W miesiącach gdy temperatura nas nie rozpieszcza, z chęcią sięgamy po słodkie smakołyki czy też szukamy rozgrzewających orientalnych smaków. Dlatego, zamiast objadać się ładnie zafoliowanymi słodyczami
Kuchnia PROzdrowotnaporównaniu do mięsa zwierzęcego, nie zawiera tłuszczy nasyconych i cholesterolu oraz ma niską zawartość sodu. Jackfruita kupuję w puszce w sklepie z żywnością azjatycką. A zrobiona z niego sałatka smakuje dosłownie wszystkim Polecam! Składniki: 1 puszka owocu chlebowca (jackfruit) w syropie (565 g) 2 łodygi selera naciowego 1 mała cebula kilka oliwek 2-3 łyżki jogurtu naturalnego 2-3 łyżeczki(...)seler naciowy. Oliwki kroimy w plasterki. Do większego naczynia dodajemy cebulę, seler naciowy, oliwki, musztardę , polewamy jogurtem i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Smacznego! Artykuł Sałatka z jackfruita, czyli owocu chlebowca pochodzi z serwisu Lamarida.pl
Lamarida.plogórków. Wtedy należy uważać z ilością soli, bo z reguły sok jest bardzo słony. Na blogu znajdziecie też inne przepisy diety dr Dąbrowskiej: leczo wegańskie wegański wywar warzywny sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem surówkę z kiszonej kapusty z granatem kalafior w pikantnym sosie pomidorowym frytki z dyni piżmowej wegański bigos wegańskie burgery
Kulinarne przygody Gatitytakże: Pasta z wędzonym łososiem i orzechami Z kawałka wędzonego łososia można przyrządzić pyszne rzeczy.... Pulpeciki w sosie koperkowym Pulpeciki w sosie koperkowym (klopsiki) to chyba jedna z pot... Sałatka z kurczaka, cukinii i czerwonego ryżu Sałatka z kurczaka, cukinii i czerwonego ryżu najlepiej smak... Ropucha w dziurze, czyli Toad in the hole! "Toad in the hole
Poezja smakuDelikatne, chrupiące, rozpływające się w ustach - takie powinny być faworki, w niektórych regionach Polski nazywane chrustem. Te przepyszne ciasteczka nieodłącznie kojarzą się z karnawałem. Dodatkowo stanowią
KorniszonkiSoczyste polędwiczki z indyka w bezglutenowej panierce z płatków kukurydzianych to świetna propozycja obiadowa a także pyszna przekąska. Najlepiej komponują się z lekką sałatką i sosem musztardowo-majonezowym lub chipotle z mango. Chrupiące polędwiczki z indyka w bezglutenowej panierce Pikantne polędwiczki z indyka w bezglutenowej panierce z płatków kukurydzianych to świetny sposób na szybki obiad. Przygotowuje się je w niecałe(...)panierce kukurydzianej to gwarancja pysznego obiadu w pół godziny Z użyciem tego przepisu bardzo łatwo przygotować zbilansowany i przyjazny dla całej rodziny posiłek. Soczyste polędwiczki najlepiej smakują podawane z sałatką z awokado i pomidora a także dipem majonezowo – musztardowym. Można też podawać je ze słodko – pikantnym chipotle z mango, przygotować do nich grillowane warzywa, pieczone marchewki lub bataty
Book of spellsSoczyste polędwiczki z indyka w bezglutenowej panierce z płatków kukurydzianych to świetna propozycja obiadowa a także pyszna przekąska. Najlepiej komponują się z lekką sałatką i sosem musztardowo-majonezowym lub chipotle z mango. Chrupiące polędwiczki z indyka w bezglutenowej panierce Pikantne polędwiczki z indyka w bezglutenowej panierce z płatków kukurydzianych to świetny sposób na szybki obiad. Przygotowuje się je w niecałe(...)panierce kukurydzianej to gwarancja pysznego obiadu w pół godziny Z użyciem tego przepisu bardzo łatwo przygotować zbilansowany i przyjazny dla całej rodziny posiłek. Soczyste polędwiczki najlepiej smakują podawane z sałatką z awokado i pomidora a także dipem majonezowo – musztardowym. Można też podawać je ze słodko – pikantnym chipotle z mango, przygotować do nich grillowane warzywa, pieczone marchewki lub bataty
Book of spellsKarkówka w sosie śliwkowym z wolnowaru to... najszybszy sposób na pyszny, pożywny obiad. Aromatyczne, rozpływające się w ustach mięso i doskonały sos - uwierzcie mi, nic lepszego
Kulinaria - potrawy z różnych stron światarobić ;) Dodatki obiadowe to będzie nasze kolejne zadanie kulinarne. Chodzi mi o te wszystkie potrawy, które stanowią uzupełnienie do dania głównego. Niech to będą surówki, sałatki, warzywa gotowane na parze, marynowane itp., itd. Na blogu jest już trochę przepisów, pasujących do tej definicji. Jednak szczególnie polecam Wam Maćka sałatkę z buraczków . Jest najlepsza
zadanie-gotowaniePropozycja na obiad lub lekką kolację w zależności od tego ile składników użyjemy. U mnie na blogu przedstawiam tę drugą opcję. Pamiętajcie, że zielonego i owoców
Karola gotujekiedy na moim stole mięso pojawia się bardzo rzadko, a prawie wcale to częściej jemy sałatki. Takie proste i szybkie do zrobienia. Oto jedna z nich. Składniki : pęczek rzodkiewek ok. 10 suszonych pomidorów w oleju 4 małe ogórki kiszone Przygotowanie : Umyte rzodkiewki pokroić, to samo zrobić z ogórkami kiszonymi i pomidorami Składniki połączyć, polać olejem w którym były pomidory(...)woli może dodać majonez . Sałatkę można wzbogacić dodając ugotowane jajka. Smacznego
Proste PotrawyPrzedstawiam przepis na popularną zupę ogórkową , ale wegetariańską, ponieważ bezmięsne zupy bardzo przypadły mi do gustu po mojej przygodzie z weganizmem . Moja zupa jest wegetariańska , ponieważ
Kawa z mlekiemFAZA I Śniadanie Czekoladowa owsianka z pomarańczami II śniadanie gruszka Obiad Filet z kurczaka na jarmużu 1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej 1 jabłko Podwieczorek 2 kiwi Kolacja sałatka z kapusty pekińskiej, marchewki, cebuli, ogórków kiszonych, pomidorków koktajlowych i 1/2 szklanki kaszy gryczanej na 1 porcję. Sos: musztarda, ocet jabłkowy, ksylitol ŚRODA<CZWARTEK FAZA II Śniadanie 4 plastry(...)kiszonej kapusty Obiad Dorsz w porach z pieczarkami lub Pstrąg cytrtnowo-tymiankowy 1 szklanka ugotowanego brokuła Podwieczorek plastry łososia wędzonego (80 g) z 2 selerami naciowymi Kolacja sałatka z zielonej fasolki szparagowej, cebuli, sałaty rzymskiej, brokuła, selera naciowego i tuńczyka z puszki bez oliwy (80 g) PIĄTEK< SOBOTA< NIEDZIELA III FAZA śniadanie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!znów sięgamy do starych przepisów regionalnych. Skarbnicy wiedzy i mądrości pokoleń. Szałot, to nic innego jak sałatka jarzynowa (tym razem) z mięsnym dodatkiem. Stare zapiski mówią, że poziom grubości krojonych składników, zależał dla kogo była ona przeznaczona. Jeśli dla gości, jakąś urodzinową imprezę, punktem honoru gospodyni było pokroić wszystko jak najdrobniej. Wszystko, poza jednym składnikiem, czyli tym mięsnym. On miał(...)marchew, pietruszka, seler) kroimy w kostkę. Tak jak wcześniej wspomniałam, grubość u śląskich gospodyń zależała od tego, komu będzie ona przeznaczona. Bardzo często wykorzystywano włoszczyzną z niedzielnego rosołu. Taka sałatka robiona była na szybko, a więc krojona byle jak. Do tego szły niedojedzone resztki mięsa z rosołu, a zamiast majonezu była dawana śmietana. Tym sposobem, nic się nie marnowało
Dieta moja pasjaWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: ILOŚĆ PORCJI: 3-5 Składniki sałatki: 1/2 małej sałaty lodowej, 4 jajka ugotowane na twardo, 3 nieduże rzodkiewki, garść płatków migdałów (uprażone na suchej patelni). Składniki sosu: 2 czubate łyżki śmietany, 2 łyżki majonezu, 3/4 pęczku koperku (posiekanego). Dekoracja: kiełki rzodkiewki, 2 małe rzodkiewki, kilka gałązek koperku. Przygotowanie: Sałatę myję(...)koperku. Rzodkiewkę kroję w cienkie plastry, jajka dzielę na ćwiartki. Sałatę polewam 3/4 sosu, układam na niej jajka i plasterki rzodkiewek. Całość posypuję migdałami i polewam pozostałym sosem. Sałatkę dekoruję kiełkami, koperkiem oraz kwiatkami z rzodkiewek (wycinane nożem naokoło - zygzakiem
JejKuchnia