moich ulubionych sałatek. Po raz pierwszy jadłam ją u cioci, od tej pory gości u mnie bardzo często. Może i Wam posmakuje :) Spróbujcie koniecznie :) Składniki: 1 duża pierś z kurczaka (pojedyncza) 1/2 kapusty pekińskiej 3 jajka ugotowane na twardo 2 średnie pomidory 1 puszka kukurydzy 1 pęczek rzodkiewki 1 pęczek szczypiorku 1 czerwona papryka 3 ogórki korniszony(...)minimum 30 minut. Następnie usmażyć na oleju. Jajka i warzywa pokroić w kostkę. Wszystko wrzucić do miski, dodać przecedzoną kukurydzę, majonez i keczup. Przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać. Gotową sałatkę wstawić do lodówki żeby się przegryzła
Agusiowe smakołykisałatki - obawiałam się że ich smak gdzieś się zagubi. I tak powstał pomysł na małe, proste przystawki - niewiele składników, a efekt smaczny i efektowny. Polecam!składniki (dla 2 osób)Faszerowane kwiaty nasturcji12 - 13 świeżych kwiatów nasturcji2 łyżki serka naturalnego Almette40 g wędzonego łososia, posiekanego1 łyżeczka kaparów - posiekanych1 łyżeczka soku z cytrynysól i pieprz do smakuogórkowe przystawki6 plasterków zielonego ogórka
Stare Garyznów sięgamy do starych przepisów regionalnych. Skarbnicy wiedzy i mądrości pokoleń. Szałot, to nic innego jak sałatka jarzynowa (tym razem) z mięsnym dodatkiem. Stare zapiski mówią, że poziom grubości krojonych składników, zależał dla kogo była ona przeznaczona. Jeśli dla gości, jakąś urodzinową imprezę, punktem honoru gospodyni było pokroić wszystko jak najdrobniej. Wszystko, poza jednym składnikiem, czyli tym mięsnym. On miał(...)jajka 3 kiszone ogórki po jednej sztuce warzyw puszka zielonego groszku cebula 200 g wędliny majonez sól i pieprz do smaku Ugotowane warzywa ( marchew, pietruszka, seler) kroimy w kostkę. Tak jak wcześniej wspomniałam, grubość u śląskich gospodyń zależała od tego, komu będzie ona przeznaczona. Bardzo często wykorzystywano włoszczyzną z niedzielnego rosołu. Taka sałatka robiona była na szybko
Dieta moja pasjaefektownie wyglądającą warstwową sałatkę ze śledziem solonym i buraczkami. Doskonale sprawdzi się na spotkaniach z przyjaciółmi a także na zbliżającą się noc sylwestrową. Składniki: Ilość składników zależy od tego jakiej wielkości miski użyjecie. * 4 filety śledziowe solone * 1 duża cebula * 4 łyżki groszku konserwowego * 4 łyżki kukurydzy konserwowej * 5 większych ogórków konserwowych * 4 ugotowane ziemniaki(...)ułożyć na dnie miski, rozłożyć cienką warstwę majonezu, posypać pieprz do smaku. Cebulę obrać i drobno posiekać, rozłożyć równomiernie na śledziach. Kolejną warstwą są pokrojone w drobną kostkę ogórki konserwowe. Następnie warstwa groszku i kukurydzy. Na to rozsmarować warstwę majonezu, posypać ponownie pieprz. Ziemniaki ugotowane w mundurkach oskubać ze skórki, pokroić w drobną kostkę, ułożyć w misce
Zrób to smaczniePolecam naprawdę niebanalny smak , no i sałatka , a każda jest pyszna No prawie , każda Składniki : 1/2 kostki, sera feta 2 szklanki, ugotowanego na sypko ryżu 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1 mała puszka kukurydzy lub 1/2 zwykłej 1 mała cebula lub 1/2 zwykłej 2 – 3 duże, ząbki czosnku 2 ogórki kiszone , takie większe 1 średniej wielkości , czerwona(...)posiekana drobniutko cebule , wyciśnięty praską czosnek . Kukurydzę odsączamy z zalewy , pozostawiamy na sitku do odcieknięcia na około 30 minut . Do kukurydzy dorzucamy na sitko także , pokrojonego w drobną kosteczkę ogórka i paprykę . Po upływie trzydziestu minut jak warzywa dobrze odsączą się z soków , przekładamy je do ryżu i łączymy z odsączonym z zalewy tuńczykiem , siekanym koperkiem oraz pokruszonym serem feta
Ogrodnik w podróżyegzotycznej bezludnej wyspy?! Jeśli nie, to koniecznie spróbujcie – nie będziecie żałować: sałatka jest pyszna, a swoim wyglądem dodaje uroku nawet skromnie zastawionemu stołowi. Polecam Składniki: 4 sztuki (500 g) marchewki 1 duża (150 g) pietruszka 2 średnie (350 g) ziemniaki 1/2 małej cebuli 3 ogórki korniszony według tego przepisu 100 g dobrego wegańskiego sera żółtego (ja lubię VioLife(...)potrzebujemy głębokiego półmiska, żeby uformować “wyspę” Spód półmiska wykładamy folią spożywczą tak, żeby wystawała na zewnątrz naczynia – później będzie nam łatwiej przełożyć zawartość na talerz zachowując półkulisty kształt. Sałatkę jarzynową przekładamy na półmisek dosyć mocno dociskając, żeby zawartość była ciasno upakowana. Przykrywamy i odstawiamy do lodówki – ja zwykle zostawiam ją na noc. Gdy sałatka jest dobrze schłodzona przystępujemy
Lamarida.plkolejny pomysł na kolorową i bardzo wiosenną sałatkę z komosy ryżowej. Tak się ostatnio w niej rozlubowałam, że z rozpędu wymyślam i testuję coraz to nowe zestawienia. I chwalę to sobie. Potrzebne nam będą: 1 szklaneczka ziaren komosy ryżowej (quinoa), 1 awokado, garść pomidorków koktajlowych, 1 ogórek, 1 cebulka. Przygotowanie: Gotujemy komosę ryżową (quinoa). Według instrukcji na opakowaniu(...)wody, gotujemy przez 10-15 minut, aż z ziaren wyjdzie biały ogonek. W międzyczasie obieramy ze skórki awokado. Kroimy w kosteczkę. Myjemy i przepoławiamy pomidorki koktajlowe. Kroimy w kosteczkę ogórek. Szatkujemy cebulkę. Warzywa mieszamy z ugotowaną i ostudzoną komosą ryżową. Całość doprawiamy do smaku. Według upodobań. Najlepiej oliwą z oliwek i świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny. Smacznego. Pozdrawiam serdecznie Beata
MODA NA BIOSałatkę ziemniaczaną popełniłam w zasadzie po raz pierwszy... ale na pewno nie ostatni. Okazała się idealnym dodatkiem węglowodanowym do grillowanych mięsiw. Idealnie zastąpiła pieczywo... Poza tym doskonale się przechowuje w lodówce i nawet po kilku dniach świetnie smakowała jako dodatek do obiadu:-) Składniki: 4-5 średnich ziemniaków - najlepiej sałatkowych, na pewno nie mączystych 2 spore ogórki konserwowe(...)ogórki konserwowe posiekać w drobną kostkę. Koperek i kolendrę również posiekać. Całość wymieszać dodając odrobinę pieprzu. Majonez dodałam przed samym podaniem, ponieważ po jakimś czasie ziemniaki wchłaniają majonez. Dopiero po wymieszaniu ziemniaków z majonezem posoliłam. Wcześniej lepiej nie solić bo majonez jest dosyć słony i można przesadzić. Nie należy również dodawać za dużo majonezu bo sałatka będzie
Ze smakiem bez glutenucałe mnóstwo z wygranego konkursu. Padło na kolorowe rurki. Sałatka jest pyszna, delikatnie pikantna od przypraw, bo dodałam pieczonego kurczaka. Polecam spróbować! Składniki : * duży filet z kurczaka pieczony czy gotowany - może być wędlina która została nam ze świąt bądź 40g szynki drobiowej * biała część pora * papryka czerwona * pół zielonego ogórka * 4 korniszony * garść startego sera wędzonego * mała śmietana 10% * pół(...)dobry. Wszystkie składniki potrząsam w misce, nie mieszam. Przygotowuję sos śmietanowo-majonezowy z dodatkiem koperku. Ja na te proporcje dałam cały pęczek. Im więcej tym lepiej. Przyprawiamy sos i sałatkę polewamy tuż przed podaniem
Magiczne Życie Martypokroić w kostkę dużą. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić razem z ogórkiem w drobną kosteczkę. Pomidory umyć i przekroić w dużą kostkę, dymkę posiekać, włożyć do miski i delikatnie przemieszać wszystko razem. Jogurt wymieszać z octem winnym, sola i pieprzem, Sosem polać sałatkę i jeszcze raz delikatnie przemieszać
Camilla w kuchniprzekąskę. Polecam Inne przepisy z komosą ryżową to orientalna sałatka tabbouleh , fit sałatka , sałatka z papryką . Na śniadanie polecam koktajl , a na słodko albo babeczki albo tort . Składniki: 1 szklanka surowej komosy ryżowej 2 szklanki wody do gotowania komosy 1 papryka słodka 1 średnia marchewka 1 ogórek świeży 1/4 niewielkiej główki czerwonej kapusty 1/2 szklanki ugotowanej ciecierzycy (można więcej(...)komosę ryżową, pokrojone wcześniej warzywa i odcedzoną ciecierzyce. Następnie zalewamy sosem i mieszamy. Podajemy na imprezowy stół lub zabieramy ze sobą na lunch do szkoły lub pracy. Smacznego! Artykuł Sałatka azjatycka z komosy ryżowej pochodzi z serwisu lamarida.pl
Lamarida.plpieprz do smaku Kapustę pekińska szatkujemy , drobniutko , cieniutko na mandolinie do warzyw . Ogórki konserwowe i cebulę , także tniemy na mandolinie w cieniutkie plasterki . Dodajemy startą na tarce o grubych oczkach , marchew i odcedzoną z zalewy kukurydzę . Składniki na sos , mieszamy razem z jogurtem , wlewamy do sałatki i lekko ugniatając warzywa , mieszamy . Gotowe , można serwować od razu , zbyt długo
Ogrodnik w podróżyprosto, ale smacznie doprawione kotlety z cąbra jagnięcego i smaczną sałatkę z pomidorów koktajlowych, podane z frytkami, które można zastąpić pieczywem. Do przygotowania dania użyłem: 4 kotletów z cąbra jagnięcego (4 sztuki), 2 cytryn, 250 gram pomidorów koktajlowych, pęczka świeżej natki kolendry, 150 gram serka homogenizowanego naturalnego, 1 ogórka, 3 ząbków czosnku, 3 łyżeczek suszonego oregano, 400 gram frytek, soli(...)grillu i smażyłem przez 10 minut z każdej strony. Następnie przygotowałem sos tzatziki na bazie ogórka i serka homogenizowanego. Zamiast serka można też użyć gęstego jogurtu naturalnego lub kefiru. Ogórka starłem na tarce o grubych oczkach, a następnie odsączyłem nadmiar puszczonego przez niego soku. Dodałem do niego 150 gram homogenizowanego serka naturalnego, dwa przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, skórkę
Wyprawy kulinarnesię od domownika, bo jego mama taką robi na święta. Przejrzałam Internet, żeby zobaczyć jak to wygląda i z czym się to je i opracowałam swoją wersję. Oczywiście moja sałatka jest z quinoą, bo innej opcji nie ma ;) a ponieważ zostałam fanką domowego majonezu i od jakiegoś czasu nie kupuję gotowego, więc mój majonez również znalazł tu swoje zastosowanie. Namawiam(...)ugotowaną quinoę, majonez, ogórki kiszone i majonez :), buraczki (odsączone z soku), znów warstwa majonezu, na koniec jajko, które przykrywamy pierzynką z majonezu (a jakże, takiego pysznego domowego majonezy, nigdy za wiele) i posypujemy poszatkowaną natką pietruszki. Jeśli lubicie pikantne dania, a majonez wyszedł Wam łagodny, to warto każda warstwę dodatkowo doprawić pieprzem. Sałatkę serwujemy nakładając
Quinoa Raz!Lubimy takie obiady - mięso i sałatka z warzywami i kuskusem, który praktycznie sam się przygotowuje. Dzisiejsza propozycja została zainspirowana przepisem Donny Hay z jej najnowszej książki - Szybko, świeżo, prosto - do nas ta idea przemawia w 100%! Ogromnie polecamy! Składniki: (dla 2-3 osób) 3 piersi kurczaka, za'atar, sól, pieprz 3/4 szklanki razowego kuskusu, 1 i 1/2 szklanki bulionu warzywnego(...)kuskusu razem z ziarnami granatu. Ogórka pokroić w mniejsze kawałki i durzucić do miski, dobrze wymieszać całość. Doprawić solą i pieprzem. Piersi kurczaka umyć, osuszyć i oczyścić. Przeprawić solą i pieprzem, a następnie obtoczyć w za'atarze. Tak przygotowanego kurczaka zgrillować do zrumienienia z dwóch stron na patelni grillowej. Kurczaka podać na sałatce z kuskusu, posypać świeżymi ziołami. Smacznego
Plate of Joy