok 20 min lub do miękkości warzyw.  Gdy warzywa są juz miękkie- miksujemy - blendujemy na krem. Dolewamy śmietane. Kładziemy na gaz, pozwalamy

Smaki Edyty

Proponowane wyszukiwania