Szybka w przygotowaniu i smaczna sałatka śledziowa. Dzięki warstwom smaki sałatki się łączą i stanowią pyszną całość. Polecam na rodzinne spotkania. 4 płaty śledzia marynowanego 4 ziemniaki 1 duża cebula 1 łyżeczka musztardy sarepskiej 3 jajka 2 marchewki 0,5 szklanki startego żółtego sera 3 łyżki natki pietruszki 4 - 5 łyżek majonezu Sól Pieprz Ziemniaki oraz marchewkę obieramy
VioletoweKucharzeniegram masła 1 jajko farsz 200 gram kurek 1 cebula 1/4 pora 200 ml śmietanki 1 opakowanie ricotty 50 gram żółtego sera 1 łyżka masła 1 łyżka przyprawy do sałatek firmy Prymat ulubione świeże zioła u mnie kolendra i natka pietruszki Przygotowanie: Składniki na ciasto zagniatamy, formujemy kulę i wkładamy do lodówki na 30 minut. W tym czasie przygotowujemy farsz(...)posiekaną cebulą oraz pokrojonym porem podsmażamy na maśle. Odstawiamy do ostygnięcia. Teraz czas na podszykowanie pozostałych składników. Ser żółty kroimy w kostkę. Śmietankę mieszamy z sosem do sałatek. Zioła siekamy drobno. Ciasto wyjmujemy z lodówki, wałkujemy placek o wielkości naszej blachy do tarty i wykładamy nim tartę lekko uklepując. Pieczemy w piekarniku 10 minut w 180 stopniach
Życie zaczyna się w kuchniŚwięta: niekończący się temat ;) Uwielbiam wracać do starych, polskich przepisów, ale uwielbiam je również unowocześniać lub po prostu modyfikować do woli. Tym razem w obieg poszła sałatka ziemniaczana ze śledziem. Z podanych składników powstała szybka sałatka dla 3 osób. Raz, dwa i gotowa! W sam raz, żeby zacząć świąteczną ucztę! Składniki: opakowanie śledzi SEKO , ja wykorzystałam
Życie zaczyna się w kuchniKupiłam soczewicę, pomyślałam że po tych wszystkich mięsno rybnych przysmakach z przyjemnością spróbujemy czegoś lżejszego. Szukałam, myślałam co by tu zrobić... może kotlety, może gulasz, sałatkę aż w końcu padło na zupę. Jeszcze takiej nie jadłam. Podobno brązowa odmiana soczewicy jest najtwardsza. Przed gotowaniem warto namoczyć ją na kilka godzin, a jak zwykle najlepiej całą noc, wtedy jej gotowanie(...)powinno przekroczyć 50 minut. Brązowa soczewica ma 1 ważną zaletę, zachowuje kształt, nie rozpada się, przez co doskonale nadaje się do sałatek. Składniki: 2,5 litry wody 300 gram brązowej soczewicy 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 2-3 ząbki czosnku 1 cebula 2 łyżki oliwy sól,pieprz 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka oregano śmietana kwaśna świeża kolendra Przygotowanie: Cebulę
Życie zaczyna się w kuchniCześć Dzisiaj 27 dzień Adwentu, a już jutro Wigilia. Ja już zaczęłam przygotowanie świątecznych potraw. Ryba w sosie pomidorowym jest już gotowa, a sałatka jarzynowa jest już prawie gotowa. Przepis na rybę w sosie pomidorowym znajdziecie tutaj , a przepis na sałatkę jarzynowa tutaj . Wczorajsza zupa grzybowa wyszła dość smaczna. Chociaż osobiście wolę zupę grzybową z pieczywem
blog.moje-pasje.infosklepu. Część jedzenia możemy próbować sobie samodzielnie wyhodować (nawet na balkonie), a część możemy znaleźć na łące. Zainspirowany niedawno opisywaną książką Łukasza Łuczaja Dzika kuchnia postanowiłem zrobić polną sałatkę. Dzika kuchnia to zielnik i książka kucharska opisujących ponad 60 dzikich i jednocześnie jadalnych polskich roślin. W Polsce są... Wpis Sałatka polna (wiosenna) pojawił się najpierw na blogu PaleoSMAK
PaleoSMAKAbadanie, czy w Bandar Abbas). Podstawowym daniem w kuchni perskiej jest kebab (nie mylić z tureckim donner kebabem), plus ryż (w języku farsi „polo”) i przyprawy, warzywa np sałatka Szirazi (z pokrojnego w kostkę pomidora, ogórka i cebulki) czy smażone pomidory. Danie to ma długą tradycję militarną. Można wyjśnić to dość bojowniczym (lub jak wolicie zadziornym) temperamentem starożytnych Persów(...)zjedzenia. Dla przyjemności. Kuchnia francuska. Jeżeli Francuski słyną ze zgrabnej sylwetki, to w dużej części za sprawą kuchni. Na stole nie brakuje warzyw, poczynając od „entrée” np sałatki warzywnej czy wieczorem – miseczki zupy. Te „otwierają” apetyt, pobudzają enzymy trawienne. Za nimi danie główne: najczęściej porcja warzyw (może to być fasloka, soczewica ….) plus kawałek mięsa. Na talerzu mogą
MODA NA BIOmożemy wyróżnić trzy podstawowe typy ziemniaków. Typ A to odmiany sałatkowe, twarde. Nie rozpadają się podczas gotowania, mają w sobie mało skrobi a dużo wody. Najlepiej nadadzą się na sałatki, do dań z ziemniakami smażonymi bądź pieczonymi w plastrach i do gotowania w mundurkach (Lord, Ditta, Denar, Hubal, Dali). Typ B to tak zwane odmiany ogólnoużytkowe- uniwersalne. Ziemniaki(...)frytki i kluski, mają dużo skrobi. Jeśli zamiast piany zostanie sam płyn, a bulwy po przekrojeniu mają żółty lub ciemno beżowy miąższ z zarysowanym środkiem – nadadzą się raczej na sałatkę. Dadzą się łatwo pokroić i nie będą się rozsypywać po ugotowaniu, ale frytki z nich nie będą chrupiące tylko gumowe. Markety ułatwiły nam trochę tą kwestię, sprzedając umyte już ziemniaki
Karo in the KitchenJestem fanką wszelkiego rodzaju sałatek. Ostatnio na topie są u mnie selerowe. Dziś przepis na seler ze słoika. Sałatka jest przepyszna a nie jest pracochłonna tak więc do dzieła. 1 słoik selera konserwowego 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 1 puszka ananasa 3 jajka 1 średni por sól, pieprz majonez Selera wyłożyć na sito
Jadło i czytadłoDziś będzie pół żartem, pół serio :), ot co miłe dla oka śniadanie! Jeśli codziennie widzisz kanapki, porwij się na szaleństwo. Pokrusz chleb, wymieszaj twaróg w naszych
Kuchnia PROzdrowotnaBardzo szybka, prosta i smaczna sałatka, idealna i na święta i na różne okazje a także na zwykły dzień. Składniki : 30 dkg szynki 30 dkg sera żółtego 4 kiszone ogórki puszka kukurydzy puszka ananasów 5 jajek 2 łyżki chrzanu luksusowego kieleckiego majonez kielecki sól pieprz natka pietruszki do posypania Szynkę i ogórki kroimy w kostkę, żółty ser ścieramy na tarce(...)puszki, ananasy również kroimy w kostkę. Jajka, gotujemy, studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Wszystkie składniki razem mieszamy, dodajemy majonez i chrzan i doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Sałatkę posypujemy natką pietruszki. SMACZNEGO
Kuchnia u Bietkipół, usunąć pestkę i pokroić w kostkę. W zależności od owocu awokado, można zamiennie stosować drugi sposób: przekroić owoc na pół, usunąć pestkę, za pomocą łyżeczki przełożyć miąższ do sałatki zostawiając w dłoni wydrążoną skórę. Pierwszy sposób stosuje się do owoców twardych, drugi do miękkich i aksamitnie miękkich. Sos przygotować najlepiej dzień wcześniej, dobrze wymieszać i pozostawić w lodówce(...)połączenia składników. Sałatkę polać sosem oraz posypać dodatkami: siemię lniane, sezam, kurkuma. Dlaczego warto zainteresować się siemieniem lnianym możecie przeczytać na poradnikzdrowie.pl
Pij soki wyciskaneGdańska 6. Katowic 7. Łodzi 8. Szczecina 9. Lublina 10. Samary (Rosja) A teraz przepisy, które w ciągu minionego roku cieszyły się największą popularnością: 1. Ciasto japońskie 2. Sałatka z serka wiejskiego (wersja II) 3. Kasztanki, czyli mini pączusie 4. Oponki 5. Zebra 6. Kolorowa babka kisielowa 7. Jamajka 8. Ciasto „Tajemniczy ogród” 9. Tarta Oreo 10. Sałatka z cukinii
MyCookBook.pllunch w tych okolicach. Co wyróżnia daTerra? Jest prosta zasada – płaci się raz, około 7 – 8 euro i sami rządzimy w bufecie. Do wyboru są świeże sałatki, ryż lub kasza, gulasz z tofu i fasoli, zupa krem (akurat trafiliśmy na dyniową) i wiele więcej. Jeżeli nie zmieścisz wszystkiego na talerzu, możesz wziąć dokładkę. Do tego kawa lub świeże(...)restauracji. Przypomina trochę tartę w wersji wytrawnej, ale poza warzywnym nadzieniem, dodaje się jeszcze masę jajeczną – śmietanową. Udało mi się skubnąć kawałek quiche, do tego mój posiłek domykała sałatka, ryż i gulasz z tofu. Spróbowałam również świeżo wyciskanego soku z jabłek. Chciałam posmakować innych dań, ale jedyne na co miałam ochotę to drzemka. Podobał mi się również wystój restauracji
Pink Envelopejest też deska Dim Sum, która zawiera dwa rodzaje pierożków Oprócz tego możemy tu zjeść różne zupy (Wonton, Tom Kha z kurczakiem lub z krewetkami), przekąski ( spring rollsy, wakame, sałatkę z mango, beer tempurę czy same rollsy). Dla tych co nie mają ochoty na pierożki lokal serwuje różnego rodzaje pad thai, stir fry z woka i tajskie curry. Jednak Pełną(...)nich postanowiłyśmy się skupić. Zamówiłyśmy deskę dim sum, w której skład w chodziły 4 pierożki z wieprzowiną i grzybami shitake, 4 pierożki z krewetką i pędami bambusa, pikantną sałatkę z marynowanych ogórków, 4 chrupiące pierożki wonton i 4 chrupiące spirng rollsy z kaczką. To fajny zestaw dla dwóch osób na lekki lunch. Pierożki jak zwykle pięknie
Kulinarne przygody Gatity