seler 3 liście laurowe 4 ziela angielskie 1,5 l wody po gotowaniu grzybów 1/2 małej śmietany 18% sól pieprz makaron Napełnić garnek wodą (ok. 3.5 litra), wrzucić oczyszczone warzywa i posolić. Gotować około 20 minut z przyprawami (liście laurowe, ziele angielskie). Warzywa wyciągnąć i pokroić w plasterki. U mnie w zupie została marchewka, a z reszty powstała sałatka. Grzyby
Karola gotujesałatki Waldorf. 100 g porcja zawiera ok. 199 cKal SKŁADNIKI: 16 kromek ciemnego chleba, np. graham (550 g) 150 ml wody 1 łyżka bulionu warzywnego masa I : 500 g masła z orzeszków ziemnych (bez dodatku czekolady) 150 g kwaśnej gęstej śmietany (28%) masa II : 350 g słodkawych jabłek, np. (Royal Gala) 2 łyżki soku z cytryny 100 g selera naciowego
Sztuka gotowania w/g SamirySelera umyć, pokroić w kostkę, oliwki odsączyć z zalewy. Pomarańczę sparzyć, obrać ze skóry, wyfiletować. Pstrąga podzielić na kawałki. Wszystkie produkty wyłożyć na talerz lub półmisek. Przygotować dressing. Na desce rozetrzeć czosnek z solą, wymieszać z musztardą, miodem i sokiem pomarańczowym oraz skórką z pomarańczy. Wlać oliwę i dobrze wymieszać. Sos przyprawić do smaku solą i pieprzem. Polać sałatkę
Czerwień i błękitsałatki, a że lubię każdy z jej składników postanowiłam je połączyć i stworzyły niezłą całość ;) zapomniałabym dodać że biorę udział w konkursie BadPak.pl z moim pysznym keksem poprzez kliknięcie "lubię to" pod moim przepisem TUTAJ zwiększycie moją szansę na wygraną ;) możecie sprawić mi prezent gwiazdkowy ;) Składniki (na 1 osobę): około 200g mrożonej brukselki 0,5 marchewki mały kawałek selera
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćWpis pochodzi z www.mgotuje.plAromatyczne pulpeciki mięsne gotowane w sosie z dodatkiem warzyw posmakują chyba każdemu. Są miękkie, delikatne i bardzo pyszne! Podałam je
Marta GotujePolskie afrodyzjaki w prozdrowotnym koktajlu warzywnym wypadły znakomicie. Świeży, pachnący lubczyk oraz seler doskonale połączyły się z aromatycznym pomidorem malinowym. Mocy dodaje napar z Yerba Mate
Kuchnia PROzdrowotnadwie garście mrożonego groszku, mała cebula, trzy korniszony, trzy-cztery łyżki dobrego majonezu, kilka wymoczonych matiasów, natka, sól, pieprz, żelatyna, jajka ugotowane na twardo. Zrób tak: ziemniaki, marchewkę i seler ugotuj w mundurkach, na ostanie trzy minuty dorzuć groszek, odcedź, ostudź, obierz i pokrój w kostkę (oczywiście z wyłączeniem groszku). Przełóż do miski, dodaj drobniutko posiekaną cebulę, korniszony pokrojone(...)ostudź. Przygotuj indywidualne naczynia – najlepsze będą jednorazowe plastikowe pojemniki na żywność (najłatwiej później gotowe śledzie wyjąć). Na dnie każdego z nich wylej cienką warstwę galaretki, delikatnie wyłóż warstwę sałatki, zrób miejsce na środku, umieść w nim zwinięty kawałek śledzia, a w środek włóż połówkę jajka, zalej kolejną porcją galaretki tak, żeby wszystko przykryła, połóż po listu pietruszki i odstaw
Kulinarna Polskaselera do pieczenia doner kebaba:) Na naszym blogu znajdziecie też kilka przepisów na kebaby klasyczne, czyli z mielonego mięsa, dość różne od tych jakie znamy z polskich kebabowni. Zdrowsza wersja kebaba Kebaba możecie podać w chlebkach pita (tu znajdziecie przepis, jak upiec domowe pity) , zawinąć w placki tortilli (sprawdzony przepis na tortille własnego wyrobu jest tutaj), albo zrobić zdrową sałatkę
Niedzielny kucharzsałatki, które rodzina oraz przyjaciele na pewno zjedzą ze smakiem. Dzisiaj, Moi Drodzy, przepis na ogórki w ziołach. Mam nadzieję, że spodoba się Wam. Polecam! SKŁADNIKI: około 40 sztuk małych ogórków (takich jak na korniszony) 3 duże cebule 75ml esencji octowej (25%)* 4 szklanki wody 1 łyżka cukru 1 łyżka soli niejodowanej zioła (najlepiej świeże) : koper, estragon, tymianek, nać selera
Moja Książka Kucharskazachęcić- dzielę się z Wami przepisem na pyszną sałatkę z marynowaną na słodko cukinią . Jej smak tylko lekko odbiega od ananasa- a pytając wśród Rodziny "Co jest w sałatce?" nikt nie był w stanie stwierdzić tego za pierwszym razem. Większość obstawiała właśnie owoce, nawet przez chwilę nie myśląc, że może to być cukinia. Mam już pomysł na wykorzystanie(...)słodko, ale kiedy go zrealizuję ciężko powiedzieć :) Za ciepło na piekarnik... Składniki: 1 słoik papryki marynowanej (850g) 1 słoik marynowanej cukinii a'la ananas (700ml) 1 słoik selera konserwowego (370g) 1 puszka kukurydzy 4 jajka na twardo 30 dkg szynki konserwowej 4 łyżki majonezu sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania: Paprykę kroimy w kostkę. Kukurydzę oraz selera przelewamy wodą
Kuchnia w czekoladzieszczyptę lawendy ( soli lawendowej), sól i biały pieprz do smaku oraz łyżeczkę masełka. Selera pokroić w kostkę i ugotować w osolonej wodzie. Gdy seler zacznie mięknąć do selera dołożyć obrane i pokrojone w grubą kostkę jabłka. Ugotować do miękkości. Odlać wodę, dodać chrzan oraz śmietanę i zmiksować. Dodać do smaku sól i pieprz, na koniec jajko i dalej(...)blendować. Do kokilek nałożyć puree i zapiekać około 15 minut w temperaturze 180 stopni. Razem z puree wstawić do piekarnika nagrzanego na 15-20 minut. Podawać z ulubioną sałatką. Smacznego
DefinicjaSmakuząbek świeżego pęczek pietruszki lub kolendry W dużej misce wymieszaj mąkę, wodę, siemię i przyprawy. Z mąką ciecierzycową trzeba trochę popracować, bo mogą robić się grudki. Marchew i seler zetrzyj na tarce na grubych oczkach, dodaj do masy mącznej razem z posiekaną cebulką i pietruszką. Dokładnie wymieszaj masę. Możesz też śmiało przygotować do tego etapu dużo wcześniej, a nawet przechowywać(...)lodówce kilka dni i smażyć tuż przed posiłkiem. Smaż na złoto z obu stron (około 5 minut pierwsza strona, ciut krócej druga). Placuszki podałam z ryżem i sałatką z ogórków. Tak wyglądał mój obiad i Miśki. Artykuł Bezglutenowe placuszki marchewkowe pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.
greenscarfświetne na zmęczenie, i na różne infekcje?Uznawane też są za najbardziej ekskluzywne dodatki do dań?Można z nich zrobić mąkę kasztanowa ,użyć do ciast ,chlebów i naleśników i sałatek ,to tylko od nas zależy jak je wykorzystamy,m aja też dużo błonnika, kwas jabłkowy,lecytynę,magnez ,żelazo ,potas,wit B1 i B2 ,Wit.E oraz duże ilości białka.D latego(...)zachęcam do ich spożywania .Mają potężną też dawkę witC. 50 dag.kasztanów jadalnych 2 łyżki masła klarowanego 2 czerwone cebulę 2-3 Ząbki czosnku kawałek korzenia selera 1 mała pietruszka 1 duża Marchewka 750 ml.bulionu domowego 1 szkl.mleczka kokosowego 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego 3 małe liście laurowe 1/4 łyżeczka kardamonu 1 łyżeczka tymianku sól ( ja dodałam 1 łyżeczkę liści
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiPonieważ dobrych surówek nigdy dość, tym razem zapraszam na smakołyk wprost z Turcji. Przepis znalazłam u Kasi w jej Kuchni bez granic . Zapraszam serdecznie, popróbujcie bo
Moje Małe CzarowanieCoś dla miłośników selera! ekstra aromatyczna zupa krem z młodziutkiego selera, To genialne warzywo nie dość że jest NISKOKALORYCZNE to na dodatek jest świetnym AFRODYZJAKIEM. Co
Kuchnia PROzdrowotnastole pojawiły się wspaniałe małże Św. Jakuba z orzeszkami pini, kalafiorem i rodzynkami. Kolejnym daniem był tatar z tuńczyka, podany na dwa sposoby. Drobno krojony na sałatce z ogórków oraz w plastrach, opiekany podany z dressingiem z rokitnika, a do tatara piłyśmy Pascal Bellier Cheverny 2012. Następnie otrzymałyśmy terrinę presse z kaczki confit i foie gras z karmelizowanym(...)porem i jabłkiem, a do niej Tokaji Leonis Selection Aszu 3 Puttonyos 2008. Przyszedł czas na rybę i tu pojawił się pieczony filet z dorsza atlantyckiego, czarna soczewica, seler i sos kawiorowy, w kieliszkach Esporao Reserva 2011. Po dorszu sorbet rabarbarowy, po którym pierś kaczki w buraczkach, komosa ryżowa, sos z wiśni i czarnego pieprzu i Emiliana Signos
królestwo garów