Ciecierzyca należy do roślin bobowatych i jest podstawowym składnikiem hummusu. Dzisiaj przestawiam ją w sałatce w roli głównej. Może się skusicie. Składniki: Ciecierzyca z puszki lub słoika Element pieczonego kurczaka ( np. ćwiartka ) ½ czerwonej cebuli ½ czerwonej świeżej papryki 3 ogórki korniszony Szklankę ugotowanej zielonej fasolki szparagowej Sól Pieprz Majonez 3 łyżeczki musztardy francuskiej Wykonanie: Ciecierzycę wykładamy na sito i przepłukujemy
Smaki Ewyznowu śledzik w kolejnej sałatce. Musiałam ją uwiecznić na blogu, bo bardzo mi posmakowała. Znaleziona w sieci. Składniki: 6 filetów śledziowych 1 puszka czerwonej fasoli 3 ziemniaki 1 ogórek kiszony 1 mała cebula pół szklanki pokrojonego szczypiorku 1-2 łyżki majonezu ewentualnie sól i pieprz Wykonanie: Śledzie wymoczyć i pokroić w grubą kostkę. Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić
Pysznie & PięknieSkładniki: 5 jajek 25 dkg sera żółtego 3-4 ogórki kiszone pęczek dymki majonez sól, pieprz Przygotowanie: Jajka ugotować na twardo, obrać i zetrzeć na tarce o grubym oczku razem z … Czytaj dalej Sałatka czteroskładnikowa
czarrna od kuchnisolą i pieprzem, w ten sposób kolejna parta będzie świeższa do jedzenia. Składniki na 1 dużą miskę sałatki: 3 jajka - duże; gotowane na twardo 1 puszka zielonego groszku 4 marchewki - bardzo duże 2 pietruszki - średnie 1 jabłko - twarde i kwaskowate 3 ogórki kiszone - średnie sól, pieprz - do smaku 2 łyżki jogurtu naturalnego 2-3 łyżki majonezu Umytą marchewkę
Grunt to przepis!Pyszna, pożywna sałatka brokułowa z dodatkiem solonego oscypka :) Składniki: - 2 brokuły - 1 podwójny filet z kurczaka - 1 puszka kukurydzy - 1 pęczek szczypiorku - 3 małe oscypki - 4 ogórki kiszone - 6 łyżek majonezu - przyprawa do kurczaka Przygotowanie: Brokuły obgotowujemy. Filet z kurczaka kroimy w kostkę i smażymy z dodatkiem przyprawy do kurczaka. Ugotowane brokuły dzielimy na różyczki. Oscypki, szczypiorek i ogórki
Zainspirowana w kuchninią przepisem. Inspiracja: Karmelowy (ja w swojej wersji zastąpiłam majonez jogurtem naturalnym z musztardą, by sałatka była lżejsza) Składniki na 1 porcję: 2 jajka ugotowane na twardo ½ awokado ½ łyżeczki musztardy 1 łyżka jogurtu naturalnego ¼ małej czerwonej cebuli 1 mały ogórek konserwowy sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Cebulę i ogórka pokroić w drobną kostkę. Awokado przekroić na pół oraz
Fabryka pomysłówmajerankiem i oregano, studzimy i kładziemy na dno salaterki. Śledzie kroimy w kostkę, układamy na cebulce, następnie ogórki pokrojone w kostkę. Fasolę odcedzamy z wody, dodajemy majonez, śmietanę i posiekaną natkę pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i wykładamy na wierzch sałatki. Wstawiamy do lodówki w celu schłodzenia. Podajemy np. z ziemniakami w mundurkach podanymi z kawałeczkiem masła
Gotowanie jest łatweSałatka szybka do przygotowania, a smaczna i pożywna. Składniki: 1 kalafior (może być mrożony) 5 jajek 1 puszka groszku konserwowego 20 dag sera żółtego ogórki konserwowe (dałam cały słoik) pęczek szczypiorku majonez sól, pieprz Kalafiora ugotować na półtwardo w osolonej wodzie. Ogórki i ser żółty pokroić w kostkę. Groszek odcedzić od zalewy i dodać do ogórków
talerz przyjemnościSmaczny dodatek do obiadu 1/2 główki białej kapusty 1 marchew 2 średnie ogórki małosolne 1 mała czerwona cebula 1 łyżka posiekanego koperku sól świeżo mielony
Kolorowa kuchnia ElkiArbuza zazwyczaj jem bez żadnych dodatków, ale ostatnio odkryłam, że świetnie smakuje w warzywnych sałatkach, którym dodaje słodyczy. Czytaj więcej »
Kasia Sarnaplastry. Wrzucamy je do miski, dodajemy oliwę i wodę po ogórkach, przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy. Całość odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny. Zastosowanie: Doskonale nadaję się do sałatek, dań łagodnych. Najlepiej nie smażyć tylko wrzucać lub dodawać do dań. Jeśli chcemy, aby było ciepłe, dodajemy
Bananowe PoleSzybka sałatka nadaje się zarówno na II śniadanie jak i na kolacje, jest prosta w wykonaniu. Składniki 1/2 brokuła 1 pomidor kilka rzodkiewek kilka plastrów ogórka zielonego 2 jajka 3/4 szklanki jogurtu greckiego 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka oregano 1 ząbek czosnku sól, pieprz Brokuła dzielimy na małe różyczki i gotujemy na półtwardo (ja wrzucam brokuła do zimnej wody
Piekielna Kuchnia Patiskładniki: 200 g śledzi w oleju 100 g marynowanych podgrzybków 100 g ogórków konserwowych 3 jajka ok. 2 łyżki cebuli zalewy śledziowej majonez opcjonalnie: pieprz
Domowy Smak Jedzeniacebula 1 pęczek koperku sól, pieprz Sposób wykonania: Kaszę zalałam wrzątkiem wg przepisu na opakowaniu wystudziłam. Paprykę, ogórki i cebulkę pokroiłam w kosteczkę, koperek posiekałam. Tuńczyka rozdrobniłam, kukurydzę odcedziłam. Wszystkie składniki połączyłam z kaszą doprawiając solą, pieprzem i olejem z tuńczyka. Sałatkę można także przygotować warstwowo
Darcia w kuchniUwielbiam ten grecki dip w bardziej ostrym wydaniu, z czosnkiem i dużą ilością startego, świeżego ogórka. Idealny do głównego dania, grillowanego mięsa ale również do wegetariańskich
Kuchnia Pani Wiosny